Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 02:20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 244 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri lis 14, 2009 10:51 

Nisam u braku i nemam djecu. Jel' ovo mijenja išta što je napisao Augustin, kojeg sam više puta citirao i time argumentirao svoje stavove?

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 11:28 

Rio je napisao/la:
Zbog ove teme, i nevjerovatnog broja drugih tema i postova koji imaju dodirnu točku -

Što je prije bračnog čina, užitak ili stvaranje?, Spolnost i čistoća prije braka, Neposlušnost Crkvi i opravdavaje kontracepcije, Abortus - "akt sloboda izbora" - može li se birati smrt, Natalitet - i medicinski potpomognuta oplodnja, Majke ubojice?, Katastrofalni podaci, Kad smo spremni za brak?, Nevjernost u braku, Celibat je celi bat, Bračni susreti.

- čini mi se da postoji stanovito preopterećenje ovog foruma. Pitam se da li to preopterećenje dolazi i od osobnog preopterećenja sudionika. Nemojte mi zamjeriti, ponavljam NEMOJTE mi zamjeriti, želim sebi nešto malo bolje pokušati izoštriti - da li mi svi sudionici ovih tema i postova mogu napisati da li su u braku, i tko od vas ima djecu? (Molim vas ne šaljite prejudicirajuće komentare tipa nemam djece ali "znam" sve od djeci, čuvala sam nećake 3 godine.) Hvala svima. :|

Sve dok postoje pitanja, postoje i nepoznanice, a dok postoje nepoznanice nijedno pitanje nije suvišno.
Najbolji način razrješavanja nejasnoća jest kroz postavljanje pitanja i što širi dijalog.

Nisam u braku, ali to ne znači da ne mogu postavljati praktična pitanja od općeg interesa i da ne mogu imati svoje vlastito mišljenje.

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 11:57 

sara je napisao/la:
modus vivendi je napisao/la:
Napomena: Ovim pitanjem ne želim nikoga uvrijediti, samo želim potaknuti razgovor o nećemu što danas zabrinjava mnoge mlade katolike koji o tome nemaju koga pitati ili se ne usude pitati, pa vas molim da ne brišete ovu vrlo otvorenu i korisnu temu. Zahvaljujem se na razumijevanju.

Zanima me, s obzirom na razna ograničenja koja su nametnuta katoličkim pogledom na seksualnost, u kolikoj se mjeri seks unutar katoličkog braka, može smatrati zadovoljavajučim?

Mnogim mladim katolicima, čini se kako su crkvene norme o bračnoj čistoći jako jako krute, te kako je dopušteno stvarno malo toga (ovdje bih i nabrojao sve ono što nije dopušteno, ali bojim se da tolika otvorenost na ovom forumu nažalost nije dopuštena) što seks, ustvari bračni čin, neminovno vodi u monotoniju i rutinu.

Recimo, ukoliko par zbog nekih realnih i opravdanih razloga trenutno ne može imati više djece, dopušteno je koristiti samo prirodne metode kontracepcije, koje zbog discipliniranog bilježenja plodnih dana, bračni čin čine do sekunde isplaniranim događajem, samim time rutinskim i posve nespontanim.

Dodatan problem predstavlja i to što je sam čin seksa u doba neplodnih dana dodatno otežan zbog nekih fizioloških i hormonalnih pojava i sl.

Baš zato želim čuti mišljenja i iskustva bračnih parova koji prakticiraju bračnu čistoću.

Ima ovdje nekoliko stvari:
1. seks može biti otežan i korištenjem kontracepcije, ali nisam nigdje još čula da da kod zdravih osoba postoje fiziološke pojave koje otežavaju spolni čin u doba neplodnih dana
2. prirodnih načina planiranja obitelji ima nekoliko, ali svi upućuju parove na suradnju i na vrlo intimnu komunikaciju i pažljivost
3. ne znam kakva to ograničenja u postelji Crkva postavlja - nije svaki moralni teolog i njegova promišljanja Crkva - meni se više čini da Crkva inzistira na spolnom činu kao činu potpunog predanja, a ne vježbi koja čovjeka reducira na tijelo
4. jadan ti je to seks kojega interesantnim čine varijacije tipa - promjene položaja ili kojekakvi dodaci
5. mladi katolici trebaju pokušat nać dobrog duhovnika, ponešto čitat, a i imat redovit kršćanski život pa će u zajedništvu s Bogom i međusobno mnoge stvari jednostavnije rješavat. A i mislim da duboko poštovanje sebe i drugoga, svijest da sam Bogu odgovorna kako se odnosim prema drugome čini mnoga pitanja odgovorivima

1,2. Seks je daleko više otežan, da ne kažem čak i onemogućen, korištenjem prirodnih metoda a o nesigurnosti prirodnih metoda da i ne govorim.

Slažem se da je međusobna suradnja i komunikacija pozitivna odlika metoda, ali to je istovremeno i dvosjekla oštrica.
Naime parovi koji koriste ove metode, nemaju skoro nikakvu mogućnost da iznenade jedno drugo, jer oni ujutro provjeravaju plodnost i ''odlučuju'' dal' će voditi ljubav taj dan ili ne. U tome nema baš nikakve spontanosti, riječ je o dosadnoj i predvidljivoj rutini.

Inače, poznata je biološka činjenica (provjerljivo u bilo kojoj medicinskoj enciklopediji) kako je spolna želja žene (libido) daleko najslabija nakon ''plodnog prozora'' te kako postoji veliki problem suhoće sluznice spolnih organa.

Ako se tim problemima ''pridruže'' nespontanost, šematiziranost (dopušteno vrlo malo toga) i mogući strah od nauspjeha metode, dobije se značajno otežan i ograničen seks.

3. Mnoga su ograničenja, i sva ona izravno onemogućuju kreativan i zanimljiv seks, u pravilu uopće nisu dopušteni oblici seksa u kojima spolni organi nisu spojeni cijelo vrijeme, a riječ je o dosta tehnika. Seks je daleko više od vježbe i svjetovnim parovima a kamoli katolicima, ali nemoguće je poreći značajni udio ''fizičkog'' u samom činu. Postoje naravno i druge bitne komponente seksa ali bez fizičke aktivnosti, to jednostavno nebi bio seks.

4. A što po tebi seks čini zanimljivim i nemonotonim? Što je to zanimljiv seks?
Zanimljiv je seks onaj koji dopušta kreativnost i otvara mogućnost da se svome partneru posvetimo kroz iznenađenja, osluškujući njegove potrebe itd.
Ako to nije unitivnost, onda ni ništa drugo nije unitivnost.

5.Mladi katolici žude za odgovorima na teška pitanja a ne bježanjem u filozofiju kada ne možemo odgovoriti na realne i logične činjenice.

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 15:47 

Citat:
Nisam u braku, ali to ne znači da ne mogu postavljati praktična pitanja od općeg interesa i da ne mogu imati svoje vlastito mišljenje.

Hvala Modus vivendi za odgovor, a njegov dodatak - tumačenje ću komentirati kad bude još koja deklaracija statusa. Da i sebe deklariram - oženjen i imam djecu.

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 16:12 

sara je napisao/la:
Napomena: Ovim pitanjem ne želim nikoga uvrijediti, samo želim potaknuti razgovor o nećemu što danas zabrinjava mnoge mlade katolike koji o tome nemaju koga pitati ili se ne usude pitati, pa vas molim da ne brišete ovu vrlo otvorenu i korisnu temu. Zahvaljujem se na razumijevanju.

Zanima me, s obzirom na razna ograničenja koja su nametnuta katoličkim pogledom na seksualnost, u kolikoj se mjeri seks unutar katoličkog braka, može smatrati zadovoljavajučim?

Mnogim mladim katolicima, čini se kako su crkvene norme o bračnoj čistoći jako jako krute, te kako je dopušteno stvarno malo toga (ovdje bih i nabrojao sve ono što nije dopušteno, ali bojim se da tolika otvorenost na ovom forumu nažalost nije dopuštena) što seks, ustvari bračni čin, neminovno vodi u monotoniju i rutinu.

Recimo, ukoliko par zbog nekih realnih i opravdanih razloga trenutno ne može imati više djece, dopušteno je koristiti samo prirodne metode kontracepcije, koje zbog discipliniranog bilježenja plodnih dana, bračni čin čine do sekunde isplaniranim događajem, samim time rutinskim i posve nespontanim.

Dodatan problem predstavlja i to što je sam čin seksa u doba neplodnih dana dodatno otežan zbog nekih fizioloških i hormonalnih pojava i sl.

Baš zato želim čuti mišljenja i iskustva bračnih parova koji prakticiraju bračnu čistoću.

Ima ovdje nekoliko stvari:
1. seks može biti otežan i korištenjem kontracepcije, ali nisam nigdje još čula da da kod zdravih osoba postoje fiziološke pojave koje otežavaju spolni čin u doba neplodnih dana
2. prirodnih načina planiranja obitelji ima nekoliko, ali svi upućuju parove na suradnju i na vrlo intimnu komunikaciju i pažljivost
3. ne znam kakva to ograničenja u postelji Crkva postavlja - nije svaki moralni teolog i njegova promišljanja Crkva - meni se više čini da Crkva inzistira na spolnom činu kao činu potpunog predanja, a ne vježbi koja čovjeka reducira na tijelo
4. jadan ti je to seks kojega interesantnim čine varijacije tipa - promjene položaja ili kojekakvi dodaci
5. mladi katolici trebaju pokušat nać dobrog duhovnika, ponešto čitat, a i imat redovit kršćanski život pa će u zajedništvu s Bogom i međusobno mnoge stvari jednostavnije rješavat. A i mislim da duboko poštovanje sebe i drugoga, svijest da sam Bogu odgovorna kako se odnosim prema drugome čini mnoga pitanja odgovorivima

1,2. Seks je daleko više otežan, da ne kažem čak i onemogućen, korištenjem prirodnih metoda a o nesigurnosti prirodnih metoda da i ne govorim.

Slažem se da je međusobna suradnja i komunikacija pozitivna odlika metoda, ali to je istovremeno i dvosjekla oštrica.
Naime parovi koji koriste ove metode, nemaju skoro nikakvu mogućnost da iznenade jedno drugo, jer oni ujutro provjeravaju plodnost i ''odlučuju'' dal' će voditi ljubav taj dan ili ne. U tome nema baš nikakve spontanosti, riječ je o dosadnoj i predvidljivoj rutini.

Inače, poznata je biološka činjenica (provjerljivo u bilo kojoj medicinskoj enciklopediji) kako je spolna želja žene (libido) daleko najslabija nakon ''plodnog prozora'' te kako postoji veliki problem suhoće sluznice spolnih organa.

Ako se tim problemima ''pridruže'' nespontanost, šematiziranost (dopušteno vrlo malo toga) i mogući strah od nauspjeha metode, dobije se značajno otežan i ograničen seks.

3. Mnoga su ograničenja, i sva ona izravno onemogućuju kreativan i zanimljiv seks, u pravilu uopće nisu dopušteni oblici seksa u kojima spolni organi nisu spojeni cijelo vrijeme, a riječ je o dosta tehnika. Seks je daleko više od vježbe i svjetovnim parovima a kamoli katolicima, ali nemoguće je poreći značajni udio ''fizičkog'' u samom činu. Postoje naravno i druge bitne komponente seksa ali bez fizičke aktivnosti, to jednostavno nebi bio seks.

Zanimljiv je seks onaj koji dopušta kreativnost i otvara mogućnost da se svome partneru posvetimo kroz iznenađenja, osluškujući njegove potrebe itd.

5.Mladi katolici žude za odgovorima na teška pitanja a ne bježanjem u filozofiju kada ne možemo odgovoriti na realne i logične činjenice.

Ovo mi postaje stupidno, uistinu. I ne slažem se nikako s ovim tvrdnjama, ali nemam namjeru secirat bračni krevet. Mogu samo reć da ne vidim tko je to i gdje propisao način milovanja, ali raspravu o tome smatram neukusnom. U priličnom broju godina svoga života nisam ni čula o problemima koji su ovdje navedeni - iskreno izgledaju mi kao traženje dlake u jajetu

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 16:26 

sara je napisao/la:

Ovo mi postaje stupidno, uistinu. I ne slažem se nikako s ovim tvrdnjama, ali nemam namjeru secirat bračni krevet. Mogu samo reć da ne vidim tko je to i gdje propisao način milovanja, ali raspravu o tome smatram neukusnom. U priličnom broju godina svoga života nisam ni čula o problemima koji su ovdje navedeni - iskreno izgledaju mi kao traženje dlake u jajetu

Saro, to su Modusove naštrebane fraze iz enciklopedija bez ograde da se takvo što može desiti ponekad i kod nekoga (što enciklopedije inače donose). Vjerojatno zbog pomanjkanja iskustva, zbog toga što nije u braku, on takve stvari uzimaju kao konačne i jedino takve. Naravno da ni ti ni velika većina parova zapravo nema tih problema.

Vrh

PostPostano: Čet lis 15, 2009 07:07 

Sara je napisao/la:

Kada bih smio ovdje otvoreno napisati (a čini mi se da to demokracija ovog foruma ne dopušta) onda bih naveo veliki broj stvari koje su zabranjene, ali spomenimo samo neke: Oralni seks, završavanje izvan tijela žene, cijeli niz tehnika koje podrazumijevaju stimuliranje spolnih organa ali bez spojenosti m/ž spolnih organa.
Postoji jako jako puno mogućnosti za kreativan um, ali ovdje se kreativnost ograničava, a mašta diskvalificira kao sotonsko djelo.

Vjerujem da nisi čula jer se krećeš u manje više apologetskim krugovima, ja se krećem i u ''čisto'' katoličkim krugovima, ali i u mnogim drugim, i čuo sam pritužbe ljudi, recimo dobro je pitati bračne parove kao što je ovaj; žena se protivi korištenju prirodnih metoda ali ih koristi samo zato što to želi njen muž.

Kad pitaš takav par, oni (pardon, ona) će ti malko objektivnije reći koji su problemi primjene takve tehnike ''planiranja obitelji''.

Vrh

PostPostano: Čet lis 15, 2009 07:09 

Sara je napisao/la:

Kada bih smio ovdje otvoreno napisati (a čini mi se da to demokracija ovog foruma ne dopušta) onda bih naveo veliki broj stvari koje su zabranjene, ali spomenimo samo neke: Oralni seks, završavanje izvan tijela žene, cijeli niz tehnika koje podrazumijevaju stimuliranje spolnih organa ali bez spojenosti m/ž spolnih organa.
Postoji jako jako puno mogućnosti za kreativan um, ali ovdje se kreativnost ograničava, a mašta diskvalificira kao sotonsko djelo.

Vjerujem da nisi čula jer se krećeš u manje više apologetskim krugovima, ja se krećem i u ''čisto'' katoličkim krugovima, ali i u mnogim drugim, i čuo sam pritužbe ljudi, recimo dobro je pitati bračne parove kao što je ovaj; žena se protivi korištenju prirodnih metoda ali ih koristi samo zato što to želi njen muž.

Kad pitaš takav par, oni (pardon, ona) će ti malko objektivnije reći koji su problemi primjene takve tehnike ''planiranja obitelji''.

Uvjek se čudim ovakvoj argumentaciji. Zar nije poštenije reći ja mislim tako i tako nego se kriti iza napumpanih argumenata kako je netko tebi otvorio svoju intimu i pričao o tome. Uostalom i da je postavlja se pitanje reprezentantnosti uzorka na kojem si ti obavio "istraživanje" katoličkih krugova.
Jedno su želje i izražavanje mišljenja a drugo skrivanje iza fraza.

Vrh

PostPostano: Čet lis 15, 2009 07:20 

Citat:
Saro, to su Modusove naštrebane fraze iz enciklopedija bez ograde da se takvo što može desiti ponekad i kod nekoga (što enciklopedije inače donose). Vjerojatno zbog pomanjkanja iskustva, zbog toga što nije u braku, on takve stvari uzimaju kao konačne i jedino takve. Naravno da ni ti ni velika većina parova zapravo nema tih problema.

Vjerujem da zbog ovog vrijeđanja ''naštrebane fraze'' ovdje nitko neće biti optužen za poticanje svađe ili vrijeđanje, ali dobro ja ni nemam iluziju da ovdje svi imaju jednaka prava, jer ovo je apologetski forum i tko god pliva protiv struje ima ili mala ili nikakva prava.

Pa Barnaba, izvoli ti lijepo pročitati 10-etak enciklopedija i pronađi mi tamo mjesto gdje se tvrdi da su ''prirodne metode kontracepcije'' jednako učinkovite kao i umjetne metode kontracepcije ili još bolje nađi mi enciklopediju u kojoj piše da su te metode pouzdane.

Ako još nađeš neki izvor koji će reći kako su ''prirodne metode'' jednostavne za primjenu jednako kao i metode mehaničke barijere (npr. kondom) te da ne postoji problem manjka spontanosti, onda ću ti čestitati.

Inače o svemu o čemu pričam, ispitao sam i neke doktorice specijaliste ginekologije, zanimljivo, i oni tvrde ama baš sve isto što tvrde i enciklopedije.

Poznajem i jednu medicinsku sestru, koja je prošla napredni američki tečaj za primjenu prirodnih metoda, isprobala ih je, imala je neželjenu trudnoću i potvrdila je sve mane te metode.

Vrh

PostPostano: Čet lis 15, 2009 07:26 

Barnaba je napisao/la:

Sara je napisao/la:

Uvjek se čudim ovakvoj argumentaciji. Zar nije poštenije reći ja mislim tako i tako nego se kriti iza napumpanih argumenata kako je netko tebi otvorio svoju intimu i pričao o tome. Uostalom i da je postavlja se pitanje reprezentantnosti uzorka na kojem si ti obavio "istraživanje" katoličkih krugova.
Jedno su želje i izražavanje mišljenja a drugo skrivanje iza fraza.

Već sam rekao što mislim, prema tome pogledaj moje prethodne postove. Argumenti su neapologetski, što ih ne čini napumpanima već pogledom iz drugog kuta, pa te molim da to poštuješ. Ako ovdje postoji problem reprezentantnosti uzorka, postoji jednaki problem i u apologetskim ortodoksno katoličkim krugovima.

Fraze su ciglice kojima se grade rečenice, ako to ne razumiješ, nebi trebala ni raspravljati.

Vrh

PostPostano: Čet lis 15, 2009 08:21 

Sara je napisao/la:

Ti očito pretpostavljaš da ja živim negdje izvan svijeta. No, za tvoju bolju informaciju, baka sam, dakle očito i mati. Znam puno parova koji nisu koristili kontracepciju i regulirali su porode, a i oni kojima se "zalomilo" su iskreno priznali da nisu baš osobito pazili.
Što se tiče kreveta, tko to secira što muž i žena u njemu rade? No, ako je toliko potrebno inzistirat na tehnikama, bit će da nešto drugo fali. Ta vrsta "kreativnosti" vrlo lako krene u neke druge vode - pornofilmova, mijenjanja partnera i sl. Najbolja "tehnika" je duboka ljubav koja u partneru uvijek iznova gleda Božji dar i uvijek ga iznova otkriva. Sigurna sam da nema tog užitka kao onoga radosnog i potpunog predanja voljenom biću pa i onda kaad si moraš vjerom posvijestiti svoja obećanja, kad ne ide lako.
Ovo ne govorim na pamet već iz dobrog poznavanja stvari.
PS kad se muž i žena ozbiljno ne mogu dogovoriti o takvim stvarima kao što su trudnoće, onda škripi nešto drugo a ne krevet

Vrh

PostPostano: Čet lis 15, 2009 08:59 

sara je napisao/la:
Ti očito pretpostavljaš da ja živim negdje izvan svijeta. No, za tvoju bolju informaciju, baka sam, dakle očito i mati. Znam puno parova koji nisu koristili kontracepciju i regulirali su porode, a i oni kojima se "zalomilo" su iskreno priznali da nisu baš osobito pazili.
Što se tiče kreveta, tko to secira što muž i žena u njemu rade? No, ako je toliko potrebno inzistirat na tehnikama, bit će da nešto drugo fali. Ta vrsta "kreativnosti" vrlo lako krene u neke druge vode - pornofilmova, mijenjanja partnera i sl. Najbolja "tehnika" je duboka ljubav koja u partneru uvijek iznova gleda Božji dar i uvijek ga iznova otkriva. Sigurna sam da nema tog užitka kao onoga radosnog i potpunog predanja voljenom biću pa i onda kaad si moraš vjerom posvijestiti svoja obećanja, kad ne ide lako.
Ovo ne govorim na pamet već iz dobrog poznavanja stvari.
PS kad se muž i žena ozbiljno ne mogu dogovoriti o takvim stvarima kao što su trudnoće, onda škripi nešto drugo a ne krevet

Pa iz tvog posta i nisam saznao nešto novo, posve mi je poznato kako je primjena metoda prirodne ''kontracepcije'' izuzetno složena i teška i da zahtijeva izuzetnu disciplinu oba partnera, a problemi i komplikacije nastaju oko mnogih stvari; neredoviti ciklusi, uspostavljanje ciklusa nakon trudnoće, poremećaj ciklusa zbog bolesti žene, nepouzdanost podataka zbog temperature dok je žena bolesna, a da ne pominjemo mane te metode, od manjka libida žene nakon plodnog prozora te suhoća sluznice itd.

Tko to secira što muž i žena rade u krevetu, pa to je zanimljivo pitanje, a odgovor je još zanimljiviji, crkva secira, jer očigledno je mnogo toga ''propisano'' i ''normirano''.
A misliš li da se u svjetovnom braku seskualno frustrirana osoba razlikuje od seksualno frustrirane osobe u kršćanskom braku?
Znači prema tebi katolički muž (žena) ne može biti nevjeran svom supružniku?
Zašto pornografiju rezerviraš samo za svjetovnjake i zbog čega iznimne i ekstremne slučajeve navodiš kao pravilo?

Neću s tobom debatirati o tehnikama, ali reći ću samo ovo; svi seksualni terapeuti, psihijatri i cjelokupna medicina ističu kreativnost kao vrlo bitnu odrednicu seksualnog života u braku.

Nije ti palo na pamet, da je trud oko činjenja seksa zabavnim i osluškivanja potreba partnera također izraz ljubavi i posvećivanja jednog supružnika drugome, da ne kažem i čin unitivnosti?

Vrh

PostPostano: Čet lis 15, 2009 10:32 

Gdje to Crkva propisuje detalje u krevetu?
A seksualni terapeuti - svašta! I što ti je to seksualno frustrirana osoba - kao da je seks neka samostojeća stvarnost u braku. Meni tvoje pisanje sve više djeluje krajnje udaljeno od biti braka pa i seksa u njemu. Kao da svaku stvar seciraš i odvajaš od cjeline. A pornografija je čisto vrijeđanje i nema ničega što bi moglo doprinijeti odnosu dviju osoba samo oduzeti.
I pomalo mi je dosadno ovo seciranje seksa na 4 teme.

Vrh

PostPostano: Čet lis 15, 2009 10:45 

Samo smo se Barnaba i ja deklarirali o mom pitanju, i Modus je rekao da nije u braku i nema djece. Molim i ostale diskutante i čitače ovih tema da se odrede. Jesi li ti Sara supružnica i roditelj? Hvala.

Vrh

PostPostano: Čet lis 15, 2009 15:25 

sara je napisao/la:
Gdje to Crkva propisuje detalje u krevetu?
A seksualni terapeuti - svašta! I što ti je to seksualno frustrirana osoba - kao da je seks neka samostojeća stvarnost u braku. Meni tvoje pisanje sve više djeluje krajnje udaljeno od biti braka pa i seksa u njemu. Kao da svaku stvar seciraš i odvajaš od cjeline. A pornografija je čisto vrijeđanje i nema ničega što bi moglo doprinijeti odnosu dviju osoba samo oduzeti.
I pomalo mi je dosadno ovo seciranje seksa na 4 teme.

Ovako, svidjelo se to tebi, svećenicima ili Kongregaciji za nauk vjere ili ne, seks je vrlo važno pitanje čovjekovom mentalnog zdravlja, to je višestruko znanstveno potvrđeno, odatle proizilazi i noviji crkveni stav prema seksu, prema kojemu seks osim prokreativne uloge ima i unitivnu ulogu.

Na sreću, ljudi u Vatikanu ipak u nekim stvarima osluškuju znanost, pa dobro znaju da je seks vrlo važna odrednica braka, a ako pogledaš Korinčane i Pavao savjetuje bračnim partnerima da se ne uskraćuju jedno drugome, očigledno time naglašavajuči važnost seksa za brak.

Također, u istoj poslanici, Pavao poziva ljude koji se ne mogu uzdržati, dakle seskualno frustrirane (svi koji imaju potrebu za seksom) da se žene, još jednom naglašavajuči da je to za takve ljude najbolje rješenje, opet se potvrđuje važnost seksa.

Seks je neosporno povezan sa mentalnim zdravljem, ne isključujuči pritom sve ostale komponente od duhove, fizičke, itd.

Što se tiče pornografije, posve se slažem, ali nije ni pravedno a ni točno konzumaciju pornografskih sadržaja pripisivati samo svjetovnijim brakovima ili povezivati je sa maštom i kreativnošću.

Po tebi je dakle vrhunski umjetnik, koji neosporno posjeduje fantastičnu maštu, prljavi pornograf, sluga nečastivog i zlikovac?

Mašta i kreativnost nisu sinonimi za pornografiju, prvo je od Boga a drugo je vraga.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 244 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata