sneni je napisao/la:
Ali kako oni koji ne pridonose uzdržavanju Crkve i njenih službenika - ne daju lukno - s kojim pravom traže od Crkve i njenih službenika neke usluge?! To ne razumijem.
Ako je Crkva trgovačko društvo, onda si u pravu. U suprotnom, ne razumijem. Naročito u slučajevima se kada "neuzdržavani" službenik niti ne zapita koji je razlog neplaćanja lukna...
sneni je napisao/la:
Budući da se u Crkvi sve obavlja u znaku križa - i krštenja i blagolsdovi i sporovodi - kako može netko tko zagovara izbacivanje križeva tražiti - javnu upotrebu križeva - kad se radi o toj ososbi samoj. Ludost. Čovjek koji je protiv križeva na javnom mjestu - nema što tražiti upotrebu križa kad se radi o njegovoj privatnoj stvari!
Sam si rekao -
u Crkvi se sve obavlja u znaku križa, ne obavlja se u državnim uredima. Glede državnih ureda, puno su mi bliži Haimovi stavovi, gdje on križ u državnim uredima doživljava kao "simbol iza kojeg ne stoje uvjerenja i praksa". Obzirom na stvarna uvjerenja i praksu u našim državnim institucijama, to bi više bila zloupotreba križa nego ispravna primjena.
Da se razumijemo, nisam protiv križeva u državnim uredima, ali nisu mi ni preduvjet za prakticiranje vjere, pa mi je sasvim sporedno hoće li ih tamo biti ili ne.
sneni je napisao/la:
(U ostalom nisam rekao da ću mu uskratiti sakrament, nego samo blagoslovinu.. Ako ti ne znaš kakava je razlika .. onda jadno tvoje poznavanje vjere i ne čudi reakcija!
Znam razliku, zato sam i naveo oba pojma. Govorim općenito, uključujući i situacije kada je došlo i do uskraćivanja sakramenta zbog neplaćanja lukna.
Uostalom, zašto bi se išta uskraćivalo zbog novca ili drugačijeg mišljenja?