Tu ćete naći sve govore pape Lava. Automatski generiran prijevod na hrvatski za razliku od desetak svjetskih jezika
https://www.vatican.va/content/leo-xiv/ ... index.htmlNaći ćete i apostolsku pobudnicu Pape. Kao poticaj na čitanje kratko razmatranje o osobi i službi pape.
'Nego idite javite njegovim učenicima posebno Petru..' (Mk 16)
Kako ga je volio?!
Ipak, uskrsnuće treba zaslužiti, stoga se prvo ukazuje Magdaleni. Bila je pod Križem. U zoru prva na grobu.
Kako će zaslužiti pobjegulja?
Nema natrag. Jedna od mnogih škola je i ta da će svjedočanstvo primiti od žene.
Iako sam sa tobom Petre imao poseban odnos u dvojakom smislu: prijateljskom i službenom. Spavao kod tebe, oslobodio te zemaljskih vlasti, učinio dionikom trenutaka svoje slave i muke, svjedokom vraćanja drugih u život, pripremao te posebno za službu, i prije nego ti se ukažem osobno, osvojim srce, primi najprije svjedočanstvo žene. A koja je slika Crkve za koju ćeš trpjeti i umrijeti. Ljubit ćeš ju stoga bez uzdizanja, iako sam te uzdigao iznad svih. Učinio sam te Jakim na način da dobro znaš čije je to djelo.
Sakriti ću tvoju službu očima nevjernih uzdižući te kroz povijesti u kojoj ćeš kušati gotovo neprestanu nemoć, jer moja vlast nije sa ovoga svijeta (Mt 26,53;Lk 22,53). I kao što su mene ljubili i tebe će ljubiti. Ljubiti će moju čast u tebi, kao što si me ti ljubio u Cezareji. Na tronu Cvjetnice nećeš se osvrtati na pljesak valovlja, jer tvoj je put Jeruzalem, kao što je bio i moj. Razumiješ li? slugo, kao što ja bijah onaj koji služi. Kao što si se ti žalostio na moj upit ljubavi, tako će tebe žalostiti njihova ljubav prema Meni.
Ipak, imati ćeš prijatelje kao što sam ih ja imao. Imati ćeš suradnike u preteškom križu koji nazivaju čast. Primati ćeš boli grijeha koju nazivaju vlast.
Petre, idi i reci im: dilexi te!