Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon lis 14, 2024 23:00

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri pro 22, 2021 06:41 

Zgodni su ovi koraci, staze, napuci...
Takvih knjiga nabrajalica ima puno...

Ja se držim samo našeg Učitelja. Nabrajalice su možda korisne nekome, no po meni je bolje držati se osnove: vjere u Krista, našeg Učitelja :))

"pokora", "odricanje", "poslušnost" nije ono što Krist stavlja u 1. plan.

Vjera je ta koja nas spašava.
Vjera u vječnu Ljubav :D

Vjeruješ li u to?

Prvo tražimo vjeru u Boga, a sve će se ostalo nadodati (radost, mir, blaženstvo, spokoj, milina).

Kako možeš ostati ponizan kad smo sazdani na sliku Božju u slobodi u ljubavi?
Koko možeš ostati ponizan kad radost života izvire iz svakoga od nas i želi se pokazati?
Kako možeš ostati ponizan kad si zahvalan za sve što jesmo?
Kako možeš ostati ponizan kad slaviš Boga slavljem života, vječnog života?

Umnažajmo talente, umnažajmo ljubav, slavimo život, radujmo se u uznositosti Bogu :arrow: LJUBIMO SE
Radosni budimo :arrow: Krist je sa nama svo vrijeme! Krist je pobijedio vrijeme! :;

Vrh

PostPostano: Sri pro 22, 2021 10:58 
Administrator

Oholost kao korijen svih grijeha napada svakog čovjeka bez iznimke, vukući ga da odbaci poniznost i poslušnost kao nepotrebne. Kako smo ipak na katoličkom forumu. treba jasno reći kako su poslušnost i poniznost Kristov put i primjer nama i to je potrebno baš svakome.

Čovjek je ponizan jer je prije svega stvorenje. Isus govori "učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca" (Mt 11,29), a njegova poniznost se očituje u utjelovljenju, služenju i smrti.
Isus često traži poniznost, pa govori: „svaki koji se uzvisuje, biti ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen“ (Lk 14,11).
S time upućuje na naš stav o nama samima, o našoj veličini i uvjerenju da smo savršeni i bolji od drugih. Preduvjet za ulazak u Kraljevstvo Božje je biti ponizan.

Poslušnost se čini najteži zahtjev u današnjem svijetu, ali sam Krist svjedoči: “Ne siđoh s neba da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla” (Iv 6, 38), “I bi poslušan do smrti, smrti na križu”. Uskrsli poziva Petra na apsolutnu poslušnost: “Vodit će te kamo ti ne bi htio” (Iv 21,18). Čovjek u sebi nosi sjeme pobune "non serviam! - neću služiti!" okrećući se protiv Crkve i svega što ugrožava njegovu volju i njegovu sliku "boga" i "istine", a da bi se mogao uzdići iz toga svakome je nužno potrebna poslušnost.

Vrh

PostPostano: Sri pro 22, 2021 14:01 

Za mene je kršćanstvo radosno.
Kad si poslušan radostan, onda je ovo o čemu pričam OK.
Jesi li ti radostan?
Voliš li sebe?
Koliko si poslušan sebi?

Ovo se svatko tko čita može pitati :))

Savršen ne znači biti bolji od drugoga.
Savršen znači biti u odnosu sa Bogom.
Savršen znači biti poseban.
Savršen znači biti jedinstven.
A svi smo mi savršeni jedinstveni :arrow: ljubljena djeca Božja :DD

Samo ljubav :;

Vrh

PostPostano: Sri pro 22, 2021 16:12 
Administrator

Biti poslušan "sebi" nije uopće poslušnost, već veličanje svoje volje. Mi katolici smo poslušni Bogu uz pomoć Njegove Crkve i jedino tako dozvoljavamo Bogu da nas polako mijenja.

Savršen nije nitko osim Krista. KKC objašnjava: "Stvorenje ima svoju vlastitu dobrotu i savršenost, ali iz Stvoriteljevih ruku nije izašlo posve završeno. Stvoreno je kao nešto "na putu" ("in statu viae") prema nekom konačnom savršenstvu za koje ga je Bog odredio i koje još treba dostići."(302)
"Put savršenstva prolazi kroz križ. Nema svetosti bez odricanja i bez duhovnog boja. Duhovni napredak iziskuje askezu i mrtvljenje koji nas postupno privode miru i radosti blaženstava(...)" (2015)

I najveći sveci znali su za sebe da nisu savršeni, da su griješili i zato su se iskreno kajali, uvijek u poslušnosti Crkvi u kojoj su jedino mogli primiti oproštenje grijeha.

Tko misli da je savršen, bez grijeha, taj o sebi oholo misli da je kao "bog". No Bog zna da smo nesavršeni i grešni i još uvijek nas voli. "Isus Krist dođe na svijet spasiti grešnike, od kojih sam prvi ja" (1Tim 15). Bog je taj koji nas usavršava ako smo poslušni njemu a ne svojoj volji. Bez poslušnosti i poniznosti ne možemo u Kraljevstvo Božje.

Vrh

PostPostano: Sri pro 22, 2021 22:14 

Biti poslušan "sebi" nije uopće poslušnost, već veličanje svoje volje. Mi katolici smo poslušni Bogu uz pomoć Njegove Crkve i jedino tako dozvoljavamo Bogu da nas polako mijenja.

Savršen nije nitko osim Krista. KKC objašnjava: "Stvorenje ima svoju vlastitu dobrotu i savršenost, ali iz Stvoriteljevih ruku nije izašlo posve završeno. Stvoreno je kao nešto "na putu" ("in statu viae") prema nekom konačnom savršenstvu za koje ga je Bog odredio i koje još treba dostići."(302)
"Put savršenstva prolazi kroz križ. Nema svetosti bez odricanja i bez duhovnog boja. Duhovni napredak iziskuje askezu i mrtvljenje koji nas postupno privode miru i radosti blaženstava(...)" (2015)

I najveći sveci znali su za sebe da nisu savršeni, da su griješili i zato su se iskreno kajali, uvijek u poslušnosti Crkvi u kojoj su jedino mogli primiti oproštenje grijeha.

Tko misli da je savršen, bez grijeha, taj o sebi oholo misli da je kao "bog". No Bog zna da smo nesavršeni i grešni i još uvijek nas voli. "Isus Krist dođe na svijet spasiti grešnike, od kojih sam prvi ja" (1Tim 15). Bog je taj koji nas usavršava ako smo poslušni njemu a ne svojoj volji. Bez poslušnosti i poniznosti ne možemo u Kraljevstvo Božje.

Viz, ovo bi bila točka na "i". Hvala ti, Giovi!
Svi smo stvoreni kao nesavršeno zdanje, a MI moramo na sebi raditi tako i toliko koliko možemo da se Stvoritelju vratimo PRIBLIŽNO onakvima kakvima nas želi imati uza se. - sve s oslonom na Boga, izvora snage, "podrške", riječju MILOSTI koje on daje poniznima. Nažalost, mada to znam, poniznost i strpljivost su mi dvije najveće grede koje ne uspijevam "izvaditi iz svoga oka", kao što znam i da se nedovoljno pouzdajem u Isusa kojeg konstantno molim da mi umnoži vjeru približno gorušičinom zrnu, kako bih Mu mogao zahvaliti a BEZBROJ milosti koje mi je darovao: Spašavanje moga života u više navrata - što se tiče Božjih zahvata oko mog fizičkog "oblika", a skoro svakodnevno one milosti koje sad sve više uočavam. Prije nisam o njima ni razmišljao, pa su "prolazile" pored mene.
Giovi, još jednom - HVALA!

Vrh

PostPostano: Čet pro 23, 2021 06:32 

Istina! Upravo tako.

Neka vam bude po vašoj vjeri!
Prihvaćam vašu vjeru!
Prihvaćam vas!
Ljubim vas! :))

Ja sam apsolutno savršen i izjavljujem da smo svi apsolutno savršeni.
Apsolutno smo slobodni.
Apsolutno smo ljubljeni.
Apsolutno smo u odnosu u molitvi sa Bogom.

Želim da živite po svojoj vjeri. Želim da živite kako ste odabrali.
Dajem vam slobodu.

Neka nama nas!
Bogu hvala i slava!
Radost je kad sa Kristom slavimo što je među nama :DD

Vrh

PostPostano: Čet pro 23, 2021 15:06 
Administrator

Mi vjernici nismo praznovjerni, ne vjerujemo u bilo što, nego u Isusa Krista. A to znači da ne možemo odbaciti križ, poslušnost, poniznost i onda vjerovati da ćemo ući u Kraljevstvo. Naša vjera nije iznad Božje volje, vjera nije magija gdje mi možemo upravljati svojim željama ako samo jako i čvrsto nešto vjerujemo. Ništa neće pomoći čovjeku koji čvrsto vjeruje u svoje kumire i idole, oni mu ne mogu pomoći bez obzira na njegovu vjeru to je krivovjerje. Ništa neće pomoći ni ako jako pozitivno razmišlja i čvrsto vjeruje da se može spasiti bez križa, kad nam Isus govori da bez križa nema spasenja. Praznovjerje je misliti da mi možemo svojom vjerom biti veći od Boga ili svoji "bogovi" samo zato što tako vjerujemo, to je put u propast.
Ako smo katolici vjerujemo Kristu i poslušni smo njegovoj volji, a ne sebi, drugačije se ne možemo mijenjati ni spasiti.

Vrh

PostPostano: Čet pro 23, 2021 15:29 

Istina!
Ja sam apsolutno savršen i izjavljujem da smo svi apsolutno savršeni.
Apsolutno smo slobodni.
Apsolutno smo ljubljeni.
Apsolutno smo u odnosu u molitvi sa Bogom.

U čemu leži ili iz čega se sastoji to tvoje savršenstvo? Po čemu se vidi - po postovima? Hmmm... Sa sam potpuno nesavršen, kajem se što ne činim dovoljno da jednom, kako to reče onaj Indijanac u svojoj molitvi:
"Veliki duše, daj mi snage da pobijedim svog največeg neprijatelja - samoga sebe, da jednom, kad me Ti budeš pozvao smije ponosno stati pred Tebe i uzdignuta čela mirno Te gledati u oči".
Jadan sam ja...NISAM savršen...A trudim se, to da, a savršen je samo Bog. (nisi li BAŠ TO i ti sam negdje napisao? Pa čemu onda ovakvi postovi)?

Vrh

PostPostano: Pet pro 24, 2021 07:35 

Hvala ti na ukazivanju da sam bio prije drugačiji :;
Što je najbolje, ja sam svakim danom drugačiji. Svako malo ja se mijenjam. Na putu sam sa Kristom. Živim! :))

Ja se mijenjam jer sam Božje dijete, kao i svatko od nas.
Kroz odnos sa Bogom (ujedno sa svime oko sebe: bližnjima, okolinom, životnim situacijama) ja se mijenjam.
Hvala ti Bože na mojoj promjeni i što imam mogućnost djelovanjem Duha Svetoga da se mijenjam.
A ne mijenjam se slučajno, ne mijenjam se niti zbog volje drugoga. Mijenjam se molitvom Bogu preko svog pristanka kao na vjenčanju da me Duh Sveti mijenja.

To ste vjerojatno iskusili. Molitvom Bogu se mijenjam. Ne znam za druge, pa vas pozivam da po vašoj volji opišete djelovanje Duha Svetoga kad se molite Bogu.

A mijenjam se molitvom u kojoj se ja izjavama definiram. Izjavama - riječima mi odabiremo. Riječima se stvara, određuje i mi apsolutno postajemo to odabrano.
Odabirom definiramo vjeru. Vjera svakoga od nas je ta koja spašava.
Isus je to više puta spomenuo. Ja mu vjerujem, a i uvjerio sam se djelovanjem Duha Svetoga.

U mom slučaju Duh Sveti me ne mijenja nježno, polako... Ne!
Mijenja me onim tempom i mjerom kako ja vjerujem. Niti više, niti manje.
Ne utječem na djelovanje Duha Svetoga jer je odgovor uvijek nevjerojatan, bogat, bez logike, u ljubavi višestruko umnožen.
A za to treba samo mrvica, zrnce, atom vjere.

Vjere u ljubav u Boga u život u slobodi, miru i ljubavi svih nas :DD

Savršenstvo tebe, njega, nje, nas se ogleda u našoj duši.
Moji postovi nisu savršeni jer ih pišem i u relativnom svijetu.
Relativno znači da i nisam savršen. No relativno je izgubilo. Vječna apsolutna ljubav je pobijedila.
Pobijedila je i strah od nesavršenosti.
Ja se u ovome i relativnome svijetu ne mogu kleti u ništa jer se sve mijenja. Ja se mijenjam.

Trebam samo dati izjavu: prihvaćam ili ne prihvaćam, da, da, ne, ne... Trebam odabrati.
Odabirem u vjeri. Onako nam je kako vjerujemo. Vjerom kreiramo vrt.
Ili prihvaćam drugoga i sebe od prije koji sam bio drugačiji ili osuđujem drugoga i drugačijeg i sebe kad sam bio drugačiji.

Stoga svatko može slobodno odabrati. Tu ne igra logika: jedno mislim, drugo pričam, treće radim... ili jer je netko ovako, pa ću onda i ja tako ili kako svi, tako i ja ...
Vjera je iz srca, bez logike. Jer bi inače vjera bila znanost - dokazivost.

U Lk 14,11 ... svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen." po meni ne piše da je uvjet za Kraljevstvo Božje poniznost. No to je tumačenje koje prihvaćam.
Ja izjavljujem da je tumačenje da se ne treba niti uzdizati, niti ponižavati jer svi smo mi apsolutno u ljubavi jedno.
Istina je da mogu stvoriti neprijatelje osuđivanjem i neprihvaćanjem, ali to moje neprihvaćanje drugačijeg drugog i sebe od prije je prolazno koje nas razara.

Mt 12, 25-30
A on, znajući njihove misli, reče im: "Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno opustjet će i svaki grad ili kuća u sebi razdijeljena neće opstati.
Ako Sotona Sotonu izgoni, u sebi je podijeljen. Kako će dakle opstati kraljevstvo njegovo?
I ako ja po Beelzebulu izgonim đavle, po kome ih sinovi vaši izgone? Zato će vam oni biti suci.
Ali ako ja po Duhu Božjem izgonim đavle, zbilja je došlo k vama kraljevstvo Božje."
"Ili kako bi tko mogao ući u kuću jakoga i oplijeniti mu pokućstvo ako prije ne svježeg jakoga? Tada će mu kuću oplijeniti."
"Tko nije sa mnom, protiv mene je, i tko ne sabire sa mnom, rasipa."

Osuđujući ja osuđujem sebe. Prihvaćanjem se prihvaćam. Lijepo nas Učitelj naš uči.
Zato i izjavljuje:
Mt 12, 37
Doista, tvoje će te riječi opravdati i tvoje će te riječi osuditi."

Ovo vrijedi apsolutno. Svaka izjava je apsolutna. Kako tu Isus samo stvara čvrst temelj.
Možemo vjerovati da ćemo se po nečijoj vjeri spasiti, po nečijim djelima, po nečijim riječima.
Ne!
Spasiti će se svatko po svojoj vjeri, po svojim mislima, riječima i djelima. Prihvaćanje je izraz vjere u apsolutno u zakon da je ono što činim drugome - činim sebi.
Mt 7,12
"Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci."

Prihvaćanje i blagoslov drugoga i drugačijega je odraz vjere u apsolutno u Boga u nas.
Neprihvaćanje i prigovaranje je odraz prolaznog promjenjivog što nas razara.

Zato je meni najbolji poziv našeg Učitelja da ne budemo zabrinuti za sutra, da imamo vjeru u ljubav i mir, da se promijenimo riječima izjavama koje će nas spasiti:
Mt 5,43-48
"Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja.
A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone
da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.
Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici?
I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?"
" Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!"

Ja izjavljujem da smo apsolutno savršeni kao što je i naš Otac savršen. Imamo mogućnost prihvatiti Kristovu izjavu Mt 5,48 :;
Sretan Božić svima! Mir i ljubav svima!
Hvala Ti i slava Bože na ovome predivnom savršenom životu u ljubavi i radosti :DD

Vrh

PostPostano: Sub pro 25, 2021 16:49 

Neka vam malo djetešce u jaslama - mali Bog - podari mir, radost, zdravlje i mudrost!
Hvala vam svima na lijepim čestitkama!
Lijepo je što postojite...

Sretan i blagoslovljen Božić! :D

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2021 12:29 

Hvala ti na ukazivanju da sam bio prije drugačiji :;
Što je najbolje, ja sam svakim danom drugačiji. Svako malo ja se mijenjam. Na putu sam sa Kristom. Živim! :))

Ja se mijenjam jer sam Božje dijete, kao i svatko od nas.
Kroz odnos sa Bogom (ujedno sa svime oko sebe: bližnjima, okolinom, životnim situacijama) ja se mijenjam.
Hvala ti Bože na mojoj promjeni i što imam mogućnost djelovanjem Duha Svetoga da se mijenjam.
A ne mijenjam se slučajno, ne mijenjam se niti zbog volje drugoga. Mijenjam se molitvom Bogu preko svog pristanka kao na vjenčanju da me Duh Sveti mijenja.

To ste vjerojatno iskusili. Molitvom Bogu se mijenjam. Ne znam za druge, pa vas pozivam da po vašoj volji opišete djelovanje Duha Svetoga kad se molite Bogu.

A mijenjam se molitvom u kojoj se ja izjavama definiram. Izjavama - riječima mi odabiremo. Riječima se stvara, određuje i mi apsolutno postajemo to odabrano.
Odabirom definiramo vjeru. Vjera svakoga od nas je ta koja spašava.
Isus je to više puta spomenuo. Ja mu vjerujem, a i uvjerio sam se djelovanjem Duha Svetoga.

U mom slučaju Duh Sveti me ne mijenja nježno, polako... Ne!
Mijenja me onim tempom i mjerom kako ja vjerujem. Niti više, niti manje.
Ne utječem na djelovanje Duha Svetoga jer je odgovor uvijek nevjerojatan, bogat, bez logike, u ljubavi višestruko umnožen.
A za to treba samo mrvica, zrnce, atom vjere.

Vjere u ljubav u Boga u život u slobodi, miru i ljubavi svih nas :DD

Savršenstvo tebe, njega, nje, nas se ogleda u našoj duši.
Moji postovi nisu savršeni jer ih pišem i u relativnom svijetu.
Relativno znači da i nisam savršen. No relativno je izgubilo. Vječna apsolutna ljubav je pobijedila.
Pobijedila je i strah od nesavršenosti.
Ja se u ovome i relativnome svijetu ne mogu kleti u ništa jer se sve mijenja. Ja se mijenjam.

Trebam samo dati izjavu: prihvaćam ili ne prihvaćam, da, da, ne, ne... Trebam odabrati.
Odabirem u vjeri. Onako nam je kako vjerujemo. Vjerom kreiramo vrt.
Ili prihvaćam drugoga i sebe od prije koji sam bio drugačiji ili osuđujem drugoga i drugačijeg i sebe kad sam bio drugačiji.

Stoga svatko može slobodno odabrati. Tu ne igra logika: jedno mislim, drugo pričam, treće radim... ili jer je netko ovako, pa ću onda i ja tako ili kako svi, tako i ja ...
Vjera je iz srca, bez logike. Jer bi inače vjera bila znanost - dokazivost.

U Lk 14,11 ... svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen." po meni ne piše da je uvjet za Kraljevstvo Božje poniznost. No to je tumačenje koje prihvaćam.
Ja izjavljujem da je tumačenje da se ne treba niti uzdizati, niti ponižavati jer svi smo mi apsolutno u ljubavi jedno.
Istina je da mogu stvoriti neprijatelje osuđivanjem i neprihvaćanjem, ali to moje neprihvaćanje drugačijeg drugog i sebe od prije je prolazno koje nas razara.

Mt 12, 25-30
A on, znajući njihove misli, reče im: "Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno opustjet će i svaki grad ili kuća u sebi razdijeljena neće opstati.
Ako Sotona Sotonu izgoni, u sebi je podijeljen. Kako će dakle opstati kraljevstvo njegovo?
I ako ja po Beelzebulu izgonim đavle, po kome ih sinovi vaši izgone? Zato će vam oni biti suci.
Ali ako ja po Duhu Božjem izgonim đavle, zbilja je došlo k vama kraljevstvo Božje."
"Ili kako bi tko mogao ući u kuću jakoga i oplijeniti mu pokućstvo ako prije ne svježeg jakoga? Tada će mu kuću oplijeniti."
"Tko nije sa mnom, protiv mene je, i tko ne sabire sa mnom, rasipa."

Osuđujući ja osuđujem sebe. Prihvaćanjem se prihvaćam. Lijepo nas Učitelj naš uči.
Zato i izjavljuje:
Mt 12, 37
Doista, tvoje će te riječi opravdati i tvoje će te riječi osuditi."

Ovo vrijedi apsolutno. Svaka izjava je apsolutna. Kako tu Isus samo stvara čvrst temelj.
Možemo vjerovati da ćemo se po nečijoj vjeri spasiti, po nečijim djelima, po nečijim riječima.
Ne!
Spasiti će se svatko po svojoj vjeri, po svojim mislima, riječima i djelima. Prihvaćanje je izraz vjere u apsolutno u zakon da je ono što činim drugome - činim sebi.
Mt 7,12
"Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci."

Prihvaćanje i blagoslov drugoga i drugačijega je odraz vjere u apsolutno u Boga u nas.
Neprihvaćanje i prigovaranje je odraz prolaznog promjenjivog što nas razara.

Zato je meni najbolji poziv našeg Učitelja da ne budemo zabrinuti za sutra, da imamo vjeru u ljubav i mir, da se promijenimo riječima izjavama koje će nas spasiti:
Mt 5,43-48
"Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja.
A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone
da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.
Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici?
I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?"
" Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!"

Ja izjavljujem da smo apsolutno savršeni kao što je i naš Otac savršen. Imamo mogućnost prihvatiti Kristovu izjavu Mt 5,48 :;
Sretan Božić svima! Mir i ljubav svima!
Hvala Ti i slava Bože na ovome predivnom savršenom životu u ljubavi i radosti :DD

viz, legenda si :))

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2021 23:29 
Administrator

Nije potrebno govoriti "Ja izjavljujem" kao da tumačim bolje od Crkve jer to bi bila oholost ničim utemeljena. Odbaciti poniznost je put prema propasti. O čemu se radi u ovoj prispodobi gdje uzvanici na gozbu trče na prva mjesta:
"Ova prispodoba govori o ulasku u Božje kraljevstvo. Onome koji ima stav samouvjerenoga koji sebe smatra pravednim i misli da ima pravo ući u kraljevstvo, Bog govori da onaj koji se uzvisuje bit će ponižen. Dakle, zaključak je kako pred Bogom treba biti malen, ponizan, svjestan svoje grešnosti. Ponašanje na gozbi razotkriva tko može sudjelovati na Božjoj gozbi, jer put spasenja ide preko puta malenosti, poniznosti. Preduvjet za ulazak u Kraljevstvo Božje je biti ponizan."

Prošli tjedan je papa pričao upravo o poniznosti bez koje ne možemo do Boga:
"Daj mi milost poniznosti. I da te tom poniznošću pronađem. To je jedini put – istaknuo je Papa – bez poniznosti nećemo nikada pronaći Boga (...)
Draga braćo i sestre, samo je poniznost put koji nas vodi do Boga i, istodobno, upravo zato što nas vodi k njemu, vodi nas i do bitnosti života, do njegova istinskoga značenja, do najpouzdanijega razloga zbog kojega život vrijedi živjeti. Samo nas poniznost potpuno otvara iskustvu istine"

i dan kasnije, 23. prosinca;
"Dopustimo da nas evangelizira poniznost Djeteta Isusa, siromaštvo u kojemu je Sin Božji došao na svijet, svjesni da bez poniznosti ne možemo susresti Boga, ali ni bližnjega, brata i sestru koji žive kraj nas. Poniznost je važna za vjeru, za duhovni život, za svetost; ona znači shvaćanje da se ne trebamo sramiti svoje slabosti.(...)
Istina je da se bez poniznosti ne može sresti Boga i ne može se iskusiti spasenje"

Dakle, ne treba se zavaravati da sam savršen, a ne slab i grešan čovjek koji treba Boga. Mogu ići prema savršenstvu samo ako ostajem ponizan i poslušan poput Krista.

Vrh

PostPostano: Ned sij 02, 2022 19:35 

Nisam htio reći svojim odabirom da sam bolji i ispravniji od bilo koga. To nije smisao izjave. Svojim odabirom ja sam u slobodi Bogom danoj odabrao.
Ja se time ne izdižem niti ponizujem. Ja time živim jer se definiram.

Ti se svojim izjavama definiraš.
Svatko se svojim izjavama definira tj. ostvaruje.
Odabirom se ne postaje viši ili niži, bolji ili lošiji, dobar ili zao... Odabirom se ne sudi, prigovara, ocjenjuje, svrstava, razdvaja, uništava...
Odabirom se stvara.

Odabirom stvaramo svijet i postajemo odabrano. Uređujemo vrt i postajemo jaki.

Kad blagoslovim prihvaćanjem odabir drugoga bližnjega, ja širim slobodu da se bližnji može definirati = ostvariti.
Prihvaćanjem tuđih bližnjih odabira koji nisu naši, ja ujedno prihvaćam i svoj odabir.
Dajući slobodu drugome, ja ujedno postajem slobodan :DD

Lijepo je što nas je Bog stvorio jedinstvene posebne i što se ostvarenjem sebe u vjeri u ljubavi u Boga preko prihvaćanja drugoga umnažaju plodovi ljubavi i mira.

Post 2, 15-17
Jahve, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva.
Jahve, Bog, zapovjedi čovjeku: "Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi,
ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!"

Obrađujmo vrt izjavama odabirima. Ocjenama jesu li moje ili nečije izjave dobro ili zlo, mi vjerujemo prolaznom zavodljivom blještavilu vremensko prostornog smrtnog svijeta.
Često padam na ovom testu usmjerenja naše vjere.
Često ocjenjujem, no nisam ovdje da ocjenjujem.
Ovdje sam da obrađujem i čuvam vrt. Da budem budan, da ljubim, da blagoslovim, da prihvaćam.

Očaran sam vrtom Bože :oo
Predivan je , savršen je :DD
Slava Bogu!

U novu godinu sa novim mislima, novim idejama, novim odabirima, novim nama tj. novom svjesnošću.
U novu očaranost Bogom!
ŽIVJELI :))

Vrh

PostPostano: Ned ruj 03, 2023 11:28 

Ovo je jedan od spisa poznatog duhovnog učitelja koji i danas ima velik utjecaj na suvremene učitelje duhovnosti, na one koji žele naučiti kako moliti
i koji jednostavno traže Boga.

Sveti Ivan od Križa otkriva kao vjerojatno nitko prije ni poslije njega kako prepoznati 7 glavnih grijeha u svojem odnosu prema Bogu,
kako raspoznati "tamnu noć osjeta" i što je tada primjereno činiti.

Koliko je ljudska narav nesavršena i u koje sve zamke upadaju oni koji tek počinju živjeti po vjeri i sakramentima, a i oni koji se godinama znaju mučiti s istim poteškoćama,
možda vrijedi o tome razmisliti kroz ovo još kratko vrijeme došašća.

"Bdijte i molite, da ne padnete u napast." (Mt 26, 41)

izbrisan link

je li ovaj na kraju link od Adrijane hakiran??
Meni ne daje to što ona spominje nego skroz neke druge gluposti i čudne slike??
šta se vama otvori na tome linku?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 05, 2023 21:00 
Administrator

Maknut je link jer je sadržaj promijenjen u neprikladan.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata