a sad da odgovoirm gospođi izmeđunebaizemlje i kopitaorovom komentaru
samozadovoljavanje je ok,to čine sva živa bića
i da nisi slučajno ošla kod duhovnika da mu to ispričaš
to je tvoja intima
Vrlo hrabro ovo napisati na katoličkom forumu, a mene je to asociralo na scenu iz Pasije kada sude Isusu, a sotona se suptilno provlači kroz mnoštvo - uvijek je tu kao predator i obilazi duše kao ričući lav.
Samozadovoljavanje je grijeh bludnosti - ne sagriješi bludno - smrtni grijeh.
No, hvala Bogu, ma kako težak grijeh bio, ako se pokajemo, Njegovo milosrđe nas čisti.
Redovita ispovijed kada se dogodi pad, nova odluka, puno puno molitve i redovit post jer on kroti.
Svatko od nas ima svoje borbe, neke će biti lakše, neke teže. Čest je to grijeh i kod muškaraca i kod žena, a ja mislim da je problem u našem gledanju na seksualnost.
Naime, Ivančić (usp. Hagioterapija u susretu s čovjekom) je lijepo objasnio da čovjekove nagonske sile, psihičke strasti i duhovne čežnje imaju istu svrhu, ali zbog istočnog grijeha je narušeno jedinstvo kojim se čovjek otklonio od Stvoritelja pa djeluju nepovezano i odvojeno.
Zato je duhovno zdravlje karaktera tamo gdje se nagoni strasti pokoravaju čovjekovoj slobodi, a to znači da je svaki čovjek sposoban podvrgnuti ih duhovnoj dimenziji kako bi služili dobru, istini i zdravlju. Zato nagone (tjelesne vegetativne snage koje pokreću tjelesne životne mehanizme) i strasti (psihičke snage koje se izražavaju preko emocija) treba uključiti u vrline i kreposti

Mi ljudi smo vrlo kompleksna bića i na svoje potrebe, nagone i zelje treba gledati sa poštovanjem i zahvalnošću. Spolnost je lijepa, ali Bog ju je stvorio i utkao u svakoga da bude svrsi shodna.
P.S. možda malo off topic, ali vrijedi pogledati -
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... pp=desktop