Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 06:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet vel 27, 2025 09:38 

Evo sad malo i sam da pišem s ciljem podijeliti svoje iskustvo preobrazbe (znam, ne tiče se direktno katoličke vjere već je je stvar naših navika, ali upravo te navike su ključ preobrazbe i života u punini, naravno uz vjeru i prakticiranje vjere):

11 godina sam pušio cigarete, i uživao u svakom dimu, a posebno su mi, kao i većini, bile ugodne one nakon obroka, uz kavu i uz alkohol. O utjecaju cigareta ne moram puno govoriti, jer se sve zna. Samo ću opisati moj proces prestanka pušenja. Odlučio sam pročitati knjigu Lako je prestati pušiti autora Allena Carra. I pročitao je u 3 dana. Sa zadnjim poglavljem knjige zapalio sam svoju zadnju cigaretu, i to je bila cigareta u kojoj sam najviše uživao ikad u životu. Knjigu toplo preporučam svima koji žele prestati pušiti. A moj prvi savjet je da u tom procesu prestanka ne izbjegavate situacije u kojima ćete doći u napast zapaliti cigaretu, već baš naprotiv, da se suočavate odmah s njima. Kad se pojavi apstinencijska kriza, ona ne traje puno. Sve je to u glavi, ona dođe i prođe. I kad ste toga svjesni, lakše je. Kolika god jaka bila, toliko je i kratkotrajna. Samo imajte to na umu. I imajte na umu da trebate izdržati SAMO 30 dana da bi se odvikli od cigareta. Pa nije to puno, zar ne? I bitno je da prestanete pušiti isključivo zbog sebe i svojih osobnih želja, a ne iz nekih krivih razloga...

PS. otkrit ću vam jedan simpatičan detalj prethodno navedene knjige, pa tko ne želi pročitati, može slobodno preskočiti. Postoji poglavlje u knjizi koje govori o negativnim stranama pušenja. Na kraju tog poglavlja autor navodi kako će u idućem poglavlju pisati o prednostima pušenja cigareta. Na stranici iza, stoji velikim slovima naslov PREDNOSTI PUŠENJA, a ostatak stranice je potpuno prazan. Baš simbolično, zar ne?

U današnje doba, općeprihvaćeno je stajalište da nisi odrastao ni uklopljen ako ne piješ alkohol. Tu su kafići, diskoteke, koncerti, zabave u kojima se masovno prodaju i piju alkoholna pića. Toliko ljudi vole taj osjećaj pijanstva, da zaborave onu pravu svoju iskrenu i izvornu prirodu. Zaborave ono dijete u sebi. Pijano stanje nije prirodno stanje svijesti, koliko god ono naizgled zabavno bilo. Ljudi misle da se ne mogu opustiti bez alkohola, ali ja sam svjedok da, nakon izvjesnog vremena bez alkohola, čovjek se vraća svojoj biti. Nakon odvikavanja od alkohola, naučio sam živjeti u trenutku i naučio sam se opustiti u masi ljudi, plesati i pjevati na zabavama bez kapi alkohola, baš kao dijete. I da, alkohol, a tako i cigarete, nakon potpunog odvikavanja, postaju odvratni, kao što su nam i bili odvratni nekoć u djetinjstvu.

Ali moram biti iskren, budući da je alkohol općeprihvaćen u društvu, mnogo mi je teže bilo ostaviti se alkohola nego cigareta. Prije konačnog prestanka bilo je mnogobrojnih neuspjelih pokušaja. Bitan je stav i karakter te čvrsta odluka. I bitno je ne padati pod utjecajem drugih, biti oddlučan i ne biti povodljiv. I opet, nema smisla izbjegavati situacije u kojima ćete doći u napast da popijete čašu alkohola. Treba se suočiti odmah s takvim izazovima i reći odlučno - NE! A blagodati života bez alkohola su mnogobrojne: nema mamurluka, nema grižnje zbog "pijanih" riječi i postupaka, znatno ćete poboljšati svoje zdravlje i spriječiti potencijalni nastanak raznih bolesti. I zapamtite, odlučite li prestati piti, možda će vas vaši prijatelji nagovarati ili zafrkavati zbog toga, ali to sve proizlazi iz njihovog straha jer će se osjećati ugroženo. Oni zapravo žele to isto, samo se boje! Alkohol je danas skoro pa kolektivna navika čovječanstva, što je zapravo žalosno. Jer, postoje drugi kvalitetniji načini zabave i brojni dugi voćni napitci boljeg okusa. A osjećaj pijanstva se može zamjeniti radošću "djeteta u sebi" koje se budi kad se potpuno naviknete na život bez poroka!

Da, da, lijep je osjećaj pobjeći iz stvarnosti u neki drugi svijet, ali zapitajte se što to sve radi vašem mozgu. Super je smijati se pod utjecajem marihuane, ali nije li ljepše smijati se iz srca na prirodan način. Ostale droge nisam ni probao, ali jedno sam siguran. Svakim novim konzumiranjem marihuane ili drugih droga, vaš mozak nije isti - sve je više i više oštećeniji i podložniji brojnim bolestima, i fizičkim i psihičkim. Pogoršava se memorija, slabe živci itd itd..

Zato sam i na početku rekao da su bitne navike, jer izbacivanjem loših navika i izgradnjom zdravih navika, poboljšavamo kvalitetu svojih iskustava,

Isto tako, izbacivanjem cigareta, alkohola i droga s vremenom se regeneriraju vaša pluća i obnavlja dio vaših živčanih stanica, što je dobar znak! Ima nade, nije kasno za nov početak; a vi morate imati na umu da ste zapravo frajer bez tih ovisnosti, a ne crna ovca u društvu. Drugi će vas možda ismijavati, ali ne dajte se smesti, već posložite kockice u glavi da ste pametniji i iznad njih ukoliko prestanete s konzumacijom takvih sredstava...

Nisam ja tu da vas uvjeravam kako morate prestati s konzumiranjim svih opojnih sredstava, to je na vama. Samo vam želim dočarati koliko je život kvalitetniji i radosniji bez toga. Umjesto "high on drugs", postajete "high on life", i počinjete uživati u životu i brojnim sitnicama koje sačinjavaju život. Ali da, ako vam baš izgleda nemoguća misija odreći se svih poroka, umjerenost je također zlatno pravilo, barem kad pričamo o alkoholu, koji je iz određenih razloga neizostavni sastojak svakog izlaska, zabave ili večere "odraslih" ljudi. Ali cigarete, marihuana i droga u današnje vrijeme su pravi luksuz, i toga bi se uistinu bilo korisno odreći. Kako? Nemam neki univerzalni način; meni su pomogle knjige za samopomoć, nekome će pomoći samosvijest, netko će biti prisiljen zbog novca koje treba izdvajati za to. Ali ako čovjek to uistinu želi naći će način. Vrlo bitna je svijest o tome što sve opijati čine našem mozgu te koliko živčanih stanica odumire konzumiranjem istih. A nagrada za prestanak je velika, jer npr. prestankom pušenja cigareta možete obnoviti svoja pluća kroz dvije godine, kao da nikad niste ni bili pušač.

Pričali smo o mnogim ovisnostima. Ovisnost bi dakle ukratko bila neka nezdrava navika koju iznova i iznova ponavljamo ili konzumiramo zbog pojave apstinencijske krize. Ima li stvari u kojima se može svakodnevno uživati, a ne izazivaju ovisnost? Naravno da ima. Borio sam se s viškom kilograma kad sam prestao piti alkohol. I nisam znao što piti u kafiću. Popijem li sok, Colu, oni su prepuni šećera i ne bih time puno doprinio mršavljenju. Pa korak po korak, sokove sam zamijenio običnom vodom, a ponekad i gaziranom mineralnom vodom. Obavezni dodatak uz tu flaširanu vodu, su limun i led u čaši, koji daju baš finu aromu. Može li se u vodi uživati? Može, jer sve u životu je stvar navika. Jednom kad se naviknete na čistu vodu, postajete svjesni da je vrijedilo odvojiti par eura za tu dragocjenu vodu nego još više eura za jednu pivu. Neki će reći, toliko pitke vode imaš, a ti plaćaš za vodu u kafiću. Međutim, što ja radim tijelu unosom vode, a što unosom alkohola - samo je to dovoljno zapitati se, i neće vam biti žao odvojiti novce za flaširanu vodu! A još manje bi vam trebalo biti neugodno.

Da, može se uživati u običnoj vodi, ali se ne može biti ovisan o njoj, za razliku od drugih napitaka. Optimalan dnevni unos vode za odraslog čovjeka je 8 čaša ili oko 2 litre dnevno, što je taman dovoljno za ostati hidriran bez unosa raznih drugih tekućina. Naravno, svi imamo trenutke u kojima se zaželimo piti neki sok, bilo iz dućana, bilo cijeđeni, i to je sasvim ok. Ali ne kaže se uzalud da je voda izvor života. Samo se zapitajte što su pili naši davni preci. Naravno, vodu. Voda je bila ključna za preživljavanje, pa su u davna vremena oni pili vodu iz izvora i rijeka.

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 09:39 

Na jednoj zabavi, profesorica biologije iz srednje škole pričala mi je o tome kako ona svojim učenicima na kraju sata kaže - Za domaću zadaću otiđite u šumu i prošetajte prirodom, bez mobitela! Koliko je samo isjcjeljujuća šetnja u prirodi, šumskim puteljcima, na svježem zraku. Bez smoga, bez dima. Čisti zrak, čisti kisik! Priroda je čudesna. More je isto tako čudotvoran lijek, i za tijelo i za psihu, ali mnogi ljudi ne žive ne moru, a i većina onih koji žive ne mogu plivati i kupati se tijekom cijele godine. Ali priroda je svima dostupna. Možda ne odmah u samom gradu ili mjestu gdje živite, ali sigurno postoji negdje u blizini neka šuma, neki park, neka rijeka, jezero, neko brdo na koje se možete popeti. Ugodno je općenito šetati s nekime u društvu, a u šetnji sam sa sobom možete doći i do niza pametnih zaključaka, koji se samo, tek tako, odjednom pojave. Zato je vrlo korisno i produktivno za tijelo, hodati, trčati, baviti se sportom, tjelovježbom, plivati. Pogotovo ako je vaš posao sjedeći, ako mnogo vremena provodite na stolici i za ekranom. Zato je bitno pažljivo birati u što ćete uložiti svoje slobodne vrijeme, jer vam tijelo sve to s godinama vraća! U zdravom tijelu, zdrav duh, a u zdravom duhu, zdravo tijelo - to je obostrana činjenica! O prirodi, moru, rekreaciji i tjelovježbi se ne može biti ovisan, jer ovisnost podrazumjeva nešto loše, a sve to može biti samo čisti užitak i zdrava navika! I meni je nekad teško prisiliti se dignuti s kauča, i to je normalno. Ali, kad jednom krenete, opet vrijedi pravilo oko 30 dana (neki kažu čak i samo tri tjedna) kontinuirane rekreacije da se stekne nova, pozitivna navika! Priroda prirode je iscjeljujuća. Moj osobni odabir je penjanje u brda, taman na umjerene visine i taman da kao nagradu dobijem savršen pogled koji se jedino može doživjeti savršenim uživo, osjetilom vida.

Dobre navike nisu samo ono što je Bog stvorio poput prirode i mora. Dobre i korisne navike su naravno i ono što nam društvo nudi, ali tu sad dolazi pitanje kvalitete. Svi mi imamo različite ukuse i interese, ali po meni, ono što je kvalitetno, jednostavno je kvalitetno, a ono što nije, jednostavno nije. Gledanje filmova, serija, tv-a, vijesti, tehnologija, mobiteli, sve su to zdrave navike, ako je riječ o kvaliteti i ako ne prekorače u ovisnost, već su prisutni u životu čovjeka u umjerenoj dozi. Jer ipak, to su ekrani koji emitiraju elektromagnetsko zračenje, a našim očima su potrebni svakodnevni odmor od tog zračenja i opuštanje. Zato je potrebno dozirati takve vrste navika u današnje doba više nego ikad prije, a razlozi su jasni.

Naravno, svi imamo svoj ukus i interese u svemu u životu. Ali smatram da ipak možemo stvrstati "ono što nam društvo nudi" u kategorije kvalitetnog i nekvalitetnog. Tako ja bar na to gledam. Neki filmovi i glazba jednostvno kojeg god žanra bili imaju svoju kvalitetu, pouku, priču... Dok neki fimovi, serije, glazba jednostavno dolaze u pitanje zdravog razuma, iako se nekim ljudima i takve stvari mogu svidjeti. Ali jasno je da, barem na internetu, koliko poučnih informacija i sadržaja ima, toliko ima i smeća! Zato stavljam naglasak na KVALITETU onog sadržaja što nam društvo nudi!

Hvala vam na čitanju i....Božji blagoslov svima!

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 17:33 

Lijepo si to napisao u vez nezdravih i zdravih navika
Svi mi imamo neke loše navike...s nekima se borimo fo kraja života...treba biti hrabar i ne odustajati. Uz Božju i pomoć i milost i brda se mogu premještati

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 21:03 

Tako je! Bez Božje milosti ništa...

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 21:48 

Evo još malo mojih riječi...
Poništenje loših navika podrazumjeva izgradnju zdravih, jer što bismo inače radili... Kvaliteta životnih iskustava po mojem mišljenju temelji se na zdravim navikama koje smo usvojili, na poslu koji radimo s ljubavlju, na ljubavi prema sebi i drugima oko sebe i tek tada možemo biti spremni pružiti pravu, iskrenu ljubav svome partneru ili partnerici. Bez ovisnosti, čovjek se vraća svojoj izvornosti, i budi se dijete u njemu.

Svi mi imamo rane iz djetinjstva, neki bolnije, a neki manje bolne, ali one su tu. Naši roditelji nisu bili savršeni niti su nas savršeno odgajali, a isto tako, njihovi roditelji ni njima nisu pružili savršen odgoj. I tako se priča nastavlja iz generacije u generaciju, s koljena na koljeno. Što mi možemo po tom pitanju učiniti? Možemo prihvatiti sebe takvi jesmo sada, ne kriviti roditelje ni za što, jer svi mi imamo svoje probleme, bitke i krize; ali isto tako možemo odlučiti mijenjati sebe, sada, ovdje, i danas! Uvijek je moguća promjena na bolje, uvijek je moguće raditi na sebi, i to je barem besplatno, nema cijenu! Samo je stvar naše odluke.

U jednoj knjizi sam pročitao, i u potpunosti se slažem s tim, da postoje samo dvije korijenske emocije. I sve ostale emocije proizlaze iz te dvije. A to su strah i ljubav. Iz straha proizlaze mnogi psihički poremećaji i sve negativne emocije kao što su tjeskoba, bijes, ljutnja, ljubomora, zavist, lijenost... Iz ljubavi proizlaze sve pozitivne emocije, a to su dobrota, poštenje, pravednost, marljivost... Zato, kad god sretnete neku osobu koja vam ne paše, koja vam se ne sviđa, koja vam je negativna i ne zrači vam ugodno samo se sjetite da je ta osoba zapravo preplavljena strahom, a ono čime se predstavlja je zapravo njen štit, njen obrambeni mehanizam. Neki ljudi su prekriveni s 5, 6 slojeva maske, iza kojih stoji mnogo emocionalnih rana i na kraju samo jedna jedina emocija - strah! S tim saznanjem, lakše ćete razumjeti druge ljude. Svi mi imamo svoje rane i bolne točke, i zato treba poštovati i razumjeti ponajprije sebe, a na taj način ćemo razumjeti i ljude oko nas. Razumijevanjem drugih postižemo kvalitetniju verziju sebe, ispunjenu ljubavlju i toplinom.

Kažu da ljubav pokreće svijet, a ja kažem da, bok uz ljubav, i glazba pokreće svijet! Glazba je neprocjenjiv Božji dar koji nam je On dao preko ljudi - darujući im inspiraciju za stvaranje glazbe! Slušanje glazbe ne samo da ima terapeutsko djelovanje i može znatno popraviti raspoloženje već je svaki fizički posao duplo lakši i jednostavniji uz slušanje glazbe koju volimo. Svaka vrsta glazbe je posebna na svoj način i svaku vrstu glazbe možemo podijeliti na onu kvalitetnu i onu nekvalitetnu. Bitno je poštovati tuđe i različite ukuse u glazbi. A u jedno sam siguran - slušanje pozitivnih pjesama koje ulijevaju optimizam, vjeru i nadu na sve ljude ima jednak učinak - a to je podizanje raspoloženja i vibracije na viši nivo! Glazba također potiče na ples, a ples podiže dodatno razinu sreće u mozgu! Nekad stanem ispred zrcala, pustim pjesmu koju volim, glupiram se i plešem na svoj način. Nakon toga odmah se osjećam bolje. Glazba je prisutna svugdje; u kafićima, restoranima, diskotekama, kazalištima, filmovima, serijama, poslovnim uredima, jednostavno svugdje, i bez nje bi definitivno život na Zemlji bio "poluprazan" !

Pitate se zašto tek sad spominjem ljubav i posao, a velik broj ljudi smatra da su upravo te dvije stavke ključne u postizanju sreće. Slažem se i ja u potpunosti s tim. Svi mi težimo za pravom, iskrenom i instinskom ljubavi i za poslom koji volimo. Ljubav pokreće svijet, a čovjek koji radi ono što voli, u životu neće raditi. Ali svi znamo da je danas nažalost rijetkost prava i iskrena doživotna ljubav i da toliko ljudi radi poslove koje ne voli. A koji je razlog tomu? Upravo sve navedeno prije. Kad se te komponente poslože, kad uspostavimo mir i ravnotežu sami sa sobom, kad naučimo voljeti i poštovati sebe, kad počnemo vjerovati u sebe i svoje potencijale i kad se pokrenemo, tad smo tek spremni uživati u brojnim poslovima, hobijima i aktivnostima. Tek smo tad spremni i otkriti svoje talente i skrivene sposobnosti. I tad smo tek spremni za ulazak u dugotrajnu, stabilnu vezu. To je moje mišljenje, moj stav. Dakako da vjerujem u pravu ljubav, ali je ona nažalost rijetkost u današnjem svijetu, upravo zbog nesređenog života i jedne i druge osobe prije ulaska u ljubavnu vezu - i radi toga što im Bog nije prioritet!

Ali isto tako, jednom sam vidio sliku, na kojoj dvoje staraca šeta i netko ih upita : "Kako to da ste toliko dugo ostali skupa?" A starac odgovori: "Zato što smo rođeni u vrijeme kad su se stvari popravljale, a ne bacale i mijenjale novim!" I opet se tu vraćamo na rad na sebi, jer ne možemo mijenjati drugoga, već jedino sebe. Današnja vremena su izazovnija nego ikad, a jedini kutak svemira koji mi možemo promijeniti je sami sebe. A tek mijenjanjem samih sebe, promijenit ćemo i odnos ljudi prema nama u našem životu.

Kad bih izdvojio neku vrlinu koja sadržava sve druge vrline, to bi bila dobrota. Dobrota ne samo da sadržava mnogobrojne druge vrline, već uključuje i inteligenciju. Kad za nekoga kažete da je dobar, automatski podrazumjevate i da je inteligentan. Dobrota s inteligencijom ima moć da mijenja svijet! Dobrota bez inteligencije nije dobrota, nego naivnost. A podao i zao čovjek ne može biti inteligentan, to ne ide jedno s drugim. Dakle u dobroti je sadržano sve dragocjeno. Kad za nekoga kažete da je dobar, rekli ste sve! To je dovoljno, ne treba više ulaziti u detalje! Danas znamo da je inteligencija višestruka - osobna, stvarateljska, društvena, duhovna, osjetilna, seksualna, fizička, brojčana, verbalna, prostorna - sve to čini sveukupnu čovjekovu inteligenciju! Ali dobar čovjek će znati upotrijebiti svoje potencijale u razvijanje svih vrsta inteligencije, truditi se i napredovati jer je to jednostavno bit dobrote! Dobrota prema sebi, dobrota prema drugima... Ovo poglavlje posvećeno je svim dobrim ljudima ovog planeta i onima koji će to tek postati! Živjeli!

O prijateljstvu su napisani mnogi tekstovi, a ono što bih ja htio samo spomenuti da u svakom slučaju, bolje jedan pravi, nego 5 lažnih. Svi imamo mane i vrline, ali sada već znamo da većina ljudskih mana potječu iz emocionalnih rana u djetinjstvu. Neke osobine su dio karaktera i genetike, ali puno veću ulogu igra razvoj 'emocionalnog tijela' osobe u djetinjstvu (do 7. godine) i razina njegovog obnavljanja u odrasloj dobi.

Ogovaranje je mnogima osnovni oblik komunikacije u društvu. Jer kad ljudi ogovaraju, hrane svoj ego. Većina ljudi je više manje izložena ogovaranju i rijetki su oni koji to ne rade, a svaka čast izuzecima! Jer jednostavno, ne može sve biti kod nekoga savršeno, ne može nam se svatko svidjeti i često nas određeni ljudi iznerviraju pa nam je lakše olakšati dušu i podijeliti svoje negativne stavove o toj osobi. Na meti ogovaranja može biti bilo tko, poznanik, konobar u kafiću, nepopravljivi prijatelj, dečko ili cura, majka, otac, brat, sestra... Nisam ni ja svetac, al imam jedan trik, s kojim zaustavim val negativnih misli kada me netko iznervira. A to je da u mislima jednostavno samo blagoslovim tu osobu. Izražavanjem blagoslova mislima za neku osobu, automatski vas obuzme val topline, automatski skrenete um s negativnih misli i usredotočite ih na ono pozitivno, steknete razumjevanje za tu osobu, automatski zbrojite i shvatite da postoje određeni uzroci, razlozi i posljedice njihovog ponašanja i rasvijetlite sve. Odjednom vidite smisao njihovog ponašanja - jasno vam je da postoji neka pozadina u čitavoj priči, i dobivate više razumjevanja, poštovanja i suosjećanja prema toj osobi.

I još jedno je bitno shvatiti, a to je da nismo svi na istoj "valnoj duljini", i tim saznanjem možemo biti svjesni da smo ne samo karakterno već i duhovno drugačiji od drugih pa zbog toga nema smisla ni ogovarati a ni raspravljati se s ljudima s kojima se ne slažemo! Zato često promišljam kad me netko izbaci iz takta misao :" Blagoslovi Bože osobu XY!" Blagoslivljanje nekoga ima moćan učinak i za vas i za tu osobu, siguran sam!

Jedna od važnih metoda u ostvarenju boljeg životnog stila jest disciplina. Kako se disciplinirati? Problem je u početnom koraku. Kasnije je lako. Jer sve ono za što ste se u početku trebali disciplinirati, kasnije postaje navika. A navike je lako održavati. A disciplinom možemo postići zdrave navike. E sad, taj prvi najvažniji korak u discipliniranju samog sebe nije samoosvještenost. To je samo stanje uma. Bitna je akcija i djelovanje. Bitno je odlučiti se na akciju i djelovanje i ustrajati kontinuirano naredno vrijeme u tim djelovanjima dok sva ta djelovanja ne prijeđu u naviku. Sve ovo zvuči u teoriji jednostavno. A u praksi, mnogi će reći, i nije. Za početak treba vam motivacija. Razmislite malo o navikama koje disciplinom želite uvesti u vaš život, i pokušajte iznijeti sve prednosti i blagodati tih novih navika. To je ta početna motivacija. Ali motivacija je samo početni korak, ona neće zadržati disciplinirano ponašanje. Zato je bitna organizacija. Organizirajte si dan na način da uvedete novu aktivnost i smislite nešto i za nagradu sebi. Nastavite se nagrađivati iz dana u dan djelujući s novom aktivnošću. Kad ta aktivnost prijeđe u naviku, više se nećete trebati nagrađivati i ostvarit ćete cilj. Tada će ta aktivnost postati vaša navika i dio vaše svakodnevice. Disciplina znači uvođenje reda u vaš život prema određenim pravilima. Ona znači požrtvovnost samo u početnom stadiju, a nakon određenog vremena disciplinirano ponašanje prelazi u zdravu naviku! Disciplina je zapravo put do ostvarenja kvalitetnih životnih iskustava. Disciplinom dolazimo do slobode...Iako je u početku teži put zapravo put discipliniranog ponašanja, s vremenom ćete se uvjeriti da će vas disciplina dovesti do osobne slobode.

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 21:48 

Nedavno sam započeo s radom s jednom logoterapeutkinjom. Logoterapija je grana psihoterapije koja pomaže osobi pronaći smisao u svakom novom danu (a život se sastoji od dana - san je prekid između njih); štoviše, pronaći smisao u svakom trenutku, jer bit življenja je živjeti u trenutku. Logoterapija uključuje osim fizičke te psihološke i duhovnu dimenziju. Ideal svakog čovjeka je doživljavati osjećaj sreće - neprocjenjiv osjećaj koji je mnogima nemoguće uvijek osjećati. Ali je moguće da bude skriveno prisutna u svakom trenutku, svakoj novoj sekundi.

"Sreća može biti prisutna u različitim oblicima i intenzitetima u svakom trenutku, iako može varirati ovisno o okolnostima i individualnom iskustvu. Fokus na prisutnosti i zahvalnosti može pomoći u primjećivanju i cijenjenju trenutnih trenutaka sreće."

Ali ono što predstavlja problem mnogima je sljedeće (prenosim tekst svoje logoterapeutkinje):

" Ezgistencijalni vakuum jedan je od najčešćih pojmova u logoterapiji. To je jedan osjećaj praznine i izgubljenosti čovjeka kada osjeća da ne zna koji je smisao njegova života. Svi smo mi ponekad osjetili taj egzistencijalni vakuum i sigurno znamo o čemu je riječ. Ali, važno je reći da taj prazni, besmisleni prostor mi možemo ispuniti. Ponekad se ljudi odlučuju na sredstva ovisnosti. Iz dosade, odlaze u kafiće, tamo provode sate, i tako svakog dana. Neki kockaju, neki piju, neki leže u kućama, padaju u depresiju... A u osnovi, iza toga stoji jedna dosada, beskoristan život.

Zato se u logoterapiji uvijek potiče da osoba krene u nešto što želi. Ako je sada potpuno bezvoljna, bitno je upitati ju što je voljela u djetinjstvu, mladosti, koje hobije je imala, kako je provodila vrijeme, što joj je išlo od ruke... Sva ta pitanja su s razlogom ne bi li se u toj osobi pojavila žar da opet u nešto krene, a to bude svrsishodno. I malo po malo da osoba ispunjava to vrijeme koje joj je dano i tako pronalazi vlastiti smisao."

Pa možemo reći da vrijedi i sljedeće:

" Moguće je pronaći smisao u svakodnevnim aktivnostima i iskustvima. Često se smisao nalazi u malim stvarima: u trenucima povezanosti s drugima, u osobnom rastu i napretku, u radosti koju donosimo drugima ili u osjećaju ispunjenosti kada radimo nešto što volimo. Pronalaženje smisla u svakodnevnim rutinama može pridonijeti osjećaju svrhe i zadovoljstva u životu."I za kraj, moja molitva zahvale našem Stvoritelju za sve:

Dragi Bože...

Hvala Ti na brojnim blagoslovima koje si mi dao. Hvala Ti na zdravlju, hvala Ti na svim mojim manama i vrlinama. Hvala Ti na svim talentima koje si mi podario. Daj molim Te svemogući Bože da nastavim raditi na sebi; da se trudim uvijek biti suosjećajan, ponizan, iskren, otvoren, zahvalan, vedar, pozitivan, optimističan, jednostavan, skroman i vjeran Tebi; Da mi filozofija života bude minimalizam i jednostavnost te vjera u Tebe.

Hvala Ti na nadahnuću, inspiraciji, kreativnosti, disciplini...

Evo ubrzo počinje korizma. Daj Bože molim Te da se duhovno pripremim za nju, da mi prvina dana bude susret s Tobom - kroz molitvu, meditaciju, kontemplaciju - čitajući i razmatrajući Sveto pismo, dan po dan. Odrekao sam se disciplinom mnogih ovisnosti i hvala Ti na tome od srca, jer bez Tvoje milosti to ne bih uspio. I tako sam Tvojom milošću disciplinom došao do slobode - slobode u Isusu Kristu! Ovu korizmu želim se odreći tog zloglasnog i nezdravog rafiniranog šećera - već sam na dobrom putu, jer bitna je priprema, zar ne? Molim Te Bože za tu milost i hvala Ti na tome...

Hvala Ti Isuse što me štitiš, čuvaš i paziš! Hvala Ti Isuse što redovito odlazim na svetu misu - u Tvoj hram - hram Gospodnji! Molim Te Isuse za milost potpunog obraćenja, jer kad god sam blizu Tebi, osjećam se sigurno, voljeno i prihvaćeno baš takav kakav jesam - ne osuđujem se i volim sve ljude! Naravno, nikakvi ekstremi nisu dobri, pa tako ni u vjeri - zato te molim za balans i ravnotežu u svemu u životu - molim Te da dostignem optimalan san - onoliko koliko je meni taman dnevno potrebno jer sam zadnje vrijeme pospan i nenaspavan. Predajem Tebi Isuse moj san i sve što nosim u srcu. Isuse, hvala Ti! Isuse molim Te da ti se potpuno predam, da se očistim od lakih i teških grijeha te da ustrajem u vjeri - da rastem u vjeri, poniznosti i svetosti. Hvala Ti što sam zahvalan na svemu i daj molim Te da uvijek budem prožet zahvalnošću.

Duše Sveti dobrodošao - dođi sa vatrom, napoj srce povjerenjem i posveti me.

Hvala, hvala, hvala - hvala na svemu!!!

Gospodine stavljam svoj život u Tvoje ruke, jer u njima se osjećam najsigurnije i najzaštićenije!

Čuvaj me molim Te Gospode od svih zala i daj da mi Ti i Tvoj nauk budu uvijek putokaz jer ipak - Ti si put, istina i život! Hvala Ti!

Bože blagoslovi sve ljude ovog svijeta...

Hvala vam na čitanju :)

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 21:55 

Mario, dobrodošao na forum i hvala na lijepom svjedočanstvu i molitvi...

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 22:26 

Hvala ti! Inače, ime mi je Jurica.
I baš sam zahvalan na ovom forumu jer se osjećam ko doma haha.. U mom krugu prijatelja rijetko ko je katolik u pravom smislu te riječi tako da ovdje se osjećam baš svoj na svome. I hvala vam svina na čitanju!

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 23:00 

Lijepo si to napisao o logoterapiji
Ovi tvoji postovi djeluju nešto kao na taj način

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 23:16 

Hvala ti :)

Vrh

PostPostano: Sub ožu 01, 2025 06:44 

A sad malo mog originalnog teksta:
Svi smo mi kreativci na svoj individualan način. Za početak, što to znači biti kreativan? To znači imati sposobnost osmišljavanja ideja na originalan i svoj neki, vlastiti način. Kreativni možemo biti u raznim pogledima, npr. u osmišljavanju rođendanske proslave, u pisanju i postavljanju pitanja, u plesu, u crtanju, u donošenju promjena, u pisanju programskog koda, u kuhanju i osmišljavanju vlastitih recepata, u uređivanju interijera i eksterijera vlastitog doma, u uzgajanju cvijeća, u pronalaženju određenog puta od točke A do točke B, u odijevanju itd. Svi mi posjedujemo moć kreativne inteligencije, samo ju mnogi ljudi ne oslobađaju. Osnovni element kreativne inteligencije jest ideja. Sve polazi od ideje. Najveći znanstvenici ovog svijeta zapravo su imali izrazito kreativnu maštu i došli su do određene ideje. Zatim su tu ideju rascjepkali na mnoštvo malih ideja, odnosno koraka pomoću kojih su tu početnu ideju sproveli u djelo. Nakon osmišljavanja realne ideje pomoću mašte, svojom kreativnošću su pronašli put i način do ostvarenje svoje ideje. Sve to zvuči jednostavno, ali zaista, mašta je ključna u osmišljavanju ideja i oslobađanju vlastite kreativnosti. Neki kažu da sve što možemo zamisliti, možemo i ostvariti, Koliko je to istina, ne znam. Ali dovoljno je sagledati u prošlost i razne izume i postignuća koja su u prošlosti izgledali kao znanstvena fantastika a danas su uobičajena svakodnevnica. Počevši od zrakoplova pa do računala, pametnih telefona i općenito cjelokupne tehnologije te mnoštvo drugih izuma. Sve to u prošlosti je izgledalo kao nemoguća misija, a danas je to stvarnost. I sve polazi od naučavanja teorije kao npr. raznih fizikalnih i elektroničkih zakona provođenjem, za početak, jednostavnih eksperimenata na temelju kojih se primjenjuju fundamentalni zakoni za složenije procese i izume. Još jedan ključan element kreativnosti i stvaranja ideja jest prenijeti na papir svoju ideju u obliku crteža. Svi smo mi i potencijalni umjetnici i svi mi u sebi imamo umjetnički dar za kreativno pisanje i crtanje. Kod nekih je taj dar izraženiji a kod nekih nije. Ali jasno je da, uz jasna uputstva, svatko, ali baš svatko može nacrati umjetničko djelo. I kad se nauče ti osnovni koncepti i trikovi u crtanju, moći ćemo i samostalno osmišljavati nove crteže. No da se vratim kreativnosti. Dakle, za određenu ideju, bitno ju je pretočiti u obliku crteža. Daljnji ključni koraci uključuju razna istraživanja i tehnologije koji bi omogućili ostvarenje te ideje.

Kako razviti svoju kreativnost? Znatiželja i radoznalost te zapisivanje svojih ideja na papir su neki od načina. Upoznavanje novih ljudi, slušanje i upijanje njihovih priča, sakupljanje novih znanja, konstatno usavršavanje u pogledu učenja i čitanja, upoznavanje različitih kultura, putovanja u nove, neviđene krajeve, sagledavanje određenih situacija iz različitih perspektiva i brojni drugi načini doprinose razvoju originalnosti, kreativnosti i osmišljavanju vlastitih, novih ideja. Nekad je neopisivi užitak prepustiti se mašti, i to je zdravo. Zdravo je maštati, to u nama stvara osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti. I nikad ne znate što može proizvesti vaša mašta.. ;)

Vrh

PostPostano: Sub ožu 01, 2025 06:48 

Za sve one koji se nisu pronašli...
I ja se još uvijek tražim, i to je u redu. Ali bitno je uvijek biti otvorena uma. Što znači biti otvorena uma? Biti spreman na nove izazove u životu, biti spreman na promjene u životu. Biti spreman na sve, jer nikad se ne zna što vam život nosi. Biti spreman i na dobro i loše, razviti psihološku otpornost na brojne ishode koji se mogu pojaviti. Ostati u comfort zoni ili ne? Slušajte svoje srce, ako vam srce nalaže da ste sretni tu gdje jeste, rekla bi moja baka: "Ne traži kruha boljeg od pšenice!".. Barem za sad, al opet ponavljam, uvijek biti otvorena uma. Jer izlazak iz comfort zone pruža mogućnost rasta i napretka. Ako niste zadovoljni tu gdje jeste, a nemate sredstava za selidbu ili promjenu sredine - uvijek možete promijeniti nešto ondje gdje ste sad. Uvijek možete donijeti neku pozitivnu promjenu i odluku. Upisati npr. fitness dvaput tjedno. To si skoro svatko može priuštiti, a fizička aktivnost podiže razinu sreće u mozgu. I ne samo to, to je način da se povežete s ljudima, ako ste usamljeni i nemate društva. Naravno, i na taj način možete dovesti svoje tijelo u formu. Za sve postoji rješenje. Samo se treba pokrenuti i dopustiti sebi da napravite nešto dobro za sebe, odvojiti vrijeme za nešto korisno i produktivno. Postoje razni načini, pogotovo za one koji žive u gradu - treniranje nekog sporta, sviranje nekog glazbenog instrumenta, satovi plesa, satovi glume, upis u planinarsko društvo... Ako mislite da niste dovoljno talentirani ni za što od toga, e pa vrijeme je da počnete vjerovati u sebe. Mora postojati nešto u čemu biste bili dobri. Iskoristite ono što vam vaša sredina u kojoj živite nudi za dobrobit sebe! Iziđite iz kuće, prošećite, udahnite malo svježeg zraka i donesite odluku - što dalje... Promilsite o svojim interesima i hobijima. Svi ih imamo, vjerovali ili ne, samo ponavljam, neke od njih moramo otkriti. Kako ih otkriti? Paa, isprobavanjem raznih aktivnosti i izlaganjem strahovima, jer vjerujte mi, nema drugog načina. "Ako naiđete na prepreku u životu, probajte ju mimoići, ako ne ide, pokušajte je preskočiti ili proći ispod nje. Ako ništa od toga ne ide, preostaje vam proći glavom kroz tu prepreku i razbiti je!!!" Ovih se rečenica sijećam iz jedne knjige...To bi značilo suočiti se sa strahovima na način da jednostavno krenete u nešto čega se bojite, pokušate pa što bude. I u većini slučajeva, to ne bude toliko strašno, kao što se na prvi pogled činilo. Velik dio nas zapravo ima strah od ljudi, a samim time i strah od sebe samog. To vrijedi koliko za introverte, toliko i za ekstroverte, samo što ekstroverti to vješto prikrivaju! Svi mi ljudi imamo zapravo slične strahove, samo što neki imaju veća 'muda' a neki se užasno boje tih promjena. Što će ljudi reći....ehhh..Svi smo mi dio kolektivne emocionalne ranjenosti, i kad postanete toga svjesni, postat ćete mudriji u odnosima s ljudima, i neće vas biti toliko strah promjena, bilo velikih, bilo malih. Jer, zapravo, sve se vrti oko ljudi koje susrećemo, svi smo mi ovisni jedni o drugima, i svi mi želimo ostaviti dobar dojam drugima. Ako nas netko omaložava ili vrijeđa, igrajte taktički, šutite, ignorirajte ili se jednostavno nasmijte. Jer ne kaže se uzalud da pametniji popušta. To samo govori o njima, a ne o vama. Ne shvaćajte ništa osobno! Ljudi, vjerujte u sebe, jer svi smo mi priča za sebe i svi imamo neke talente i potencijale. Zato ih otkrijte, igrajte se s njima, iskoristite ih u najbolje svrhe, i to vam garantira radost i veselje u životu. Evo na mene pisanje trenutno djeluje oslobađajuće i motivirajuće. I vjerujem se da će vas ovo čitanje ohrabriti ukoliko se osjećate izgubljeno. :)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata