adrijana je napisao/la:
zumzum je napisao/la:
međutim naša je Crkva imala i ima niz velikih propusta, ne mogu zaboraviti blagoslivljanje svakog tajkunskog projekta

Ne znam misliš li stvarno na "tajkunske" projekte ili velike gradske projekte koji su financirani novcem građana iz poreznog sustava i koji su izgrađeni na opće dobro, a ne radi materijalne koristi tajkuna? Jer razlika postoji...
Konkretno, sjećam se Kutleovih kamena temeljca i blagoslivljanja svega čega se primio taj "poduzetnik", a i kasnije kad su ljudi (nekoliko stotina radnika, mljekare karlovačke, mislim) nakon nekoliko mjeseci neplaćanja, završili na cesti....to nije pojedinačni slučaj.
"Ponekad je dobro čitati reakcije i priopćenja HBK i pogotovo, komisije "Iustitia et pax", dobar početak bi mogla biti stranica Informativne katoličke agencije (IKA), npr. link Vijesti ili Dokumenti; jer čitajući samo dnevne politikanske listove nakon nekog vremena zaista dobiješ dojam "pa što ta Crkva uopće radi" - ja zaista nisam pobornik teorija zavjera - ali ne mogu šutjeti na očevidnu činjenicu kako većina medijskih kuća u RH izbjegava ili potpuno (iz)okreće svaki doprinos Crkve na svoj mlin. Srećom, danas su lako dostupne i katoličke web-stranice i HKR i sl, pa se svatko tko želi može informirati i o drugoj strani."
Tu se slažem s tobom, no kad Crkva progovara, tada se i dobro čuje. Ništa ne znači da idem na stranice IKA-e, jer ja sam pojedinka kao i ti, ako su što rekli i založili se za narod to bi se i čulo na šire. Ovako, šaputanja na katoličkim stranicama nisu napravila ništa, jer se ne zna i ne želi ići u dijalog.
"Mirni prosvjed i potpuno nerealni zahtjevi - trebala je uopće Crkva stati na njihovu stranu? Što su to studenti tražili i na koji način - i koji su to zaista njihovi pravi problemi?"
ovdje vidim da si ti neinformirana

a ono što jesi informirana to je iz naših medija koji su strogo davali krive informacije ili šture, ako su ih uopće davali.
ono što su studenti tražili je prije svega besplatnu školarinu, odnosno da se na fakultet na kojemu je sada upis od 8.000,00 kn do 12. 000,00 kn,( ovisi o kome se fakultetu radi), može upisati svatko. Tj. ako se radi o djetetu koje je iz obitelji radnika ili iz socijalno ugrožene obitelji, da mu omogući daljnja visoka naobrazba. što ne znači da se može studirati u beskonaćnost, kako je bilo prema starome sistemu, dakle ljudi su studirali i po 10 godina!! nego, da ako je student redovan u davanju ispita i dalje ima tu beneficiju, a ako ne daje godinu, tada si mora sam plaćati upis. linearni sistem plaćanja ima uređeno na primjer Slovenija i još neke zemlje u EU. To nije ništA NOVOG.
Studenti su se zalagali i za ostale socialno ugrožene slojeve društva, npr. umirovljenike i branitelje. Tražili su da državna vlast bude socialno osjetljivija.
Zanimljivo je da su kapucini u rijeci organizirali molitvu za zabludjele i sotonizirane studente.....
Što su oni ovakvim označavanjem naše djece postigli? Da li su ih time privukli sebi?
studenti nisu nikoga ugrožavali...ali ta tišina od ministra prosvjete, koga su mladi tražili da im dođe da razgovaraju, je naprosto sramotna i jadna...takvo ignoriranje onih za koje je on sam direktno odgovoran i zadužen svojim položajem i plaćom koju dobiva od nas, poreznih obveznika, je sramotna a pogotovo je ružna za nekoga tko sebe predstavlja da je vjernik.
studenti koji su protestirali nisu ljenčine, oni sami nisu željeli da se njihov protest s gluhonijemom vlasti toliko oduži...sama vlast, kao i ministar Primorac mogu biti zahvalni bivšoj Jugovini koja ih je besplatno školovala, a ovakve kakav je Primorac su čak međustudenskom razmjenom (koja je također sad ukinuta!!!) slali na najbolje univerzitete svijeta!
sve to je sada, našim mladima uskraćeno.