Rio je napisao/la:
Citat:
Ovaj običaj (moljenje sa košarom novčanih priloga) je iz karizmatske zajednice Dobri Pastir, nije isti kao i ovaj što ga ti opisuješ. Iako je i taj običaj isto prisutan na sastancima.
Nisam ja tvrdio da je to samo po sebi loše, jer molitveni karizmatski sastanak nije liturgije pa se izdizanjem košare ne čini nikakav prekršaj, mene zanima odkud taj običaj i kad se počeo upotrebljavati?
Barnaba,
To nije običaj u smislu da se običaj kao običaj negdje uvriježio kao što to biva u narodu, ili nekoj etničkoj skupini i sl. Izmislio ga je pojedinac - Radigović, u svojoj zajednici. Zato ga baš ne bi nazvao običajem, nego kao neka navada.
Slažem se s tobom kad pišeš o običaju i navadi, te kako je možda "navada" primjereniji termin iako i on ima svojih nelogičnosti u ovom kontekstu jer se radi o običaju skupine (koja nije strogo etnička, no zašto bi morala i biti), no da ne skrećemo s teme jer mislim da razumijemo iz konteksta o čemu je riječ.
Rio je napisao/la:
Mislim da ju je izmislio da osjetljivoj stvari kao što je primanje novaca da jedno pobožnije ozračje ne bi li ga ljudi 'lakše' dali, te da se on osjeća pri tome manje 'kriv'.
Moram priznati da mi je ovo zazvučalo u jako negativnoj konotaciji (unatoč navodnicima), međutim možda ti to nisi tako mislio, ali bi ja ipak naglasio da se radi o svećeniku Katoličke Crkve vlč. Radigoviću te ne bi trebalo negativno konotirati nešto što samo po sebi ne mora biti izvedeno u lošoj namjeri. Već sam napisao kako se nije radilo o liturgiji a moliti za materijalni blagoslov nije zabranjeno. Skraćeno rečeno, na osnovu rečenog i viđenog, se ne može tvrditi kako je to vlč. Radigović izmislio samo radi "lakšeg" davanja novaca, zapravo da li bi to uopće mogli reći bez nekog psiho-analiziranja koje ne može biti kvalitetno s obzirom na podatke koji se imaju za analizu.
Još jednom napominjem da možda postoji moje krivo shvaćanje ovih tvojih rečenica no moj osvrt je važeći i kao općeniti komentar sagledavanja stvari.
Rio je napisao/la:
Kako bi se to radilo? Kao što si pretpostavljam vidio, najavilo bi se na mikrofon trenutak prikupljanja, potom bi se pročitao neki biblijski odlomak koji se može dovesti u svezu s darivanjem za Božju stvar, tim za slavljenje bi izveo neku pjesmicu dok bi košara kružila i punila se. Pjesmica bi završila, netko bi uzdigao košaru, a Radigović bi počeo predmoliti da Bog ta sredstva upotrijebi za izgradnju svog kraljevstva, uz poziv da mu se svi pridruže u molitvi u jezicima i u razumijevanju. Vanjski znak molitve osim samih glasova bile bi i ispružene ruke prema košari u znak blagoslivljanja što bi ulazilo pod tipičnu gestu u karizmatskoj obnovi.
To je izgledalo otprilike tako, osim što nije bio prisutan vlč. Radigović a ne sjećam se da su čitali biblijski odlomak koji se može dovesti u svezu s darivanjem za Božju stvar, umjesto toga je bilo samo par rečenica od voditelja o toj tematici.