Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 21:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto pro 14, 2010 11:46 

Rio je napisao/la:
Nisam bio tamo, pa iskreno ne znam kako je obavljena ta pobožnost. No, ranije sam bio na Ivinim obnovama, pa otud izvlačim zaključak da to nije bilo na tradicionalan način vis a vis pučke pobožnosti, nego uključeno u cjelu karizmatsku atmosferu, i ukorporirano u karizmatske molitve.

Ne vidim razlog zašto bi uključivanje "karizmatske atmosfere i molitve" apriori trebalo biti nešto loše. Karizmatska duhovnost je dio nove evangelizacije i nisam čuo da je kao takva zabranjena.

Rio je napisao/la:
Na fotkama vidim puno poznanika i jednih te istih lica s ranijih istih okupljanja. Ne znam koliko je to dobro, koliko nije. Miroslav, autro web stranice fra Ive kaže da su se ljudi obratili i predali živote Isusu i Mariji. Ali stvarno, kako on to može znati? Jel to trenutak kao kod protestanata molitva novorođenja / spasenja, ili proces? Na koje si ti plodove mislio? Plod može biti i nešto što je izraslo - ne može se zanijekati da je plod, ali je sićušno i neupotrebljivo, 'nejestivo'.

Ne vidim razlog da se pristupa toliko rigorozno odnosno tako bi mogao pristupati tek netko s mandatom za takvo što. Držim da je pastoralno mudrije pristupati afirmativno jer radi se o ozdravljenjima po molitvama "U Ime Isusovo" koje moli katolički svećenik. Obraćenja i predanja su svakako dio procesa a ozdravljenja nisu cilj već znak da Bog može i čini čuda te mu s pravom možemo upućivati molitve te biti otvoreni Sili Božjoj. Uostalom tradicionalna praksa je više nego bogata poticanjem vjernika na čudotvorna izlječenja i dobivanje milosti preko molitvi, ukazanja a još više preko štovanja raznih relikvija od kojih su neke u najmanju ruku jako upitne. Stoga držim da je racionalizam po tom pitanju novijeg datuma a isto tako smatram kontraproduktivnim odbacivanje pastoralne prakse koja blagonaklono gleda na čudesa i proročanstva koja se dešavaju u današnje vrijeme.

Rio je napisao/la:
Citat:
Nije mi poznato da se ikada tražila određena provjera da li se ili nije netko odista predao, posvetio, a niti znam da se ikada poticala ili potiče sumnja u to.

Skoro da bi se moglo reći generalizirajući, da se u Crkvi ne traži provjera ili neki rezultati skoro za bilo što. Možda je i dio razloga opće raspuštenosti, i to. :|

Ne prihvaćam generaliziranje te mislim da se ovdje ipak radi o zanemarivanju činjenice kako vjera, kao takva, polazi od povjerenja, za razliku od znanosti koja u svom temelju ima nepovjerenje kao pokretačku snagu.
Vjernik čak i kad provjerava svoja nadahnuća (na što smo svakako pozvani), ima povjerenje da mu Otac neće uskratiti pomoć (prema Mt 7,10 "Ili ako ribu zaište, zar će mu zmiju dati?"). Dakle vjernik nužno ima povjerenja u svoje svećenike, biskupe i Papu.

Vrh

PostPostano: Uto pro 14, 2010 13:38 

Citat:
Ne vidim razlog zašto bi uključivanje "karizmatske atmosfere i molitve" apriori trebalo biti nešto loše.

nisam ja to napisao. molim bez imputiranja ili iskrivaljavanja. ja sam napisao da tradicionalna pobožnost kako ti pišeš nije kod Ive i tradicionalno sprovedena što je jako daleko od napisati da je to "a priori nešto loše"

Citat:
Karizmatska duhovnost je dio nove evangelizacije i nisam čuo da je kao takva zabranjena.

nisam ni ja čuo. ali da li se kod nas ona provodi kako treba, znaš li to?

Citat:
Ne vidim razlog da se pristupa toliko rigorozno

Rigorozno? Po čemu? Barnaba,opet iskrivljuješ. Isto se tako može napisati da se pristupa prebenovolentno, lakoumno ili čak servilno. Je li riječ o ozbiljnoj stvari ili nije?

Citat:
odnosno tako bi mogao pristupati tek netko s mandatom za takvo što.

Prijatelju jel ti imaš neki problem sa supermagisterijalizmom? O čemu mi pričamo? Takav te pristup vodi u rubricizam, u slovo zakona. Prisupiti tome može svatko, a da li treba ili smije je drugi par rukava - a valjda si na to mislio, pa molim te piši jasnije.

Citat:
Držim da je pastoralno mudrije pristupati afirmativno jer radi se o ozdravljenjima po molitvama "U Ime Isusovo" koje moli katolički svećenik. Obraćenja i predanja su svakako dio procesa a ozdravljenja nisu cilj već znak da Bog može i čini čuda te mu s pravom možemo upućivati molitve te biti otvoreni Sili Božjoj. Uostalom tradicionalna praksa je više nego bogata poticanjem vjernika na čudotvorna izlječenja i dobivanje milosti preko molitvi, ukazanja a još više preko štovanja raznih relikvija od kojih su neke u najmanju ruku jako upitne. Stoga držim da je racionalizam po tom pitanju novijeg datuma a isto tako smatram kontraproduktivnim odbacivanje pastoralne prakse koja blagonaklono gleda na čudesa i proročanstva koja se dešavaju u današnje vrijeme.

Ovdje si treći put otišao na skroz drugi kolosijek. Jel ti to radiš namjerno? Pričamo o onome što je Miroslav tvrdio. Miroslav je neka vrsta fra Ivinog 'ađutatna'. Miroslav tvrdi da su se ljudi obratili i predali život Isusu. - valjda po nekim vanjskim znakovima. A ti pričaš o potrebnosti čudesa o čemu uopće nije riječ barem ovdje. Lijepo te molim ne meći mi u olovku ono što nisam napisao.

Citat:
Dakle vjernik nužno ima povjerenja u svoje svećenike, biskupe i Papu.

i četvrti put slijepi kolosijek. pričali smo o proveri / neprovjeri nekog religioznog čina ili procesa, točnije o egzaktnoj Miroslavovoj tvrdnji njihove autentičnosti, a ti otišao na povjerenje u ministerij, episkopat i Papu. Pa ću se ja lijepo zahvaliti na takvom navlačenju. :|

Vrh

PostPostano: Uto pro 14, 2010 16:06 

Ja sam pisao o problemu kako ga vidim i razumijem a ne sa ciljem da osobu čije postove citiram za išta prozivam ili joj podmećem neko mišljenje koje ona nema. Moguće je da bi bilo bolje da sam pisao bez citata pa ću to nadalje svakako primjenjivati. Mada je i ovako vidljivo da se uopće ne obraćam u drugom licu već striktno komentiram napisano dok mi je osoba koja to piše skroz u trećem planu.

Vrh

PostPostano: Ned sij 02, 2011 14:17 

Rio je napisao/la:
Teško se može saznati, čak i procjenjivati, ima li obučenih za to, i delegiranih da provjeravaju pravovjerje i disciplinu, karizmatika, neokatekumena i sličnih. Pojedinci koji su pokazali neki interes za njihovu obradu, kao Mihaly Szentmartoni, ili dr. Milan Špehar, iako jesu kompetentni kao teolozi i klerici, čini mi se da su to činili da tako kažem na svoju ruku, za osobno istraživanje. Ali kompetencija za to je također bila neka vrsta samoukosti. Njihovi komentari i mini studije uglavnom su bili protiv crkvenih pokreta, ili bar s pretjeranim upozorenjima.

Ako ćemo tako, onda bi crkvene vlasti trebale zaposliti čitavu komisiju teologa za superviziju i inspekciju udruga / pokreta koja bi radila non-stop, a osim karizmatika i neokatekumena sigurno bi i u nekim drugim udrugama pronašla puno sumnjive pravovjernosti, “samoukosti” i štete. Kako bi se to odrazilo na dobrovoljan angažman vjernika laika koji sačinjavaju te udruge? Na primjeru karizmatika samo vidimo koliko su te “disciplinske mjere” nepopularne, kako se pogrešno interpretiraju, te kakav antagonizam između udruga i “institucija” izazivaju. A čini mi se da stvaranje u javnosti privida te sukobljenosti ne dolazi od strane crkvenih vlasti.

Dr. Špehar jest kritičan, ali on prihvaća pluralizam u Crkvi te sudjelovanje laika i u nepriznatim udrugama, a koliko sam dobila dojam on je dobro uočio da se u novijim pokretima ne potiče dovoljno ljude na društveni i koristan rad, na solidarnost, nego se vjernike isključivo dovodi do iskustva osobne vjere i tu se zaustavlja… Međutim, od njegovih kritika možda se nešto i počelo mijenjati i možda uskoro bude bolje…

Treća stvar, za provjeravanje pravovjerja i discipline neke udruge / pokreta mislim da je sasvim dovoljno poznavati Katekizam naše Crkve i neke dokumente kao što su oni koji govore o novoj evangelizaciji, jer nije sam karizmatski pokret toliko udaljen od naše vjere da bi trebalo stjecati neku vrstu nove kompetencije…

Četvrto, J. Lončar u članku “Problemi s karizmaticima” iskreno priznaje da postoje karizmatici koji jedni drugima osporavaju darove Duha i jedni drugima nisu omiljeni, a kako i sam piše, to nije u redu. Nije baš dobro za naše zajedništvo niti stvaranje suparništva između karizmatika i teologa, ili ljudi s darovima i institucija, kako bi Lončar rekao učenih i neukih. Kao da se želi nametnuti mišljenje da je suvremena teologija proturječna karizmama, a to je obična predrasuda.

Vrh

PostPostano: Ned sij 02, 2011 17:15 

Citat:
Ako ćemo tako, onda bi crkvene vlasti trebale zaposliti čitavu komisiju teologa za superviziju i inspekciju udruga / pokreta koja bi radila non-stop, a osim karizmatika i neokatekumena sigurno bi i u nekim drugim udrugama pronašla puno sumnjive pravovjernosti, “samoukosti” i štete. Kako bi se to odrazilo na dobrovoljan angažman vjernika laika koji sačinjavaju te udruge? Na primjeru karizmatika samo vidimo koliko su te “disciplinske mjere” nepopularne, kako se pogrešno interpretiraju, te kakav antagonizam između udruga i “institucija” izazivaju. A čini mi se da stvaranje u javnosti privida te sukobljenosti ne dolazi od strane crkvenih vlasti.

Dr. Špehar jest kritičan, ali on prihvaća pluralizam u Crkvi te sudjelovanje laika i u nepriznatim udrugama, a koliko sam dobila dojam on je dobro uočio da se u novijim pokretima ne potiče dovoljno ljude na društveni i koristan rad, na solidarnost, nego se vjernike isključivo dovodi do iskustva osobne vjere i tu se zaustavlja… Međutim, od njegovih kritika možda se nešto i počelo mijenjati i možda uskoro bude bolje…

Treća stvar, za provjeravanje pravovjerja i discipline neke udruge / pokreta mislim da je sasvim dovoljno poznavati Katekizam naše Crkve i neke dokumente kao što su oni koji govore o novoj evangelizaciji, jer nije sam karizmatski pokret toliko udaljen od naše vjere da bi trebalo stjecati neku vrstu nove kompetencije…

Četvrto, J. Lončar u članku “Problemi s karizmaticima” iskreno priznaje da postoje karizmatici koji jedni drugima osporavaju darove Duha i jedni drugima nisu omiljeni, a kako i sam piše, to nije u redu. Nije baš dobro za naše zajedništvo niti stvaranje suparništva između karizmatika i teologa, ili ljudi s darovima i institucija, kako bi Lončar rekao učenih i neukih. Kao da se želi nametnuti mišljenje da je suvremena teologija proturječna karizmama, a to je obična predrasuda.

Ne znam da li bi trebala ustanoviti komisiju, povjerenstvo ili slično, no da bi mogla sustavnije educirati župnike o specifičnostima najfrekventnijih pokreta mogla bi. Potom bi na njima bilo da se još sami douče o crkvenom pokretu koji egzistira u njihovoj župi ili se planira ustanoviti pa su mu vjernici došli očitovati takvu želju. Što se tiče "dobrovoljnog angažmana tih vjernika laika koji sačinjavaju te pokrete" valja reći da oni nisu dobrovoljci nekoj Crkvi već sami sebi jer su i oni Crkva, pa tako dobrovoljnošću ne rade nekom uslugu, već korist i sebi i drugima. Privid sukobljenosti u javnosti djelomično jest privid, a djelomično je i stvaran. I to od pojedinca do pojedinca, npr biskupa i biskupa, i pojedinca laika ili pojedine skupine. Npr. mons. Barišić već godinama ne dozvoljava općeprihvaćenom i pravovjernom fra Zvjezdanu Liniću održavanje seminara u svojoj biskupiji. Zbog nekih grijeha ih prošlosti. Po meni prestrogo. S druge strane, neki vjernici rade molitvene vijenčiće i slično da "Bog biskupima otvori oči" i slično. Mislim da sam slične molitvene prijedloge vidio na Tebe tražim forumu. A i čuo sam osobno dosta takvih što ekspresija što aluzija.

Slažem se sa ocjenom M. Špehara koju navodiš, ali se ona može proširiti na sve vjernike laike.

Glede "treće stvari" o provjeravanju, mislio sam i na teorijsku i na praktičnu stranu. Ako netko dobro poznaje Katekizam koji spominje karizme jezika i čudesa, nije isto ako ih poznaje i praktično. Bilo bi super kada bi nekim našim zainteresiranim klericima netko od stranih KO kao talijanska znao predstaviti autentičnu katoličku KO, provesti kroz neke praktične radionice i sl, a ne da se domaći svećenici upoznaju s karizmama domaćih karizmatika koji kao što često opravdano sumnjamo rade karizmatske čušpajze. Kada bi domaći klerici upoznali autentičnu katoličku karizmatsku duhovnost, to bi bila kompetencija o kojoj govorimo. Na tom poslu jako bi dobrodošli već stari domaći karizamtici prve garniture: Marcelić, Medvid, Ivančić, Bolobanić.

Što se tiče Lončarevog iskrenog priznanja o karizmaticima koji drugim karizmaticima osporavaju darove Duha, bio bi vrhunski primjer samokritike da je napisao da je on jedan od takvih ljudi, a kako nisam upoznat sa skroz friškim aktualnostima, barem da je napisao da je on BIO jedan od takvih ljudi. Jednom sam bio gost hrvatske obitelji koja živi u Stuttgartu. Prvo su išli na seminar od fra Smiljana koji je tamo gostovao. Bili su jako zadovoljni, i ispričali su to Lončaru koji je došao slijedeći. Onda je on tražio da se oni javno odreknu Smiljanovog duha, i prime Duha Svetoga koji će im on uz molitvu posredovati.. Kada je slijedeći put došao Smiljan priznali su mu što su na Lončarev nagovor napravili, a Smiljan ih je onda uvjerio o autentičnosti svojih darova, i nagovorio da se odreknu Lončarevog duha. I tomu slično.. Što se tiče zaista poželjne suradnje ljudi s darovima kao Lončar i teologa, mislim da se teolozi s pravom mogu ljutiti. On prvo bez konzultacije i imprimatura publicira neku tezu - kao ono da SVE milosti dobivamo preko Marije, a potom primi korekciju i u sljedećem izdanju to izostavi ili preinači.

Glede osobno Lončara, i ovo je zanimljivo:
"U prvom izdanju (knjige 'Vjera je..') mogla se prepoznati određena doza gorčine prema nekim teolozima. Tada sam bio izvrgnut mnogim otvorenim napadima koji su me duboko povrijedili. To se dogodilo zbog nepoznavanja karizmatske obnove u nas (...)" J. Lončar, predgovor drugog izdanja knjige "Karizma vjere", IN DESIGN, Požega, 2002. str. 9

S ovom ocjenom zašto se to dogodilo ja se ne slažem, a ima puno veze sa gorespomenutom 'kompetencijom' o autentičnoj KO, i sa Lončarevom osobnošću. Naime, Lončar je samouko sklepao za sama sebe karizmatsku duhovnost, i pored darova koje mu Bog nije uskratio. A imati darove i primjenjivati ih, dvije su stvari. On i Radigović su uvelike importirali karizmatizam protestanata fundamentalista i predstavili to vjernicima kao katolički karizmatizam, zapravo miks, pa je duplo teže skužiti šta je šta. 98°% blagoslova koje je on vjernicima po daru spoznanja odčitao na karizmatskim susretima bili su tjelesna ozdravljenja. Kod svjedočenja ljude bi tražio da kao medvjedi poskakuju u znak npr. zdravlja nogu, na drugom mjestu ih obarao dahom i slični spektakli. Takva je karizmatska duhovnost prepuna rupa i meni je normalno ne složiti se s njom. Dakle, do sukobljenosti nije nužno dolazilo zbog nepoznavanja KO već neprihvaćanja takvog plasmana iste s čim se ja slažem, a očito se i biskupi slažu da su do daljnjeg takvi spektakli izlišni. Zato je Lončaru bolje da ne traži povrat karizmtaskih susreta već nastavi reevangelizaciju publikacijama i slično, ali samo po Katekizmu i sa što manje samovoljnih upitnih teza, kamoli pseudoproročkih kreveljenja.

Vrh

PostPostano: Ned sij 02, 2011 17:55 

Nadam se da se ovo neće shvatiti krivo, ne mogu odoljeti:
od srca sam se nasmijala prepucavanjima, obojicu spomenutih osobno poznajem i vrlo lako mi je bilo zamislit situaciju. A čini mi se da bi se u sto muka našla časna majka iz angdote povezane s papom Ivanom XXIII. Ona mu se, kod upoznavanja predstavila kao poglavarica Duha Svetoga, a on joj je odvratio kako je on samo njegov ponizni sluga. Danas, čini se ima poprilično, poglavara Duha Svetoga

Vrh

PostPostano: Ned sij 02, 2011 18:17 

Je, vrlo je poučan ovaj primjer s papom dobrim. Ima i ono iz crkvene povijesti, kada su braća Istočnjaci, čini mi se carigradski patrijarh, kad se dookitio naslovom "ekumenskog sveopćeg patrijarha", a papa mu je odgovorio tako da si je pridjenuo novi naslov "sluga slugu Božjih" (ne da mi se tražiti točne podatke s imenima)

Vrh

PostPostano: Pon sij 03, 2011 09:59 

Pozdrav svima,moje ime je Goran,evo svratio malo da mi odgovorite na moje dvojbe i slutnje...možda dobih koji odgovor možda i pokudu hehe.

U razgovoru s mojim dobrim prijateljem dotakli smo se teme oko časopisa Booka te njihovog izdavatelja Kristofora te osobe Josip Lončar koji se veže uz njih.Nisam osobito upoznat s radom istih a taj časopis Book čini mi se pomalo "ortodoksnim",dali oni imaju veze uopće s Kaptolom te usto i s svetom stolicom (imam neki predosjećaj da ne),zapeo mi je za oko njihov članak o evoluciji.Ja sam mislio da su već tri pape u posljednjih 60god, se djelomično složili s znanstveno prihvaćenom činjenicom (neformalno je priznali) oko evolucije te koliko mi je poznato Anglikanska Crkva u Engleskoj se čak ispričala potomcima Charlesa Darwina her su ga proglasili heretikom zbog odbacivanja kreacionizma.Može li mi tko ovdje pomoći da svatim o čemo je ovdje riječ?

Vrh

PostPostano: Pon sij 03, 2011 10:16 

Pozdrav Romuald,
milsim da bi ti najviše pomoglo da pročitaš temu viewtopic.php?f=3&t=1003 koja se bavi isključivo časopisom Book a ova tema koju si otvorio je spojena s temom "Karizmatski pokret - novi pentakost u Crkvi ili nešto drugo?" jer se tu ovakva tematika raspravlja

Vrh

PostPostano: Pon sij 03, 2011 14:49 

Koliko poznajem terminologiju, postoji razlika između darova Duha Svetoga (u užem smislu) i karizmi (također u užem smislu). Iako se karizmom može nazivati zapravo svaka milost, uobičajeno da se naziv karizma koristi za darove Duha, koji su nezasluženi, kao što su proroštvo, razlikovanje duhova i čudesa. Samim time što su nezasluženi, osoba koja ih posjeduje nije automatski ni bolja ni svetija ni pobožnija od ostalih, tj. nije ih svojim djelima zaslužila. Tako i karizmatike (one koji imaju dar liječenja) ne treba shvaćati odmah kao svece, i oni mogu pogriješiti, i oni mogu biti slabi...
Tako i Lončar u Booku tvrdi da je i on bio u situaciji kad nije vjerovao i osporavao je drugima darove, ali da se to događalo i njemu samome - i od strane vlasti i od strane drugih karizmatika. To je kušnja koju izgleda svi karizmatici moraju proći. Za vjerodostojnost naše vjere nije potrebno od toga raditi drame, nego pokušati razlikovati dvije stvari: možda je nekome Bog zaista dao, nezasluženo, neke posebne darove - i to treba cijeniti, a ako na toj osobi (osobama) uviđamo neke greške i slabosti, ne trebamo odmah omalovažavati čitavo njihovo djelo...

Darove Duha pojedinac ne prima radi sebe samoga, nego na izgradnju Tijela Kristova (Ef 4,12), znači Crkve, pa je i to jedan kriterij za razlikovanje duhova: služenje Crkvi i izgradnja ili služenje sebi (ili tko zna kome?) i razgradnja...
Isus je sam dao temeljni kriterij: Po plodovima ćete ih prepoznati...
A plodovi Duha su ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, uzdržljivost, čistoća...
Naša vjera nam govori da nema Duha tamo gdje su oholost, neposlušnost, zavist, srdžba, svađa, neprijateljstvo, spletkarenje, razdor....

Kad sam prije na ovoj temi pitala u čemu je osobitost karizmatske duhovnosti, dobila sam odgovor (od Barnabe) da je karizmatska duhovnost ona koja njeguje oslanjanje na darove Duha Svetoga. Ja sam tada odgovorila da su svi vjernici pozvani na takvu vrstu duhovnosti, jer je ona sama bit kršćanstva. Svi smo pozvani na molitvu za sedam darova Duha (i svima su nam potrebni), i teško je gledati kada se karizmatska duhovnost shvaća i tretira kao ovisnost o jednom čovjeku (ozdravitelju) ili pak kad se ti posebni darovi (karizme) jedni drugima međusobno osporavaju zbog osobnih grijeha (koji izlaze u javnost), što smo tako često puta vidjeli i na ovom forumu.

Vrh

PostPostano: Pon sij 03, 2011 19:48 

Ja sam novi član foruma, nisam uspio baš sve pročitati što je napsano. Zato ću možda i ponoviti nešto od već rečenoga

Bio sam na prvom i jedinom seminaru negdje prije cca 25 godina. Tada su seminari bili na državne blagdane (dan republike 29.-30.11 i prvi maj 1.-2.05) jer su ljudi mogli imati par dana slobodno. Koliko se sjećam tada su seminare vodili samo Linić i Ivančić. Ja sam izabrao jedan prvomajski kod Ivančića. Iako je i tada Ivančić rekao da su seminari (kak se to sad zove?) isključivo za punoljetne, ja sam se nekako provukao na pragu punoljetnosti. Malo ću vulgarno prenijeti svoje spoznaje s tog seminara
1. nema smisla da vjeruješ u Krista ako mu se potpuno ne predaš (ako se ne obratiš)
2. U životu postoje dvije faze, obraćenje (odluka da se predaš Kristu) i obraćanje (svakog dana sam bolji nakon obraćenja)
3. u kršćanskom životu najjače oružje iznad svakog oružja je molitva

Bila je tamo i neka kršćanska inicijacija, malo mi se činilo prebrzo da prođem taj čin, ali kud svi turci, tu i mali mujo...
imao sam tada i kumu, ne znam ni danas kako se zove jer su bile dvije sestre pa sam im miješao imena.

Prošlo je od tada 25 godina, ja nikad nisam osjetio potrebu da opet odem na neki seminar. Bio sam na susretima nekoliko karizmatika. No, uvijek sam imao sam jedan dojam - sve sam ja to već čuo.

Mislim da sam na onom prvom seminaru sve čuo i učinio što sam trebao, ne znam što bih radio na drugom seminaru.
Imao sam "seminare" u župi, u školi, na radnom mjestu, u obitelji, ... sreo sam više puta i svoju kumu, postala je časna sestra i uvijek bi se ukazala nagdje na ulici kao neki anđeo.

Svoju sam tezu o jednom seminaru prije 20.-ak godina iznio jednom karizmatiku pa se on malo nasmijao i rekao mi da
čovjek nije stup (pokazao mi uličnu svjetiljku) pa da ga postaviš i on radi (valjda kao ja nakon prvog seminara) već ga treba neprestano održavati. Sigurno je u pravu.

Zašto ja to sve pišem? Ne znam ni sam, o mnogim pitanjima se i tada raspravljalo i seminari su imali brojne protivnike među svećenicima. Ne znam zašto, meni je to malo krivo jer, iako nisam sljedbenik krizmatskog pokreta, mislim da sam baš tada na tom prvom seminaru udario temelje svoje vjere.

Vrh

PostPostano: Pon sij 03, 2011 20:31 

Mislim da je krajnje vrijeme da se začne zdrava katolička terminologija karizmatskih fenomena.
Primjerice, "krštenje u Duhu". Što to znači? Da preko krštenja i krizme ne dobivamo Svetog Duha, ili ga dobivamo tek djelomično? Ili je to manje vrijedno u odnosu na "krštenje u Duhu?" Mislim da bi pravilnije bilo da se koristi termin "preplavljivanje Duhom" (ne znači li grčka riječ baptizo, od koje se izvodi krštenje, upravo to-preplavljivanje?) Možda "ispunjavanje Duhom", ni to mi ne zvuči loše (Elizabeta se napuni Duhom Svetim pri susretu s Marijom). Tako bismo izbjegli zbrku koje sam i sam bio jednom svjedok u druženju s nekim karizmaticima, koji su se o nekima koji nisu karizmatici posprdno izražavali kao o tjelesnim kršćanima koji su kršteni samo vodom, a ne Duhom (time su profurali pentekosnu zabludu da je krštenje samo vanjski znak osobnog voljnog obraćenja, a ne sakrament). U Novom zavjetu krštenje se uvijek spominje u kontekstu postajanja kršćaninom odn. Božjim djetetom, a "ispunjenje Duhom" kao posebna manifestacija djelovanja Duha Svetoga u čovjeku koju ne dobivaju svi kršćani i koja nije uvjet spasenja za razliku od krštenja.

Vrh

PostPostano: Uto sij 04, 2011 12:10 

Bernard je napisao/la:
Mislim da je krajnje vrijeme da se začne zdrava katolička terminologija karizmatskih fenomena.

Slažem se s Bernardom, iako je on krenuo od naizgled nebitnih pitanja terminologije...
Ne znam zašto to već biskupi nisu riješili... jer kad nekome kažeš da je on sad "kršten u Duhu" za razliku od drugih, onda je prirodno da se on osjeća malo vrednijim i boljim...

Vrh

PostPostano: Uto sij 04, 2011 17:20 

Zapravo se preko terminologije može doći do biti problema, odn. do odgovora na to što elementi karizmatske duhovnosti jesu PO SEBI. Ako govoriš nepoznatim jezicima, je li to plod Duha Svetoga? Kažeš da jest. Kako znaš da uistinu jest, da to nije ksenoglosija kakva se pojavljuje i u drugim religijama ili u slučajevima opsjednuća i u okultnim fenomenima? Treba provjeriti. Tko će to provjeriti? Onaj tko zna o čemu se radi.
OK. Nađe se tumač, ispadne da onaj koji govori slavi Boga. To se potvrdi u više ispitanih slučajeva. Đavao sam po sebi neće slaviti Boga. Dakle, tu je Bog na djelu. Slava Bogu.
Nakon toga se dogodi da čovjek obdaren takvim darom zapusti obitelj ili radi nešto nedolično vjerniku. Ili se pravi važan i jako duhovan, upadajući u zamku đavolsku. Kako je to moguće, pa preplavljen je silom Duha Svetoga? Zato što nema izgrađen vjernički karakter, odn. nema PLODOVA DUHA. Eto, što je onda važnije? Darovi Duha ili plodovi Duha? Treba nam jedno i drugo, ali plodovi su važniji. A za plodove je potreban voljni pristanak i odluka čovjeka, sazrijevanje, izgrađivanje uma, duhovnosti, stajališta i djela.
Ako netko ima darove, a oko sebe sije neslogu, zavist i negativno raspoloženje, tad je jasno da na djelu nije Duh Sveti, nego nesveti duh. Tad bi bilo jasno na čemu čovjek koji je u takvoj situaciji treba raditi prije nego pokuša poučavati druge. Mislim da osobito ljudi mladi u vjeri trebaju biti oprezni.
Ako pak netko ima razvijene plodove i k tome dobivene darove, tad je to nešto posebno. Javite mi gdje je taj, rado bih ga upoznao.

Vrh

PostPostano: Uto sij 04, 2011 17:56 

Bernard je napisao/la:
Ako pak netko ima razvijene plodove i k tome dobivene darove, tad je to nešto posebno. Javite mi gdje je taj, rado bih ga upoznao.

Pišeš k'o da je jedan!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata