Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon ožu 16, 2026 19:07

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 417 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ožu 10, 2026 23:06 

Uzinić nije napadan od strane molitvenih bratstava koja molitvu organiziraju. To znam jer sam osobno involviran. Dogovor je da se ne komentira ništa, a pogotovo ne obračunava, i pogotovo ne javno. Jedini institucionalni javni napadi idu od strane Uzinića prema moliteljima i to traje već treću godinu.

To što pojedinci na privatnim kanalima ili ovakvim forumima komentiraju djelovanje Uzinića nije niti može biti smatrano "napadom molitelja" u nekom formalnom institucionalnom smislu. A tvrditi još da ostali biskupi to ne razumiju je prilično uvredljivo.

Uostalom biskup bi trebao biti dovoljno mudar da zna komunicirati sa svim svojim vjernicima, a ne samo sa malom skupinom istomišljenika.

Komentirao bih i tvoju prvu rečenicu koja sugerira kako svaka skupina ljudi koja moli zajedno, a nema "papir" od biskupa, "iskače iz zajedništva". To je točno za liturgiju, ali ne i za svaku pučku pobožnost. Vjernici se imaju pravo okupljati na zajedničku molitvu bez posebnog dekreta za svaki susret. Da se čeka odobrenje za svaku zajedničku molitvu, Crkva bi bila birokratski aparat, a ne živa zajednica.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 06:51 

Uzinić nije napadan od strane molitvenih bratstava koja molitvu organiziraju. To znam jer sam osobno involviran. Dogovor je da se ne komentira ništa, a pogotovo ne obračunava, i pogotovo ne javno.

... Uzinić je običan karijeristički manipulator koji ambon koristi za svoju promociju. Svejedno, nisam vjerovao da će otići toliko daleko da instrumentalizira čak i klanjanje pred Presvetim.

Dečki! Hudo. :roll: :roll:

To što pojedinci na privatnim kanalima ili ovakvim forumima komentiraju djelovanje Uzinića nije niti može biti smatrano "napadom molitelja" u nekom formalnom institucionalnom smislu.

Misliš kao ti ovde sada?! Ipak, pravo kažeš. To što si ti nadrobio u ovoj internet-žabokrečini sasvim se sigurno ne može smatrati napadom na nadbiskupa Mate Uzinića. Ti i tvoj prijatelj Alen Fućak ste nadbiskupu prijetnja kao što je mušica prijetnje kad čovjeku leti oko glave. I to je vaša najveća frustracija. Bez obzira što vi i vam slični nadrobili po raznim žabokrečinama, on je i dalje nadbiskup Mate Uzinić, a vi ste?! Hoćeš da ti ja kažem što ste ti i Alen Fućak?! Obične bitange. :| Koliko čekova za struju si do sada platio?! Koliko novaca mami daješ za kuhinju i šta treba kod kuće?! Kad si zadnji put platio račun za vodu i plin?! Ajde pa odgovori!

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 06:56 

Poslušnost nametnutim zabranama (kao i kod karizmatika), u duhovnom je smislu svojevrsni test ispravnosti nakana.
Zlonamjerno i nekorektno podmećeš moliteljima jer Uzinić nije zatvorio molitve niti izričito zabranio molitelje krunice pa o kakvoj zabrani ili testu govoriš? To si posve izmislila u svrhu emocionalne ucjene.
Zanimljivo je što on nije zabranio ni djelovanje ni Svećeničkom bratstvu sv. Pija X. pa oni neometano djeluju u riječkoj nadbiskupiji te se ne žale na Uzinića niti njegov nadbiskupijski stol.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 07:25 

Fran, prava je šteta što odbijaš neki normalan konstruktivan dijalog nego svoje pisanje svodiš na ovakav cinizam i plitko vrijeđanje. Takav destruktivan pristup uništava svaku diskusiju, pa i dijalog.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 07:28 

Zlonamjerno i nekorektno podmećeš moliteljima jer Uzinić nije zatvorio molitve niti izričito zabranio molitelje krunice pa o kakvoj zabrani ili testu govoriš? To si posve izmislila u svrhu emocionalne ucjene.
Zanimljivo je što on nije zabranio ni djelovanje ni Svećeničkom bratstvu sv. Pija X. pa oni neometano djeluju u riječkoj nadbiskupiji te se ne žale na Uzinića niti njegov nadbiskupijski stol.

Biskup bi jako teško mogao objasniti i opravdati zabranu molitve javne krunice. Nisam siguran ni bi li mogao to učiniti prema kanonskom pravu. Mi smo laici koji mole, nismo službeno crkveno tijelo.

Neovisno o tome, teško mi je shvatiti što ga toliko žulja, pogotovo sada kod novih nakana.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 08:03 

Biskup bi jako teško mogao objasniti i opravdati zabranu molitve javne krunice. Nisam siguran ni bi li mogao to učiniti prema kanonskom pravu. Mi smo laici koji mole, nismo službeno crkveno tijelo.

Neovisno o tome, teško mi je shvatiti što ga toliko žulja, pogotovo sada kod novih nakana.

Dobro si rekao da niste crkveno tijelo nego nekakva slobodna udruga vjernika koja provodi svoju volju i ciljeve.

Time ste formalno pokazali da vas nije briga za Crkvu i nadležnog biskupa jer vi znate bolje , posljedice toga se mogu vidjeti po plodovima ( podjele, omalovažavanje biskupa, ) već sam rekao da pojedinac ili skupina koja ne sluša nadležnog biskupa ili na neki način traži zaobilaze putove i izlike da sprovede svoje djelo se smatra svojevoljnim isključenjem na duhovnoj razini a to je vrlo ozbiljna stvar koja se također raspoznaje po navedenim plodovima ( sklonost omalovažavanja biskupa, neposlušnost, strančarenje sve što Pismo prepoznaje kao odijeljenost itd to sve vodi raskolu možda ne formalnom jer će i dalje ostati u Crkvi kao da se ništa ne događa spominjati tog istog biskupa na misi i mirno ići dalje glumeći žrtvu i svetost....u ostalom ja sam siguran da vi sebe i sve one koji vas podržavaju u kleru a takvih se uvijek može naći smatrate pravom i istinskom Crkvom koja se moli i žrtvuje a svi koji se protive da su zavedeni i eto za njih treba moliti i trpjeti......jeste li vi uopće svjesni obmane i opasnosti u kojoj se nalazite?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 08:41 

.....jeste li vi uopće svjesni obmane i opasnosti u kojoj se nalazite?

Jesi li ti svjestan u koju opasnost se dovodiš time što odbacuješ glas svoje savjesti?
Da živiš u Njemačkoj bi li u svemu slijedio svojeg biskupa, pa i u odvajanju od Rima?
Slijepa poslušnost, bez savjesti, nije odlika katoličke vjere.

Usput (a Majkićka je to već napisala), biskup niti u jednom trenutku nije zabranio ovu molitvu.
Medijski lupa po nama bez mjere, zbog nje ulazi u suptilne sukobe sa drugim biskupima, ali zabranio je nije i mi formalno nismo u neposlušnosti.
Moli se u preko dvije stotine gradova diljem svijeta i nije mi poznato da još neki biskup ovako javno napada svoje stado ZBOG JAVNE MOLITVE KRUNICE!!

Tu se definitivno razmimoilazim u mišljenju sa mojim biskupom i slijedim glas svoje a ne njegove savjesti.
Ako moj biskup formalno zabrani molitvu na riječkom trgu, ja osobno ću ga poslušati, eventualno ću otići moliti u drugu biskupiju gdje biskup sa tim nema problema.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 08:59 

Jesi li ti svjestan u koju opasnost se dovodiš time što odbacuješ glas svoje savjesti?
Da živiš u Njemačkoj bi li u svemu slijedio svojeg biskupa, pa i u odvajanju od Rima?
Slijepa poslušnost, bez savjesti, nije odlika katoličke vjere.

Usput (a Majkićka je to već napisala), biskup niti u jednom trenutku nije zabranio ovu molitvu.
Medijski lupa po nama bez mjere, zbog nje ulazi u suptilne sukobe sa drugim biskupima, ali zabranio je nije i mi formalno nismo u neposlušnosti.
Moli se u preko dvije stotine gradova diljem svijeta i nije mi poznato da još neki biskup ovako javno napada svoje stado ZBOG JAVNE MOLITVE KRUNICE!!

Tu se definitivno razmimoilazim u mišljenju sa mojim biskupom i slijedim glas svoje a ne njegove savjesti.
Ako moj biskup formalno zabrani molitvu na riječkom trgu, ja osobno ću ga poslušati, eventualno ću otići moliti u drugu biskupiju gdje biskup sa tim nema problema.

Ti bi znači bio spreman i da biskup zabrani otići u drugu biskupiji i tamo provoditi svoje nakane......ja ne mogu vjerovati da to čujem.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 09:26 

Ti bi znači bio spreman i da biskup zabrani otići u drugu biskupiji i tamo provoditi svoje nakane......ja ne mogu vjerovati da to čujem.

Apsolutno. Duboko u sebi osjećam da je ova molitva važna i potrebna za Hrvatsku, i da molitvena inicijativa muške krunice ima veliki pozitivan odjek u duhovnom svijetu. Ljudi sa kojima molim su onaj dio muške populacije koji je i inače aktivan u Crkvi, u svim oblicima pobožnosti. Svjedočanstva mnogih sa kojima molim su takva da ti dah oduzimaju, ljudi izgaraju za Gospodina.

Kada bi moj biskup otišao toliko daleko da formalno izreče zabranu molitve javne muške krunice, a to može učiniti samo za teritorij svoje biskupije, onda bi se većina nas pridružila nekom molitvenom bratstvu u susjednoj biskupiji ili vjerojatnije u Zagrebu. Ne bih išao kontra svojeg biskupa jer mi to ne bi bilo na duhovnu korist, ali ne bih ni zanemario glas svoje savjesti.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 09:32 

Apsolutno. Duboko u sebi osjećam da je ova molitva važna i potrebna za Hrvatsku, i da molitvena inicijativa muške krunice ima veliki pozitivan odjek u duhovnom svijetu. Ljudi sa kojima molim su onaj dio muške populacije koji je i inače aktivan u Crkvi, u svim oblicima pobožnosti. Svjedočanstva mnogih sa kojima molim su takva da ti dah oduzimaju, ljudi izgaraju za Gospodina.

Kada bi moj biskup otišao toliko daleko da formalno izreče zabranu molitve javne muške krunice, a to može učiniti samo za teritorij svoje biskupije, onda bi se većina nas pridružila nekom molitvenom bratstvu u susjednoj biskupiji ili vjerojatnije u Zagrebu. Ne bih išao kontra svojeg biskupa jer mi to ne bi bilo na duhovnu korist, ali ne bih ni zanemario glas svoje savjesti.

Nije ti dobro mjerilo aktivnosti, vrline i pobožnost tih što ne slušaju biskupa.....

Sigurno si čuo da đavo može postiti, bdjeti...sve što god treba...cijelo Pismo zna napamet...može klečati neprestano ali samo ne može jedno, biti poslušan.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 09:50 

Znaš li da je sv. don Bosco bio u teškom sukobu sa svojim biskupom koji mu nije htio rediti svećenike za njegov red?
Onda ih je don Bosco slao u druge biskupije, ka biskupima koji su bili njegovi prijatelji i koji su ih rado redili za njegov red, a ne za Torinsku nadbiskupiju. Time je osigurao opstanak Salezijanaca unatoč neprijateljstvu vlastitog ordinarija. Inače je torinski biskup bio sjajan čovjek i kada je predložena njegova kanonizacija nije prošlo upravo zato što nije prepoznao rad i djelo sv. don Bosca.

Nedavno je bio film o sv. majci Cabrini, sjajan filim koji preporučam pogledati. Kada je došla u New York sa papinim dopuštenjem, tamošnji biskup ju je dočekao riječima neka se vrati u Italiju i da je ne želi u svojoj biskupiji. Majka Cabrini je ipak ostala i "ispod biskupova radara" radila sa siromašnima.

Mogao bih redati primjere svetaca koji nisu direktno ulazili u sukob sa svojim biskupima kako ne bi narušili jedinstvo Crkve, ali su ipak ispunjavali misiju slijedeći glas svoje savjesti. Slijepa poslušnost, bez glasa savjesti, nije dobar put. Treba imati mudrosti i razlučivati, tu se slažem, ali zapamti, Bog će ti suditi prema tvojoj savjesti. Ako ti tvoja savjest nalaže slijepu poslušnost bez obzira na sadržaj, ti je slijedi, ja sa tim nemam problema.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 10:39 

Znaš li da je sv. don Bosco bio u teškom sukobu sa svojim biskupom koji mu nije htio rediti svećenike za njegov red?
Onda ih je don Bosco slao u druge biskupije, ka biskupima koji su bili njegovi prijatelji i koji su ih rado redili za njegov red, a ne za Torinsku nadbiskupiju. Time je osigurao opstanak Salezijanaca unatoč neprijateljstvu vlastitog ordinarija. Inače je torinski biskup bio sjajan čovjek i kada je predložena njegova kanonizacija nije prošlo upravo zato što nije prepoznao rad i djelo sv. don Bosca.

Nedavno je bio film o sv. majci Cabrini, sjajan filim koji preporučam pogledati. Kada je došla u New York sa papinim dopuštenjem, tamošnji biskup ju je dočekao riječima neka se vrati u Italiju i da je ne želi u svojoj biskupiji. Majka Cabrini je ipak ostala i "ispod biskupova radara" radila sa siromašnima.

Mogao bih redati primjere svetaca koji nisu direktno ulazili u sukob sa svojim biskupima kako ne bi narušili jedinstvo Crkve, ali su ipak ispunjavali misiju slijedeći glas svoje savjesti. Slijepa poslušnost, bez glasa savjesti, nije dobar put. Treba imati mudrosti i razlučivati, tu se slažem, ali zapamti, Bog će ti suditi prema tvojoj savjesti. Ako ti tvoja savjest nalaže slijepu poslušnost bez obzira na sadržaj, ti je slijedi, ja sa tim nemam problema.

Mjerilo za ispravno djelovanje je poslušnost učiteljstvu, župniku, biskupu a zatim savjesti ako je ispravno oblikovana, primjer koje si naveo je bitno drugačiji jer imamo osobe koje su unutar i čija je savjest oblikovana poslušnošću oni zato strpljivo čekaju bez ikakvog omalovažavanja i vređanja znajući da ako je nešto od Boga da će na kraju uspjeti,.dakle po plodovima će te ih poznati. Plodovi ovih svetih osoba nisu bili podijeljenost, vređanje biskupa, javna neposlušnost a vaši su kao što sam već navodio da se ne ponavljamo. Kod njih se ne događa ni u jednom trenutku duhovni raskol a kod vas je evidentan, vidiš i sam što si pisao za svog biskupa pa nam reci da li se vi možete uspoređivati sa ovim navedenim svecima i njihovim djelima.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 11:01 

... javna neposlušnost

OK kopitar, daj mi točno definiraj gdje smo mi to "javno neposlušni" biskupu?
Moram li ponoviti da biskup nije niti jednom izrekao zabranu te molitve?
To što on misli da javna molitva krunice nije dobra praksa nije ni formalna ni neformalna zabrana.

Još me nešto zanima. Ako dobro razumijem ti nisi u riječkoj biskupiji, nego u drugoj, gdje biskup nije protiv javne molitve krunice.
Moliš li na trgu?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 11:25 

OK kopitar, daj mi točno definiraj gdje smo mi to "javno neposlušni" biskupu?
Moram li ponoviti da biskup nije niti jednom izrekao zabranu te molitve?
To što on misli da javna molitva krunice nije dobra praksa nije ni formalna ni neformalna zabrana.

Vi ste se vašim činom da ste slobodni sami organizirati javnu molitvu na trgu i da za to imate pravo odredili da budete sami sebi mjerilo a pošto biskup sa tim nema ništa onda nema ni potrebu zabranjivati nešto što nema veze sa Crkvom i u tom smislu on može samo kao Kutleša reći da svako ima pravo slobodno moliti javno.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 11, 2026 12:29 

Vi ste se vašim činom da ste slobodni sami organizirati javnu molitvu na trgu i da za to imate pravo odredili da budete sami sebi mjerilo a pošto biskup sa tim nema ništa onda nema ni potrebu zabranjivati nešto što nema veze sa Crkvom i u tom smislu on može samo kao Kutleša reći da svako ima pravo slobodno moliti javno.

Dakle slažemo se da tu onda nema javne neposlušnosti?
Javna molitva je dio crkvene tradicije, podupire ju i KKC i Učiteljstvo i Tradicija. Slažeš li se?

Hajka na molitelje je krenula jer je postojalo uvjerenje kako se radi o političkoj podvali, prvenstveno desnog krila HDZ-a, to je bilo čini mi se prije izbora.
Ali sada, nakon tri godine molitve i šutnje, valjda je svakom postalo jasno da ova molitva nema veze sa nikakvom strankom niti politikom.
A kako bi se smanjile tenzije čak su se promijenile i nakane, mada su i sami biskupi jasno rekli da su prethodne nakane bile potpuno u skladu sa katoličkim učenjima i vrijednostima. Što je sada problem? Sama javnost molitve?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 417 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata