Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 21:05

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned ruj 27, 2009 21:13 

Citat:
Citat:
Ovaj običaj (moljenje sa košarom novčanih priloga) je iz karizmatske zajednice Dobri Pastir, nije isti kao i ovaj što ga ti opisuješ. Iako je i taj običaj isto prisutan na sastancima.
Nisam ja tvrdio da je to samo po sebi loše, jer molitveni karizmatski sastanak nije liturgije pa se izdizanjem košare ne čini nikakav prekršaj, mene zanima odkud taj običaj i kad se počeo upotrebljavati?

Barnaba,
To nije običaj u smislu da se običaj kao običaj negdje uvriježio kao što to biva u narodu, ili nekoj etničkoj skupini i sl. Izmislio ga je pojedinac - Radigović, u svojoj zajednici. Zato ga baš ne bi nazvao običajem, nego kao neka navada. Mislim da ju je izmislio da osjetljivoj stvari kao što je primanje novaca da jedno pobožnije ozračje ne bi li ga ljudi 'lakše' dali, te da se on osjeća pri tome manje 'kriv'. Kako bi se to radilo? Kao što si pretpostavljam vidio, najavilo bi se na mikrofon trenutak prikupljanja, potom bi se pročitao neki biblijski odlomak koji se može dovesti u svezu s darivanjem za Božju stvar, tim za slavljenje bi izveo neku pjesmicu dok bi košara kružila i punila se. Pjesmica bi završila, netko bi uzdigao košaru, a Radigović bi počeo predmoliti da Bog ta sredstva upotrijebi za izgradnju svog kraljevstva, uz poziv da mu se svi pridruže u molitvi u jezicima i u razumijevanju. Vanjski znak molitve osim samih glasova bile bi i ispružene ruke prema košari u znak blagoslivljanja što bi ulazilo pod tipičnu gestu u karizmatskoj obnovi.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 27, 2009 21:29 

Radigović ipa ponešto nejasnih stvari - kao ono u Rhemi pročitano, a tako lijepo spada u liberalni protestantizam - teologija prosperiteta

Vrh

PostPostano: Ned ruj 27, 2009 21:47 

Sve ovo mi je malo čudno...košara, novci, dizanje ruku...
Još mi je čudnije zašto ljudi, uglavnom friški obraćenici hrle na sva moguća hodočašća, karizmatske mise, seminare...i slično, kao da su pretjerano opijeni time, pa onda kao ovisnici žele da iznova doživljavaju tu ushićenost.
Zar nije Bog prisutan u svakome od nas i stalno je s nama u sve dane do svršetka svijeta.
Ako živimo po Evanđelju i ako je molitva utkana u svaki trenutak našega života, onda bismo trebali moći svakodnevno doživljavati radost Božje prisutnosti.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 28, 2009 07:08 

Rio je napisao/la:
Citat:
Ovaj običaj (moljenje sa košarom novčanih priloga) je iz karizmatske zajednice Dobri Pastir, nije isti kao i ovaj što ga ti opisuješ. Iako je i taj običaj isto prisutan na sastancima.
Nisam ja tvrdio da je to samo po sebi loše, jer molitveni karizmatski sastanak nije liturgije pa se izdizanjem košare ne čini nikakav prekršaj, mene zanima odkud taj običaj i kad se počeo upotrebljavati?

Barnaba,
To nije običaj u smislu da se običaj kao običaj negdje uvriježio kao što to biva u narodu, ili nekoj etničkoj skupini i sl. Izmislio ga je pojedinac - Radigović, u svojoj zajednici. Zato ga baš ne bi nazvao običajem, nego kao neka navada.

Slažem se s tobom kad pišeš o običaju i navadi, te kako je možda "navada" primjereniji termin iako i on ima svojih nelogičnosti u ovom kontekstu jer se radi o običaju skupine (koja nije strogo etnička, no zašto bi morala i biti), no da ne skrećemo s teme jer mislim da razumijemo iz konteksta o čemu je riječ.

Rio je napisao/la:
Mislim da ju je izmislio da osjetljivoj stvari kao što je primanje novaca da jedno pobožnije ozračje ne bi li ga ljudi 'lakše' dali, te da se on osjeća pri tome manje 'kriv'.

Moram priznati da mi je ovo zazvučalo u jako negativnoj konotaciji (unatoč navodnicima), međutim možda ti to nisi tako mislio, ali bi ja ipak naglasio da se radi o svećeniku Katoličke Crkve vlč. Radigoviću te ne bi trebalo negativno konotirati nešto što samo po sebi ne mora biti izvedeno u lošoj namjeri. Već sam napisao kako se nije radilo o liturgiji a moliti za materijalni blagoslov nije zabranjeno. Skraćeno rečeno, na osnovu rečenog i viđenog, se ne može tvrditi kako je to vlč. Radigović izmislio samo radi "lakšeg" davanja novaca, zapravo da li bi to uopće mogli reći bez nekog psiho-analiziranja koje ne može biti kvalitetno s obzirom na podatke koji se imaju za analizu.
Još jednom napominjem da možda postoji moje krivo shvaćanje ovih tvojih rečenica no moj osvrt je važeći i kao općeniti komentar sagledavanja stvari.

Rio je napisao/la:
Kako bi se to radilo? Kao što si pretpostavljam vidio, najavilo bi se na mikrofon trenutak prikupljanja, potom bi se pročitao neki biblijski odlomak koji se može dovesti u svezu s darivanjem za Božju stvar, tim za slavljenje bi izveo neku pjesmicu dok bi košara kružila i punila se. Pjesmica bi završila, netko bi uzdigao košaru, a Radigović bi počeo predmoliti da Bog ta sredstva upotrijebi za izgradnju svog kraljevstva, uz poziv da mu se svi pridruže u molitvi u jezicima i u razumijevanju. Vanjski znak molitve osim samih glasova bile bi i ispružene ruke prema košari u znak blagoslivljanja što bi ulazilo pod tipičnu gestu u karizmatskoj obnovi.

To je izgledalo otprilike tako, osim što nije bio prisutan vlč. Radigović a ne sjećam se da su čitali biblijski odlomak koji se može dovesti u svezu s darivanjem za Božju stvar, umjesto toga je bilo samo par rečenica od voditelja o toj tematici.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 28, 2009 19:21 

Citat:
Moram priznati da mi je ovo zazvučalo u jako negativnoj konotaciji (unatoč navodnicima), međutim možda ti to nisi tako mislio, ali bi ja ipak naglasio da se radi o svećeniku Katoličke Crkve vlč. Radigoviću te ne bi trebalo negativno konotirati nešto što samo po sebi ne mora biti izvedeno u lošoj namjeri.

Mislio sam u negativnoj konotaciji. Ti misliš da zato jer se radi o svećeniku KC da mu to odmah osigurava poštenje po sebi? Ne kužim, pojasni.

Citat:
Skraćeno rečeno, na osnovu rečenog i viđenog, se ne može tvrditi kako je to vlč. Radigović izmislio samo radi "lakšeg" davanja novaca, zapravo da li bi to uopće mogli reći bez nekog psiho-analiziranja koje ne može biti kvalitetno s obzirom na podatke koji se imaju za analizu.

Misliš na osnovu tvog empirijsko viđenog ili mog napisanog? Tvrdim da imam sve "podatke" koje bi se trebalo imati za "kvalitetno psiho - analiziranje" ali ćeš me to trebati privatno pitati jer ne mislim to ovdje iznostiti. Uglavnom, tvrdim to što sam već napisao.

Citat:
osim što nije bio prisutan vlč. Radigović a ne sjećam se da su čitali biblijski odlomak koji se može dovesti u svezu s darivanjem za Božju stvar

Da u pravu si. Nisam napisao da je to čitanje biblijskog odlomka bilo postulat. Nekada se i izostavljalo. No nekada i nije. S njim bi se "zabezecirao" dojam. Nije morao ni biti nazočan Radigović. On je razradio 'navadu' koja je dalje funkcionirala i bez njega. :x :x

Vrh

PostPostano: Ned stu 22, 2009 17:16 

Rio je napisao/la:
Citat:
Ne to je vezano za neke anomalije u karizmatskom pokretu. A jednostavno me povukao prethodni upis.

A ja se pak smatram tata mata primarijus za domaće(!) karizmatske anomalije. Bio sam tajnik malog Vijeća karizmatske Obnove u Duhu Svetomo (KODS) Zg Nadbiskupije. Danas smatram da je karizmatska Obnova crkveni pokret od oni 60ak priznatih, gibanje koje je od svih tih 60ak u najvećem kaosu. Ali uz ponovnu napomenu da mislim na domicilnu karizmatsku 'scenu'. Pojedini svećenici se ne mogu okrivaljavti za devijacije unutar Obnove, naročito Sudac koji se nije s ostalima u ničem ni udruživao. Dapače, oni svećenici koji štite i promiču Obnovu, mogu to činiti samo kao pojedinci a tu su onda normalno prisutne i brojne greške. Naime udružena Obnova u Hrvatskoj ne postoji! Točnije, u rasulu je. Sve se svelo na pojedince, bilo svećenike, bilo laike, a cjela se Obnova po tome ne može suditi.

Još se veći tata mata smatram za spomenutu Rhemu, Zajednicu Dobri pastir i sve vezano uz Radigovića jer sam i tamo bio formalno zaposlen kao tajnik dvije godine.

Neke detalje i detalje detalja koje ja znam o mnogim od ovih pojava možda mogu podjeliti s onima koje interesira, pa i sa tobom Saro, ali ne javno, već preko privatnih poruka, jer svačiji prostor intime treba zaštititi dok god to masovno nije opasno..

Osobno sam imala iskustva ssa spomenutom zajednicom. Ono što sam vidjela, a i doživjela dosta mi je za cijeli život. Kada bih po tome prosuđivala vjeru, nikada ne bih bila vjernicom! Ne zanimaju me nikakvi detalji.
Što se tiče vlč. Suca puno mi je draže čitat što je rekao nego ga slušat ili gledat. Ono što govori je u svemu na mjestu, način nastupa mi djeluje egzaltirano, na granici neurotskog, ali to spada u domenu sviđanja i nesviđanja. Izgled i obleka su mi odbojni baš zbog tog furanja na navodni Isusov izgled, ali i to je zapravo nebitno. Jedino ako te izvanjske stvari zamagljuju poruku, onda nisu dobre.

Vrh

PostPostano: Pon stu 23, 2009 08:04 

Citat:
Ako je negativno onda nije za "četri uha" Radigović- Lončar und co. javno pišu i nastupaju - čak je i Radigović javno pred svijetom uskrisivao mrtvaca (bez uspjeha) onda se to javno treba govoriti.
Ako Sudac javno izdaje knjigu CD onda imam pravo javno reći svoje mišljenje o pročitanom i viđenom...
Ne može se jednim mjerilom mjeriti jedne, a drugim druge!

Ne slažem se (za sada) da nije za četiri uha. Radije ću pričekati dok netko od vas tko 'simpatizira' domicilne karizmatike ospe vatru. Primjerice velik je prostor spekulacija i neprovjerenih tvrdnji. Od kuda na primjer tebi Sneni podatak za to za Radigovićevo neuspješno uskrisivanje mrtvaca? Ja sam to isto pročitao na webu, no to ne mora značiti i da je to istina. Svatko tko ne provjeri, prenosi klevetu a ona je naravno grijeh. I to veliki.

Dakle, pustimo Sudčeve cipelice - od kuda ti podatak za to, i evo stvarno te dobronamjerno pitam - od kuda ti ovo za Radigovića?

Ujedno te molim da mi prestaneš slati privatne podsjetnike - pozivnice za Netlog jer sam prilično siguran da ti ne želiš da ti ja budem Netolog kompa i da ne znaš da se radi o meni, hvala.

Vrh

PostPostano: Pon stu 23, 2009 08:15 

Od kuda ono o Radigoviću.. poznam pokojnika kojega je bezuspješno uskrisivao.. a znam i još neke stvari ...i nisam iz prsta isisao.. povezan sam s tom obitelji.

O "cipelicama" se moglo čitati u jednom intervju iz ustiju samog Sudca...u ostalom.. ima ljudi koji ga poznaju od prije...

Ja tebi niti šaljem pozive za net log,, a niti znam tvoju maiul adresu.. ne znam (ili pretpostavljam) da je tvoj mail došao u moj adresar preko nekog trećeg maila.. i mene obasiplju ti pozivi... pa brišem ...

Vrh

PostPostano: Pon stu 23, 2009 09:28 

Očito je da se rasprava o Duhovnoj obnovi kod vlč. Sudca svela na raspravu o Karizmatskom pokretu općenito te sam dio postova prebacio na ovu temu.

Molim sve da probamo konstruktivno raspraviti problem te da svako uloži napor i proba realno sagledati stvari. Ne slažem se da se stvari negativno generaliziraju ni prema pojedincu ni prema Karizmatskom pokretu općenito.

sneni je napisao/la:
Od kuda ono o Radigoviću.. poznam pokojnika kojega je bezuspješno uskrisivao.. a znam i još neke stvari ...i nisam iz prsta isisao.. povezan sam s tom obitelji.

Uzmimo ovo kao točno, no promotrimo koji je doseg ove pogreške. Očito je vlč. Radigović pogriješio. Sad je pitanje da li to još uvijek radi odnosno da li je to stvarno uobičajen postupak u Karizmatskom pokretu ili samo jedna jedina iznimka?
Osobno znam da je i sam poštovani fra Zvjezdan imao određenih devijacija u izvođenju liturgije ali ne pada mi na pamet ga samo po tome procjenjivati i pokušavati rušiti poziciju koju sad ima u očima vjernika.

sneni je napisao/la:
O "cipelicama" se moglo čitati u jednom intervju iz ustiju samog Sudca...u ostalom.. ima ljudi koji ga poznaju od prije...

...

Da li je normalno da čovjek koji ima otvorenu ranu na nozi (stigmu) želi imati udobne cipele koje će mu najmanje nanositi bol?

Ako želimo biti pošteni u procjeni, djelovanja svakog svećenika, mislim kako treba gledati je li propovijeda katolički nauk i je li poslušan biskupu odnosno koje je područje njegova pastoralnog djelovanja. Ako je to župa onda župu ako kakvo dušebrižništvo onda ono itd.

Vrh

PostPostano: Pon stu 23, 2009 09:40 

Citat:
sneni je napisao/la:

Uzmimo ovo kao točno, no promotrimo koji je doseg ove pogreške. Očito je vlč. Radigović pogriješio. Sad je pitanje da li to još uvijek radi odnosno da li je to stvarno uobičajen postupak u Karizmatskom pokretu ili samo jedna jedina iznimka?
Osobno znam da je i sam poštovani fra Zvjezdan imao određenih devijacija u izvođenju liturgije ali ne pada mi na pamet ga samo po tome procjenjivati i pokušavati rušiti poziciju koju sad ima u očima vjernika.

Nije baš uobičajeno u karizmatskoj Obnovi koliko ja znam. No ne trebamo čak ni to izuzeti iz bogatstva i povijesti cjele Crkve jer ćemo sami u ovakvom razmišljanju odmah napraviti paracrkvu od karizmatika. O čemu pričam? Npr. Sv. Vinko Fererski je potvrđeno od same Crkve za života uskrisio 18 mrtvaca. 'Popularno' su govorili "više od Isusa". Mene zanima koji su motivi naveli Radigovića za ovo - da li istinska pomoć pokojniku i obitelji ili neka prikrivena turbotaština - da si on malo isproba / uvježba uskrisavanje..? U svakom slučaju detalji su dosta čudni. Prvo, da li smo uopće imali pokojnika? Je li taj čovjek već bio mrtav ili na samoj samrti, a Radigović to nije uspio spriječiti? Drugo, da li su najbliža rodbina pokojnika neki čudaci koji su prvo pristali na to, a poslije kad nije uspjelo pokudili Radigovića? Evo, Sneni kaže da zna više, pa ako želi neka navede.

Inače, koliko znam u svijetu nije zabilježeno tako skoro među katolicima nikakvo uskrisivanje, a zabilježeno je jedno među protestantima ali sa ozbiljnim sumnjama u vjerodostojnost. To jest prije se čini kao 'fake'. :roll:

Vrh

PostPostano: Pon stu 23, 2009 21:55 

Mislim da je degutantno raspravljati o samom razvoju situacije.. pa i zbog obitelji pokojnika... bilo je.. Radigović je došao pomoliti se nad tijelom pokojnika kao što je to običaj i onda je počela "seansa" dok ga drugi svećenici nisu makli.. a sve ono drugo mislim da nema nikakavog smisla opisivati.. oni koji čitaju nek znaju da je istina ovo što sam napisao.. kao što je istina i mnogo drugih stvari... Pa ako u raspravi ovo nije dovoljan dokaz onda i stotina drugih neće biti dovoljna (jer se ne traži dokaz nego senzacija) Ovdje bi malo preokrenuo onu Isusovu riječ "Imaju zakon i proroke..ako njima ne vjeruju neće vjerovati ni da netko od mrtvih uskrsne..." tako i ovdje ako ovo nije dovoljno onda nećže biti dovoljno ni stotine drugih dokaza.

Što se tiče Lončara.. Već sam napisao da je nama svećenicama na Braču držao predavanje.. lijepo nas izvrijeđao... "vi ne znate ništa" rekao najmanje deset ako ne i 15 puta... to je razljutilo jednog dominikanca - koji je završio studije na "Angelicumu" u Rimu...

a onda sam mu ja rekao dobro što ću ja raditi da ljudi počmu dolaziti u crkvu...Lončar mi je rekao: Evo ja ću angažirati 500 molitelja i vidjet ćeš uskoro ploda ... i doista od 7 muškaraca koji su redovito dolazili u crkvu njih 3 su umrli u vrlo kratkom vremenu nakon tog njegovog obećanja .. pa je ostalo samo 4 koji su redovito dolazili...(a nisu bili baš prestari!) Eto plod njegove molitve..

Vrh

PostPostano: Pon stu 23, 2009 23:31 

Citat:
Što se tiče Lončara.. Već sam napisao da je nama svećenicama na Braču držao predavanje.. lijepo nas izvrijeđao... "vi ne znate ništa" rekao najmanje deset ako ne i 15 puta... to je razljutilo jednog dominikanca - koji je završio studije na "Angelicumu" u Rimu...

a onda sam mu ja rekao dobro što ću ja raditi da ljudi počmu dolaziti u crkvu...Lončar mi je rekao: Evo ja ću angažirati 500 molitelja i vidjet ćeš uskoro ploda ... i doista od 7 muškaraca koji su redovito dolazili u crkvu njih 3 su umrli u vrlo kratkom vremenu nakon tog njegovog obećanja .. pa je ostalo samo 4 koji su redovito dolazili...(a nisu bili baš prestari!) Eto plod njegove molitve..

Ja sam bio jedan od tih 500, a od ostalih od 499 poznavao sam 200tinjak. Mada se uvijek taj broj napuhivao.
Da sam bar ranije bio pametniji ne bi sudjelovao u tom cirkusu, iako sama molitva ne može biti štetna, i Bog može uvijek iskoristiti dobru nakanu pa bila i po nekoj vrsti bedaste molitve.
Da sam u ono vrijeme sa poluispranim mozgom čuo predavanje Mije Nikića o kršćanskoj magijskoj svijesti pristupa molitvi ne bi mi bio uvjerljiv za razliku od danas. Upravo to je koma - "JA ću angažirati 500 molitelja" - stisneš gumb molitve (stisneš Boga..) i nešto bude bez da mi moramo staviti vjeru u djelo.. Nikad nije bilo, pomolit ćemo se kratko kao zamoliti za zaštitu Božju i pratnju, a potom idemo u starački dom ponuditi služenje.. I inače mi smeta taj duhovno duhovni kršćanski pristup, ne samo vezano za karizmatike..

Vrh

PostPostano: Uto stu 24, 2009 08:29 

Mislim da je benediktinsko pravilo o molitvi i radu sveta stvar za svakoga.

Vrh

PostPostano: Sri pro 30, 2009 22:31 

angelus je napisao/la:
:wink: Draga Zumzum, osnovno pravilo logike je da iz partikularnog ne donosimo univerzalne zaključke.
Uostalom, ti si postupila prema mojoj uputi i podrvgla napis vlč. Bakovića analizi zdravog razuma i došla do genijalnog zaključka da su to nebuloze i sada si s pravom ponosna na to svoje genijalno otkriće.

Želim reči, da mi nije namjera napadati neke pokrete pokut karizmatskog, samo uputiti ljude da se služe svim onim sredstvima koje sam već nabrojio., a posebno zdravim razumom i da je onda svejedno kako se izražavamo: dali karizmatik liječi ili Isus (pa valjda bi bilo pošteno da se to njemu prepusti), nego da se okrenemo oko sebe i vidimo koliko ljudi pati po bolnicama, nepokretni u kolicima i da sada ne nabrajam kakve sve muke ljudi imaju; a mnogi se žarko mole Gospodinuda da ozdrave ili da im na neki drugi način pomogne. Zar to nije onaj isti Gospodin kojemu se obraća taj Manjakl i ini drugi i u čemu je razlika?
Razlika je u tome da će osoba koja je na ti s realnošću konačno shvatiti da je čovjek u svemu podložan prirodnim zakonima i da je njegovo tijelo podložno bolestima, patnji i na koncu smrti. Stoga će pokušati snagom vjere prihvatiti patnju kao životni križ i oni koji imaju dublju vjeru kao blagoslov kojim mogu svoju grješnu narav oprati za dan susreta s Gospodinom.
Sve ostalo je za mene pomodarstvo koje nije ništa drugo nego svojevrsni New age, a kojemu je cilj biti zdrav, lijep i uspješan. - Bolest i opsesija našeg vremena. Ista težnja, samo su gurui drugog predznaka.

dobar zaključak, konačno je netko skupio hrabrosti reći da je i to s karizmaticima neka vrsta New Agea.

Vrh

PostPostano: Čet pro 31, 2009 16:13 

Meni je sve ovo što ste naveli u gornjim postovima jako čudno. Niti vidjela, niti doživjela.
Evo zadnje sam bila na duhovnoj obnovi patera Linića u Karlovcu. Prava katolička fešta sa slavljenjem Boga, molitvom i pjesmom i pokojom šalom. Nespojivo s ovim što čitam iz gornjih postova. Toliko drag i jednostavan čovjek, niti jednom riječi nije isticao nekakv svoj ekskluzivni i povlašteni pristup Bogu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata