Citat:
te koliko glasno vjerujem da se potpunim prepuštanjem Duhu Svetom postiže nadnaravnost.
glasno vjerovanje... što je to?
Citat:
On je za mene nadnaravan
Citat:
pod vodstvom p. Marka Glogovića. Molili smo za izlijevanje Duha i Njegovih darova. Uputio nas je:,,Oni koji nemaju dar molitve u jezicima neka mole:,,Abba Oče, Aleluja, Ruah, Slava Isusu, Slava Kristu, Maranatha, Dođi Gospodine Isuse....''. Naravno bio sam među tim koji nisu imali taj dar. I dok sam molio i ponavljao ove riječi hvale i slave Bogu u nekoliko sam trenutaka počeo dodavati nešto ''svoje''. Nešto što nije ličilo ni na što od ovog prijašnjeg. Pomislio sam da mi se zaplitao jezik(ali sam kasnije shvatio da je to to jer mi se jezik malo prečesto zaplitao). Onda na KS kod fra Ive u Špišić Bukovici kraj Virovitice sam počeo moliti u jezicima isto tako, ali naravno uz upute:,,Otvorite usta i ''radite jezikom'' te pustite Duha Svetoga da moli umjesto vas.''.
Nadnaravan kažeš.. Dr. duhovnosti sa Gregorijane dr. Szentmartoni kaže da nije nadnaravan, i kaže ono pravilo duhovne teologije gdje postoji naravno tumačenje ne treba tražiti nadnaravno. Kome sada vjerovati / da li odbaciti njegovu struku i dati povjerenje tvom emprizmu..? Imamo i druga zanimljiva tumačenja, koja su možda zgodna za primjeniti na ovu materiju. Evo jednog stiliziranog tumačenja naravi / nadnaravi, Vlč. Sudca: "Da objasnimo što je to naravno, a što nadnaravno na putu duhovnosti. Preleti avion iznad jednog afričkog plemena i jedan domorodac pada na koljena i moli Boga, jer je za njega avion nadnaravan. Za srce koje je otvoreno Bogu ne postoji razlika između naravi i nadnaravi, jer je jedan najobičniji cvijet, pogled u dječije oči, izlazak sunca najnadnaravnija ljepota, ali smo na njega navikli. Mislim da je dobro primjetiti, a i pozvao si se ranije na Djela apostolska, da tamo ne nalazimo ni na jedan izvještaj o "otvaranju" tom daru kako pišeš, ili o laganom utreniravanju tog dara kako ovdje opisuješ. - sve u svemu zanimljivo priznat ćeš, i kako kaže Szentmartoni, to su složene pojave, zar ne?
Citat:
Što se tiče pretencioznosti činio si mi se malo presigurnim u samog sebe po pitanju budalastosti

i naivnosti(te naravno pretencioznosti) fra Ivinog teksta.
Ne znam jesam li se ja krivo izrazio, ili ti krivo shvatio, ili oboje. Nisam napisao niti mislio da mu je tekst budalast, već da mu je zaključak pretenciozan, navijački i elitistički.
Citat:
Ajd da se maknemo od ovog. Nije predmet rasprave tko je bio pretenciozan te tko se kome kakvim činio itd.
Može. Jedna privatna paralela - ti bi trebao poznavati Miru iz Županje - on sve živo radi oko fra Ive, svira, nabavlja, uređuje web stranicu. Oženio se pred oko 3 g. Dobar momak.
Citat:
Baš bih volio da je kod nas tako kao kod njih. Kojeg karizmatika smatraš najispravnijim? Koji se po tvome mišljenju najviše drži onog modela KO koji bi trebao biti(ako ga uopće ima), koji se najrevnije drži Crkvenog Nauka te s kojim ima najmanje frke? Možda Linić?
I ja bi volio. Od stranih odlični su Salvatore Martinez, talijan, i Charles Whitehead, mislim englez. Inače, naš cjenjeni dr. Ivančić smatra da je KO dobra samo za start, za lansiranje vjere i obraćenje, a da se karizm.grupe poslije počnu vrtjeti u krug, da ne rastu. To je i moje mišljenje i iskustvo. Tako npr. engleska i njemačka KO su na izdisaju.. Talijanska je u cvatu, i vidio sam ih na djelu. To je rapsodija žive vjere. Mogu načelno izdvojiti, a to će mi vjerujem dobar dio osporiti, da naša KO je uglavnom molitvena, da ima ono ora iz ora et labora, a labora je negdje zaostalo. Kod to labora ja ne mislim na staleške dužnosti tipa škola i posao što je razumljivo samo po sebi, već na sva druga dobra djela prema svim ljudima. Nema pomaganja invalidima, nemoćnima, starijima, ovisnicima, caritasa, evangelizacije, dobrovoljnih radnih akcija i slično. Vječne molitvene turneje i seminare. Slavljenje do Neba, a zemlja.. Sad nazovi ti to oštrim ili ne, ili mi daj 10 primjera gdje nije tako, ali mislim da me nećeš razuvjeriti. Preporučam pročitati za poticaj na dobra kršćanska djela poslanice Jakovljevu i Titu. Naši najbolji karizmatici su Zvjezdan i Zlatko jer su poslušni i jer su njihove duhovne kuće manufakture obraćenja i utjehe.
Barnaba,
Citat:
Ovaj tekst koji je Rio prenio ne može biti dio disertacije jer svaka ima svoju jasnu formu pa ovo gore ne bi moglo ni u sažetak.
Nema veze ako neće. Bitna je ta misao koju fra Ivo priča o "munjevitoj brzini širenja KKO" - koja se 'munjevito' širi od kraja 60ih 20.st. - to su praktično postale pričice za malu djecu, poštapalice gotovo floskule. Niš se više ne širi, nego stagnira, ponegdje se oprostit ćete 'usmrdjelo' ili već propalo. Ora et labora.