Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 12:51

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub ruj 05, 2009 14:12 

Citat:
U moje vrijeme, a nisam tako stara

barbaraa ti si stvarno legenda! Kako te nebi volio kada si mi super.....svaka ti čast! :D

Vrh

PostPostano: Sub ruj 05, 2009 14:15 

Citat:
Ovdje bi odmah "izbacili svecnika iz zupe",bez obzira sto zeli popraviti to...

Ali to kod nas u hrvatskoj neprolazi bez čopora novinara i čopora pravednika koji bi izudarali svećenika da smiju jer svećenik je veliki grešnik a oni su bezgrešni pravednici. :roll:

Vrh

PostPostano: Sub ruj 05, 2009 14:31 

Citat:
Kakvu vrijednost, po vama, imaju unutarnje Crkveni sukobi?

Kristova Katolička Crkva je velika,naravno da ima trzavica unutar Crkve ali to je mizerno i nije zabrinjavajuće uopće.Mislim da su u medijima i na forumima prenapuhani i preuveličae trzavice između karizmatika i tradicionalista unutar Katoličke Crkve.Moje mišljenje je da su u Hrvatskoj karizmatici u Katoličkoj Crkvi poslušni svojim biskupima i da su svećenici karizmatici poslušni svojim poglavarima i biskupima.Koliko znamo biskupi su zabranili održavanje seminara stranim karizmaticima u hrvatskoj i to se poštuje a s obzirom da se nalazim u tim krugovima još nisam čuo da je netko radi toga napustio Katoličku Crkvu.Te sukobe unutar Katoličke Crkve bi nazvao više trzavice a ne sukob tako da nisam zabrinut.Što se sukoba tiče ja ga nisam vidio,nisam još sreo neku grupu karizmatika s palicama,željeznim šipkama,pištoljima da čeka nekog tradicionalnog Katolika da se obračuna i da se sukobi s njim.Zar nismo jedna Katolička Crkva?

Vrh

PostPostano: Ned ruj 06, 2009 19:38 

sneni je napisao/la:
Ja sam jednom klincu dao takvu šamarčinu, nije bio kriv, ali je rekao da je on napravio..kad sam saznao pravu stvar znao sam da voli palačinke otišao kod njega doma i izgladili stvar.. kasnije me molio da mu budem krizmani kum.. a jednom drugom da tako priljepio da je sve zvonilo, nakon što sam čuo od njega u sakristiji psovku na Boga... danas smo odlični prijatelji...prema tome

Tjelesno kažnjavanje djece, naročito na javnome mjestu i to pred publikom, je nešto što je ne samo ružno nego i traumatično iskustvo koje zaslužuje osudu. Ponižavanje djeteta šamaranjem pred ostalim učenicima ili prolaznicima, je jadno.
Nemam riječi za to sneni, pa neka ste si vi frendovi sto puta, ja ti ništa NE VJERUJEM.

Iživljavanje nad slabijima, na žalost imamo i previše...a o crkvenim krugovimas da i ne govorim...alergična sam kad se ovako nešto kaže i to sa strane jednog svećenika.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 07, 2009 07:39 

Citat:
Iživljavanje nad slabijima, na žalost imamo i previše...a o crkvenim krugovimas da i ne govorim...alergična sam kad se ovako nešto kaže i to sa strane jednog svećenika.

Također sam i ja alergičan jer još sada liječim rane od povreda dok sam bio mali ministrant tako da od svećenika očekujem da bude svećenik a ne kauboj.Svećenik mora svojim vjernicima djeliti ljubav,mir i dobro a ne batine.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 07, 2009 12:10 

Smatram da pretjerujete. Nije u redu opalit ćušku klincu, ali nije zato propao svijet niti sam shvatila da se radi o redovitim postupcima. Stoga to nije nikakvo iživljavanje ili zlostavljanje, nego jednostavno jedna nezgodna epizoda. A što se ljubavi tiče - ćuška je puno puta dana iz ljubavi i veći izraz ljubavi nego trajno podilaženje. Inače bismo morali reći da naše matere nas uopće nisu voljele :shock: a to sigurno nije tako.
Puno sam s djecom, malo ima tjelesnog kažnjavanja, ali su djeca više zlostavljana nego ikad, nesigurnija, iskompleksiranija, agresivnija nego ikad.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 07, 2009 12:27 

Josip2 je napisao/la:
Citat:

