Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 03:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned kol 16, 2009 17:09 

Kada bi stvarno htejeli shvatiti,sta tjera ljude na takve poteze,onda bi morali dublje uci u njihove stavove..Mislim da je za Hrvatsku problem izbacivanje Kriza iz drzavnih ustanova..Ali nikako nije problem toliki ,jer je do skora bio komunizam,i ja sam isla u ucionicu bez kriza...ja se nisam mogla ni skolovati,jer su mi roditelji bili katolici,u mojoj pokrajini nije bilo komunizma u ono vrijeme...Ali zato smo bili "gldani"...Kada sam se udala,muza obitelj je imala dvije sobe...9x4..Glava obitelji Otac,i troje djece...Muz bez posla,udala sam e i doslo dijete na svijet,i mi nemamo ni u cemu da zivimo ni sta da jedemo...iz tih razloga smo posli u tudjinu,i evo ovdje smo ostali...Da li je to bilo ispravno ili ne ja danas ne mogu reci,ali znam sigurno da onako nismo mogli dalje u ono vrijeme...Od, nikoga nismo imali podrzku...???
Problem za zapad je jos veci,"izbacivanje kriza iz javnih ustanova",jer kod njih je UVJEK VJESILO RASPELO NA ZIDU..Moja dajeca su ovdje u jednom selu isla u vrtic,gdje se Molilo,pjevalo i odgajalo u vjeri...Danas toga kod moje unucadi nema,iako je to jedan te isti vrtic...Vecina su muslimani i stranci,i oni koji ne trebaju nikakvu religiju...Nikakvo cudo nece biti,ako sutra izbace i "VJERONAUK IZ SKOLA",kao sto pricaju sada u Italiji...Da bi jedno stablo moglo rasti,ono treba "korijene",ako nema korijena nema ni zdravog stabla...Zato me nije nikakvo cudu,sto sto se "bezboznici u politici,odlucuju na takve poteze.."
A sam KRIZ da vjesi na zidu, i nema nikavo znacenje onima koji ga gledaju..mozda ga ismijavaju i pljuju..Hm...?Gdje je zapravo problem..? Cast izuzetcima,gdje su vjernici -vjernici..!
Evo bila sam u ljecilistu...i imaju jos SVUDA RASPELO,zatim sam bila u bolnici u laboratoriju na ispitivanju ovaj mjesec ,dva dana i SVUDA IMA RASPELO,i cak i u mojoj sobi je bilo...
Znaci da to jos uvjek nije tako kako se pise...Mislim,da im je cilj bio prvo izbaciti iz "vrtica i skola" s namjerom..KAKO BI DJECA S TOLERANCIJOM S DRUGIM RELIGIJAMA ODMAH OD MALENA UCILA ZIVJETI..Ja osobno se ne slazem s tim,ako jedna zemlja gubi svoju tardiciju,svoju kulturu,i svoju vjeru..."a sta joj je onda vazno" TKO JE ONDA ONA..?

Vrh

PostPostano: Ned kol 16, 2009 17:32 

:wink: Crkva nisu samo biskupi, svećenici, kler. Crkva je sav Božji narod u zajedništvu sa svojim pastirima.
Ne treba preuveličavati ili o sebi (kao Crkvi) imati nerealna mišljenja, ali u Hrvatskoj je snaga Crkve jača no u mnogim drugim zemljama svijeta,.
Smeta li to nekoga? Time se mi nećemo opterećivati. Divna su svedočanstva vjere mnogih mladih obitelji, mladih vjernika. Marijanska su svetišta ovih dana puna. Crkve su pune.... Nije to zasluga klera to je uzajamno prožimanje vjere.
Kad vrag počne direktno siktati na Znak spasenja, očito mu je muka.
Po čijem nalogu? Kom u to treba? Naš odgovor je: još jače uprijeti svoj pogled u znak sopasenja i biti svakom čovjeku Krist barem u malom. Pa makar nas zbog toga nazivali talibanima.

Vrh

PostPostano: Ned kol 16, 2009 21:54 

sneni je napisao/la:
Ja svakom onom koji javno podrži ideju o izbacivanju križeva, neću blagosloviti kuću, niti ikome od njegove obitelji održati crkveni sprovod.

Nadam se da su ove riječi nehotice izletjele u trenucima snažnih emocija. Kud već svako malo slušam o župnicima koji uskraćuju sakramente/sakramentale zbog neplaćanja lukna (kao da je riječ o robi, koja se onda trgovac neurednom platiši mora uskratiti), a ovo bi onda značilo još goru varijantu - ako za svoju obitelj želiš išta od crkve, moraš biti župnikov istomišljenik.
:?

Vrh

PostPostano: Pon kol 17, 2009 06:26 

Antun je napisao/la:
sneni je napisao/la:
Ja svakom onom koji javno podrži ideju o izbacivanju križeva, neću blagosloviti kuću, niti ikome od njegove obitelji održati crkveni sprovod.

Nadam se da su ove riječi nehotice izletjele u trenucima snažnih emocija. Kud već svako malo slušam o župnicima koji uskraćuju sakramente/sakramentale zbog neplaćanja lukna (kao da je riječ o robi, koja se onda trgovac neurednom platiši mora uskratiti), a ovo bi onda značilo još goru varijantu - ako za svoju obitelj želiš išta od crkve, moraš biti župnikov istomišljenik.

Ako je križ župnikova "prčija" onda imaš pravop i slažem se. Ali kako oni koji ne pridonose uzdržavanju Crkve i njenih službenika - ne daju lukno - s kojim pravom traže od Crkve i njenih službenika neke usluge?! To ne razumijem.

Budući da se u Crkvi sve obavlja u znaku križa - i krštenja i blagolsdovi i sporovodi - kako može netko tko zagovara izbacivanje križeva tražiti - javnu upotrebu križeva - kad se radi o toj ososbi samoj. Ludost. Čovjek koji je protiv križeva na javnom mjestu - nema što tražiti upotrebu križa kad se radi o njegovoj privatnoj stvari! (U ostalom nisam rekao da ću mu uskratiti sakrament, nego samo blagoslovinu.. Ako ti ne znaš kakava je razlika .. onda jadno tvoje poznavanje vjere i ne čudi reakcija!

Vrh

PostPostano: Pon kol 17, 2009 09:35 

sneni je napisao/la:
Ali kako oni koji ne pridonose uzdržavanju Crkve i njenih službenika - ne daju lukno - s kojim pravom traže od Crkve i njenih službenika neke usluge?! To ne razumijem.

Ako je Crkva trgovačko društvo, onda si u pravu. U suprotnom, ne razumijem. Naročito u slučajevima se kada "neuzdržavani" službenik niti ne zapita koji je razlog neplaćanja lukna...

sneni je napisao/la:
Budući da se u Crkvi sve obavlja u znaku križa - i krštenja i blagolsdovi i sporovodi - kako može netko tko zagovara izbacivanje križeva tražiti - javnu upotrebu križeva - kad se radi o toj ososbi samoj. Ludost. Čovjek koji je protiv križeva na javnom mjestu - nema što tražiti upotrebu križa kad se radi o njegovoj privatnoj stvari!

Sam si rekao - u Crkvi se sve obavlja u znaku križa, ne obavlja se u državnim uredima. Glede državnih ureda, puno su mi bliži Haimovi stavovi, gdje on križ u državnim uredima doživljava kao "simbol iza kojeg ne stoje uvjerenja i praksa". Obzirom na stvarna uvjerenja i praksu u našim državnim institucijama, to bi više bila zloupotreba križa nego ispravna primjena.
Da se razumijemo, nisam protiv križeva u državnim uredima, ali nisu mi ni preduvjet za prakticiranje vjere, pa mi je sasvim sporedno hoće li ih tamo biti ili ne.

sneni je napisao/la:
(U ostalom nisam rekao da ću mu uskratiti sakrament, nego samo blagoslovinu.. Ako ti ne znaš kakava je razlika .. onda jadno tvoje poznavanje vjere i ne čudi reakcija!

Znam razliku, zato sam i naveo oba pojma. Govorim općenito, uključujući i situacije kada je došlo i do uskraćivanja sakramenta zbog neplaćanja lukna.
Uostalom, zašto bi se išta uskraćivalo zbog novca ili drugačijeg mišljenja?

Vrh

PostPostano: Pon kol 17, 2009 10:21 

Antun je napisao/la:
sneni je napisao/la:

Ja bih se nadovezala na ovo o neplaćanju:
Crkva je zajednica u kojoj postoje i neke materijalne potrebe. Stoga sva zajednica sudjeluje u namirivanju tih potreba, jer su to njene potrebe. Netko se udaljio od zajednice, ne doprinosi za zajedničke potrebe, ali od zajednice nešto traži - nije li sasvim normalno da onda i nadoknadi ono što zajednici nije davao kroz tolike godine?!
Nažalost, nikad to ne nadoknade, eventualno neki manji dio!

Vrh

PostPostano: Pon kol 17, 2009 13:32 

Zgodno..baš nam je orginalan naš predsjednik Mesić :lol:

Upitala bih ga, shodno ovome njegovom trudu, da nas sve "oslobodi križeva", da li bi se potrudio isto tako, da se neke simbole sotonizma i masonerije i kojekakvih woodoo-a isto tako maknu sa cipela, tenisica, majica, ili ruku službenika tu mislim na : prstenje, narukvice, ogrlice s lubanjama, pentagramimam, gijinama itd isl, da se maknu butici koji nose nazive modnih kuća a koje su čisti simboli sotonizma i masonerije, da se maknu također svi prehrambeni i drugi potrošni artikli koji nose na sebi oznake i simbole magije.
Postoje deterdženti koji na svojoj ambalaži na samome nazivu imaju simbol koji nije samo puki logo nego on u sebi nosi točno programirani kod a koji je zapravo čista sotonarija...sami proizvođaći i modne kuće nose nazive ili đavla ili masonskih naziva, popračeni simbolikom koju naturaju neupućenoj ili upućenoj publici....
Naš bi predsjednik mogao također inicirati zabranu slušanja Madone :) jer je ona svoje bogatstvo stekla baš izravnim ruganjem i blaćenjem Crkve, preuzevši svoje "ime" iz kršćanstva.
Simbol kostura ribe je tako npr. potpuna suprotnost kršćanstvu, koja je inicirana s namjerom da bi se obezvrijedio kako simbol križa (kostur ima u sredini jedan dio koji asocira na križ) tako i ribe koju je kršćanstvo nosilo kao svoj znak u svojim počecima skrivanja od rimskih progona.

Ako naš predsjednik želi svoj potlačeni narod osloboditi križeva sa zidova nekih ustanova, zbog čega se onda ne prihvati detaljnijeg čišćenja?

Vrh

PostPostano: Pon kol 17, 2009 13:58 

sara je napisao/la:
Ja bih se nadovezala na ovo o neplaćanju:
Crkva je zajednica u kojoj postoje i neke materijalne potrebe. Stoga sva zajednica sudjeluje u namirivanju tih potreba, jer su to njene potrebe. Netko se udaljio od zajednice, ne doprinosi za zajedničke potrebe, ali od zajednice nešto traži - nije li sasvim normalno da onda i nadoknadi ono što zajednici nije davao kroz tolike godine?!
Nažalost, nikad to ne nadoknade, eventualno neki manji dio!

Svaki savjesni vjernik doprinosit će za materijalne potrebe župe i u tvom pitanju ima logike.
Ali unatoč tome mišljenja sam kako ništa dobro ne može proizaći kada službenik Crkve neplaćanje lukna koristi kao povod za uskraćivanje nečega ili za ucjenjivanje. Siguran sam da postoje drugi i bolji načini za uvođenja reda u namirivanju materijalnih potreba Crkve.

Zapitajmo se i što Onaj koji je utemeljio Crkvu misli o tome?
Na temelju slike Boga koju nosim u sebi, mislim da ni On to ne bi htio. Navještamo li Boga koji je ljubav ili koji je birokrat?
Jednostavno rečeno, meni se spomenuti postupci čine nespojivim sa duhom Evanđelja.

Vrh

PostPostano: Pon kol 17, 2009 14:55 

Gle, ti možeš nosit sliku kakvu hoćeš, ali u Crkvi postoji i neki red. Normalno je da ti svoje slike usklađuješ, a ne da očekuješ da se Crkva usklađuje s tobom.
I sakramenti i sakramentali su za članove zajednice, a ne za putnike namjernike.

Vrh

PostPostano: Pon kol 17, 2009 15:19 

sara je napisao/la:
Gle, ti možeš nosit sliku kakvu hoćeš, ali u Crkvi postoji i neki red. Normalno je da ti svoje slike usklađuješ, a ne da očekuješ da se Crkva usklađuje s tobom.
I sakramenti i sakramentali su za članove zajednice, a ne za putnike namjernike.

Sara, pogrešno shvaćeno! Očekujem da se Crkva usklađuje s Onim koga propovijeda.
Na kakve putnike namjernike misliš?
O članovima zajednice i govorim. Ili možda želiš reći kako one koji nisu platili lukno treba i ekskomunicirati ??

Vrh

PostPostano: Pon kol 17, 2009 15:31 

A neš' ti članova zajednice koji samo traže, ali ništa ne daju!
I da budemo jasni, nikada nije župnik tražio od onih koji ne mogu dati - više sam puta bila svjedokom kako je dao i donio, a ne uzeo, kod takvih.
Ne, oni kojima Crkva treba samo kad žele nešto "obavit" neka lijepo plate i to pošteno.
U prvoj Crkvi su stvari izgledale drugačije, no vremena su kakva jesu. Zašto pokapati kršćanski onoga tko za to nije mario? Zašto krizmati onoga tko uopće nema namjeru živjeti po vjeri? Zašto krstiti dijete koje neće biti kršćanski odgojeno? Puno pitanja, odgovora nema, barem ne zadovoljavajućih.

Vrh

PostPostano: Pon kol 17, 2009 21:29 

sara je napisao/la:
Zašto pokapati kršćanski onoga tko za to nije mario? Zašto krizmati onoga tko uopće nema namjeru živjeti po vjeri? Zašto krstiti dijete koje neće biti kršćanski odgojeno? Puno pitanja, odgovora nema, barem ne zadovoljavajućih.

Nema odgovora, ali ne bi trebalo takva pitanja niti postavljati. Jer tko od ljudi može sa sigurnošću prosuditi mari li netko, hoće li živjeti po vjeri ili kako će mu dijete biti odgojeno? U koliko samo slučajeva župnici nekoga pozitivno procijene, a kasnije nažalost situacija bude porazna?

Ne očekujem da će itko promijeniti praksu zbog mog stava i mojih riječi, ali da sam župnik, radije ne bih odbijao ljude. Ako se netko udaljio od zajednice, manje bih se bavio naplatom, a više osobnom situacijom te osobe i razlozima udaljavanja...

Sanjam Crkvu u kojoj će svi (kako svećenici, tako i laici) biti poput svog Učitelja - tražiti izgubljeno i spašavati izgubljeno (usp. Lk 19,10).

Vrh

PostPostano: Pon kol 17, 2009 21:54 

Samo... sakramenti su svete stvari, nisu za nesveto postupat

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2009 05:21 

Antune, pa po tebi je krivac otpada od vjere župnik i naplata onoga što bi netko trebao po običajnom (a i po pravdi) dati za uzdržavanje Crkve) to je stara pjesma ..koja nema nikakve veze sa stvarnošću,,, Ti sanjaš o nečem (imaš pravo sanjati!) ali vidiš ja sam se školovao u Đakovu, sjećam se natovarenih kola (koje su vukli konjii - rijetko koji traktor je bio) hrane koja su dolazila iz raznih župa đakovačke biskupije. Kako smo se radovali tim kolima.. A upravo ta kola su bila kola sakupljena tzv. luknom. I sada te pitam kolike generacije svećenika ne bi mogle danas postojati da su svi ljudi u Slavoniji, Baranji, Srijemu tako postupali kao tvoj čovjek iz primjera.,. jednostavno ne bi bilo moguće opstojati..a tada je nas bogodlova bilo iz cijele Hrvatske, čak i Slovenije, Vojvodine i BiH. Nemaš pojma a tvoje pisanje po malo sliči na onu pjesmu koja mi sada (zbog cvrčaka pada na pamet) cvrčak cvrči, Ane...

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2009 08:41 

Drug Mesić je malo pretjerao s svojim izjavama ali ova zadnja izjava mu je baš bila najgora.Kada je u Hagu oklevetao svoj vlastiti narod,Dr.Franju Tuđmana i njegove bivše suradnike a dojučerašnje svoje kolege i kada je svoj narod optužio za zločin u Domovinskome ratu,nakraju se želi suočiti s Križem.Svi znamo dobro kome smeta Križ.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata