Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 20:58

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon sij 04, 2010 22:34 

Citat:
Nitko se uz Radigovića nije niti približio Mariji, kamoli združio s njom :|

Članovi jedne molitvene grupe iz susjedne župe odlazili su vrlo revno Radigoviću, pojačano molili za njega kad mu je bilo zabranjeno održavati susrete...ali ti isti ljudi redovno odlaze na hodočašća Majci Božjoj.

Vrh

PostPostano: Pon sij 04, 2010 22:53 

Citat:
Članovi jedne molitvene grupe iz susjedne župe odlazili su vrlo revno Radigoviću, pojačano molili za njega kad mu je bilo zabranjeno održavati susrete...ali ti isti ljudi redovno odlaze na hodočašća Majci Božjoj.

Da. Ali ne odlaze zbog njegovog utjecaja. Govorimo o njegovoj marijanskoj pobožnosti i da li ju prenosi na druge kao katolički svećenik što je samo nominalno. Nije rijetkost da vjernici uz ono što upiju od Radigovića uzmu i drugo što im se sviđa od tolikog katoličkog bogatstva. Pa kako ne bi marijansku pobožnost. Ali onima oko Radigovića ona ne dolazi po njemu, tako da je došlo do jedne vrste zabune.

Što se tiče zabranjivanja susreta, oni bi se i dalje održavali da nije bilo njega, da nije razvio u Dobrom pastiru kult ličnosti i uzurpirao sve aktivnosti, upravljanje i poučavanje ne sebe. Da nije, mogao je i neki drugi svećenik ispred Dobrog pastira nastaviti susrete. I ne samo to, mogao je i u vrijeme susreta i koji drugi svećenik poučavati ili slaviti Misu na njemu da mu je dopustio - tek tu i tamo sporadične koncelebracijice za dodatni 'dekor'. Također nije razvijao nikakvo bratstvo i suradnju prema drugim katoličkim karizmatskim zajednicama (jer radi se o karizmatskom pokretu a ne jednoj zajednici u njemu) u kojima također ima lijepi broj svećenika, pa se od njih također nije mogao "posuditi" koji za nastavljanje susreta. I tu se totalno osilio i bio samodostatan.

Vrh

PostPostano: Pon sij 04, 2010 23:16 

Rio.

Ovako. Meni je par osoba potvrdilo da imam taj dar. No nikada nisam molio uz tumača. Osoba koja mi je potvrdila da imam taj dar isto ima dar molitve u jezicima i molila je uz tumača javno. Samo da razjasnimo da dar tumačenja nije direktan prijevod onoga što molitelj moli. Tog je tumača provjerio fra Ivo, a taj tumač je časna sestra koja ga redovito prati. Ona također ima i dar proroštva(ne proricanja budućnosti nego da Bog govori preko nje, opominje narod ili mu govori koliko ga ljubi).

Moja isprika zbog netočnog navoda u vezi Dj :oops: . No u njemu je dovoljno izvješća o govorenju tuđim jezicima da bi se oni mogli osporiti. Govorkalo se u prijašnjim postovima o tome kako je to nešto nerazumljivo, neslično ikakvom jeziku itd. Zato sam u prijašnjem postu ostavio link koji sam ostavio i posebno citirao tekst koji govori o fazama razvoja tog dara. Prva faza, dakle, ''tepanje'' je paralingvistička i započinje kao skup izblebetanih i isponavljanih slogova koji ne liče na jezik.

Nisam framaš nego zboraš :D (ali da mlad sam..17 mi je godina tek:D), ali mi se taj oblik slavljenja sviđa, no ne naravno više od euharistijskog klanjanja. Imaš pravo za prenošenje rečenica.(My bad :oops: ). Ne mogu potkrijepiti autentičnost ovakvog načina slavljenja Biblijom, ali prema riječima jednog svećenika koji mi je priopćio kako sada u ovim danima židovi plešu oko Tore i ljube ju(valjda sam to povezao s prijašnjim vremenima te ih prenio na apostole pošto su oni u svojoj osnovi židovi - Isus nije porušio Zakon, već ga je nadopunio itd.....). Ali mislim da su tada jako živjele karizme. Na taj sam način mislio. (Otvoren sam za ispravku i ovdje.)

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 00:27 

cunjozu je napisao/la:
Jedan od ciljeva karizmatske obnove je vratiti se na korjene kršćanstva. Slaviti onako kako su apostoli slavili. Zvuči pomalo protestantski, ali nikako nije jer ne potiče zapostavljanje učenja Crkve i sakramentalnog života nego sasvim suprotno potiče njihovo življenje.
Dosta toga ovisi i od samog karizmatika.

Ja bih se s ovim potpuno složio te mislim da je ovaj cilj posve legitiman. Uostalom i vjera apostola je baština i tradicija Katoličke Crkve. Pa dok god takvi ciljevi i želje potiču na sakramnetalni život i upoznavanje vjere te ukoliko se ne protive nauku Katoličke Crkve, to treba podržati te generalno ja smatram Karizmatski pokret korisnim za Crkvu i vjernike.

cunjozu je napisao/la:
Spominjala se molitva za obiteljsku lozu i ne znam što je tu loše. Nedavno sam dobio knjigu 'Devetnica za duše u čistilištu(osobne obiteljske loze)''. Uglavnom se mole molitve otklinjanja određenih prokletstava, uroka(ovo su sve naše stvarnosti, sve to postoji i sve je to sotonino djelo).

Ovdje treba biti vrlo oprezan je rima elemenata koji se protive nauku o krsnoj milosti. Krštenje briše sve grijehe i posljedice grijeha, te neko ispaštanje krštene osobe, poradi grijeha nekog njenog pretka je čista obmana. Koja vjernika stavlja u poziciju rušenja vlastita krštenja (odnosno saveza s Bogom) čije učinke ne priznaje, pristajući uz takvu praksu "nasljeđivanja grijeha". O tome imamo i posebnu temu na linku viewtopic.php?f=3&t=399&st=0&sk=t&sd=a

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 19:39 

Rio je napisao/la:
Citat:

Da. Ali ne odlaze zbog njegovog utjecaja. Govorimo o njegovoj marijanskoj pobožnosti i da li ju prenosi na druge kao katolički svećenik što je samo nominalno. Nije rijetkost da vjernici uz ono što upiju od Radigovića uzmu i drugo što im se sviđa od tolikog katoličkog bogatstva. Pa kako ne bi marijansku pobožnost. Ali onima oko Radigovića ona ne dolazi po njemu, tako da je došlo do jedne vrste zabune.

Što se tiče zabranjivanja susreta, oni bi se i dalje održavali da nije bilo njega, da nije razvio u Dobrom pastiru kult ličnosti i uzurpirao sve aktivnosti, upravljanje i poučavanje ne sebe. Da nije, mogao je i neki drugi svećenik ispred Dobrog pastira nastaviti susrete. I ne samo to, mogao je i u vrijeme susreta i koji drugi svećenik poučavati ili slaviti Misu na njemu da mu je dopustio - tek tu i tamo sporadične koncelebracijice za dodatni 'dekor'. Također nije razvijao nikakvo bratstvo i suradnju prema drugim katoličkim karizmatskim zajednicama (jer radi se o karizmatskom pokretu a ne jednoj zajednici u njemu) u kojima također ima lijepi broj svećenika, pa se od njih također nije mogao "posuditi" koji za nastavljanje susreta. I tu se totalno osilio i bio samodostatan.

Sad su mi neke stvari mnogo jasnije...

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 19:49 

ozana55 je napisao/la:
Rio je napisao/la:
Citat:

Sad su mi neke stvari mnogo jasnije...

Nažalost, meni su tek sad nejasne. Niti na jednom KS od četiri na kojima sam bila vlč. Radigović nije misu vodio sam. Kad se digla hajka na susrete kao takve, koji bi svećenik htio nastaviti? Ako je vlč. Radigović takav kakvim ga prikazuješ Rio, zašto je još uvijek župnik jedne katoličke župe? Nitko o tome ne vodi brigu? Trebao bi! I ova rasprava mi prestaje biti ugodna, poučna i konstruktivna. Kao da me vuče u blato ogovaranja svećenika! A to je pogrešno.

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 19:59 

Ruta, nakon ovoga mi preostaje samo to da odem na jedan susret pa da steknem vlastiti dojam

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 20:08 

Mislim da su zabranjeni oni nekadašnji susreti s nekoliko tisuća ljudi.
Kako izgleda okupljanje u manjoj molitvenoj skupini ne znam i nisam u mogućnosti otići. Ako ti odeš jako me zanima tvoj stav.

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 23:02 

Ruta,
Citat:
Niti na jednom KS od četiri na kojima sam bila vlč. Radigović nije misu vodio sam.

Slavitelj Mise je uvijek samo jedan. Ili voditelj, mada je takav naziv manje ispravan. Dakle, nema govora o 'vođenju' više osoba. Ostalih nekoliko svećenika, je kako već napisah, dobro došlo Draženu za 'dekor' (on zna čak i to izrežirati - pozovi ih 2 dana prije, a ima i onih častohlepnih koji sami dođu, koji vole slikanja, mase i slično, uglavnom svega je bilo). Od 39 susreta, većinu je vodio sam Radigović, jednom je počastio Miškića da vodi susret, i jednom Zvjezdana, ali glavna zvijezda na mikrofonu je i ceremonijal majstor uvijek bio Radigović; uostalom postoje video kazete i dvdi, uvjeri se sama.

Citat:
Kad se digla hajka na susrete kao takve, koji bi svećenik htio nastaviti?

Nee, krivo misiš. Nije se digla 'hajka' na susrete, već na njega, jer se saznalo kakve kravale radi. Inače, dobro je skrivao svoje gluposti, pa mu mnoga subraća, nisu ni znala za to. Susreti po sebi su više dobri nego što nisu. Uostalom, nije on jedini koji je vodio susrete ili obnove. Biskupi su išli prema zaslugama, a kako bi drugačije? Jedni i dalje imaju susrete - kao Kožul, Sudac, Barišić i Pavić, a Drale (Dražen) nema. I tu nema diskusije. Opravdano nema, čak mogu reći, hvala Bogu da nema.

Citat:
Ako je vlč. Radigović takav kakvim ga prikazuješ Rio, zašto je još uvijek župnik jedne katoličke župe? Nitko o tome ne vodi brigu? Trebao bi!

Ja ne razumijem dosta stvari u Crkvi, čak i ako ih poznajem, što nije isto. A oprostit ćeš, ne bi me čudilo da i ti ne razumiješ puno toga, pa ti na ovakva crno bijela pitanja, ne mogu niti crno bijelo odgovoriti. Kao prvo govorim o radigoviću i osobni dojam, i osobno iskustvo, što valjda mogu ako smo na forumu, a ne tvrdim ni tada da je to 10% tako kako ja to vidim. Ako ima još netko upućen, neka se slobodno uključi. Ovo su moje konkluzije, i točka. Isto tako, nisam rekao da je sve loše, što Radigović radi, pa ne vidim razloga zašto ne bi barem ostao župnika ako je i dobio razne suspenzije. Ovo što se čudiš da nitko ne vodi brigu, mislim da je bolje da ti ništa ne objašnjavam, već te pustim da kroz još svoje neko vrijeme iskusiš što se tu mislilo, ovisno koliko će ti trebati da uočiš. Nekad je to bolje, nego sve tumačiti. A ovo 'trebao bi' sa uskličnikom - o trebaologiji bi se dale tona knjiga napisati, za sada tu građu dobivamo usmenu, bilo na našim poslovima, školama, političkim govornicama, nekad s ambona, uglavnom svugdje..

Citat:
I ova rasprava mi prestaje biti ugodna, poučna i konstruktivna. Kao da me vuče u blato ogovaranja svećenika! A to je pogrešno.

Shvati to kako misliš da treba. Ja se ne osjećam kao ti. Ovo je forum. O ovom se treba znati. Da se bar ranije o tom govorilo, bilo bi dobro čak i za samog Draleta.

Ozana55,
Možeš otići na Misu i molitveni susret kod Draleta u župu, u Lupoglav. Raspitaj se - to je inače bilo srijedom, od oko 18. Kad odeš svakako podjeli dojmove s nama. Moj bi neki naputak bio - i mislim da bi dovoljno bilo samo da proučiš pravila katoličke liturgije prije toga. Kako se vodi Misa, i što se treba poštivati, što se nipošto ne smije mjenjati, dodavati i slično. A potom pogledaj Radigovićevu praksu. Ako nema poslušnosti, kao svećenik, jer i poniznost se da glumiti - a o čemu da onda dalje pričamo?!

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 23:55 

cunjozu,
Citat:
Meni je par osoba potvrdilo da imam taj dar. No nikada nisam molio uz tumača. Osoba koja mi je potvrdila da imam taj dar isto ima dar molitve u jezicima i molila je uz tumača javno. Samo da razjasnimo da dar tumačenja nije direktan prijevod onoga što molitelj moli. Tog je tumača provjerio fra Ivo, a taj tumač je časna sestra koja ga redovito prati. Ona također ima i dar proroštva

A tko je tim osobama potvrdio da nekom kao tebi mogu vagnuti da ima ili nema dar jezika? Ako nikad nisi molio uz tumača, osim slavljenja Boga, i jednog neartikuliranog klicanja Bogu, kakva ti je korist od toga? A zapravo, tek poslušnost? - jer ne kaže Sv. Pavao bez veze Ako tko govori drugim jezikom - dvojica, najviše trojica, i to jedan za drugim - jedan neka tumači; ako pak NE BI BILO tumača, neka ŠUTI u Crkvi, neka govori sam sebi i Bogu. ili A sada, braćo, kad bih došao k vama govoreći drugim jezicima, što bi vam KORISTILO kad vam ne bih priopćio bilo otkrivenje, bilo spoznanej, bilo proroštov, bilo nauk?

Što se tiče tvog 'razjašnjavanja' da tumačenje nije direktan prijevod, ne brini, nismo zapravo ni ušli u dilemu, je li ili nije. Moglo bi se zaključiti kako ti to opisuješ da je to INdirektan prijevod tog moljenja, no nije ni to točno, jer se uopće ne radi o prijevodima, već o interpretaciji, ili kao što samo Sv. Pismo kaže o tumačenju, tumačenju govora srca prilikom dara jezika.

Ako je "tog tumača provjerio fra Ivo" to je onda fra Ivin prekršaj, a na neki način i vaš propust. Jer fra Ivo ne upravlja Crkvom, već u Crkvi služi kao pomoćnik onoga tko upravlja, a to je biskup. Uostalom, najbolje to kažu crkveni dokumenti:
"Izvanredne pak darove ne treba lakoumno tražiti niti se preuzetno smiju od njih tražiti plodovi apostolskih djela; ali sud o njihovoj ISPRAVNOSTI spada na one koji upravljaju Crkvom (...)" Lumen Gentium 12

Da li ti možda znaš što je to Lumen Gentium? Ako ne, kao mladom vjerniku veoma bi ti preporučio da čitaš dokumente Drugog Vatikanskog koncila, kao i Katekizam. Te su knjige kao ključevi za otključavanje Biblije (uz druge naravno), i biti će ti veliki sigurnosni pečat i tumač za Bibliju. (Nikad samo Biblija - sola scriptura kao kod protestanata).

Što se tiče časne sestre koja prati fra Ivu, ne znam zašto slobodno ne bismo napisali da je to klanjateljica krvi Kristove Augustina Barišić. Poznam ju osobno i dobro. Nije mi poznato da ima dar tumačenja jezika. Za nju vrijedi isto - a koji je crkveni autoritet to provjerio? Proroštva kod nje - ajde de. Inače je simpatična ženica, jednostavna, dobrohotna, no zna i zabrijati, samo ljudi ne vole taj dio da im se uopće spomene, kamoli da se idu njime baviti..

Nadalje, ja ne vjerujem da su BiH biskupi provjerili Ivine karizme, i još ga opunomoćili da on dalje provjerava drugima. Barem mi nije poznato. Hajde, kad si već u tom điru, raspitaj se ti sam malo. Za mene je fra Ivo jedan ok svećenik, drago mi je da se služi karizmama, drago mi je da evangelizira. No nije mi draga ona loša strana - a zašto bi i bila? On, kao i većina domaćih karizmatika nisu sposobni podignuti druge karizmatike voditelje i odgajatelje drugih za vjeru. Ili još bolje zbrinjavatelje ljudi. Dogodi se duhovni uzlet na susretima i obnovama, i potom ćorak u župama. Trebaju više podizati zbrinjavatelje, skrbitelje ljudi, a ne ovako kao do sada. Ima i ozbiljnih poteškoća u nauku. Vidim da si s nekim započeo temu o obiteljskom stablu, pa ja neću, završi to s njim. No nije to jedino. Gotovo na svakom susretu, višekratno, i još k tome pred izloženim Presvetim (što je svojevrsni presedan) on "zlatnim mačem Sv. Mihovila ili dvosjeklim Isusa Krista rasijeca demone, lomi uroke, prekida prokletstva, poništava spone". To je stvarno previše. A čak je i svojevrsni izraz nevjere - jer kažem, na jednom susretu, pa još nekoliko puta, pa puta nekoliko susreta tjedno, pa tako do nekoliko desetaka tisuća. Too much jednostavno. http://www.youtube.com/watch?v=IxCfaW0KCDo

Evo riječi i onih koji duboko razumiju nauk, također su iz Bosne, i poznaju ga:

R: Postoji i još jedan fenomen, a to je fra Ivo Pavić? Jeste li čuli za njega?
msgr. Mato Zovkić: Ne samo da sam čuo za njeg nego sam ga i upoznao. On je bosanski franjevac, kasno zvanje, koji je nakon srednje škole i vojske u HVO-u odlučio stupiti među franjevce. Kao mlad svećenik bio je raspoređen u Tolisu. Okupljao je tamo molitvene grupe te kod subraće u samostanu izazvao različite reakcije. Jedni su, vrlo malen broj, bili oštro za njega, a drugi oštrije protiv. Malo sam pratio i vjernike koji tamo dolaze. Dakle, ima nešto u ljudima, neka glad za izvanrednim tipom religioznosti. On TAKVE ljude privlači. Oni znaju po pet sati biti na njegovoj mol.skupini, a DOSADNO im je biti sat na katoličkoj misi. Vrlo su skloni čudesnom. (...) Više je svećenika koji su ljuti na njega, nego onih koji su oduševljeni. Ja sam dvaput bio u samostanu u Tolisi i slušao razgovor braće s njim. Neka njegova teološka razmišljanja čini mi se, da su NA RUBU pravovjernoga. Recimo, on je toliko opsjednut idejom da je vrag ljudima zavladao da ga iz njih treba istjerivati. Međutim, u Ivanovu evanđelju Isus kaže: Sad je slomljen knez ovoga svijeta! To me sili da kao bibličar i katolik istaknem kako je u Isusovoj smrti i uskrsnuću vrag u korijenu pobijeđen. (...) Ja vjerujem da Crkva može uvesti službu egzorcizma i uvodi je, ali nisam za trčanje da svaku anomaliju proglašavamo vragom." i tako dalje.. (Rhema br. 32)

I na kraju sumarno od mene o fra Ivi - i njega sam doživio neposredno, živo i višekratno. Stvarno je simpa tip. Jednostavan. Korektno propovijeda, ne osjećam razmetanje. No u nekim je stvarima zabrijao, i ako to ne ispravi, potamnit će mu i ovaj ok dio. :roll:

Citat:
Zato sam u prijašnjem postu ostavio link koji sam ostavio i posebno citirao tekst koji govori o fazama razvoja tog dara. Prva faza, dakle, ''tepanje'' je paralingvistička i započinje kao skup izblebetanih i isponavljanih slogova koji ne liče na jezik.

Lijepo da si stavio link. Lijepo zbog drugih čitatelja, osobno znam većinu s te strane izloženih učenja o daru jezika. Ja bih stoga ponudio i onu koja se rijeđe čuje:
"Glosolalija - Fenomenološki radi se o neverbalnoj molitivi hvale. Velika čuvstva se ne izražavaju riječima, nego gestama ili neverbalno (gukanje, pjevuckanje kad smo sretni, skakutanjem, plačemo kad smo žalosni, itd.) Prema kard. Suenensu ovakva molitva oslobađa i umiruje, jer širi horiznonte duha. Znači 'mucati' pred Bogom kao malo dijete. I to je zapravo pozitivna interpretacija tog fenomena. VAŽNO je samo to da glosolalija NIJE čudesan dar s neba, nego NARAVNI izražaj jednog duhovnog iskustva koje bi se moglo opisati ovako: 'stojim pred Bogom kao razdragano dijete' Duhovna se teologije, naime, ravna po KRITERIJU, da gdje postoji naravno tumačenje, NE TREBA posezati za nadnaranima (Dr. Mihaly Szentmartoni. S.J.)"

Citat:
Na taj sam način mislio. (Otvoren sam za ispravku i ovdje.)

Stvarno si simpatičan sa svojih 17 godina, ozbiljno to mislim. A ovo su i znakovi poniznosti. Ja sam isto otvoren za učenje kroz ispravku - samo treba učenje kroz ispravku biti argumentirano. Hvala što si prihvatio moje. Inače je dobrim djelom u domaćem karizmatskom pokretu deficit kreposti i vrlina kao poniznost, samozataja, krotkost i sl. Naravno, i opet je ujedno riječ o osobnom dojmu.

Ispričavam se svima zbog duljine, tipfelera: boldani i štampani naglasci su moji.

Vrh

PostPostano: Sri sij 06, 2010 09:53 

Tim osobama ne znam je li tko potvrdio. Ali znam da smo dvije osobe i ja vozile u autu sa jednim svećenikom koji je dobro upoznat sa karizmatskim pokretom te nas je upitao za darove te smo mi odgovorili potvrdno. Naizmjence smo molili(ali među nama nije bilo tumača). Dok sam ja molio, nije rekao:,,Ti se mladiću još strpi. Nije još provjereno.''
Ja sam sam po preporuci jedne osobe rekao da se odričem tog ''dara'' ukoliko on nije od Duha Božjeg. Još uvijek imam taj dar.

Rio je napisao/la:
Sv. Pavao bez veze Ako tko govori drugim jezikom - dvojica, najviše trojica, i to jedan za drugim - jedan neka tumači; ako pak NE BI BILO tumača, neka ŠUTI u Crkvi, neka govori sam sebi i Bogu. ili A sada, braćo, kad bih došao k vama govoreći drugim jezicima, što bi vam KORISTILO kad vam ne bih priopćio bilo otkrivenje, bilo spoznanej, bilo proroštov, bilo nauk?

Sveti Pavao isto tako kaže:,,Jer tko govori drugim jezikom, ne govori ljudima NEGO BOGU: nitko ga ne razumije jer DUhom govori stvari tajanstvene. Tko pak prorokuje, ljudima govori: izgrađuje, hrabri, tješi. Tko govori drugim jezikom, SAM SEBE IZGRAĐUJE, a tko prorokuje CRKVU IZGRAĐUJE. A htio bih da vi svi govorite drugim jezicima, ali većma da prorokujete. Jer veći je tko prorokuje, negoli tko govori drugim jezicima, osim ako protumači Crkvi radi izgrađivanja.'' (1Kor 14,2-5)
Dakle korist je meni na izgrađivanje, a ako već imam tumača to je na izgrađivanje Crkve kao i prorokovanje. Uistinu kaže Pavao:,,A sasda, braćo, kad bih došao K VAMA govoreći drugim jezicima, što bi vam koristilo kad vam ne bih priopćio bilo otkrivenje...''. To ne bi koristilo Crkvi(zajednici) nego samo njemu kao pojedincu. Dakle treba šutjeti u CRKVI(zajednici), a govoriti samome sebi i Bogu(ako nema tumača).

Znam što je Svijetlo Naroda no ne i što u tom dokumentu stoji. Katekizam sve više i više čitam. Znam da su to ključevi Biblije(uz Svetu Apostolsku Tradiciju). Ja ne znam je li sestru Augustinu provjerio biskup. Pomislio sam da je provjerena kad stalno prati fra Ivu koji sigurno sluša i Komaricu i Puljića jer je sada premješten u Šurkovac(Bihačkom dekanatu), a bio je u Hrvatskoj Tišini(Bosanska Posavina). Nije se oglušio na to i siguran sam da ne zaobilazi biskupske provjere i odobrenja jer bi onda bio licemjer. Također piše doktorsku disertaciju(za studij u Rimu) na temu krštenja u Duhu i vatri te je tamo dobar dio posvećen daru molitve u jezicima. Još jednom smatram da imaju biskupsko odobrenje jer sigurno ne bi radili ''za Crkvu'', a zapravo Crkvi iza leđa. Raspitat ću se. To je jedino što bih trebao napraviti jer je u našem cilju doći do istine. Istražimo. :)

Otac Robert de Grandis SSJ ima odlično djelo 'Dar Jezika' u kojem je mnogo toga pojašnjenog. Ostale njegove knjige se bave drugim darovima Duha Svetoga te počivanjem u Duhu.

Vrh

PostPostano: Sri sij 06, 2010 10:28 

cunjozu
Citat:
A sasda, braćo, kad bih došao K VAMA govoreći drugim jezicima, što bi vam koristilo kad vam ne bih priopćio bilo otkrivenje...''. To ne bi koristilo Crkvi, dakle zajednici nego samo njemu kao pojedincu. Dakle treba šutjeti u CRKVI(zajednici), a govoriti samome sebi i Bogu.

Ti si prije ovog citata išao pojašnjavati kao da sam ja rekao da je dar jezika nekoristan, a nisam, a potom u ovom citatu da u crkvi / zajednici treba šutjeti. A u uvodu "da smo dvije osobe i ja vozile u autu sa jednim svećenikom koji je dobro upoznat sa karizmatskim pokretom te nas je upitao za darove te smo mi odgovorili potvrdno. Naizmjence smo molili(ali među nama nije bilo tumača)" - dakle opet mala zajednica ljudi. Pitam te tko je sad tu lud? I sam tvrdiš da se ne moli u zajednici, a dobro znaš - znamo da se u cjeloj karizmatskoj obnovi često moli zajednički u jezicima (s izuzetkom kod fra Zvjezdana).. Možeš li to razjasniti?

Citat:
Nije se oglušio na to i siguran sam da ne zaobilazi biskupske provjere i odobrenja jer bi onda bio licemjer. Također piše doktorsku disertaciju(za studij u Rimu) na temu krštenja u Duhu i vatri te je tamo dobar dio posvećen daru molitve u jezicima.

Dakle, to ne znamo, i stvarno treba vidjeti. A dok se ne vidi nitko ne može biti "siguran". Što se tiče doktorske disertacije na temu krštenja u Duhu i vatri", evo prigodnog citata:

"Prisutan je religiozni relativizam prema svetom u Crkvi. Europa je duhovno bolesna. Ona umire. Postala je arena sekularizacije i new agea. Treba je izliječiti. Treba je oživjeti. Isto tako, Crkva je suočena s velikim problemom, a to je: kako reevangelizirati one koji već pripadaju Crkvi? Mnogi kršćani prihvaćaju pobačaj kao nešto normalno. Istospolni brakovi, eutanazija dio su naše svakodnevice. O mitu, korupciji i izrabljivanju radnika da i ne govorimo, vi ste tomu svedoci. U svijetu je danas velika razlika između bogatih i siromašnih. Milijarde se dolara izdvajaju za naoružavanje. Kršćanstvo je razdjeljeno na katolik, pravoslavne i protestante, a odgovora nema. GDJE LEŽI? U krštenju vatrom! Isus je rekao: 'Došao sam baciti vatru na zemlju, pa kako bih želio da se već zapalila'. Ta je vatra već na zemlji - KATOLIČKA KARIZMATSKA OBNOVA! Katolička karizmatska obnova širi se munjevitom brzinom diljem svijeta" - i tako dalje, i tako dalje... (štampani naglasci moji) - fra Ivo Pavić, "Krštenje Duhom Svetim i vatrom", Rhema 38

- siguran sam da će dio ovog teksta biti i dio fra Ivine disertacije. U ovom djeliću cjelog tog teksta izvrsno se ogleda možda i cjeli problem KKO, i to ovaj puta ne samo hrvatske, već opće KKO, pa ga stoga i navodim.

- pogledajmo kako je strukturiran tekstić - prvo dijagnoza, zatim rasčlanjenje te dijagnoze (opće situacije) po stavkama, potom građenje 'tijela' teksta istim tim jakim stavkama, sve do nazovimo to krešenda (pred zaključak). A dok se došlo do krešenda sve je bilo super - Ivo je podigao čitatelja jakim stavkama, koje nas sve bole i vape za riješavanjem, jer mi ljubimo Crkvu, podigao nas je do velikog isčekivanja, pred zaključak, pred riješenje, i onda...

BAAAM! TRAAAS! KKO je "ta vatra", ona će sve "obnoviti", "širi se munjevitom brzinom".. Kakva besmislica! Kakva pretencioznost! Kakav elitizam! Kao da je neko proučavanjem narastao i učio, došao do duboke teologije, a potom se vratio proučavanju basni! Cunjozo najtoplije preporučam ne vjeruj ovome ni slova - mislim, ovakvim zaključcima. Duh Sveti je duša Crkve, on "puše kamo hoće". Crkva ima 60ak priznatih duhovnosti unutar sebe, KKO je samo jedna od njih. I sad bi fra Ivo i mnogi drugi htjeli da je baš KKO (u čemu su oni) baš ta sveopća obnoviteljska sila..Ovaj zaključak of fra Ive je svijet fantazije, prestiže se njime čak i Božja suverenost. Ne mogu vjerovati koliko infantilan i navijački zaključak. E zato fra Ivo neće uspjeti, zato što svima u Crkvi ovakvim načinima kaže "gledajte, moja je igračka bolja i ljepša od vaše". Fra Ivo, fra Ivo. I da ponovim raniju tvrdnju, većina naših karizmatika trubi treba reevangelizirati samu Crkvu, same vjernike, a nikog da podignu i odgoje da to i čine jer "Ali kako da prizovu onoga u koga ne poverovaše?" Uopće na tvom mjestu ne bi imao tolika isčekivanja ni od fra Ive, ni od drugih karizmatika, dok se ovakve stvari valjaju. No ti imaš tek 17 godina, te treba biti strpljiv. Zato ti želim svako dobro i mudrost. :|

Vrh

PostPostano: Sri sij 06, 2010 11:07 

Što se tiče auta naveo sam u zagradi da nije bilo tumača među nama da naglasim da sam pogriješio(to je bilo u ljeto prošle godine dok još nisam bio upoznat sa stvarima ni izbliza kako sam se upoznao kroz proteklo vrijeme sve do sad). Zaboravio sam staviti -> :oops: .
Često se zajednički moli u jezicima da bi se taj dar otvorio. Sestru Augustinu znaš i sam te kako sam već rekao ona je tumač. Ako već sumnjaš da ona nema te darove onda moli za nju da ih dobije jer bi zajednici bilo korist ako sad već nije.

Hvala ti na toplim preporukama no i ti se doimlješ dosta pretenciozno. U pravu si kad kažeš da je KKO jedna od 60 duhovnosti ununtar Crkve. Zato ih ima toliko mnogo jer ne odgovara svakom svaka(sigurno ih ima i mnogo više u ponudi no samo ih je 60 Crkva priznala.). Dobro je da čovjek ima entuzijazma. Neka leti. Čini li on sam po sebi išta loše time što je optimist. Dosta si oštar. Ako on nastupa kao elitist onda i ti tako nastupaš jer njemu ne daš prostora da poraste u tome svemu i shvati određene stvari ako ih još nije shvatio. On nikoga nije tjerao na karizmatski susret niti je na ikojem susretu rekao da je to najbolji oblik duhovnosti. Ako ništa drugo opet ti kažem da moliš za te ljude.

Ja od svakog svećenika imam ista očekivanja - sve u skladu s njegovim ovlastima. Da mi navijesti Riječ Božju i objasni mi ju u propovijedi kako bih ju što bolje shvatio te mi u Euharistiji pruži Isusa koji mi se dobrovoljno dao. Ako pređe svoje ovlasti ili ako ne čini onoliko koliko bi mogao moje je da molim za njega.

Vrh

PostPostano: Sri sij 06, 2010 12:50 

Cunjozu,
Citat:
to je bilo u ljeto prošle godine dok još nisam bio upoznat sa stvarima ni izbliza kako sam se upoznao kroz proteklo vrijeme sve do sad

Ispada, ako želimo biti točni, da si ti postao ponavatelj karizmatskih darova za manje od 6 mjeseci. Od ljeta 2009. do sada. Bravo, bravo. Da sam bar ja i drugi, to uspjeli tako brzo.

Citat:
Često se zajednički moli u jezicima da bi se taj dar otvorio.

Od kuda otvorio? Iz neke kutije? Misliš da ga svi imaju? Ili se tako bolje otvori - kad više onih koji ga imaju bruje u jezicima oko onog tko nema? - isto interesantno, od kuda dolazi ta tehnika dobivanja? I možeš komentirati na tom tragu da li je za tebe taj dar, nadnaravan?

Citat:
no i ti se doimlješ dosta pretenciozno

Da? Možeš li argumentirati?

Citat:
Zato ih ima toliko mnogo jer ne odgovara svakom svaka(sigurno ih ima i mnogo više u ponudi no samo ih je 60 Crkva priznala.

A ha, ti znači smatraš da su one nastale da bi si ljudi mogli kao u shopping centru izabrati što im najbolje paše? Ili da ih je Bog stvorio pa dao u kako kažeš "ponudu"?

Citat:
Dobro je da čovjek ima entuzijazma. Neka leti. Čini li on sam po sebi išta loše time što je optimist. Dosta si oštar.

Čini loše što uvlači druge u svijet fantazije. "Negativna posljedica prisilnog pozitivnog mišljenja može biti gubitak osjećaja za stvarnost, što može prouzrokovati psihičke poremećaje. Maštanja o nekom idiličnom stanju poput zemaljskog raja, jest zak gubitka osjećaja za stvarnost. Ezoterična obećanja da se takvo stanje može postići BEZ IZNIMKE ostavljaju ljude razočaranima. Stoga ako neki izlječitelj obećava siguran uspjeh, ne priznavajući svoje vlastite granice, onda neminovno upada u začarani krug: neuspjeh nikad neće pripisati sebi, nego nedostatku vjere i povjerenja sa strane svog 'klijenta'" - fra Ivo je i ovdje duhovan, pa tako kaže da ćemo "Boga uNebu pitati zašto nisu svi ozdravili", no ne čuju se glasovi da ima neki problem sa Ivine strane od njega samoga, a propovjeda se da Isus želi da SVI ozdrave. - Čudno i nezgrapno. Obzirom da se slabo čuje ta negativna strana i činim ti se oštar jer ti rado boraviš u fra Ivinom svijetu. Autor ovog maloprijašnjeg citata je doktor duhovnosti Szentmartoni, i ja se slažem s njime kada kaže "Svjestan sam da je to što je ovdje rečeno jednostrano čitanje nekih pojava unutar grupa koje se bave molitvom za zdravlje, ali smatram da je i takvo gledanje potrebno da se dođe do cjelovite slike tako složenih stvarnosti kao što su duhovni pokreti."

Citat:
Ja od svakog svećenika imam ista očekivanja - sve u skladu s njegovim ovlastima. Da mi navijesti Riječ Božju i objasni mi ju u propovijedi kako bih ju što bolje shvatio te mi u Euharistiji pruži Isusa koji mi se dobrovoljno dao.

Možda na usnama imaš ista očekivanja, ali naročito oni oko fra Ive nemaju ista. Pogledaj bilo koji skup koji on vodi kada se prijeđe na dio osobne molitve za svakog s polaganjem ruku. I to onda kada angažira još koje sumolitelje, bilo svećenike, bilo časne. Oko fra Ive košnica, a ostali molitelji-polagatelj čekaju s noge na nogu 'klijente'. Jadno i nečasno, i pokazuje svu zrelost i odgoj vjernika jer fra Ivo "bolje" položi ruke, ljudi prije dobiju po što su došli..
Jao jao jao.

Citat:
Ako pređe svoje ovlasti ili ako ne čini onoliko koliko bi mogao moje je da molim za njega.

Tako je. I misliš da je to sve? - da bi to bilo najponiznije? A što misliš da se malo zbližiš s njime, pa mu pokušaš pristojno skrenuti pozornost gdje griješi? - to se često smatra neponiznim, je li tako - razgovor je valjda za svemirce.
Osim toga svećenici imaju i pretpostavljeni, može se i s njima komunicirati obzirom da spominješ prelaženje ovlasti, valjda misliš na kršenje ovlasti, veće ili manje.. Imaš li i kakav primjer da je neki svećenik s kim imaš veze prelazio ovlasti, pa ti molio za njega, pa izmolio, pa se on popravio?

Vrh

PostPostano: Sri sij 06, 2010 14:07 

Rio. Ne želim se svađati. Oprosti što ti ovo govorim, ali mi se ne sviđa tvoj ton. Previše je napadački.

Rio je napisao/la:
Ispada, ako želimo biti točni, da si ti postao ponavatelj karizmatskih darova za manje od 6 mjeseci. Od ljeta 2009. do sada. Bravo, bravo. Da sam bar ja i drugi, to uspjeli tako brzo.

Htio sam reći da sada znam više nego prije, a puno je doprinjeo i ovaj forum jer mi je omogućio da sagledam i drugu stranu priče te tuđa mišljenja.

Rio je napisao/la:
Od kuda otvorio? Iz neke kutije? Misliš da ga svi imaju? Ili se tako bolje otvori - kad više onih koji ga imaju bruje u jezicima oko onog tko nema? - isto interesantno, od kuda dolazi ta tehnika dobivanja? I možeš komentirati na tom tragu da li je za tebe taj dar, nadnaravan?

Otvorio, oslobodio pod utjecajem Duha Svetoga.
U svakoj osobi koja je krštena u Duhu leži blago svih devet darova Duha Svetoga. Kada u radionici molim s ljudima govorim im slijedeće:,,Vi ste kršteni u Duhu i dar jezika je u vama već aktivan. Sada ćemo to provesti u djelo.''. Oni pitaju:,,Kako?'', ,,tako što ćete se prepustiti daru koji je u vama'', odgovaram.
Robert de Grandis SSJ - Dar jezika.

Rio je napisao/la:
Da? Možeš li argumentirati? ----> BAAAM! TRAAAS! KKO je "ta vatra", ona će sve "obnoviti", "širi se munjevitom brzinom".. Kakva besmislica! Kakva pretencioznost! Kakav elitizam! Kao da je neko proučavanjem narastao i učio, došao do duboke teologije, a potom se vratio proučavanju basni! Cunjozo najtoplije preporučam ne vjeruj ovome ni slova - mislim, ovakvim zaključcima.

Treba ići ljubavlju. Ti si pretenciozan u onom smislu da tom čovjeku ne daješ šansu i njegove riječi izvrgavaš ruglu(bez obzira koliko one to zasluživale to se uvijek može na lijepši način). Ne znam što si po struci ni koliko ti je godina niti koje je tvoje teološko znanje. Ne znam zna li Ivo više o tebe o teologiji i KKO. Zna li?

Rio je napisao/la:
A ha, ti znači smatraš da su one nastale da bi si ljudi mogli kao u shopping centru izabrati što im najbolje paše? Ili da ih je Bog stvorio pa dao u kako kažeš "ponudu"?

Ne smatram da su iz toga razloga nastale. Nastale su da obnove i ojačaju našu vjeru djelovanjem Duha Svetoga. Tebi po svemu sudeći ne odgovara taj oblik duhovnosti(mnogi su svećenički redovi i kongregacije u ''ponudi'' te je na nama otkriti u koji nas, ako nas, Bog zove da bismo tako sukladno njegovom planu i s njegovom milošću i pomoći ostvarili svoju svetost na koju smo pozvani). Nekomu se ne sviđa Neokatekumenski put(nećemo nastavljati o ovome), a nekom je Frama bezveze. Netko ne voli to što postoje molitvene zajednice. Netko bi htio da svećenik ostane iza oltara i to je to. Ako priznatih duhovnosti ima 60 i na što su nego na izgradnju? Ali ne možemo svi sudjelovati u svih 60 oblika. Netko sudjeluje u nekom obliku, a siguran sam da ti npr. nećeš otići na karizmatski susret pod prisilom i ako ti se ne sviđa. Ne želim niti natuknuti da će se ljudi na kraju prikloniti jednom i da će on prevladati kao najbolji na tržištu oblika duhovnosti. Svi su oni za izljev Duha Svetoga i njegovih darova.

Slažem se sa tobom i sa p. Mihalyem Szentmaronijem. Da bi slika bila objektivna treba pogledati ne samo s lijeva i desna nego od gore i dolje. Također je ovaj cijenjeni isusovac rekao za Ignacijev Put(list prijatelja DI):,,Imao sam povlasticu upoznati pokojnoga augsburškog nadbiskupa Josefa Stimpflea, koji je imao puno nesporazuma u svojoj dijecezi i među svojim svećenicima, ali je ipak uvijek ostao vedar i optimist. Kada sam ga pitao kako može sačuvati vedrinu ovako mi je odgovorio:,,Ja vidim život kao ples u dvoje. Kada dvoje ljudi pleše zajedno, jedan vodi ples, drugi slijedi njegov ritam. Tako vidim i svoj život:Duh je Sveti taj koji vodi ples, ja samo plešem na njegov ritam. Katkada je to mirni valcer, ali katkada divlje skakutanje.''. Mislim da je to lijepa slika: današnju Crkvu,a li i život svakoga od nas, vodi Duh Sveti, on vodi ples.''.
Mislim da treba biti otvoren s određenom dozom suzdržanosti.

Rio je napisao/la:
Tako je. I misliš da je to sve? - da bi to bilo najponiznije? A što misliš da se malo zbližiš s njime, pa mu pokušaš pristojno skrenuti pozornost gdje griješi? - to se često smatra neponiznim, je li tako - razgovor je valjda za svemirce.

Iako sam rekao da sam dosta naučio o KKO u zadnjih 6 mjeseci nisam rekao da znam do u nebo(onda možeš mislit koliko sam znao prije 6 mjeseci). Ne znam ni približno toliko koliko ti i fra Ivo stoga nisam kompetentam da mu i na koji način skrećem pozornost na njegove greške. Ako dođe do većih greški to će čuti i biskup te će ga on sukladno tome i upozoriti.

Rio je napisao/la:
Osim toga svećenici imaju i pretpostavljeni, može se i s njima komunicirati obzirom da spominješ prelaženje ovlasti, valjda misliš na kršenje ovlasti, veće ili manje.. Imaš li i kakav primjer da je neki svećenik s kim imaš veze prelazio ovlasti, pa ti molio za njega, pa izmolio, pa se on popravio?

Nemam za primjer za svećenika koji je prelazio ovlasti jer sam bio u doticaju sa svega 10 svećenika, samo sam s našim župnikom i sa p. Markom Glogovićem dobar. Ali naš je svećenik jedno vrijeme malo ''štekao'' te smo molili za njega i popravio se(naravno...nije to instant...ekspresnooo...s vremenom polako). Propovijedi su mu odlične. Otkad je došao u župu popravio se drastično.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata