Matija je napisao/la:
Hvala za odgovore stvarno! A evo još jednog pitanja: ako se pekrši neki zavjet, kava je kazna, mora li nužno biti isključenje i razrješenje?
Ovisno o prekršaju, ako bi se radilo o nekom stvarnom prekršaju naročito protiv čistoće (zloupotreba djece) slijedile bi stroge kazne.
Za isključenje ili razrješenje, kako ti navodiš, stvar mora biti poprilično teška, jer grješnik (počinitelj) treba pokazati volju da se ne želi popraviti i da stvar ponavlja.
Crkvene kazne, u biti, idu za tim da netko uvidi svoj krivi put i da se popravi. (Ovo današnji svijet potaknut medijskom hajkom uopće ne vidi - niti razlikuje - traži samo senzaciju) Ja u svojoj 40 godišnjoj praksi znam da su crkvene kazne (u tom smislu izrečene) pomogle mnogima i da su spriječile druga moguća zla.
Ima kazni koje su: poena mere penalis - čisto kaznena - radi kazne (zbog izrazito teških zlodjela) i poena medicinalis - ljekovita kazna - koja se izriče s nakanom da se počinitelj -grješnik- popravi.
Moram ti reći i to da Crkva pozna dvije stvari "forum internum" i "forum externum" U kratko rečeno: forum internum - nije za javnost (stvar je savjesti) a forum externum je javan. E ovu podjelu ne žele mediji nikako prihvatiti - jasno zbog nedostatka senzacije.
Primjer: ako ja saznam za slučaj (ubojstva, pedofilije) kao ispovjednik. To moje saznanje nikada ne može služiti za forum externum. I mislim da sve države (ili velika većina) priznaju ovo.