Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 10:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 183 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon ožu 09, 2009 15:35 

Eutanasije je napisao/la:
Ja se iskreno ne plašim. Hrišćanstvo je nastalo u Imperiji koja je bila možda čak i lošija od EU i traje već 2000 godina. A gde je Imperija danas? U muzejima i na staranicama istorijskih knjiga.

S ovim se potpuno slažem, i takav stav bi mi vjernici trebali i imati.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 09, 2009 17:13 

Barnaba je napisao/la:
Posljednjih godina Vatikan je nastojao da kršćanske, te posebno katoličke vrijednosti moraju biti jače izražene u pravnim propisima Europske unije na različitim razinama.

Mislite li da je stav EU diskriminirajući prema nama vjernicima, osobito prema katolicima? Da li se iza toga što se EU predstavlja kao sekularizirana zajednica država nastoje poništiti vjerske slobode i stečena prava?

Ono što od početka drži EU to su zajednički ekonomski interesi - novac i u toj "kaši" su najviše stradali mali narodi, jer su manje ili više izgubili identitet. Mi smo mali narod i nama takav oblik udruživanja i globalizacija uopće ne donose ništa dobro u smislu očuvanja nacionalnog, vjerskog i bilo kakvog drugog identiteta, pa čak niti u očuvanju nacionalnog dostojanstva.

Ono što EU donosi je kapital, međutim taj kapital je tu, s njim je otkupljen (prethodno od poreznih obveznika sanirani) bankarski sustav, hotelska, nautička i dr. vrijedna poduzeća, sve vrijedne nekretnine. Sve je to vlasništvo stranaca, mi smo u velikom broju već danas zaposlenici kod stranaca, samo za manju plaću nego vani. Raslojavanje društva na bogate i siromašne je davno uzelo maha.

U ovom "divljem kapitalizmu", katolici već danas na određeni način žive "u progonstvu", jer se njihovi stavovi kose sa načelima modernog života i poslovanja. Mladi u RH su uglavnom stekli "europske" stavove u pogledu svih bitnih stvari u životu uključujući katoličku vjeru, pa prema tome kao društvo neke štetne posljedice već trpimo iako smo još relativno daleko od EU i njihovog ustava.

Međutim nema straha, u povijesti je bilo i drugih zajednica naroda manje ili više "zdravih", neke su se raspale neke nisu, Bog upravlja događajima i tko može znati što će biti, jedino što je čini mi se sigurno da ćemo u vremenima koja dolaze imati priliku biti kušani u vjeri.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 09, 2009 22:39 

Tirsa je napisao/la:
Ono što od početka drži EU to su zajednički ekonomski interesi - novac i u toj "kaši" su najviše stradali mali narodi, jer su manje ili više izgubili identitet. Mi smo mali narod i nama takav oblik udruživanja i globalizacija uopće ne donose ništa dobro u smislu očuvanja nacionalnog, vjerskog i bilo kakvog drugog identiteta, pa čak niti u očuvanju nacionalnog dostojanstva.

Slažem se da je za neki nacionalni identitet i dostojanstvo kasno, međutim kako iskoristiti situaciju i očuvati vjeru?

Vrh

PostPostano: Uto ožu 10, 2009 07:59 

Hrišćani su uvek u iskušenju jer nisu od ovoga sveta. Njihova (naša) država je na nebesima. Mi čekamo projavu Carstva Božijeg u potpunosti iako je ona počela još odavno.

A što se nacije tiče... ,,Sešće stranac za sto Avraama, Isaka i Jakova''. Države i narodi nastaju i nestaju, ljudi opstaju, a Crkva i oni u njoj traju.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 10, 2009 09:37 

Hrišćani su uvek u iskušenju jer nisu od ovoga sveta. Njihova (naša) država je na nebesima. Mi čekamo projavu Carstva Božijeg u potpunosti iako je ona počela još odavno.

I to je istina. Nije EU, Kraljevstvo nebesko kojem bi svaki kršćanin trebao težiti. Međutim, mi ne smijemo šutjeti, kao da nas se ne tiče ono što se dešava oko nas, u ovom slučaju u EU.
Sjetio sa se one priče, za koju ne znam je li istinita, a govori o ponašanju ljudi u Crigradu kad mu je zaprijetilo tursko osvajanje. Priča kaže da skoro ništa nisu učinili za obranu već se pouzdali u anđele koji su trebali doći i braniti grad. Ne znam je ti to točno ali je znakovito.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 10, 2009 10:52 

Meni se čini da je jedini odgovor na ovu situaciju živiti odgovorno kršćanstvo, da to tako nazovem. Jasno i javno iznositi svoje stavove, svojim životom pokazivati svoja uvjerenja, ne bižati od odgovornosti, preuzimati odgovorne poslove i obavljati ih kao kršćanin, prije svega moliti.

Iz vlastitog iskustva znam da je puno lakše propustiti priliku koja ti se ne čini pravim ambijentom za život kršćanina, nego prihvatiti priliku i ući u borbu. Eto, to bi bilo ono malo mojih misli o tome :roll:

Vrh

PostPostano: Uto ožu 10, 2009 12:44 

Tirsa je napisao/la:
Meni se čini da je jedini odgovor na ovu situaciju živiti odgovorno kršćanstvo, da to tako nazovem. Jasno i javno iznositi svoje stavove, svojim životom pokazivati svoja uvjerenja, ne bižati od odgovornosti, preuzimati odgovorne poslove i obavljati ih kao kršćanin, prije svega moliti.

Odlično si ovo rekla, potpuno se slažem s tim.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 10, 2009 14:35 

A što se nacije tiče... ,,Sešće stranac za sto Avraama, Isaka i Jakova''. Države i narodi nastaju i nestaju, ljudi opstaju, a Crkva i oni u njoj traju.

Slažem se. Kršćani moraju znati da je naša prava država ( i naša politika ) na Nebesima, i da nije od ovoga svijeta. Bilo da se na ovom svijetu radi o režimu koji protjerava vjernike, bilo da se radi o režimu koji je sekularno indeferentan prema vjeri, mi u njemu moramo živjeti s jednakom odgovornošću kao i naši pretci.

Treba reći da je Kršćanstvo generalno kao vjera zapala u političku krizu nakon Francuske revolucije. Čini se kao da ne možemo odgovoriti na izazove sekularnog društva i pokušavamo svoje stavove podvaliti kao opću moralnost, iako je apriorno vezana za religijski kontekst. Ovo nam nekad uspijeva, ali ne uvijek, i pitanje je do koje mjere možemo očekivati da će takav princip braniti naše interese. Ovdje ima mnogo posla. :)

Primjerice, svi se zalažemo da se zabrani abortus. Ali ispod tog htijenja krije se dublja problematika. Mi se ne bojimo da će ateisti abortirati, mi se bojimo da će vjernici nastaviti abortirati. Većinu pobačaja učine vjernici, jer takva je i demografska slika ex-yu. Ovo je pokazatelj kompleksnijih problema vezanih uz našu vjeru i Kršćanstva kao organizirane religije.

Ako želimo da nas EU ne plaši, moramo možda poraditi na vlastitoj vjerodostojnosti. Nije teško biti Kršćanin u EU, teško je biti Kršćanin bilo gdje, ali s Kristom, i nemoguće je lakše od pera.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 10, 2009 20:34 

Ovih dana se u Srbiji vodi čitava hajka na Crkvu i verske zajednice zato što su digle svoj glas protiv legalizacije homoseksualnih brakova.

Novinari i političari zaboravljaju da veliki deo naroda nije glupa masa koja služi za manipulacije, laži i izbore nego i da je verujući. Koji je kapacitet potreban pa da shvate da kad napadaju Crkvu boli i mene vernika i da sam iako gradjanin ove zemlje takodje i član Crkve?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2009 08:24 

Ovih dana se u Srbiji vodi čitava hajka na Crkvu i verske zajednice zato što su digle svoj glas protiv legalizacije homoseksualnih brakova.

Novinari i političari zaboravljaju da veliki deo naroda nije glupa masa koja služi za manipulacije, laži i izbore nego i da je verujući. Koji je kapacitet potreban pa da shvate da kad napadaju Crkvu boli i mene vernika i da sam iako gradjanin ove zemlje takodje i član Crkve?

To je već dulje vrijeme stvarnost kod nas u Hrvatskoj. Dok čitam ovo što pišeše ne mogu se oteti dojmu kako je to isti obrazac po kojem se ponašaju, ti tzv. borci za ravnopravnost svega i svačega.
Što s tiče političara sve je rekao Andrija Hebrang kad je rekao da u slučaju dvojbe za što se opredijeliti, za Crkvu ili preporuku vijeća EU da oni biraju EU. Bilo bi od njih pošteno to jasno reći i za vrijeme izbora pa da im mi damo ili ne damo mandat za takvo ponašanje.

Sinke je napisao/la:
Treba reći da je Kršćanstvo generalno kao vjera zapala u političku krizu nakon Francuske revolucije. Čini se kao da ne možemo odgovoriti na izazove sekularnog društva i pokušavamo svoje stavove podvaliti kao opću moralnost, iako je apriorno vezana za religijski kontekst. Ovo nam nekad uspijeva, ali ne uvijek, i pitanje je do koje mjere možemo očekivati da će takav princip braniti naše interese. Ovdje ima mnogo posla. :)

Da slažem se da Kršćanstvo ne uspijeva iskoristiti situaciju i obraniti svoje interese na pravi način.

Sinke je napisao/la:
Primjerice, svi se zalažemo da se zabrani abortus. Ali ispod tog htijenja krije se dublja problematika. Mi se ne bojimo da će ateisti abortirati, mi se bojimo da će vjernici nastaviti abortirati. Većinu pobačaja učine vjernici, jer takva je i demografska slika ex-yu. Ovo je pokazatelj kompleksnijih problema vezanih uz našu vjeru i Kršćanstva kao organizirane religije.

To ne bi trebalo biti tako, a problem straha da vjernici ne abortiraju se treba rješavati evangelizacijom vjernika. II Vatikanski Koncil je to baš i omogućio i dao smjernice za to pa mi je krajnje nerazumljiva borba nekih konzervativaca protiv njega.

Sinke je napisao/la:
Ako želimo da nas EU ne plaši, moramo možda poraditi na vlastitoj vjerodostojnosti. Nije teško biti Kršćanin u EU, teško je biti Kršćanin bilo gdje, ali s Kristom, i nemoguće je lakše od pera.

Da slažem se, vjerodostojnost je ono tiha voda koja brijege dere.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2009 21:16 

U Srbiji u poslednjih nekoliko dana se vodi čitava medijska hajka na Crkvu i verske zajednice zbog prigovora na Zakon o diskriminaciji. Ovde možete pogledati i skinuti emisiju ,,Da, možda, ne'' u kojoj su gosti bili: episkop bački Irinej Bulović, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, rabin u Srbiji Isak Asiel i beogradski muftija Muhamed Jusufspahić.

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/% ... D0%B5.html

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 07:17 

:wink: Eutanasije se izgleda raduje ulasku u EU, jer će konačno dobiti sestricu eutanaziju. :lol:

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 12:07 

Eutanasije je primjetio ono što je bilo i kod nas. Taj zakon o "ravnopravnosti" je kod nas donesen uz samo jedan glas protiv i to Marijane Petir, svi ostali su sluganski digli ruke uključujući i one koji su se busali u prsa katoličanstvom.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 12:22 

Vjernicima koji su pozvani da naviještavaju Radosnu vijest,to znači da su dobili jednu veliku njivu koju trba izorati,posijati,požeti...

Dolazi novo vrijeme u kojem vjera postaje način života,jer je netko povjerovao.
Tradicije umiru,Crkva srednjeg vijeka mora umrijeti,da ono sjeme koje je usadila proklija u nama,
kroz našu vjeru prilagođenoj izazovu novog vremena koji donosi EU materijalizam,koji sam po sebi osuđen na smrt,jer nema dušu.

Jedini koji im mogu dati život smo mi Kršćani,jer u sebi imamo život vječni,jer imamo dušu koju im možemo dati,kao prvi Kršćani Rimskom carstvu.

Kako bijaše na početku Kršćanstva,tako i sada samo sa malo boljom tehnologijom.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 15:00 

angelus je napisao/la:
:wink: Eutanasije se izgleda raduje ulasku u EU, jer će konačno dobiti sestricu eutanaziju. :lol:

Radosti mojoj nema kraja... :D

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 183 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata