Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 16:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 183 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto stu 03, 2009 16:59 

Presuda Europskog suda za ljudska prava: sud dosudio protiv križeva!

Europski sud za ljudska prava je donio odluku protiv raspela u talijanskim učionicama. Suci su dali pravo podnositeljici zahtjeva, koja se bezuspješno žalila u Italiji protiv križevima u javnim školama

Strasbourg (kath.net / CBA), Europski sud za ljudska prava je donio odluku protiv raspela u talijanskim učionicama. Suci su dali u utorak u Strasbourgu, pravo podnositeljici zahtjeva, koja se bezuspješno žalla u Italiji protiv križeva u javnim školama. Državno vijeće, najviši talijanske upravni sud, je odlučio 2006, da je križ je postao simbol vrijednosti u Italiji. Tu je i odbijena tužba talijanske žene.

Sud za ljudska prava je naprotiv jednoglasno odlučio u korisat podnositeljice zahtjeva, koja je majka dvoje koja su u dobi za školu. Suci su rekli da su raspela, jasno, vjerski simbol. To bi moglo na djecu koja pripadaju drugim vjerama ili koji nemaju religije, djelovati, uznemiravajuće. Pravo ne vjerovati u ni jednu religiju spada u vjerske slobode.Država mora na poseban način štiti ovo pravo.
Pogotovo u obrazovanju i odgoju , država treba obratiti pozornost na religijsku neutralnosti objasnio je sudac. Križ kao simbol katoličanstva, talijanski većina religija, ne može poslužiti kao pluralizam u obrazovanju. Tako se ograničava pravo roditelja na školovanje svoju djecu prema njihovim uvjerenjima. Također se vrijeđaju prava djece da vjeruju ili ne vjeruju.

U Italiji ističe se, međutim, Katolička vjera je jedina koja se spominje u Ustavu. I zato je križ je bio simbol talijanske države. Raspela u školama su postavljena prema ugovorima iz 1924 i 1928.

Vrh

PostPostano: Uto stu 03, 2009 17:47 

U isto vrijeme je jedna kršćanka u Sudanu smaknuta jer nija nosila onaj veo preko lica... Tamo su kršćani na silu proglašeni manjinom... Odluka suca a još više obrazloženje je opasan presedan!

Vrh

PostPostano: Uto stu 03, 2009 19:15 

Barnaba je napisao/la:
Na izjavu Komisije "Iustitia et pax" HBK reagirao je predsjednik Komisije za pravdu i mir Slovenske biskupske konferencije nadbiskup koadjutor dr. sc. Anton Stres te izrazio žaljenje što je objavljena izjava "Iustitia et pax" HBK . Čak se pozvao na govor pape Benedikta XVI u UN-u od 04. 2008, gdje je osudio prednost prava nad pravičnošću u međunarodnim odnosima.
http://aktualno.rkc.si/?id=10000

Čini mi se kako je nacionalna i državna pripadnost stavljena u prvi plan pred zajedničkom vjerskom pripadnošću. Ta činjenica žalosti svakog iskrenog vjernika.

Ovo mi je prvi primjer koji sam uočio da su zavadu civilnih vlasti dviju država (naše i neke druge) popratile i crkvene vlasti istih. Ne znam da li je zavada prava riječ. Ali ako ovako nastave, biti će. Moj komentar - svašta.. Da bar do toga nije došlo.. Nekak mi je gorak dojam od toga.. kao neka sablazan.. koja će u stvari koštati Crkvu samu.. :cry:

Vrh

PostPostano: Sri stu 04, 2009 10:12 

sneni je napisao/la:
Sud za ljudska prava je naprotiv jednoglasno odlučio u korisat podnositeljice zahtjeva, koja je majka dvoje koja su u dobi za školu. Suci su rekli da su raspela, jasno, vjerski simbol. To bi moglo na djecu koja pripadaju drugim vjerama ili koji nemaju religije, djelovati, uznemiravajuće. Pravo ne vjerovati u ni jednu religiju spada u vjerske slobode.Država mora na poseban način štiti ovo pravo.

Isto kao što bi se moglo reći za izostanak znakova, jer i sama praznina i ništavilo može ''djelovati uznemirujuće'' pretpostavljam? Nije nikakva rijetkost da fali elementarne logike u ovakvim sekularističkim floskulama. Problem je kao i uvijek što se takav svjetonazor nastoji izdići kao zasebna kategorija, a da je u stvari, iz dosljednosti sekularističke perspektive - jednako relativan (ili relevantan) kao i svaki drugi, i nema nikakvog specifičnog obilježja po kojem bi se izdvajao kao nešto ''nadzemljsko''.

Vrh

PostPostano: Sri stu 04, 2009 13:29 

Sama činjenica kako su neke zemlje izuzete od Povelje o temeljnim pravima a drugima je ona obavezna je nelogična i diskriminirajuća. Tako da je prisutno veliko moralno urušavanje koje će nas zahvatiti u svakom slučaju.
Kako je u trendu "krivo prevođenje" nekih bitnih riječi možda se i kod nas potkrala greška te mi mislimo kako nas EU treba dočekati kao goste dok oni traže sluge.
Otuda i mnoštvo problema nastalih iz krive percepcije.

Vrh

PostPostano: Sri stu 04, 2009 16:54 

Na presudu suda za ljudska prava u Strasbourgu digao se vjetar u Italiji, talijanska vlada je uložila žalbu, talijanski političari se bune, biskupi su se oglasili, a ni Vatikan ne šuti.. vidjet ćemo što će od svega biti,...

Vrh

PostPostano: Pet stu 06, 2009 09:57 

Što se tiče naslova teme, EU ni ne donosi ali ni ne odnosi baš ništa.

Tko je vjernik, bit će to i prije i poslije ulaska njegove zemlje u EU.

Vrh

PostPostano: Pet stu 06, 2009 10:06 

Barnaba je napisao/la:
Sama činjenica kako su neke zemlje izuzete od Povelje o temeljnim pravima a drugima je ona obavezna je nelogična i diskriminirajuća. Tako da je prisutno veliko moralno urušavanje koje će nas zahvatiti u svakom slučaju.
Kako je u trendu "krivo prevođenje" nekih bitnih riječi možda se i kod nas potkrala greška te mi mislimo kako nas EU treba dočekati kao goste dok oni traže sluge.
Otuda i mnoštvo problema nastalih iz krive percepcije.

Za moralno urušavanje nije kriva EU, dobar ti je za to primjer cijeli Balkan koji je izvan EU.

Moralno se urušavanje događalo od 90-ih pa do danas i nitko nam za to nije bio kriv, pa ne vjerujem da će se trend bitno promijeniti i ulaskom u EU.

No, ulaskom u EU se može dogoditi da država postane nešto uređenija, korupcija više kontrolirana (makar ne bitnije narušena) i to su ujedno najveći dobitci ulaska u EU.

Posve je točno da nas u EU očekuju kao sluge, ali to je sudbina svakog malog naroda i nema baš nikakve veze sa EU.

Izvan EU smo također sluge, ali sluge bez ikakvih prava u sudtavu bez ikakva reda, a u EU ćemo barem imati neka prava, barem će se znati što se smije a što ne smije.

Tko misli da smo danas gospodari i da smo danas slobodni, nek proba dići u nekoj banci razvojni kredit, pa ako još ne vjeruje, nek pogleda na sjajne građevine T-coma, pa na INA-u, brojne druge prodane Hrvatske firme, nek pročita kako se zove poznati prodajni centar u novom Zagrebu itd.

Vrh

PostPostano: Sri pro 02, 2009 14:25 

STOP VJERSKIM SLOBODAMA!

Zastrašujuće, a naši mediji o tome šute kao ukopani!
pogledajte: http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Vrh

PostPostano: Sri pro 02, 2009 14:36 

sneni je napisao/la:
STOP VJERSKIM SLOBODAMA!

Zastrašujuće, a naši mediji o tome šute kao ukopani!
pogledajte: http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Nekad je važilo da svaka država donosi svoje zakone, ... i mi još imamo šanse sačuvati svoje pravo, a ne podilaziti takvim "direktivama EU"... Mislim da još nismo toliko izgubljeni...

Vrh

PostPostano: Sri pro 02, 2009 15:13 

Ja, naprotiv mislim, da ćemo ubrzo doći pod udar..upravo zbog medijske šutnje zbog ovog i mnogih drugih sličnih slučajeva... Ja sam seosko dijete i župnik na selu i dobro znam da kad nastane tišina pred oluju, oluja bude žestoka sa kobnim posljedicama (sjećam se nekih oluja kada su i ptice bile prestale cvrkutati čak i letjeti... a čini mi se da je ova medijska utiha predznak oluje..

Vrh

PostPostano: Sri pro 02, 2009 17:29 

Ima jedan vic.
Kriza došla i u Mujino poduzeće, pa šef sve radnike pozvao k sebi na obavjesni razgovor, jer je morao neke od njih otpustiti. Dođe prvi na red:
„Šefe, ja sam eto u kolicima… Nećete valjda od svih nas otpustiti baš mene, osobu s invaliditetom?“ – „Tebe neću, ti imaš pravo ostati…“
Sljedeći kaže: „Evo, imam doma bolesno dijete, liječimo se po bolnicama, nemojte ni mene otpustiti.“ Šef se i njemu smiluje…
Treća je bila trudnica, pa zamoli šefa da i nju poštedi.
Četvrti kaže da je Židov i zaprijeti šefu da će ga tužiti zbog antisemitizma, pa šef i njemu popusti.
Peti dođe Musliman i pozove se na Zakon protiv diskriminacije manjina… i on ostane.
Red dođe na Muju. Smišlja on kako da se izvuče, pa kaže:
„Znate, šefe… U zadnje vrijeme osjećam se kao gay!“

* * *

Dakle, evo jedan citat sa Stop vjerskim slobodama!

Citat:
London (kath.net / LifeSiteNews.com) Europska komisija počinje s primjenom novog Ugovora u EU. U pismu britanskoj vladi, Komisija primjećuje da je s "antidiskriminacijskim zakonima", posebno na polju seksualne orijentacije, više ne može biti iznimaka, čak ni iz vjerskih razloga savjesti.

Trenutno je dozvoljeno vjerskim skupinama da uskrate homoseksualcima posao u određenim područjima. Vlada je to dopustila kako bi se "izbjegao sukob s jakim vjerskim uvjerenjima značajnog broja pripadnika vjerskih zajednica". Trenutačno je dozvoljeno da katoličke agencije, na primjer, ne daju djecu homoseksualnim parovima na usvajanje. Tu praksu treba dokinuti prema pismu EU - komisije.

Ta „dozvola o uskraćivanju posla“ ustvari je bilo ništa drugo nego pravo poslodavca da zaposli osobu prema kvalifikacijama koje sam odredi. Jasno je da su dosad samo „ugrožene skupine“ imale prednost po Zakonu koji se trebao poštivati: osobe s tjelesnim invaliditetom i dr. skupine koje nisu bile „konkurentne“, ali sposobne za rad. To je prava socijalna politika zapošljavanja. Koliko je to u Hrvatskoj ili u EU poštivano – to je druga priča…
A sad, koliko sam skužila, i homoseksualci će imati pravo tužiti poslodavca ukoliko mu uskrati prednost ili ga otpusti, znači njegova spolna orijentacija postat će mu alibi s kojim neće biti samo „jednaki“ ostalima, nego će imati i veća prava…

Recite mi da nisam dobro shvatila i da sam u krivu…!

sneni je napisao/la:
Ja, naprotiv mislim, da ćemo ubrzo doći pod udar..upravo zbog medijske šutnje zbog ovog i mnogih drugih sličnih slučajeva... Ja sam seosko dijete i župnik na selu i dobro znam da kad nastane tišina pred oluju, oluja bude žestoka sa kobnim posljedicama (sjećam se nekih oluja kada su i ptice bile prestale cvrkutati čak i letjeti... a čini mi se da je ova medijska utiha predznak oluje..

Dragi Sneni, možda zaista imate pravo... Vi živite na selu, hvala Bogu, niste još primijetili one jumbo-plakate koji bi trebali „provocirati“ narod: „Oprez! U autu iza tebe je homoseksualac! – Stop predrasudama. Stop diskriminaciji.“ … Što se s tim želi postići?... Svejedno, mislim da će imati više kontra-efekta…

Vrh

PostPostano: Sri pro 02, 2009 18:23 

Ha, a kad ovome dodamo ono što je govorila Jane Burgenmeister (emisija na rubu znanosti), onda se čovjeku definitivno smrkne. Ostaje samo ono Isusovo: A vi kada sve to vidite, podignite svoje glave...

Vrh

PostPostano: Sri pro 02, 2009 21:41 

Ipak i nešto lijepoga:

Njemački savezni ustavni sud je dosudio da "nedjelje treba štiti" od rada. Dakle zabranjeno je trgovinama raditi zbog interesa poslodavaca...Interesantno

Vrh

PostPostano: Sri pro 02, 2009 21:49 

Adrijana ... imam mnogo toga što se može iščitati iz tog pisma a posebno je stravična ona da će se Crkve prisiliti (doista kroz desetak godina) da vjenčavaju i homoseksualce...

Kardinal Javier Lozano Barragán bivši vatikanski "ministar zdravstva" je rekao, kako javljaju mediji, da homoseksualci i transeskusualci neće ući u nebo... Poziva se na sv. Pavla koji kaže "da su zamijenili ljubav prema ženi sa ljubavlju prema muškarcima...

ustvrdio je da homoseksualnost nije prirođena nego se homoseksualcem postaje...

Rat protiv minareta Turski predsjednik je pozvao Turke (i muslimane) da povuku svoje novce iz švicarskih banaka---

evropski lonac polako kuha

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 183 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata