Eutanasije je napisao/la:
Ovih dana se u Srbiji vodi čitava hajka na Crkvu i verske zajednice zato što su digle svoj glas protiv legalizacije homoseksualnih brakova.
Novinari i političari zaboravljaju da veliki deo naroda nije glupa masa koja služi za manipulacije, laži i izbore nego i da je verujući. Koji je kapacitet potreban pa da shvate da kad napadaju Crkvu boli i mene vernika i da sam iako gradjanin ove zemlje takodje i član Crkve?
To je već dulje vrijeme stvarnost kod nas u Hrvatskoj. Dok čitam ovo što pišeše ne mogu se oteti dojmu kako je to isti obrazac po kojem se ponašaju, ti tzv. borci za ravnopravnost svega i svačega.
Što s tiče političara sve je rekao Andrija Hebrang kad je rekao da u slučaju dvojbe za što se opredijeliti, za Crkvu ili preporuku vijeća EU da oni biraju EU. Bilo bi od njih pošteno to jasno reći i za vrijeme izbora pa da im mi damo ili ne damo mandat za takvo ponašanje.
Sinke je napisao/la:
Treba reći da je Kršćanstvo generalno kao vjera zapala u političku krizu nakon Francuske revolucije. Čini se kao da ne možemo odgovoriti na izazove sekularnog društva i pokušavamo svoje stavove podvaliti kao opću moralnost, iako je apriorno vezana za religijski kontekst. Ovo nam nekad uspijeva, ali ne uvijek, i pitanje je do koje mjere možemo očekivati da će takav princip braniti naše interese. Ovdje ima mnogo posla.
Da slažem se da Kršćanstvo ne uspijeva iskoristiti situaciju i obraniti svoje interese na pravi način.
Sinke je napisao/la:
Primjerice, svi se zalažemo da se zabrani abortus. Ali ispod tog htijenja krije se dublja problematika. Mi se ne bojimo da će ateisti abortirati, mi se bojimo da će vjernici nastaviti abortirati. Većinu pobačaja učine vjernici, jer takva je i demografska slika ex-yu. Ovo je pokazatelj kompleksnijih problema vezanih uz našu vjeru i Kršćanstva kao organizirane religije.
To ne bi trebalo biti tako, a problem straha da vjernici ne abortiraju se treba rješavati evangelizacijom vjernika. II Vatikanski Koncil je to baš i omogućio i dao smjernice za to pa mi je krajnje nerazumljiva borba nekih konzervativaca protiv njega.
Sinke je napisao/la:
Ako želimo da nas EU ne plaši, moramo možda poraditi na vlastitoj vjerodostojnosti. Nije teško biti Kršćanin u EU, teško je biti Kršćanin bilo gdje, ali s Kristom, i nemoguće je lakše od pera.
Da slažem se, vjerodostojnost je ono tiha voda koja brijege dere.