Sinke je napisao/la:
Citat:
No, što se dogodilo? Čovjek je pao. I nakon što je pao, kletva čovjeku je bila pojava požude. To nije bio originalni Božji plan. Nipošto nije bilo čovjeku namjenjeno da bude gonjen strastima.
Bog je zatvorio čovjeka u neposlušnost, da bi mu se mogao smilovati. Ovo ne znači da je želio grijeh, već biti milosrdan nakon njega.
Bog je muškarcu namjenio jednu ženu i ženi jednog muža. I to dvoje bi činilo jedno tijelo. Nakon pada odnos je poremećen i čovjekom je zavladala strast. Kasnije, kad je čovjek ponovo pomiren s Bogom, vraćen je pravi poredak stvari.
Sinke je napisao/la:
Citat:
Poligamija je apsolutno nespojiva sa izrazom „jedno tijelo“. Ona je došla kao posljedica kletve i posljedica je požude koja vlada nad čovjekom. Ona nije bila u početnom Božjem planu, a sad tek nije otkad je taj bračni vez slika veza Krista i Crkve.
Nisam baš siguran. Bog je previše sugerira da se radi o tome. Davidu je, primjerice, naveo da ako želi imati još žena, treba moliti, a ne činiti spletke kao s Bat-Šebom. U isto vrijeme govori da su muž i žena jedno tijelo.
Tu se ne radi o istom vremenu, tj. nije u isto vrijeme rečeno da su muž i žena jedno tijelo, te dopuštenje Davidu za više žena. Jedno je prije pada a drugo nakon pada u grijeh. Treće vrijeme je ono nakon Kristove smrti kad je čovjek ponovo u stanju milosti (naravno, pod određenim uvjetima).
U tom trećem vremenu (od Krista) vidimo odsjaj prvotnog Božjeg nauma. S druge strane, mi sasvim sigurno znamo da su u vremenu dok je grijeh vladao čovjekom, vrijedila neka druga pravila iz jednostavnog razloga što sam čovjek ne bi bio u stanju nositi više.
To nam zapravo direktno i piše u (Mt 19,3-10) gdje vidimo farizeje kako pitaju Isusa o otpuštanju žene. I on im govori da je Bog stvorio muško i žensko da budu jedno tijelo i stoga, što je Bog spojio neka čovjek ne rastavlja. Nato ga farizeji ponovo pitaju, a zašto je onda Mojsije odredio drugačije. A Isus opnovo odgovara: "Zbog tvrdoće srca vašega dopusti vam Mojsije otpustiti žene, ali od početka ne bijaše tako."
I upravo o tome se i radi. Mi točno znamo što je od početka čovjeku namjenjeno i znamo da je to važeće i za nas danas. Jer, ako ranije ljudi i nisu mogli nositi taj teret, danas, nakon dolaska Duha Svetoga, to više ne bi smjelo biti tako. Stoga, doista mi je nejasan razlog zašto bi mi danas uvodili ono što je vrijedilo u vremenu između pada i otkupljenja. To bi uistinu teška katastrofa i negacija Kristova djela.
Osim toga, nakon Kristove smrti, brak je postao odraz veza Krista i Crkve, tako da je s time brak dobio i novu dimenziju koju do tada nije imao.
A sve ovo piše i u katekizmu, tako da se i tamo može provjeriti.
Citat:
Ovo ne znači da si u krivu, ali kao što sam naveo, čini se da prva Crkva nije baš išla tako daleko kao mi. Barem ako ćemo Augustina držati mjerodavnim- on tvrdi da je monogamija ušla kroz običaj Rima, ne kao posljedica ispunjenja Novog Zavjeta.
Citat kojeg si pokazao uopće ne govori o tome da je monogamija ušla kroz običaj Rima. U citatu kojeg si predočio, on govori da to jeste običaj u Rimskom carstvu, ali ne govori da je to na taj način ušlo u Crkvu. Dapače, i u tom citatu se vidi razumjevanje da su propisi SZ-a bili privremeni da više ne vrijede za nas. To što je taj stav ujedno u skladu sa stavom države o zabrani rastave je potpuno nevažno za naše pitanje.
Stoga, mislim da ćeš morati pronaći neki drugi izvor kojim bi dokazao zakonitost rastave braka u prvoj Crkvi. Iz Augustinova pisanja se to nigdje ne vidi.
Citat:
Na ovo će Haim odgovoriti. Dotad ja jedino mogu ponoviti da je papa dozvolio u 9. stoljeću da se uzme druga žena ako je prva u bolesti.
A ja ću ponoviti da se tu ne radi o rastavi nego o proglašenju braka nevažećim. I, proglašavanje nevaljalosti braka zbog bolesti nije uvijek mogao biti razlog, nego samo u određenim okolnostima. Pa evo, još jednom ponavljam poziv da se pokaže neki dokument iz kojeg bi se vidjela zakonitost rastave. Ako toga nema, onda nema osnova za tvoj stav.
Citat:
"Poligamija je bila dozvoljena u doba starih otaca (Stari Zavjet). Ali da li je danas dozvoljena, ne bih tako brzo rekao. Jer danas nema više potrebe da se rađa mnogo djece, kao što je u tadašnja vremena bila potreba. Tada je bilo dozvoljeno da se uzme više žena čak i ako žene koje su se oženile imaju djece, ne bi li se imalo više prinova.A ovo danas sigurno nije dopušteno."
Danas, uistinu u našem vremenu, i u skladu s rimskim običajem, nije više dozvoljeno imati drugu ženu, ako je prva živa."
Ovdje treba navesti da je Augustin seksualnost gledao isključivo kroz prokreaciju (za detalje pročitati raspravu o kontracepciji). Prema njemu, heroji Starog Zavjeta nisu imali žene radi užitka (seksulani užitak je bio grijeh) već jer je tada trebalo imati više djece. Uporedite sad njegove misli s modernim stremljenjima da se treba imati više djece jer ne živimo više u srednjovjekovnoj oskudici.
Augustin nigdje ne navodi da je poligamiju ukinuo Novi Zavjet.
Kao što rekoh, u ovom citatu se nigdje ne vidi tvoja tvrdnja da je monogamija ušla kroz rimski sustav. Jer kad piše: "i u skladu s rimskim običajima" onda to znači točno ono što piše: da je vjera Crkve u skladu sa rimskim običajima, a ne znači da je vjera Crkve takva zbog rimskih običčaja. Razlika je suštinska.
Dakle, i ovaj citat pokazuje da je stav Crkve od početka monogamija, jer da nije onda on ne bi bio u skladu sa rimskim običajima nego bi bio u neskladu sa rimskim običajima. I također vidimo Augustinovo razumjevanje o privremenosti odredbi u SZ-u i njihovo mjenjanje nakon Krista.
Što se tiče stavova i prokreaciji, i tu si pogreno protumačio neke stvari, no o tome detaljnije na drugoj temi.