Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 19:05

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pon lip 01, 2009 14:11 

Gutaperka je napisao/la:
ono zašto sam postavio ovu temu je jer imam dojam da abortusa nema baš malo,znam za više slučajeva osoba koje su to javno priznale ali dosad nisam čuo da se išlo radi toga tražiti oprost od Svete stolice.

Ne mogu ništa tvrditi jer ne baratam nikakvim podacima ali uzmimo npr.slučaj da je neka žena (ili muškarac) išao kod svećenika to ispovjediti i da mu je ovaj dao odrješenje.Kakav je status te osobe tj.jel joj oprošteno i jel vraćena u zajedništvo s ostalim vjernicima i jel može na pričest? Zapravo ja vjerujem da joj je Bog oprostio čim se pokajala,čak i bez ispovijedi ali me zanima ovo ostalo

Pitanje ispovijedi i sve što ispovjednik čini i govori ostaje područjem ispovjedne tajne. I tu nema što raspravljati. Ako misliš da je lako primiti nečiji život (savjest) na sebe varaš se - a vidim da velika većina baš i ne shvaća - ne mora ali ono što ne shvažćaš i ne znaš ne rasdpravljaj kao da znaš.!
Po katoličkoj nauci nema oproštenja grijeha bez ispovijedi.

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 15:22 

sneni je napisao/la:
Pitanje ispovijedi i sve što ispovjednik čini i govori ostaje područjem ispovjedne tajne. I tu nema što raspravljati. Ako misliš da je lako primiti nečiji život (savjest) na sebe varaš se - a vidim da velika većina baš i ne shvaća - ne mora ali ono što ne shvažćaš i ne znaš ne rasdpravljaj kao da znaš.!
Po katoličkoj nauci nema oproštenja grijeha bez ispovijedi.

šta ni raspravljat ne smijem? Ne vidim zašto,ništa nisam tvrdio nego pitao

Zadnja izmjena: Gutaperka; Pon lip 01, 2009 16:06; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 15:30 
Administrator

Gutaperka, ne ide svatko tko je pod tim grijesima fizički do pape, već onima koji su od pape ovlašteni otpustiti kaznu za takve grijehe. Već sam naveo tko ima te ovlasti, ali evo još jednom:
"čim vjernik izvrši pobačaj ili na bilo koji način sudjeluje u njegovu pripremanju i izvršenju, ako do pobačaja doista dođe, dužan je sam na sebe primijeniti dotičnu kaznu. Svećenik ne može dati valjano odrješenje dok se vjernik nalazi pod tom kaznom. Treba ju, dakle, najprije otpustiti.

Kazna je po zakonu pridržana ordinariju, biskupu, odnosno nadbiskupu dotične biskupije. Ali sam biskup unaprijed podjeljuje ovlast otpuštanja te kazne mnogim svećenicima: kanonicima, prebendarima, dekanima, ispovjednicima u poznatim prošteništima te u katedrali, upraviteljima župa na području njihovih župa, ravnateljima crkava i još nekima. Također tu ovlast redovito imaju svi svećenici u adventsko, božićno, korizmeno i vazmeno vrijeme te u svakoj župi kad se ondje održavaju misije, proštenja, klečanja, duhovne obnove i druga okupljanja s velikim brojem vjernika."

Dakle, kazna se može otpustiti samo kod svećenika koji ima takvu ovlast, a "obični" svećenik ne može za to dati odriješenje.

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 15:42 

Giovi je napisao/la:
Gutaperka, ne ide svatko tko je pod tim grijesima fizički do pape, već onima koji su od pape ovlašteni otpustiti kaznu za takve grijehe. Već sam naveo tko ima te ovlasti, ali evo još jednom:
"čim vjernik izvrši pobačaj ili na bilo koji način sudjeluje u njegovu pripremanju i izvršenju, ako do pobačaja doista dođe, dužan je sam na sebe primijeniti dotičnu kaznu. Svećenik ne može dati valjano odrješenje dok se vjernik nalazi pod tom kaznom. Treba ju, dakle, najprije otpustiti.

Kazna je po zakonu pridržana ordinariju, biskupu, odnosno nadbiskupu dotične biskupije. Ali sam biskup unaprijed podjeljuje ovlast otpuštanja te kazne mnogim svećenicima: kanonicima, prebendarima, dekanima, ispovjednicima u poznatim prošteništima te u katedrali, upraviteljima župa na području njihovih župa, ravnateljima crkava i još nekima. Također tu ovlast redovito imaju svi svećenici u adventsko, božićno, korizmeno i vazmeno vrijeme te u svakoj župi kad se ondje održavaju misije, proštenja, klečanja, duhovne obnove i druga okupljanja s velikim brojem vjernika."

Dakle, kazna se može otpustiti samo kod svećenika koji ima takvu ovlast, a "obični" svećenik ne može za to dati odriješenje.

znači da ima i u nas ovlaštenih svećenika,mislio sam da treba pisati u Vatikan za tako nešto

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 17:32 

Gutaperka je napisao/la:
znači da ima i u nas ovlaštenih svećenika,mislio sam da treba pisati u Vatikan za tako nešto

I kad bi trebalo onda to nije tvoja stvar nego ide preko ispovjednika. Evo od prilike ovako ispovjednik šalje pismo biskupu sa zapečaćenom kovertom (koju biskup ne smije otvoriti) sa molbom da je pošalje sv. Penitencijariji. Ime se penitenta ne navodi : osoba x je počinila taj i taj grijeh pridržan sv. Ocu , dotični se kaje za zločin, moli dostojnu pokoru i oroštenje. Istim putem se vraća ispovjedniku pismo sa navedenom kaznom koju treba pokorniku - penitentu naložiti.. DAVNO NISAM IMAO TAKAV SLUČAJ pa bih trebao prostudirati kava su sada pravila ali mislim d anisam daleko

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 19:46 

sneni je napisao/la:
Gutaperka je napisao/la:

I kad bi trebalo onda to nije tvoja stvar nego ide preko ispovjednika. Evo od prilike ovako ispovjednik šalje pismo biskupu sa zapečaćenom kovertom (koju biskup ne smije otvoriti) sa molbom da je pošalje sv. Penitencijariji. Ime se penitenta ne navodi : osoba x je počinila taj i taj grijeh pridržan sv. Ocu , dotični se kaje za zločin, moli dostojnu pokoru i oroštenje. Istim putem se vraća ispovjedniku pismo sa navedenom kaznom koju treba pokorniku - penitentu naložiti.. DAVNO NISAM IMAO TAKAV SLUČAJ pa bih trebao prostudirati kava su sada pravila ali mislim d anisam daleko

šta se u tvojoj župi abortusi uopće ne rade? Ili ih niko ne ispovijeda,ako veliš da davno nisi imao slučaj da je trebalo slat pismo sv.Penitencijariji?

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 21:18 

Gutaperka je napisao/la:
šta se u tvojoj župi abortusi uopće ne rade? Ili ih niko ne ispovijeda,ako veliš da davno nisi imao slučaj da je trebalo slat pismo sv.Penitencijariji?

1. Nisam govorio o mojoj župi nego o mom životu - i ne ispovijedam samo u mojoj župi. Pisati samo o mojoj župi moglo bi mirisati na povredu ispovjedne tajne.

2. u nekoliko postova više je navedeno tko sve može odriješiti i grijeh i skinuti kaznu (pa je rečeno za župnika)

3. Naveo sam točno određene slučajeve a ti okrećeš sve na jedno.
Pa čak mogu početi sumnjati u dobre namjere. Oprosti na iskrenosti

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 23:40 

sneni je napisao/la:
Gutaperka je napisao/la:

1. Nisam govorio o mojoj župi nego o mom životu - i ne ispovijedam samo u mojoj župi. Pisati samo o mojoj župi moglo bi mirisati na povredu ispovjedne tajne.

2. u nekoliko postova više je navedeno tko sve može odriješiti i grijeh i skinuti kaznu (pa je rečeno za župnika)

3. Naveo sam točno određene slučajeve a ti okrećeš sve na jedno.
Pa čak mogu početi sumnjati u dobre namjere. Oprosti na iskrenosti

ok,znači tebi osim ona dva slučaja koje si naveo u svih tvojih godina svećeništva niko nije došao s grijehom abortusa? Nebitno jesi li ispovijedao u svojoj župi ili negdje drugdje.

A okrećem sve na jedno zato jer je to nešto što se u odnosu na ostalo u nas relativno često čini i zato me čudi da si imao samo dva slučaja grijeha pridržanih sv.Ocu.A koliko sam uspio pročitat u grijehe pridržane sv.Ocu spada i pobačaj.

A u moje dobre namjere sumnjaj koliko hoćeš,ja sam ionako pitanja postavio da malo više saznam o dotičnim stvarima i ne igra mi ulogu što ćeš sumnjat u moje dobre namjere.Ako mi želiš odgovoriti onda ti hvala,ako ne želiš isto dobro

Vrh

PostPostano: Uto lip 02, 2009 00:03 

Vjerojatno si previdio što sam napisao, pobačaj nije pridržan sv. Ocu. Ako te zanima, sve imaš u Zakoniku kanonskog prava, Giovi je stavio link na njega.

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Uto lip 02, 2009 06:19 

Živac je napisao/la:
Vjerojatno si previdio što sam napisao, pobačaj nije pridržan sv. Ocu. Ako te zanima, sve imaš u Zakoniku kanonskog prava, Giovi je stavio link na njega.

to mi je promaklo,hvala

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata