Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 21:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 172 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub ožu 14, 2009 15:20 

Dame i gospodo,

ako sam uporan, to je isključivo iz ljubavi prema Crkvi, i brige za čistoću vjere, koja je posljednjih desetljeća neporecivo ugrožena.

Umjesto dakle da mi zamjerate navodnu oholost i tvrdoglavost, razmotrite radije bez predrasuda moje argumente. Ako je nešto doista zabluda, dokažite da je zabluda i ja ću ju napustiti. No preispitajte i sebe, nema li u vašoj deklarativnoj poslušnosti puno elemenata neposluha, a u vašem deklarativnom katoličanstvu puno elemenata više protestantskih negoli katoličkih?

Veli Isus: "Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: 'De da ti izvadim trun iz oka', a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!" (Mt 7,3-5).

Na Barnabinu primjedbu u "zamrzavanju učiteljskog autoriteta" već je odgovoreno u ranije citiranom priopćenju biskupa Fellaya: "Daleko od toga da bi smo htjeli zamrznuti Tradiciju u 1962. godini, mi želimo promatrati 2. vatikanski koncil i post-koncilsko učiteljstvo u svjetlu te Tradicije, koju je sveti Vinko Lerinški definirao kao ono "što je bilo vjerovano svagdje, uvijek, i od sviju" (Commonitorium), bez prekida i u savršeno homogenom razvoju. "

No istina vjere je nepromjenjiva; stoga, premda se učiteljstvo ne može zamrznuti u godini 1962 (niti to itko želi), današnje učiteljstvo ne može proturječiti jučerašnjem. Kao što veli sv. Pavao:

"Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet!" (Gal 1,8).

Zato 1. vatikanski sabor jasno proglašava:
"Kod svetih dogmi treba trajno zadržati onaj smisao koji je jednoć izjavila sveta majka Crkva, niti se ikada smije odstupiti od tog smisla pod prividom i u ime boljeg razumijevanja" (1. vatikanski sabor, konstitucija Dei Filius, 4. poglavlje)

i izriče pripadajuću anatemu:
"Tko kaže da se može dogoditi, da se dogmama koje je odredila Crkva, u skladu s napretkom znanosti, nekada mora dati smisao drugačiji od onoga kako gaje shvaćala, i kako ga Crkva shvaća: neka bude kažnjen anatemom" (1. vatikanski sabor, konstitucija Dei Filius, 3. kanon 4. poglavlja)

Čak ni papa ne može proturječiti ranijem nauku; stoga isti 1. vatikanski sabor naučava:
"Petrovim nasljednicima nije naime obećan Duh Sveti kako bi uz njegovu objavu naviještali novi nauk, nego da uz njegovu pomoć sveto čuvaju i vjerno iznose objavu, ili poklad vjere, primljen od apostola." (1. vatikanski sabor, konstitucija Pastor aeternus, 4. poglavlje).

No vi iz nekog razloga valjda mislite da ovo za vas ne vrijedi, ali ćete se zato na mene obrušiti drvljem i kamenjem zbog "ustrajanja u zabludama". Pa, samo vas još jednom podsjećam na gore citirani Mt 7,3-5.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2009 15:39 

Citat:
T.H. je napisao/la:
Dame i gospodo,

ako sam uporan, to je isključivo iz ljubavi prema Crkvi, i brige za čistoću vjere, koja je posljednjih desetljeća neporecivo ugrožena.

:wink: Ugrozba Crkve od kojekavih ekstremista ili kako bi naši susjedi rekli ''skrajnežev'', bila je oduvijek prisutna.
Ne postoji neka imaginarna idealna Crkva, nego ta i takva kakva jest, prema kojoj tvoji istomišljenici nikada nisu pokazivali nikakvu ljubav, osim ako je prema njima ljubav opstrukcija svega što se njima ne mili.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2009 17:19 

T.H. je napisao/la:
Dame i gospodo,

Umjesto dakle da mi zamjerate navodnu oholost i tvrdoglavost, razmotrite radije bez predrasuda moje argumente. Ako je nešto doista zabluda, dokažite da je zabluda i ja ću ju napustiti. No preispitajte i sebe, nema li u vašoj deklarativnoj poslušnosti puno elemenata neposluha, a u vašem deklarativnom katoličanstvu puno elemenata više protestantskih negoli katoličkih?

Veli Isus: "Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: 'De da ti izvadim trun iz oka', a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!" (Mt 7,3-5).

Na Barnabinu primjedbu u "zamrzavanju učiteljskog autoriteta" već je odgovoreno u ranije citiranom priopćenju biskupa Fellaya: "Daleko od toga da bi smo htjeli zamrznuti Tradiciju u 1962. godini, mi želimo promatrati 2. vatikanski koncil i post-koncilsko učiteljstvo u svjetlu te Tradicije, koju je sveti Vinko Lerinški definirao kao ono "što je bilo vjerovano svagdje, uvijek, i od sviju" (Commonitorium), bez prekida i u savršeno homogenom razvoju. "

No istina vjere je nepromjenjiva; stoga, premda se učiteljstvo ne može zamrznuti u godini 1962 (niti to itko želi), današnje učiteljstvo ne može proturječiti jučerašnjem. Kao što veli sv. Pavao:

"Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet!" (Gal 1,8).

Zato 1. vatikanski sabor jasno proglašava:
"Kod svetih dogmi treba trajno zadržati onaj smisao koji je jednoć izjavila sveta majka Crkva, niti se ikada smije odstupiti od tog smisla pod prividom i u ime boljeg razumijevanja" (1. vatikanski sabor, konstitucija Dei Filius, 4. poglavlje)

i izriče pripadajuću anatemu:
"Tko kaže da se može dogoditi, da se dogmama koje je odredila Crkva, u skladu s napretkom znanosti, nekada mora dati smisao drugačiji od onoga kako gaje shvaćala, i kako ga Crkva shvaća: neka bude kažnjen anatemom" (1. vatikanski sabor, konstitucija Dei Filius, 3. kanon 4. poglavlja)

Čak ni papa ne može proturječiti ranijem nauku; stoga isti 1. vatikanski sabor naučava:
"Petrovim nasljednicima nije naime obećan Duh Sveti kako bi uz njegovu objavu naviještali novi nauk, nego da uz njegovu pomoć sveto čuvaju i vjerno iznose objavu, ili poklad vjere, primljen od apostola." (1. vatikanski sabor, konstitucija Pastor aeternus, 4. poglavlje).

No vi iz nekog razloga valjda mislite da ovo za vas ne vrijedi, ali ćete se zato na mene obrušiti drvljem i kamenjem zbog "ustrajanja u zabludama". Pa, samo vas još jednom podsjećam na gore citirani Mt 7,3-5.

Ti si po svom običaju opet sebi dopustio kastriranje Riječi Božje jer ti to paše da bi i druge osudio. Treba ipak uzeti cjelovito od početka u Mt 7,1-5:

"Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!"

Dakle što se mene tiče ja sam uvijek nastojao raspravljati na načelnoj razini o katoličkom konzervativizmu i to najviše na primjeru društva sv. Pio XII (što je vidljivo i iz onoga što si citirao u svom postu). To sam činio izbjegavajući osobne karakterizacije koje ti obilato koristiš a kad sam te tražio da mi citiraš gdje sam ja to napisao (to što mi ti imputiraš) nisi mogao. Prema tome dragi gospodine ovakvim pisanjem ne samo da si sebi postavio mjeru kojom ćeš biti suđen već radiš baš ono što ne bi smio prema Mateju 7, 1-5. a onda drugima spočitavaš da to rade. Eto to ti je dokaz koliko si u zabludi od koje bi trebao odustati.
Mislim da bi trebali raspravljati o načelnim stvarima a ne pokušavati suditi jedni drugima.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2009 23:00 

Barnaba je napisao/la:
Ti si po svom običaju opet sebi dopustio kastriranje Riječi Božje jer ti to paše da bi i druge osudio. Treba ipak uzeti cjelovito od početka u Mt 7,1-5:

Ah, tebi je "kastriranje" sve što ti se ne sviđa. Citiram ono što je relevantno. Trebao sam možda pretipkati cijelo Matejevo evanđelje, možda onda ne bi bilo "kastriranje"? Ili možda čak cijelu Bibliju?...

Kako god bilo, ti si pak sebi po svom običaju opet dopustio ignoriranje konkretnih argumenata u mom prethodnom postu.

P.S. tebi i svima ostalima: temeljni problem je taj da većina vas ovdje, usprkos svim svečenićkim, katehetskim i/ili moderatorskim titulama, uopće ne razumije pojam crkvenog Učiteljstva (a kamo li njegovih različitih stupnjeva) niti je u stanju razlikovati stvarno Učiteljstvo od običnog zabludivog dominantnog teološkog trenda.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 06:56 

T.H. je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Ah, tebi je "kastriranje" sve što ti se ne sviđa. Citiram ono što je relevantno. Trebao sam možda pretipkati cijelo Matejevo evanđelje, možda onda ne bi bilo "kastriranje"? Ili možda čak cijelu Bibliju?...

Kako god bilo, ti si pak sebi po svom običaju opet dopustio ignoriranje konkretnih argumenata u mom prethodnom postu.

P.S. tebi i svima ostalima: temeljni problem je taj da većina vas ovdje, usprkos svim svečenićkim, katehetskim i/ili moderatorskim titulama, uopće ne razumije pojam crkvenog Učiteljstva (a kamo li njegovih različitih stupnjeva) niti je u stanju razlikovati stvarno Učiteljstvo od običnog zabludivog dominantnog teološkog trenda.

Evo i on, bez obzira na ovakvo pisnje citira Mt 7,3-5.
Ma to je i razumljivo jer se ne može očekivati od konzervativaca da razumiju Riječ Božju i da se njom služe oni samo znaju učiti paragrafe koncilskih odluka, dogmi i pripadajuće anateme. :D :lol: :lol:

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 08:35 

T.H. je napisao/la:

Neću se upuštat u raspravu, samo osvrt na ovako "poniznu" izjavu.
Krajnje je nepristojno i bahato ovako sebe i svoje postavljat mjerilom stvari. Od kuda tebi pravo postavljat se tumačem na drugačiji način nego što tumači Učiteljstvo? Zar sebe smatraš Kristovim tajnikom i posjednikom istine?
Podsjećam te da je Isus vlast ostavio svojim apostolima, a njima na čelo stavio Petra. Ta se stvar ni danas nije promijenila.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 12:02 

Kad je čovjek pod utjecajem duha protestantizma pa sebi uzima za pravo tumačenja i prosuđivanja nauka, kod njih je to običaj pa imaju samozvane apostole i pomazanike. Katolicima ne pada na pamet uzimati nešto za što nemaju mandat od Crkve.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 15:35 

Naučite najprije što je Učiteljstvo, prije nego što krenete prozivati i optuživati za protestantizam. Kao što rekoh, nisu vam jasni osnovni pojmovi.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 16:22 

U tim konzervativcima ima puno protestantskog duha. Oni sami sebe proglašavaju za Učiteljstvo Crkve i hoće da ih ja slušam. Svi znamo koliko protestanti vole slušati takve samoproglašene dušebrižnike ili glasnike a koliko katolici cijene svoje pastire i ono što oni kažu. Kako netko uopće može reći za sebe da je katolik ako se proglašava papskijim od pape i njegove riječi ništavnim.
Ako sam Papa kaže da biskupsko ređenje bez papinskoga dopuštenja znači opasnost šizme, jer ono postavlja u pitanje jedinstvo biskupskoga kolegija, te stoga Crkva mora reagirati najtežom kaznom, ekskomunikacijom, i to zbog toga da kažnjenike pozove na pokajanje i na jedinstvo. Onda je van svakog katoličkog ponašanja tumačiti da ti biskupi nisu bili opravdano izopćeni. Dapače takvo panašanje je krajnje neprihvatljiva relativizacija.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 19:00 

Treba još imati na umu da se kod nedopuštenog ređenja upada u ekskomunikaciju unaprijed izrečenu.
NB nema dileme što je Učiteljstvo - biskupi kao nasljednici apostola s papom na čelu - oni imaju dužnost i vlast naučavanja.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 19:13 

Barnaba je napisao/la:
U tim konzervativcima ima puno protestantskog duha. Oni sami sebe proglašavaju za Učiteljstvo Crkve i hoće da ih ja slušam. Svi znamo koliko protestanti vole slušati takve samoproglašene dušebrižnike ili glasnike a koliko katolici cijene svoje pastire i ono što oni kažu. Kako netko uopće može reći za sebe da je katolik ako se proglašava papskijim od pape i njegove riječi ništavnim.

Naprotiv, tradicionalisti žele biti vjerni svim papama, a ne samo nekolicini posljednjih. Mi ne želimo gurati glavu u pijesak pred ranijim učiteljstvom, poput NOJA, kao što to čine mainstream katolici današnjice.

Citat:
Ako sam Papa kaže da biskupsko ređenje bez papinskoga dopuštenja znači opasnost šizme, jer ono postavlja u pitanje jedinstvo biskupskoga kolegija, te stoga Crkva mora reagirati najtežom kaznom, ekskomunikacijom, i to zbog toga da kažnjenike pozove na pokajanje i na jedinstvo.

Koliko god bilo važno "jedinstvo biskupskog kolegija", čistoća vjere je ipak važnija, zar ne? Tim više ako sam biskupski kolegij naginje herezi (što je dokumentirana činjenica u postkoncilskom razdoblju; kao primjer uzmi samo nizozemsku biskupsku konferenciju koja je kolektivno upala u herezu odobivši heretični holandski katekizam. No nisu ni drugi puno bolji; Njemačka biskupska konferencija dan danas otvoreno napada papu, Austrijski biskupi ne prihvaćaju papino imenovanje biskupa, naši domaći biskupi već preko dvije godine ignoriraju naputak da se riječi pretvorbe vina koje sada glase "za sve ljude" imaju vjerodostojno prevesti sa originala i glasiti "za mnoge", kao što stoji u Evanđeljima, itd... Nevjera i hereza postale su sveprisutne, i to u samom srcu Crkve!).

Citat:
Onda je van svakog katoličkog ponašanja tumačiti da ti biskupi nisu bili opravdano izopćeni. Dapače takvo panašanje je krajnje neprihvatljiva relativizacija.

To je mogućnost koju dopušta sam Zakonik kanonskog prava; tko si ti da sebe stavljaš iznad toga?

Zadnja izmjena: T.H.; Ned ožu 15, 2009 19:42; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 19:15 

sara je napisao/la:
NB nema dileme što je Učiteljstvo - biskupi kao nasljednici apostola s papom na čelu - oni imaju dužnost i vlast naučavanja.

Pa zar je baš svaka riječ biskupa Učiteljstvo?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 19:51 

T.H. je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Naprotiv, tradicionalisti žele biti vjerni svim papama, a ne samo nekolicini posljednjih. Mi ne želimo gurati glavu u pijesak pred ranijim učiteljstvom, poput NOJA, kao što to čine mainstream katolici današnjice.

Ma kakva tradicija pa najveća je tradicija katolika poštovanje Pape i poslušnost a oni zadojeni protestantskim ponašanjem to niti ne mogu razumjeti.

T.H. je napisao/la:
Citat:
Ako sam Papa kaže da biskupsko ređenje bez papinskoga dopuštenja znači opasnost šizme, jer ono postavlja u pitanje jedinstvo biskupskoga kolegija, te stoga Crkva mora reagirati najtežom kaznom, ekskomunikacijom, i to zbog toga da kažnjenike pozove na pokajanje i na jedinstvo.

Koliko god bilo važno "jedinstvo biskupskog kolegija", čistoća vjere je ipak važnija, zar ne?

Nije mi jasno tko je tebe izabrao za Papu da ti učiš Benedikta XVI što je u slučaju bratstva SPX važnije :lol: :lol:

T.H. je napisao/la:
Citat:
Onda je van svakog katoličkog ponašanja tumačiti da ti biskupi nisu bili opravdano izopćeni. Dapače takvo panašanje je krajnje neprihvatljiva relativizacija.

To je mogućnost koju dopušta sam Zakonik kanonskog prava; tko si ti da sebe stavljaš iznad toga?

Čuj ti si sklon fiškalskom načinu pisanja ali ovdje je Papa bio jasan a ja sam tu nebitan jer sam samo prenio njegove riječi a ne svoje tako da je to sukob između vas dva.

Nego reci ti nama otkud tebi mandat od strane Crkve da nas provjeravaš i bdiješ nad nama da ne zastranimo? To bi mene a vjerujem i druge jako zanimalo. :lol:

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 21:22 

Barnaba je napisao/la:
Ma kakva tradicija pa najveća je tradicija katolika poštovanje Pape i poslušnost a oni zadojeni protestantskim ponašanjem to niti ne mogu razumjeti.

Svakako, ali poslušnost SVIM papama a ne samo nekolicini zadnjih, uz guranje glave u pijesak poput noja pred ranijim učiteljstvom. Jer, kao što jasno naučava 1. vatikanski: "Petrovim nasljednicima nije naime obećan Duh Sveti kako bi uz njegovu objavu naviještali novi nauk, nego da uz njegovu pomoć sveto čuvaju i vjerno iznose objavu, ili poklad vjere, primljen od apostola." (1. vatikanski sabor, konstitucija Pastor aeternus, 4. poglavlje). Ali oni koji su zadojeni protestantskim naukom to niti ne mogu razumjeti. :D

Citat:
Nije mi jasno tko je tebe izabrao za Papu da ti učiš Benedikta XVI što je u slučaju bratstva SPX važnije :lol: :lol:

Ni meni nije jasno o čemu ti govoriš. :lol: :lol:

Citat:
Nego reci ti nama otkud tebi mandat od strane Crkve da nas provjeravaš i bdiješ nad nama da ne zastranimo? To bi mene a vjerujem i druge jako zanimalo. :lol:

To mi je bratska dužnost.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 21:29 

T.H. je napisao/la:
sara je napisao/la:

Pa zar je baš svaka riječ biskupa Učiteljstvo?

Ono što kao kolegij na čelu s papom naučavaju - jest!
A ti misliš da ste vi mjerilo stvari nasuprot vodstvu Crkve - smiješno!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 172 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata