Jako sam zainteresirana za katehezu odraslih jer mi se čini da u mojoj generaciji i oko nje ima dosta ljudi koji zbog odrastanja u posljednjim desetljećima prošlog stoljeća nisu imali prilike pohađati vjeronauk sustavno i po nekakvim normama nego kako bi naletjeli u svojoj župnoj zajednici, ako im je vjeronauk bio uopće dostupan. Kako odrasli podižu i odgajaju djecu, logično je da s njima također treba raditi ako se želi popraviti situacija u državi po pitanju vjere, mislim na istinsko življenje vjere, ne na formalno izjašnjavanje u popisu stanovništva ili nekoj drugoj anketi. Ponekad se stvarno začudim kad ljudi u kvizovima koje ponekad pogledam ne znaju odgovoriti na najosnovnija pitanja koja se odnose na kršćanstvo, na Bibliju i na druge slične teme. Kod nas u župi postoji kateheza za odrasle, no njome su obuhvaćeni samo roditelji prvopričesnika i krizmanika, a nastoji se te iste roditelje zadržati u grupi i nakon što im se djeca pričeste ili krizmaju. No kako takvo nešto ne može biti obavezno, odaziv roditelja je jako loš iako predavanja nisu loša (na nekima sam bila).
Palo mi je na pamet da bi kateheze za odrasle trebalo dobro osmisliti i nastojati ponuditi kao radionice. Danas je taj naziv "radionica" jako popularan, pa zašto onda umjesto radionice suvremenog plesa, radionice kreativnog pisanja, radionice zdrave prehrane ili neke druge ljude ne bismo pozivali na radionice čitanja i tumačenja Biblije, radionice osnovnih liturgijskih pojmova ili radionice praktičnog katoličanstva? Znam da Jehovini svjedoci i neke druge sekte nude čitanje i tumačenje Svetog Pisma pa ponekad pomislim kako im u mrežu upadaju i oni koji bi u nekoj drugoj situaciji radije bili s nama. Naravno da bi takve naše aktivnosti trebale biti isključivo pod okriljem Crkve. One zapravo i postoje, uglavnom se radi o raznim interesnim skupinama vjernika koje djeluju pri župama, no tzv. rubni vjernici ne znaju naći put do njih ili se boje priključiti. Radionice bi ih mogle privući i iz njih bi mogli prelaziti u razne molitvene, biblijske, liturgijske, karitativne i druge zajednice.
Usput me zanima je li netko pobliže upoznao ili se uključio u
DOPISNU TEOLOGIJU, razmišljam već dvije ili tri godine da se prijavim (prijave su obično do Uskrsa), ali nisam sigurna da bih izdržala do kraja zbog obaveza koje imam u životu. Kad bih znala da je to "ono pravo" sigurno bih se odvažila. Zato me zanimaju eventualna iskustva.