Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 21:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet lis 22, 2010 17:52 

sneni je napisao/la:
Citat:
Ne treba svoje osobno razočarenje gurati kao mjerodavno za druge. Prema tome ako za nekoga očito nije karizmatska duhovnost itekako ima drugih načina što tradicionalnijih što novijih pa neka se tu nađe. Bitno je da to bude unutar Katoličke Crkve kao što i sam Papa kaže "Vi znate koliko ih sam cijenim i ljubim, kao dar Duha Svetoga Crkvi."

Nigdje nisam gurao kao mjerodavno za druge, ako ti iznosiš svoje stavove ja iznosim svoje stavove, uvjerenja i doživljaje. zašto meni prišivaš drukčiju kvalifikaciju nego svojim upisima?

Naravno da svojim upisima ne pridajem veće značenje i ono je samo neobavezujuće mišljenje kao i većina toga na internetu uopće.

Vrh

PostPostano: Sub lis 23, 2010 10:20 

Rio je napisao/la:
Barnaba:

Citat:
Ta zar nije pisano:
Rim 14,13 Dakle, ne sudimo više jedan drugoga, nego radije sudite o tome da ne valja postavljati bratu stupice ili spoticala.

Ta zar nije pisano:
Iv 7, 24 Ne sudit po vanjštini, nego sudite sudom pravednim!

Ovaj redak istinit ali je toliko općenit da se samo općenito može primjeniti na ovaj naš slučaj, kao recimo "Činite dobro"...

Rio je napisao/la:
Gal 2,11 A kad Kefa stiže u Antiohiju, u lice mu se usprotivih jer je zavrijedio osudu

Ovo je opis međuapostolskog odnosa pa ga ne bi trebalo primjenjivati na laike jer ipak su staleži i službe različite.
Za razliku od toga Rim 14,13 je poruka apostola vjernicima laicima i uvjetno rečeno kleru na jednom mjestu, te je time logički primjenjivija na slušaj koji smo komentirali.

No to je moje mišljenje i svojevrsni omaž kakvi bi trebali biti odnosi u Crkvi a time i prema Karizmatskoj obnovi u Njoj.

Vrh

PostPostano: Sub lis 23, 2010 19:45 

Ovako: dokle god u Crkvi vrijedi CIC (Canon iuris canonici) Crkveni zakon dotle su ga svi članovi Crkve dužni držati. Ma zamisli da neki igrač ne drži upute i naredbe trenera nego igra neku svoju igru. U sportu je to sasvim normalno i ispravno. Samo u Crkvi svaka baba (ne mislima na BaBe) ima pravo ne slušati nikoga (ni župnika, ni biskupa, pa ni papu) (na žalost ima i visoko pozicioniranih i lerika i laika koji se ne drže Crkvenog zakona). Isus je upozorio: "Ako je kraljesvtvo u sebi razjedinjeno propast će." I Crkva danas propada (na Zapadu - to je činjenica) upravo s tih razloga.
Isplati se malo o ovom promisliti - o činjenicama a ne naklapanjima.

Vrh

PostPostano: Sub lis 23, 2010 20:39 

Sneni:
Citat:
Samo u Crkvi svaka baba (ne mislima na BaBe) ima pravo ne slušati nikoga (ni župnika, ni biskupa, pa ni papu) (na žalost ima i visoko pozicioniranih i lerika i laika koji se ne drže Crkvenog zakona). Isus je upozorio: "Ako je kraljesvtvo u sebi razjedinjeno propast će." I Crkva danas propada (na Zapadu - to je činjenica) upravo s tih razloga.
Isplati se malo o ovom promisliti - o činjenicama a ne naklapanjima.

Sneni, slažem sa ovime napisanime. Evo malo sveze kako nečistoća i grijeh bluda dovodi do grijeha neposlušnosti http://www.youtube.com/user/RealCatholicTV?feature=mhum#p/a/u/0/-UlmyOWhOWI

Barnaba, ako smeta što neposlušnost nije direktna tema, prebaci negdje.

Vrh

PostPostano: Ned lis 24, 2010 20:19 

Rio ne ljuti se, molim te, ali meni ovo jurišanje na karizmatski pokret i isticanje samo loših strana "ne leži". Pogotovo stoga što si sam bio član dotične molitvene zajednice. Stječem dojam da u svemu ima nešto osobno između tebe i voditelja, pa bi za mir tvog duha bilo dobro da to na osobnoj razini i riješiš. Ne ljuti se - nije iz loše namjere.

Međutim čitajući ovaj forum i osluškujući općenito kršćansku i onu drugu javnost počele su me moriti druge brige. Mi katolici možemo očekivati da će se u dogledno vrijeme zaista "sve zlo slagati na nas" i sve više će se javljati potreba da budemo jedinstveni. Naš jedan prijatelj rekao je da lako može zamisliti da ćmo se ponovno okupljati u katakombama ili tome slično. Hoće li u toj situaciji ova raznolikost pogodovati ili zasmetati?

Ili recimo Opus Dei. Nakon ispovijedi kod svećenika njihove prelature počela sam malo istraživati i čitati djela osnivača - blaženog Josemarie Escrive. To je pravi duh katoličanstva, služenja Bogu, bližnjem i Crkvi sve uz poniznost, ljubav, velikodušnost i težnju ka svetosti. Ali mnogi katolici kad spomenem Opus Dei vidno prožive šok jer su nasjeli filmu jednog narkomana i antiteiste i svoj (anti)propagandi koja uz film ide. Mnogi katolici Opus Dei smatraju mafijaškom organizacijom kojoj je cilj prije svega novac i moć. Meni to smeta jer su to strašne neistine.

Da li se kraljevstvo razjedinjava?
Hoćemo li se morati odreći našeg bogatstva u raznolikosti da bismo očuvali jedinstvo?

Vrh

PostPostano: Ned lis 24, 2010 21:34 

Ruta:
Citat:
Rio ne ljuti se, molim te, ali meni ovo jurišanje na karizmatski pokret i isticanje samo loših strana "ne leži". Pogotovo stoga što si sam bio član dotične molitvene zajednice. Stječem dojam da u svemu ima nešto osobno između tebe i voditelja, pa bi za mir tvog duha bilo dobro da to na osobnoj razini i riješiš. Ne ljuti se - nije iz loše namjere.

Međutim čitajući ovaj forum i osluškujući općenito kršćansku i onu drugu javnost počele su me moriti druge brige. Mi katolici možemo očekivati da će se u dogledno vrijeme zaista "sve zlo slagati na nas" i sve više će se javljati potreba da budemo jedinstveni. Naš jedan prijatelj rekao je da lako može zamisliti da ćmo se ponovno okupljati u katakombama ili tome slično. Hoće li u toj situaciji ova raznolikost pogodovati ili zasmetati?

Ili recimo Opus Dei. Nakon ispovijedi kod svećenika njihove prelature počela sam malo istraživati i čitati djela osnivača - blaženog Josemarie Escrive. To je pravi duh katoličanstva, služenja Bogu, bližnjem i Crkvi sve uz poniznost, ljubav, velikodušnost i težnju ka svetosti. Ali mnogi katolici kad spomenem Opus Dei vidno prožive šok jer su nasjeli filmu jednog narkomana i antiteiste i svoj (anti)propagandi koja uz film ide. Mnogi katolici Opus Dei smatraju mafijaškom organizacijom kojoj je cilj prije svega novac i moć. Meni to smeta jer su to strašne neistine.

Ruta, ne ljutim se, ali mi nije drago. Čak ti zahvaljujem jer je ostatak posta konstruktivan i slažem se. Isticao sam loše strane jer se dugo vremena forsiralo samo sa dobrima, a dobar dio njih je bio napuhavanje i papagajsko prepričavanje (neko čuo, ne doživio). Ima osobno između mene i voditelja, imaš pravo, ne skrivam ja to. Također sam i pokušao riješiti. Monolateralno. Čak i da je bilo feedbacka ne smatram da bi ja odmah pjevao drugu pjesmu i kadio karizmatskom pokretu. Čak sam zahvalan Bogu na tom što se dogodilo, ne samo meni. Ljudi bi promjene ili neka poboljšanja, ali da ne 'talasa'. Nisam siguran da to može tako.

Najnovija saznanja koja imam o nekim gibanjima u karizmatskom pokretu također mi daju za pravo pred samim sobom. Tvrdim da nisam protiv karizmatskog pokreta ali i da treba kompletnu preobrazbu sa potpuno novom garniturom voditelja. Također to ne mislim samo ja već i ljudi koje znam a i dalje su članovi neke od postojećih zajednica.

S radošću se sjećam dok sam bio u toj karizmatskoj zajednici, da sam gutao Kempenca, i 'novi' kako kažu "Nasljeduj Krista" - "Put" od Escrive.

Citat:
Hoćemo li se morati odreći našeg bogatstva u raznolikosti da bismo očuvali jedinstvo?

Ne bih ovo znao, niti baš kužim na što se točno odnosi. Možda za ovo treba otvoriti novu temu?

Vrh

PostPostano: Pon lis 25, 2010 21:00 

Videći ovu temu na forumu nisam mogao a da ne podijelim svoje iskustvo i moj susret s karizmaticima.
U mojoj obitelji od kada znam za sebe život je bio više mučan nego normalan. Uvijek neki, za nas neriješivi problemi, stalni razdori i svađe(blago rečeno), bolesti, čudne prometne nesreće, krpanje kraja s krajem. A iznad svega praznina u srcu, s uvijek prisutnim strahom što će biti sutra.
Tražili smo pomoć na različitim mjestima, trošili novac, ali uzalud.. davali su nam koje kakve savjete, smotuljke i predmete a nama je bilo sve gore. Otišli smo čak i do župnika (mada nismo bili neki vjernici), rado nas je saslušao ali nije znao kako bi nam pomogao.
U trenutku kada smo bili očajni zbog velikih proteškoća s novorođenom bebom, jedan naš prijatelj svjedočio nam je o njegovom iskustvu s osobama koje surađuju s Duhom Svetim i tome da zaista Bog i danas djeluje te nas uputio na njih.
Ti karizmatici, a između ostalih i stalno spominjani vl.Dražen Radigović sa jakim žarom i ljubavlju molili su se za nas, te nas istovremeno upućivali u važnost molitve, čitanja Svetog Pisma, te o sakramenatalnom životu. Otac koji je jako puno psovao (nije podnosio Crkvu i svećenike) ispovijedio se nakon dugog niza godina. Situacija se vidljivo počela mijenjati, oživjela je zajednička molitva krunice. Sve više na mjesto onog razdora, praznine i straha vladala je mir i nada. I dan danas (uz uvijek prisutne kušnje) nakon niza godina ustrajemo u molitvi i životu crkve. Bogu hvala na na svim njegovim svećenicima i laicima, a iznad svega na Njegovoj neizmjernoj ljubavi koju ima prema svima nama.
:D

Vrh

PostPostano: Uto lis 26, 2010 20:13 

petar22 je napisao/la:
Videći ovu temu na forumu nisam mogao a da ne podijelim svoje iskustvo i moj susret s karizmaticima.
U mojoj obitelji od kada znam za sebe život je bio više mučan nego normalan. Uvijek neki, za nas neriješivi problemi, stalni razdori i svađe(blago rečeno), bolesti, čudne prometne nesreće, krpanje kraja s krajem. A iznad svega praznina u srcu, s uvijek prisutnim strahom što će biti sutra.
Tražili smo pomoć na različitim mjestima, trošili novac, ali uzalud.. davali su nam koje kakve savjete, smotuljke i predmete a nama je bilo sve gore. Otišli smo čak i do župnika (mada nismo bili neki vjernici), rado nas je saslušao ali nije znao kako bi nam pomogao.
U trenutku kada smo bili očajni zbog velikih proteškoća s novorođenom bebom, jedan naš prijatelj svjedočio nam je o njegovom iskustvu s osobama koje surađuju s Duhom Svetim i tome da zaista Bog i danas djeluje te nas uputio na njih.
Ti karizmatici, a između ostalih i stalno spominjani vl.Dražen Radigović sa jakim žarom i ljubavlju molili su se za nas, te nas istovremeno upućivali u važnost molitve, čitanja Svetog Pisma, te o sakramenatalnom životu. Otac koji je jako puno psovao (nije podnosio Crkvu i svećenike) ispovijedio se nakon dugog niza godina. Situacija se vidljivo počela mijenjati, oživjela je zajednička molitva krunice. Sve više na mjesto onog razdora, praznine i straha vladala je mir i nada. I dan danas (uz uvijek prisutne kušnje) nakon niza godina ustrajemo u molitvi i životu crkve. Bogu hvala na na svim njegovim svećenicima i laicima, a iznad svega na Njegovoj neizmjernoj ljubavi koju ima prema svima nama.
:D

Lijep pozdrav, petar22! Drago mi je što si ovo pozitivno iskustvo podijelio s nama... i ljubazno te molim, jednostavno preskoči čitanje stranica 1 - 20 na ovoj temi da ne :| dobiješ traume.

Vrh

PostPostano: Čet stu 25, 2010 18:33 

Evo i jedan poziv za duhovnu obnovu s http://www.zupa-surkovac.com/
Trešnjevka - Zagreb - crkva sv. Josipa
Pred početak Došašća i nove crkvene godine pozivamo vas na prigodnu duhovnu obnovu u petak, 26. studenoga. Početak je u 17 sati, uz krunicu, misa je u 18:30 sati, a molitva se nastavlja i nakon mise. Voditelj je fra Ivo Pavić. Svi ste dobro došli!
vlč. Antun Vukmanić, župnik

Vrh

PostPostano: Ned pro 12, 2010 18:50 

Vrlo zanimljiva vijest: danas je Papa posjetio jednu župu u rimskoj periferiji koja živi u prilično teškim uvjetima. Župu vodi u novije vrijeme jedan poljski svećenik, ali su vrllo aktivni karizmatičke grupe, neokatekumenske grupe i molitvene grupe. Posebna zanimljivost je da su najredovitiji posjetitelji crkve Rumunji - koji su inače pravoslavne vjere!

Vrh

PostPostano: Ned pro 12, 2010 21:36 

sneni je napisao/la:
Vrlo zanimljiva vijest: danas je Papa posjetio jednu župu u rimskoj periferiji koja živi u prilično teškim uvjetima. Župu vodi u novije vrijeme jedan poljski svećenik, ali su vrllo aktivni karizmatičke grupe, neokatekumenske grupe i molitvene grupe. Posebna zanimljivost je da su najredovitiji posjetitelji crkve Rumunji - koji su inače pravoslavne vjere!

Ali je župa rimokatolička!
Pretpostavljam da u blizini nema pravoslavne i da zato idu u našu. čini mi se OK.

Vrh

PostPostano: Pon pro 13, 2010 08:05 

Radio Vatikan (na hrvatskkom jeziku) je ovom Papinom posjetu Rimskoj župi svetoga Maksimilijana Kolbea, posvetio dvije vijesti:
http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=446231
http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=446383
Nešto više o tome pišu talijanske web stranice
http://www.vatican.va/holy_father/bened ... be_it.html
http://www.radiovaticana.org/it1/Articolo.asp?c=446324
Slika
http://www.pontifex.roma.it/index.php/n ... prenestina
http://www.ratzingerbenedettoxvi.com/pa ... akolbe.htm

ali vijesti nisu usko vezane uz ovu temu no svakako su poticajne u smislu nove evangelizacije gdje spada i karizmatski pokret.

Inače što se tiče same teme zanimljiva vijest stiže s stranice http://www.dvasrca.com/component/conten ... -u-italiji gdje se donosi foto osvrt na seminar obnove u Duhu Svetom koji je u gradiću Barbano u Italiji održao fra Ivo Pavić. Seminar se održao u samostanskoj crkvi sv. Ivana na poziv braće kapucina, a uz osobito zalaganje patera Guseppea. Uz domaće mještane seminaru su nazočili i vjernici iz okolnih župa pa čak i iz Venezie, Milana i Rima itd.

Vrh

PostPostano: Pon pro 13, 2010 08:57 

Ima zanimljivo prije toga foto izvještaj s duhovne obnove na Trešnjevci u sv. Josipu. Opet većina 'publike' babinjak, uglavnom sijede glave, a ima i par fotki 'transa' s podignutim rukama. Ako netko tjelesno ozdravi, što ja ne sumnjam da se može dogoditi i događa, to ne znači automatski i da će se ta osoba odmah obratiti iz zahvalnosti Gospodinu kako mnogi mnogi tumače. Baš suprotno može biti, da će osoba to pripisati ili voditelju i tako ući u guru kompleks (fra Šimun Šito Ćorić studija) ili čak sebi (ja sam bio dobar pa sam zaslužio ozdravljenje). Zašto bi Bog nekog ozdravio, pa da može još 'bolje' griješiti ubuduće?!

Miroslav, sastavljač izvještaja na site-u dva srca izvješćuje:
Citat:
Bog je pohodio ovaj seminar mnogim milostima i djelovanjem Duha Svetoga. To se moglo vidjeti po reakcijama vjernika koji su se potaknuti propovijedanjem fra Ive obratili i predali svoje živote Presvetom srcu Isusovu i prečistom srcu Marijinu.

Obratili se? Predali? - tko to može znati? Nema zaista normalizacije karizmatske obnove bez "restrukturiranja" :|

Vrh

PostPostano: Pon pro 13, 2010 13:33 

Predanje ili posveta Presvetom srcu Isusovu i prečistom srcu Marijinu je tradicionalan način pobožnosti koji nije karakterističan samo za karizmatsku duhovnost. Nije mi poznato da se ikada tražila određena provjera da li se ili nije netko odista predao, posvetio, a niti znam da se ikada poticala ili potiče sumnja u to. Te pobožnosti su se tradicionalno obavljale i danas se obavljaju a plodova ima.

Vrh

PostPostano: Pon pro 13, 2010 13:45 

Nisam bio tamo, pa iskreno ne znam kako je obavljena ta pobožnost. No, ranije sam bio na Ivinim obnovama, pa otud izvlačim zaključak da to nije bilo na tradicionalan način vis a vis pučke pobožnosti, nego uključeno u cjelu karizmatsku atmosferu, i ukorporirano u karizmatske molitve.

Na fotkama vidim puno poznanika i jednih te istih lica s ranijih istih okupljanja. Ne znam koliko je to dobro, koliko nije. Miroslav, autro web stranice fra Ive kaže da su se ljudi obratili i predali živote Isusu i Mariji. Ali stvarno, kako on to može znati? Jel to trenutak kao kod protestanata molitva novorođenja / spasenja, ili proces? Na koje si ti plodove mislio? Plod može biti i nešto što je izraslo - ne može se zanijekati da je plod, ali je sićušno i neupotrebljivo, 'nejestivo'.

Citat:
Nije mi poznato da se ikada tražila određena provjera da li se ili nije netko odista predao, posvetio, a niti znam da se ikada poticala ili potiče sumnja u to.

Skoro da bi se moglo reći generalizirajući, da se u Crkvi ne traži provjera ili neki rezultati skoro za bilo što. Možda je i dio razloga opće raspuštenosti, i to. :|

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata