Adrijana:
Citat:
Evo, na pamet mi je pala jedna teologinja
- pa onda dalje sve o njoj
Meni pada na pamet da je to ona 'bab' Gruenfeldica, koju su na Križu života angažirali da im kolumnira, jer pošto ono po defaultu traže nešto incidentno, ona im tam dođe savršeno. Ja bi ovako napisao: obzirom da smo dotakli teologe, teologinje i poniznost, a teško je započeti raspravu o poniznosti glede toga bez definiranja pojmova, to se onda mora odnositi i na samu riječ teolog, a ne samo poniznost. Jer?
Tko je to teolog? Mislim da se uvijek implicira, da je to školovani, diplomirani teolog, onaj koji ima završeni teološki fakultet. Je li tako? Ako da, evo usporedimo samo jednu Gruenfeldicu i npr. našu Saru (ako je Sara završila samo 'katehetski nema veze, govorimo o bilo kojoj višoj teo naobrazbi) što možemo vidjeti? Imaju isto znanje, a krepost poslušnosti je dijametralno suprotna. Dakle, ne radi se kod tog zvanja samo o poniznosti, već odmah i o poslušnosti, što sa poniznošću ide ruku pod ruku. Slažete li se?
Ako pak teologa ne definiramo po defaultu nužno kao onoga koji je školovan za to, onda znam za nekolicinu koji su sigurno bolje teološki naobraženi po samoukosti i teološkom radu, a intimno vjerujem da ih postoji još dosta. Sjetimo se da položiti ispit na teološkom fakultetu ne znači odmah i ovladati materijom. - i u visokom obrazovanju se puno štreba, a to praktički znači i puno zaboravlja.
Barni:
Citat:
Slažem se da prvo treba definirati poniznost.
Zapravo, ja se ne bi upuštao dalje o temu o poniznosti teologa i apologeta, dok dovoljno korektno ne raskuhate, skuhate, definirate kakogod - tko je to teolog / apologet?; što je poniznost?; što je to poslušnost?