Također sam i ja alergičan jer još sada liječim rane od povreda dok sam bio mali ministrant tako da od svećenika očekujem da bude svećenik a ne kauboj.Svećenik mora svojim vjernicima djeliti ljubav,mir i dobro a ne batine.

pričajte priče ... sve vaše frustracije nisu od kažnjavanja .. što sam ja doživio od svećenika ... i opet sam postao svećenik... pričate priče.. koje nemaju nikave osnove, moderna psihologija je uništila današnju omladinu... a vi trubite što hoćete...oni znaju svoja prava (crveni, plavi, zeleni telefon - već prema političkoj pozadini). a nitko ne uči te mlade o njihovim dužnostima.. I na kraju mene je moja mjaka kažnjaval šibama i ja sam joj za to zahvalan i uvjeren sam da uživa u nebu zbog toga, što me dobro odgajala! I koliko je licemjerno od vas - sablažnjavate se na d time što što sam dap pljusku nekim dečkima - jer su zaslužili! a odjevate se i oblačite obućom i odjecom koju proizvode djeca u poznatim svjetskim firmama za mizernu plaću.I vi kupnjom tih artikala podržavate takvvo ponašanje a osuđujete mene koji sam ispravno postupio. Kakva farizejština modernih krščana!

I na koncu bezobrazno je nešto komentirati a ne pročitati što sam napisao: 1. nisam ga udario pred publikom javno, nego u sakristiji u prvom slučaju kad je na moje pitanje : tko je učinio: (udario jedno sakato dijete!) rekao: ja sam ga udario.
Drugi slučaj psovanja Boga u sakristiji (opet samo njegovo društvo - gdje se htio pokazati da je on netko i nešto i da može psovati i u Crkvi - pa sam ga pred svima naučio da je manji od mene a kamo li od Boga) .. i OPET BIH U ISTIM SLUČAJEVIMA ISTO POSTUPIO
.. a vi lamentirajte nad mojim postupcima i propagirajte moderni odgoj pa će te plakati u gorke suze ..kao što već plaču roditelji (posebno majke) koje nisu htjele slušati moje opomene (a dijete sada sjedi u zatvoru zbog dilanja doge i ostalih stvari) ...Nisam ga ubio .. nisam mu niakakvo fizičko zlo nanio, a pokazao sam mu na njemu razumljiv način da postoji i za njega kazna..(što on danas prizna i zahvalan mi je za taj potez) A vi to ne vidite ili ne želite vidjeti jer se ne uklapa u vaš ludi koncept.
I na kraju vi moderni vjernici koji ne vjerujete u riječ Božju, koji je tumačite po svojoj volji, pročitajte što kaže Božja riječ (kojoj ne vjerujete! ili je tumačite po svoju!) u knjizi Sirahovoj poglavlje 30: Pročitajte pažljivo i ravnajte se po ovom jer samo na ovom putu raste dobrota, plemenitost i konačno uspjeh a na kraju vječno spasenje. Suprotan put vodi (kao što to vidimo - zabodite glavu u pijesak!) u propast i vremenitu i vječnu. Dakle evo rriječi Božje:

Tko ljubi sina svog, često ga bije šibom, da se na koncu u njemu obraduje. 2Tko valjano odgaja svog sina, imat će od njega koristi i ponosit će se njime među znancima svojim. 3Tko pouči sina svoga, čini zavidnim neprijatelja svoga i raduje se pred prijateljima svojim. 4Pa i umre li otac, kao da i nije umro, jer ostavlja sina sebi slična. 5Za svojeg se života radovao gledajući ga i na samrti se svojoj ne žalosti. 6Jer za neprijatelje ostavlja osvetnika, a prijateljima sina koji će im znati milost uzvraćati. 7Tko miluje sina svoga, zavijat će mu rane i na svaki će mu se njegov jauk potresati srce. 8Neukroćen konj postaje ćudljiv, a zapušten sin postaje tvrdoglav. 9Razmazi dijete svoje, pa će te zaprepastiti; igraj se s njim, pa će te u tugu zaviti. 10Ne smij se njim ako ne želiš plakati s njim i na koncu škrgutati zubima. 11Ne daj mu slobode u mladosti i ne praštaj mu pogrešaka njegovih. 12Savij mu šiju dok je mlad i nagnječi mu rebra dok je malen, da ti ne bude buntovan i neposlušan i ne ožalosti te duboko. 13Odgoji sina svojega i dotjeruj ga, da ti ne bi trpio zbog njegove drskosti.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 07, 2009 13:33 

sneni je napisao/la:
Josip2 je napisao/la:
Citat:

pričajte priče ... sve vaše frustracije nisu od kažnjavanja .. što sam ja doživio od svećenika ... i opet sam postao svećenik... pričate priče.. koje nemaju nikave osnove, moderna psihologija je uništila današnju omladinu... a vi trubite što hoćete...oni znaju svoja prava (crveni, plavi, zeleni telefon - već prema političkoj pozadini). a nitko ne uči te mlade o njihovim dužnostima.. I na kraju mene je moja mjaka kažnjaval šibama i ja sam joj za to zahvalan i uvjeren sam da uživa u nebu zbog toga, što me dobro odgajala! I koliko je licemjerno od vas - sablažnjavate se na d time što što sam dap pljusku nekim dečkima - jer su zaslužili! a odjevate se i oblačite obućom i odjecom koju proizvode djeca u poznatim svjetskim firmama za mizernu plaću.I vi kupnjom tih artikala podržavate takvvo ponašanje a osuđujete mene koji sam ispravno postupio. Kakva farizejština modernih krščana!

I na koncu bezobrazno je nešto komentirati a ne pročitati što sam napisao: 1. nisam ga udario pred publikom javno, nego u sakristiji u prvom slučaju kad je na moje pitanje : tko je učinio: (udario jedno sakato dijete!) rekao: ja sam ga udario.
Drugi slučaj psovanja Boga u sakristiji (opet samo njegovo društvo - gdje se htio pokazati da je on netko i nešto i da može psovati i u Crkvi - pa sam ga pred svima naučio da je manji od mene a kamo li od Boga) .. i OPET BIH U ISTIM SLUČAJEVIMA ISTO POSTUPIO
.. a vi lamentirajte nad mojim postupcima i propagirajte moderni odgoj pa će te plakati u gorke suze ..kao što već plaču roditelji (posebno majke) koje nisu htjele slušati moje opomene (a dijete sada sjedi u zatvoru zbog dilanja doge i ostalih stvari) ...Nisam ga ubio .. nisam mu niakakvo fizičko zlo nanio, a pokazao sam mu na njemu razumljiv način da postoji i za njega kazna..(što on danas prizna i zahvalan mi je za taj potez) A vi to ne vidite ili ne želite vidjeti jer se ne uklapa u vaš ludi koncept.
I na kraju vi moderni vjernici koji ne vjerujete u riječ Božju, koji je tumačite po svojoj volji, pročitajte što kaže Božja riječ (kojoj ne vjerujete! ili je tumačite po svoju!) u knjizi Sirahovoj poglavlje 30: Pročitajte pažljivo i ravnajte se po ovom jer samo na ovom putu raste dobrota, plemenitost i konačno uspjeh a na kraju vječno spasenje. Suprotan put vodi (kao što to vidimo - zabodite glavu u pijesak!) u propast i vremenitu i vječnu. Dakle evo rriječi Božje:

Tko ljubi sina svog, često ga bije šibom, da se na koncu u njemu obraduje. 2Tko valjano odgaja svog sina, imat će od njega koristi i ponosit će se njime među znancima svojim. 3Tko pouči sina svoga, čini zavidnim neprijatelja svoga i raduje se pred prijateljima svojim. 4Pa i umre li otac, kao da i nije umro, jer ostavlja sina sebi slična. 5Za svojeg se života radovao gledajući ga i na samrti se svojoj ne žalosti. 6Jer za neprijatelje ostavlja osvetnika, a prijateljima sina koji će im znati milost uzvraćati. 7Tko miluje sina svoga, zavijat će mu rane i na svaki će mu se njegov jauk potresati srce. 8Neukroćen konj postaje ćudljiv, a zapušten sin postaje tvrdoglav. 9Razmazi dijete svoje, pa će te zaprepastiti; igraj se s njim, pa će te u tugu zaviti. 10Ne smij se njim ako ne želiš plakati s njim i na koncu škrgutati zubima. 11Ne daj mu slobode u mladosti i ne praštaj mu pogrešaka njegovih. 12Savij mu šiju dok je mlad i nagnječi mu rebra dok je malen, da ti ne bude buntovan i neposlušan i ne ožalosti te duboko. 13Odgoji sina svojega i dotjeruj ga, da ti ne bi trpio zbog njegove drskosti.

prvo da kažem da se sa sarom potpuno slažem 8)
isto tako, s ovim zakonom o tobožnjem pravu djeteta na zaštitu od fizičkog kažnjavanja se ne slažem.
Kao da se nastoji uništiti potpuno i potcijeniti roditeljska uloga, a koja u sebi obavezno mora nositi i određenu dozu strogoće, da bi se djeci pokazala granica ...

međutim, osobito sam osjetljiva ako bi mi se djete diralo od strane nekoga, bilo to učitelj, svećenik, časna...Nikada nisam bila u takvim situacijama jer moja djeca nisu bila problematična, pa nije bilo potrebe za nekakvim fizičkim ili drugim kaznama.
ako bi dijete dobilo neku prediku ili slabiju ocjenu, nisam nikada zastupala dijete nego sam stajala uz autoritet koji se poslužio tim metodama, a ako mi nije bilo jasno imala bih razgovor s istim a da to djeca nisu znala.

dakle, sneni, svaka tebi čast...neka si ga šunuo za psovku...ali ovo drugo mi se ne sviđa..lupio si dijete jer je ono lupilo drugo dijete koje je bilo sakato..što si ti pokazao tom djetetu?
Da je šamaranje jedini način dokazivanja nečega..bez veze..pa kad je on lupio to dijete, mogao si popričati s njime...a kako nisi, tako si tek kasnije saznao da zapravo dijete kome si ti raspalio "dobru šamarčinui" zapravo nije bilo ništa krivo..
najlakše je lupiti.

a crkveni krugovi imaju već stoljećima image nasilništva nad djecom...trebam li to reći? primjerima? tu ne mislim na pedofiliju, koliko mislim na tjelesno maltretiranje, šibanje, mućenje, na izrabljivanje djece i tjeranje na teške fizičke poslove...
i kako je rekao angelus negdje, ako nemam što lijepoga reći, u ovome slučaju, bolje je da šutim.
:|

Vrh

PostPostano: Pon ruj 07, 2009 14:23 

Citat:
pričajte priče ... sve vaše frustracije nisu od kažnjavanja .

Za mene povrede nisu frustracije i drago mi je da sam ministrirao mnogim svećenicima a svi nisu bili tako loši i bio ministrant i dobrim i normalnim svećenicima kojima nebi na pamet padalo ni u snu da mrava zgaze a ne da udare djete.
Mnogi koji nemisle poput tebe sneni za tebe nisu dobri vjernici,hvala ti na tim izjavama jer takve koje osuđuješ zapravo s tim izjavama obasipaš komplimentima.To što ih osuđuješ zapravo im s tim osuđivanjem daješ jedan veliki plus.Nisu nikakvi moderni vjernici licemjeri nego sam ti to ja napisao zato napiši meni da sam ja licemjer a ovako sve tvoje neistomišljenike trpaš bez razloga u isti koš.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 07, 2009 14:42 

Mislim da bi trebali prestati s ovom raspravom oko šamaranja, jer je odavno prestala biti konstruktivna i prerasla u prozivku. Svi su rekli što su mislili da treba i da se nepotrebno vrtite u krug. Posebno molim Zumzum da ne potpaljuje s prozivanjem, jer se mišljenje može reći i bez toga.

Vratimo se temi i probajmo sagledati kad bi bila opravdana kritika kojeg postupka.
U svjetlu drugog misnog čitanja od prošle nedjelje iz poslanice Apostola Jakova 2;1-5
1Braćo moja, vjeru Gospodina našega Isusa Krista slavnoga ne miješajte s pristranošću! 2Dođe li na vaš sastanak čovjek sa zlatnim prstenjem, u sjajnoj odjeći, a dođe i siromah u bijednoj odjeći 3i vi se zagledate u onoga što nosi sjajnu odjeću te reknete: "Ti lijepo ovdje sjedni!", a siromahu reknete: "Ti stani - ili sjedni - ondje, podno podnožja moga!", 4niste li u sebi pristrano sudili te postali suci što naopako sude?
Promotrimo ovu vijest Žužul je doveo kardinala čak iz Washingtona da mu vjenča kćer
Američki kardinal Theodore E. McCarrick koji je u Dubrovnik iz Washingtona doputovao specijalnu za vjenčanje bi zaslužio kritiku ako bi odbio doći na vjenčanje nekog svog župljanina koji je manje ugledan. Kako stvarno postoji mogućnost da on ide na vjenčanja i manje bogatih vjernika ako to zbog obaveza stigne ne treba ga ni prozivati zbog dolaska na ovo vjenčanje.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 07, 2009 14:46 

Barnaba je napisao/la:
Mislim da bi trebali prestati s ovom raspravom oko šamaranja, jer je odavno prestala biti konstruktivna i prerasla u prozivku. Svi su rekli što su mislili da treba i da se nepotrebno vrtite u krug. Posebno molim Zumzum da ne potpaljuje s prozivanjem, jer se mišljenje može reći i bez toga.

Vratimo se temi i probajmo sagledati kad bi bila opravdana kritika kojeg postupka.
U svjetlu drugog misnog čitanja od prošle nedjelje iz poslanice Apostola Jakova 2;1-5
1Braćo moja, vjeru Gospodina našega Isusa Krista slavnoga ne miješajte s pristranošću! 2Dođe li na vaš sastanak čovjek sa zlatnim prstenjem, u sjajnoj odjeći, a dođe i siromah u bijednoj odjeći 3i vi se zagledate u onoga što nosi sjajnu odjeću te reknete: "Ti lijepo ovdje sjedni!", a siromahu reknete: "Ti stani - ili sjedni - ondje, podno podnožja moga!", 4niste li u sebi pristrano sudili te postali suci što naopako sude?
Promotrimo ovu vijest Žužul je doveo kardinala čak iz Washingtona da mu vjenča kćer
Američki kardinal Theodore E. McCarrick koji je u Dubrovnik iz Washingtona doputovao specijalnu za vjenčanje bi zaslužio kritiku ako bi odbio doći na vjenčanje nekog svog župljanina koji je manje ugledan. Kako stvarno postoji mogućnost da on ide na vjenčanja i manje bogatih vjernika ako to zbog obaveza stigne ne treba ga ni prozivati zbog dolaska na ovo vjenčanje.

Ako je navedeni kardinal osobni prijatelj gospodina Žužula, što tko tu ima gurat nos?! Zar mene tko proziva ako odem na vjenčanje bilo komu? Znači li to da kardinal ne smije imati prijatelje?
Ovdje mi se najprimjerenija izreka čini ono o oku koje sve vidi zlo, jer je samo tamno.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 07, 2009 14:59 

sara je napisao/la:

Ako je navedeni kardinal osobni prijatelj gospodina Žužula, što tko tu ima gurat nos?! Zar mene tko proziva ako odem na vjenčanje bilo komu? Znači li to da kardinal ne smije imati prijatelje?
Ovdje mi se najprimjerenija izreka čini ono o oku koje sve vidi zlo, jer je samo tamno.

Slažem se s tobom zato ga nisam ni osuđivao već post napisao u uvjetnoj formi. Nema ništa loše ako kardinal ode prijatelju na vjenčanje. Loše bi bilo ako bi on imao samo bogate prijatelje ili ako bi imao prijatelje različitog imovnog stanja a preferirao bogate.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 07, 2009 15:04 

Slažem se, bilo bi loše kad bi kardinal birao prijatelje po dubini džepa.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 07, 2009 15:26 

niti sam koga prozivao niti sam ikomu osobno išta rekao... samo nastavite, poznam mnoge ljude i svašta bih mogao pisati. znam i te koji ne bi ni mrava na putu zgazili a župa ide k vragu, vjerojatno i to spada u dobrotu. Jer činjenica sa sam i danas nakon 35 godina s tim ljudima kumstvom i prijateljstvom povezan .. u procjeni stavri nije ništa, i velikim slovima pisati NE VJERUJEM TI - onda stvarno ne vidim razloga već išta pisati. Nemam se razloga opravdavati.. i u sličnim slučajevima bih opet jednako postupio ... samo diskutirajte kako ne smije netko doći nekome na vječanje, na krštenje koje ludosti... Vjerojatno nam trebaju neki ljudi propisati pravilo vladanja.
Evo primjera: Večernji piše o Don Vinku Sanaderu kao bludniku.. a Slobodna na naslovnoj strani: Don Vinko Sanader nije bludnik .. pa narode izaberite ludosti do kraja.. imam pametnijeg posla.
Do sljedeceg pisanja!

Vrh

PostPostano: Pon ruj 07, 2009 15:42 

Možeš li nam ti Sneni napisati što ti misliš o konstruktivnim kritikama unutar Crkve i kako prevladati sukobe?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata