Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 01:20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pet svi 03, 2013 06:52 

jurica je napisao/la:
I ja živim sa zaručnicom deset godina smo zajedno. Nije mi problem naći kumove. Ali ima jedan drugi problem. A to je naći svećenika. Ona je već jednom bila vjenčana, i župnik neće ni čuti da nas vjenča. Što da radimo? Nije ona kriva, prvi muž ju je ostavio zbog neke šiparice. Očajni smo, ne znamo više kako dalje, razmišljali smo već i o tome da napustimo KC.

Nije vama problem naći svećenika, nego očito ne znate da u Crkvi nema razvoda, odnosno drugog braka - nisi nikad čuo za ono "dok nas smrt ne rastavi"? Možda je dobar put da razmislite o važnosti vjere u vašim životima (ili nevažnosti), a i o njenom poznavanju. Osim toga, pokušajte vidjeti je li njezin brak bio valjano sklopljen.

Vrh

PostPostano: Pet svi 03, 2013 08:30 

jurica je napisao/la:
I ja živim sa zaručnicom deset godina smo zajedno. ...Ona je već jednom bila vjenčana, i župnik neće ni čuti da nas vjenča. Što da radimo? Nije ona kriva, prvi muž ju je ostavio zbog neke šiparice. Očajni smo, ne znamo više kako dalje, razmišljali smo već i o tome da napustimo KC.

.
Ovo o napuštanji KC je najgora opcija. bijeg? Od čega, ako ćemo biti pošteni? Što je kriva Crkva?
Idem u ono problematično.
ZAŠTO nema razvoda?
Vjenčani u Crkvi Bogu i ljudima obećaju vjernost dok ih smrt ne rastavi, da će se slagati i međusobno poštivati i u dobru i zlu. SVOJEVOLJNO kažu svoj "Da"! Bez ičije prisile.
Dođe li do rastave (od postelje i stola) oboje mogu na Pričest, ali samo ako ne "uskoče" u novu ljubavnu vezu. Zašto?
Ovako: opljačkao (orobio) sam već dvije draguljarnice, a sad planiram i treću. No, znam da je to opasan posao gdje bi me mogli i "ukebati", ubiti, pa s pištoljem u džepu, maskom i ostalim "alatom" za svaki slučaj odem na ispovijed - da ne umrem u grijehu?
I ja se, recimo, kajem. No što kad dođe onaj dio: "...I NEĆU više griješiti"?
Kako neću, kad imam i alat uz sebe!
Ne mogu dobiti odrješenje? O, mogu ja prevariti svećenika, ali Boga ne. Tim bolje kad bi me svećenik prokužio - nema onoga NEĆU VIŠE, pa je ta ispovijed čak još novi grijeh, laž.
.
Rastavljeni koji ulete u novu vezu ili brak ne mogu u ispovijedi reći "Neću više griješiti", jer stalno griješe: pored svog bračnog druga imaju oboje "zamijenu" za njega/nju. Znači, NEMA više Pričesti. Ali ne može se biti nikome u Crkvi ni kum/kuma! Kao da je ispovijed "osnovni" sakramenat, (zar nije?), ona kao da je ključ. Nema valjane ispovijedi, nema ostalih sakramenata.
A jeste li razumjeli da je i brak sakramenat koji se može primiti samo jednom u životu?
Mislim da je posve jasno i nekako normalno da, usprkos velikoj ljubavi s novim drugom, brak se ne može sklopiti u Crkvi, osim ako se dokaže da onaj prvi brak nije valjan, što znači da nije ni sklopljen (ako je nešto neispravno "sklopljeno" ni nije sklopljeno)!
I - mada činjenice tobože "daju" nekakvo opravdanje, jer ostavljena osoba NIJE kriva za rastavu - ostaje činjenica da je jednom sklopljneni brak je do smrti: Što Bog združi, čovjek neka ne rastavi.
I nitko se ne smije ljutiti na svećenika, zar ne?

Vrh

PostPostano: Sub svi 04, 2013 13:40 

Kod tebe je specifična situacija. Koliko ja znam,, ona se može i crkveno razvesti, ali za to treba jako dobar razlog koji biskupi razmatraju,, pa čak i Papa. Kad,, i ako dobije crkveni razvod,, tek onda se opet crkveno moze vjencati. Dakle nije riječ u svećeniku.

Vrh

PostPostano: Sub svi 04, 2013 14:58 

ivvicca je napisao/la:
Kod tebe je specifična situacija. Koliko ja znam,, ona se može i crkveno razvesti, ali za to treba jako dobar razlog koji biskupi razmatraju,, pa čak i Papa. Kad,, i ako dobije crkveni razvod,, tek onda se opet crkveno moze vjencati. Dakle nije riječ u svećeniku.

I nije!
A i kod mene nije nikakva specifična situacija i nema veze sa mnom, nego s tobom. Brate, ako si naumio vjenčati se, pa izvoli! SVI, pa i ja ti ukazujemo na stav Crkve, ali ti ne odustaješ? OK! Izvoli!Ponavljam: NEMA CRKVENOG RAZVODA, tako nešto ne postoji!
Riječ je o terminologiji - ako nešto NIJE sklopljeno, (spojeno, ustanovljeno, povezano) kako treba tada NIJE NI SKLOPLJENO, povezano itd. Pa nema ni potrebe za razvodom / poništenjem nečega što ne postoji, zar je to rako nerazumljivo?
Bez dokaza da je crkveno sklopljeni brak nevaljalo sklopljen NE može se Crkveno razvesti!

Vrh

PostPostano: Ned svi 05, 2013 12:26 

Ne slazem se Zdrave sa tobom. Moze se raskinuti crkveni brak. Nekoliko poznatih osoba su se tako razveli, uz blagoslov Rima i Svete stolice. Dakle MOZE se sluzbeno razvesti i crkveni brak. Samo mora biti nekakav valjani razlog koji ce to omoguciti.

Vrh

PostPostano: Ned svi 05, 2013 12:38 

Nas poznati pjevac Thompson se crkveno razveo sa Danijelom Martinovic,,,, samo to je jako skupo i placa se Vatikanu. Suska se da je Thompson platio Vatikanu 300000€.

Vrh

PostPostano: Ned svi 05, 2013 14:53 

ivvicca je napisao/la:
Nas poznati pjevac Thompson se crkveno razveo sa Danijelom Martinovic,,,, samo to je jako skupo i placa se Vatikanu. Suska se da je Thompson platio Vatikanu 300000€.

Molim te ne piši gluposti!
Ako je davno Vatikan odbio dati razvod kralju s odgovorom da je brak nerazrješiv, po kojoj bi to logici Crkva pristala pogaziti svetinju radi nekog pjevača?
Ima ljudi koji su dobili proglašenje braka ništetnim, tj. utvrđeno je da brak nije bio pravovaljano sklopljen, tj nije ispunjavao sve one uvjete koji moraju biti zadovoljeni da bi se sklopila sakramentalna ženidba. Osobno poznajem osobu koja nije potrošila ni kunu, jer je nije ni imala pa je bila oslobođena i taksa koje se inače plaćaju. A parnica je trajala 9 godina, prošla tri instance suđenja.
Nego, a zašto bi ste vi sklapali sakramentalnu ženidbu? Jeste li uistinu katolici koji žele svoj brak živjeti kao posvećenje i kojima je je on hod s Gospodinom? Ako je tako, kako to da tako dugo živite nevjenčano, što je grijeh?
Sakramenat ženidbe nije parada nego svetinja.

Vrh

PostPostano: Ned svi 05, 2013 15:11 

sara je napisao/la:
...Nego, a zašto bi ste vi sklapali sakramentalnu ženidbu? Jeste li uistinu katolici koji žele svoj brak živjeti kao posvećenje i kojima je je on hod s Gospodinom? Ako je tako, kako to da tako dugo živite nevjenčano, što je grijeh?
Sakramenat ženidbe nije parada nego svetinja.

.
Pa tu je cijeli problem!
NAMJERNO nisam dotaknuo da - ako doista žive već 10 godina - da toliko godina žive u grijehu i to oboje! I ZATO je "problem" u ispovijedi..(.koje ne može biti prije hipotetskog vjenčanja).
Vjenčanje u crkvi zbog zadovoljenje nekakve forme je van pameti.
Ja odustajem od ove teme, jer je postala "ringišpil".
Mir i svako vam dobro!
.
link do Crkveni sud:
http://medjubiskupijski-sud-zagreb.net/

Vrh

PostPostano: Uto svi 07, 2013 18:54 

Zao mi je sto tako razmisljate o meni. Pravom katoliku bi bili drago da se netko vjenca u crkvi pred Bogom, bez obzira koliko dugo sam bio u grijehu,, jer za zivot po Bozjim zapovjedima nikad nije kasno. I umjesto da pomognete vi sudite i optuzivate. Zar je to u vjernickom duhu??? NE SUDI, DA TEBI NE BUDE SUDJENO. I ako je netko od vas bez grijeha,, neka prvi baci kamen. Ja se zelim vjencati pred Bogom,, i zivjeti brak po Bozjem zakonu,, a ne praviti od toga neku formalnost, zar je to tesko shvatit? Ja sam covjek koji se moli svaki dan,, pokusavam pomoci drugim ljudima,,, prosjaku dam novca, volim ljude i iz dana u dan se trudim biti sve bolji covjek. Da,, dugo sam u grijehu, i to zelim promjeniti,, ne zbog formalnosti, nego zbog vjere. Nije lijepo sto me optuzujete,,,, uspjeli ste me rasplakati,, ali nema veze, nisam ljut na vas,,, ustvari sve vas ljubim. Neka je dragi Bog sa svima vama.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata