Citat:
inke kaže:U većini tvojih komentara u postu osvrćeš se na mene kao da nastupam iz polja ljudi koji ne drže čistoću, što je pogrešan put.
Ne, nego mi stvaraš dojam da ljudi (ti ili bilo tko drugi) drže čistoću iz straha, što je u potpunosti krivi razlog. U svojim postovima, po mom sudu, gotovo pa da ne ostavljaš prostora Bogu. Ima stvari koje se doista riječima ne mogu opisati ili spadaju u područje apsurda po ljudskim mjerilima, a da se upravo u njima očituje Božja snaga.
Nisam ovo želio reći, i nemam dojam da sam pisanjem mogao navesti na takvu interpretaciju. Ako je netko krivo shvatio, ispričavam se. Želio sam reći da u svijetu ljudi koji drže čistoću postoji konkretna pojava takvih doživljaja realnosti. Radi se o problemu koji bi možda još više došao do izražaja kad bi više ljudi držalo predbračnu čistoću. Ovo je fenomen koji zahtijeva podrobniju pažnju Crkve. Kao i čistoća općenito.
Uistinu tijekom pisanja nikad nisam naveo ništa što bi zadržalo mjesto Bogu u našim životima. Jednostavno proučavam situaciju iz jednog drugog kuta, ne bismo li Mu možda čak otvorili i više mjesta. Tako da je tvoj sud pogrešan. Ja tek pozivam na hladniju glavu u proučavanju problema.
Citat:
Sinke: U krivu si. Upravo mladi ljudi iz Katoličke Crkve žive u suzdržavanju (manjina, nažalost). Ali i u njihovoj populaciji nalazimo ekipu koja se, zbunjena nagonom i jednom običnom željom za druženjem, počne bojati seksualnosti. Ovo nije jako često, ali fenomen bi možda bio konkretniji kad bi više ljudi držalo do čistoće.
Slučajevi su razni, međutim fenomen (možda i poremećaj) o kojem govoriš, nije pravilo. Ponavljam važan je odnos pojedinca s Bogom, ukoliko je (zdravoj) osobi jasno zbog čega živi u čistoći i to prihvaća, to je neće odvesti u takvu frustraciju ili poremećaj, iako je naravno teško živjeti čistoću. Međutim, ako osoba u čistoći živi radi straha, koji je u tvojim postovima prenaglašen, onda će biti frustriran/a ne samo u seksualnosti, nego u mnogo čemu.
Ako sam ostavio takav dojam, ponavljam, ispričavam se. Znam sigurno da većini ljudi razlozi koji su dosad navedeni u ovoj diskusiji za predbračnu apstinenciju ne bi bili dovoljni. Ona podrazumijeva veliku izolaciju u današnjem društvu, i prilično težak svijet napasti. Ima tako ljudi koji bi te razloge (tipa "seks prije braka je neskroman") smatrali nedovoljnima, ali bi ostali u nauku radi Biblijskih naredbi za čistoćom i prijetnji bludnicima. Na taj način dolazi do frustracije, jer se teško izvući iz tog susreta različitih kultura (Biblijske i moderne) i čistoće kao načina života.
Citat:
Sinke: Ovo je okej, ali ne mijenja činjenicu da ta vjera danas nailazi na drukčiju praksu od nekadašnjih vremena. Može li mlad čovjek objasniti drugima "Živim pomalo teško, čak i narušene ravnoteže, ali siguran sam da Bog ima razloge zašto je ovako, i da me čeka nešto bolje sutra."
Ovo sam mislim prethodno obrazložila, zdrava osoba koja ima jasne motive iz kojih živi čistoću nije narušene ravnoteže, jest u svojevrsnom trpljenju ali je i u ravnoteži.
Ne sumnjam da nema takvih osoba, ali ako mu je motiv da drži apstinenciju isključivo radi toga da izbjegne razočarenje u seksualnom životu radi kojeg bi mogao napustiti partnera, moram priznati da meni ti motivi nisu niti najmanje jasni.
Citat:
Sinke: Vjerujem da te ovo netko naučio, i da nije imao lošu namjeru. Niti ja imam namjeru da zbunjujem, da budemo jasni, ali nisam siguran da nas takvi doživljaji odnosa uistinu dovode uvijek do cilja.
Doživljavaš me vrlo mladom ili ……nešto drugo. Za tvoju informaciju spadam u neku mlađu dob, ali ne toliko mladu, pa ako si mislio da sam jako mlada, hvala.
Doživljavam te kao osobu koja je tijesno vezana s Crkvom i koja ima svoj stav u životu. S druge strane, čuo sam prilično mnogo sličnih ideja o braku i seksualnosti koje kolaju svijetom laika (u kojem sam i ja) , a koje imaju upitnu vjerodostojnost, tako da sam tek htio naznačiti da ponekad treba razmotriti na koji način nešto utječe.
Citat:
Sinke: Ako ništa drugo, netko će ovo pročitati, složit će se samnom, čuti još par sličnih ideja, i zaključiti da ovo nisu razlozi radi kojih bi čovjek trebao odustati od seksa prije braka. Na koji ga onda način ostaviti u pravovjerju?
Ako je uvjerenje da seks prije braka može narušiti brak, jer da se par može predomisliti radi trenutka slabosti, moram jednostavno reći da ovo nije moje uvjerenje.
Opet greška, ja sam svoj dio navela da ti repliciram na to što si se izjasnio da crkva tvrdi da seks može slomiti um, a razloga za čistoću prije braka je puno više od toga.
Ovaj koji si navela svakako nije.
Citat:
Sinke:
jer imam dojam da seksu daje preveliku ulogu.Misliš li tako doista

Jasno.
Ideja da bi mladi ljudi trebali apstinirati prije braka zato što postoji opasnost da će se razočarati u činu, te da navedeno razočarenje može dovesti do odustajanja od ulaska u brak, prema mom mišljenju, vrlo je odbojna. Čak nisam niti skeptičan prema takvom doživljaju realnosti, već me odbija , jer pretpostavlja da je seks i njegova kvaliteta važniji od ljubavi i vrijednosti drugog dijela para.