Giovi je napisao/la:
Gutaperka, ne ide svatko tko je pod tim grijesima fizički do pape, već onima koji su od pape ovlašteni otpustiti kaznu za takve grijehe. Već sam naveo tko ima te ovlasti, ali evo još jednom:
"čim vjernik izvrši pobačaj ili na bilo koji način sudjeluje u njegovu pripremanju i izvršenju, ako do pobačaja doista dođe, dužan je sam na sebe primijeniti dotičnu kaznu. Svećenik ne može dati valjano odrješenje dok se vjernik nalazi pod tom kaznom. Treba ju, dakle, najprije otpustiti.
Kazna je po zakonu pridržana ordinariju, biskupu, odnosno nadbiskupu dotične biskupije. Ali sam biskup unaprijed podjeljuje ovlast otpuštanja te kazne mnogim svećenicima: kanonicima, prebendarima, dekanima, ispovjednicima u poznatim prošteništima te u katedrali, upraviteljima župa na području njihovih župa, ravnateljima crkava i još nekima. Također tu ovlast redovito imaju svi svećenici u adventsko, božićno, korizmeno i vazmeno vrijeme te u svakoj župi kad se ondje održavaju misije, proštenja, klečanja, duhovne obnove i druga okupljanja s velikim brojem vjernika."
Dakle, kazna se može otpustiti samo kod svećenika koji ima takvu ovlast, a "obični" svećenik ne može za to dati odriješenje.
znači da ima i u nas ovlaštenih svećenika,mislio sam da treba pisati u Vatikan za tako nešto