Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 16:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pet kol 28, 2009 10:10 

osobno, ne mogu čitati takve plahte od postova, pa bile to ne znam kakve molitve....zamara me sami pogled na ta slova, slova....majko mila!

Recimo da me više zanimaju plodovi takvih molitvi, jer osobno, sumnjam da je vjernička razina time dublja ako je molitva duža ili preduga.

Petre, da li kod vas ove molitve mole samo monasi?

i oprosti što ti nick napisah na latinici..ja nemam tipkovnicu s ćirilićnim pismom... 8)

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 12:40 

diba je napisao/la:
Ja sam grkokatolkinja i kod nas se mole akatisti, mislim istok je dio i katoličke crkve, ja osobno shvačam bogtstvo i zapadnih i istočnih obreda koji nisu samo dva nego ih ima više.
Zapadni su rimski i ambrozijanski, možda ima još koji ali ga ne poznam...
Istočni su: bizantinski (grkokatolici), kopski( egipat i dolina rijeke Nil), armenski( libanon), antijohijski i aleksandrijski.

Pomazi Bog Diba,
dobro nam došla i raduje me da ćeš nas obogatiti novim spoznajama. Istina je postoje razni obredi a katolici imaju svoje istočno plućno krilo u vidu vjernika koji se služe bizantskim obredom.
Još jednom dobro nam došla.

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 20:56 
Administrator

Samo obavijest, korisnik "Petar" odnosno "frano supilo" (prijavio se pod još nekoliko nickova koji su odmah obrisani) je baniran.

Vrh

PostPostano: Sub kol 29, 2009 20:20 

Odlično! :D

ali taj će naći načina...sigurna sam u to.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 11:06 

Hvala vam na dobrodošlici, :D
Iako sam grkokatolkinja pošto u mom mjestu nema grkokatoličke crkve i zajednice, pripadam rimokatoličkoj župi s. Lovre u Petrinji....
Voljelabih kada bi se u mojoj župi razvila i jedna molitvena zajednica, na neki način da svi živimo poput obitelji....

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 11:08 

Nekako kako sam već negdje napisala već duuuuugo godina želje mi je Neokatekumenska zajednica......
Ali voljela bih da ta zajednica bude u našoj Petrinjskoj župi......

Vrh

PostPostano: Uto lis 20, 2009 21:08 

Angelus,
Citat:
ali je čirilica bila jako naglašena

Ovo je stari post, al daj da ga malo 'podmladim'.Žao mi je Petra, nije se baš branio, daj da ga ja malo. - ovo o ćirilici nije točna tvrdnja. Ćirilica je bila 'normalno' naglašavana ako već srpski jezik je. Ništa posebno. Barem je tako bilo 70ih kad sam ja bio kid. Ali možda tkao nije bilo 50ih kad si ti bio kid. - ovo za kid i 50e samo pretpostavljam, ne tvrdim.

Citat:
Posebno ako netko živi i radi u nekoj zemlji onda će se iz pristojnosti pokušati služiti tim književnim jezikom.

Ma točno je ovo 'tehnički' ali je malo nepraktično za nas katolike i njih Pravoslavce. Daj da se vidi taj ekumenizam u praksi. Možda čovjek stvarno ni ne zna drugačije govoriti i pisati. Evo kod mene u zapadnoj Slavoniji, imam prijatelja Srbina, pravoslavnog svećenika. On stalno govori duplo. Kako duplo? Lijepo, kaže nešto prvo na srpskom kak doma priča sa ženom, a onda to ide "popravljati" iz obzira prema meni. Meni je takav obzir lijep ali suvišan. Onda ga ja molim da priča samo kako inače priča, a ako ga baš ne razumijem koju riječ što je prava rijetkost, onda ga priupitam kad završi. Hajmo tako i s Petrom, ha?

Vrh

PostPostano: Sub lis 24, 2009 18:16 

Mene interesira šta je ekumenizam...

Vrh

PostPostano: Sub lis 24, 2009 21:04 

VegarMario12 je napisao/la:
Mene interesira šta je ekumenizam...

Pozdrav Mario dobro došao na forum, raspravu o Ekumenizmu imaš na ovom linku Ekumenizam – jedinstvo u Kristu

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata