Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 15:51

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 12 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 09, 2008 13:37 

Evo danas čujem da je Papa zatražio da se u katoličkim pjesmama više Boga ne naziva Jahve.Objašnjenje je bilo da to vrijeđa Židove,doduše osoba koja mi je to prenijela nije točno znala objasnit ali kako mi je kazao to vrijeđa Židove koji kao imaju neku ekskluzivu na to i da ih vrijeđa kad drugi narodi spominju ime Jahvino.Meni to malo izgleda suludo ali osoba koja mi je to rekla je ozbiljna pa mi se ne čini da je neka patka u pitanju.

Jel neko zna nešto više o tome?

Vrh

PostPostano: Čet lis 09, 2008 13:52 

da, židovi nikad ne spominju to ime, dapače, čak su ga u nekim slučajevima prestali i pisati.Talmud je jasan-tko bude izgovarao Božje ime, neće vidjeti budući svijet.
no nije samo tu problem, problem je u tome da mi danas ne možemo znati kako se točno izgovaralo ime Božje. naime, hebrejski (kao i arapski, i ostali semitski jezici) ne bilježi u pismu samoglasnike, zato je i Biblija ispisana suglasnicima. Božje ime je napisano suglasnicima JHVH, a kako su židovi s vremenom prestali to ime izgovarati, zagubio se pravilan izgovor.
masoreti, židovski učenjaci, počeli su u ranom srednjem vijeku posebnim sustavom crtica i točkica potpisivati samoglasnike, pa su ispod JHVH (šem hameforaš, tetragramaton) potpisali samoglasnike iz Božjih titula (Adonaj, moj Gospodine, Gospodin). kad su katolici u 13.st počeli prevoditi SZ s hebrejskog, nisu to znali, pa su pisali Jahova ili Jehova, no to je definitivno krivo.
izgovor Jahve nastao je na temelju Samarijanske verzije Tore (Zakona), otačkih čitanja i određenih lingvističkih analiza, no nije potpuno siguran, i to je zapravo jedan bitan razlog za eventualno izbjegavanje izgovora imena.
u svakom slučaju, ime Jahve, koje se počelo pisati u našim Biblijama u novije vrijeme, za nas kršćane nema posebno značenje. to je tek jedno od Imena Onoga Kojeg Nije Moguće Imenovati.
uostalom, Isus sadrži u sebi Jahve- Jehošua, Ješua, Jošua-Jahve spasava, Jahve je Spasitelj.

Vrh

PostPostano: Čet lis 09, 2008 21:24 

Evo ja bi naglasio ovo:

Neka bude znano svima vama i svemu narodu Izraelovu: po imenu Isusa Krista Nazarećanina, kojega ste vi raspeli, a kojega Bog uskrisi od mrtvih! Po njemu ovaj stoji pred vama zdrav! On je onaj kamen koji vi graditelji odbaciste, ali koji postade kamen zaglavni. I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti." (Dj 4, 10-12)

Vrh

PostPostano: Pet lis 10, 2008 10:27 

crusadercro je napisao/la:
Evo ja bi naglasio ovo:

Neka bude znano svima vama i svemu narodu Izraelovu: po imenu Isusa Krista Nazarećanina, kojega ste vi raspeli, a kojega Bog uskrisi od mrtvih! Po njemu ovaj stoji pred vama zdrav! On je onaj kamen koji vi graditelji odbaciste, ali koji postade kamen zaglavni. I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti." (Dj 4, 10-12)

u pravu si,meni je to zasmetalo jer mi djeluje kao podilaženje Židovima u ime ekumenizma,kao da oni imaju ekskluzivno pravo na Boga i Ime Jahvino ali sve ima svoje razloge pa i ta papina odluka.

Bilo kako bilo i ja ću poštivat tu papinu odluku i pomitit se s time

Vrh

PostPostano: Pet lis 10, 2008 11:13 
Administrator

Odluka nije donesena zbog Židova, nego zbog vjernog i točnog prijevoda izvornih tekstova (ime YHWH). Kongregacija je izjavila: "Glede onoga što se odnosi na samo Božje ime, prevoditelji moraju koristiti najvjerniji prijevod i najveće poštovanje."
Od kud ti to da je to zbog Židova?

Vrh

PostPostano: Pet lis 10, 2008 12:08 

Giovi je napisao/la:
Odluka nije donesena zbog Židova, nego zbog vjernog i točnog prijevoda izvornih tekstova (ime YHWH). Kongregacija je izjavila: "Glede onoga što se odnosi na samo Božje ime, prevoditelji moraju koristiti najvjerniji prijevod i najveće poštovanje."
Od kud ti to da je to zbog Židova?

tako mi je rečeno ali kako sam u prvom postu napisao osoba koja mi je prenijela tu informaciju nije bila 100% sigurna o čemu se radi pa sam zato postavio pitanje jel nako zna nešto više o tome

Vrh

PostPostano: Sri stu 05, 2008 20:29 

Gutaperka je napisao/la:
Evo danas čujem da je Papa zatražio da se u katoličkim pjesmama više Boga ne naziva Jahve.Objašnjenje je bilo da to vrijeđa Židove,doduše osoba koja mi je to prenijela nije točno znala objasnit ali kako mi je kazao to vrijeđa Židove koji kao imaju neku ekskluzivu na to i da ih vrijeđa kad drugi narodi spominju ime Jahvino.Meni to malo izgleda suludo ali osoba koja mi je to rekla je ozbiljna pa mi se ne čini da je neka patka u pitanju.

Jel neko zna nešto više o tome?

Naravno, ne spominjemo ime Jahve u svetim pjesmama ako se ja sjećam već dobrih 30 godina.
Em je nezgodno, em ne zvuči lijepo, em ne odgovara u pjesmi.

Spominjemo "BOG" i "OTAC".

Svemožni Bože, milosti vrelo... (Svemožni Iehova, milosti vrelo...)

Tko što pita židove;

Vrh

PostPostano: Sri stu 05, 2008 23:26 

dali to znači da se i u psalmima treba umesto jahve čitati bog?

Vrh

PostPostano: Sri stu 05, 2008 23:33 

Dok se te promjene ne unesu u nove prijevode treba čitati kako piše. Ne treba brzati već mirno koristiti postojeće prijevode dok ne dođu novi. Ništa se u Crkvi ne mijenja preko noći već je to proces koji traje.

Vrh

PostPostano: Čet stu 06, 2008 00:06 

fedja je napisao/la:
dali to znači da se i u psalmima treba umesto jahve čitati bog?

ovo sam se i ja pitao jer imamo onu pjesmu di se pjeva"O Jahve ti si moj Bog" pa ne znam kako bi zvučalo "O Bože ti si moj Bog"

Vrh

PostPostano: Čet stu 06, 2008 00:37 

Na misi se pri čitanju psalama govori Gospodin gdje piše Jahve. Ne znam od kada je to, ali koliko se ja sjećam (nije baš dugo doduše) od uvijek.

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Čet stu 06, 2008 09:45 

:wink: Za Boga u Starom zavjetu ima podosta imena koja su se koristila: Elohim, Elšadaj.... , a prevodilo se sa Gospodin, Svevišnji.....tako su i stari prijevodi Biblije izbjegavali koristiti ime Jahve, nego se umjesto toga koristio naziv Gospodin.....ili Gospodin Bog.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 12 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata