Posljednji spomenuti se bojao Boga, pa nije koristio svoje "fičere".
Npr. to bi bilo slično kao da bih rekao nisam učio, nisam radio jer bih mogao pogriješiti učeći i radeći...
Kakav je taj učenik ili radnik?
On nije niti dobar niti loš učenik/radnik - on time prestaje biti učenik ili radnik...
Nije stvar u pogreškama i grijesima, već da li živim životom punog ljubavi i mira ili se uništavam time što odbacujem ono Bogom dano.
Lk 4,12
Odgovori mu Isus: "Rečeno je: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!"Ne radi se ovdje da su prijetvori dobro prošli, već o tome da mi grešnici koji gledamo i na ovozemaljsko "carevo" tj. bogatstvo, moć, ugled, dostojanstvo,...
možemo se popraviti i na kraju donjeti višestruki urod sazdan od ljubavi.
Isus mi tu poručuje da se mogu pokajati za "carevo" i obratiti na Božje.
Dakle, ja grešnik mogu donjeti urod sazdan od ljubavi. Ali ako u startu odbacujem tijelo, maštu, um... ja na kraju osuđujem sam sebe jer uništavam Bogom dane darove ne koristeći ih za nadilaženje samog sebe umnažajući ljubav.
Tko voli učenika koji ne uči jer se boji da krivo nauči? Nitko, pa niti on sam sebe. Osudio se i prestao biti učenik.
Tko voli radnika koji ne radi jer se boji da krivo uradi? Nitko, pa niti on sam sebe. Osudio se i prestao biti radnik.
Tko voli ljubavnika koji ne ljubi jer se boji da pogrešno ljubi? Nitko, pa niti on sam sebe. Osudio se i prestao biti ljubavnik.
Tko voli čovjeka koji ne želi živjeti jer se boji da pogriješi? Nitko, pa niti on sam sebe. Osudio se i prestao biti čovjek.
Lk 19,22
"Kaže mu: 'Iz tvojih te usta sudim, zli slugo! Znao si da sam čovjek strog, da uzimam što nisam pohranio i žanjem što nisam posijao? Budimo učenici, budimo radnici, budimo ljubavnici - na kraju budimo ljudi koji uče, rade i ljube - koji žele žijeti život punim plućima.
Hvala ti i slava Bože na ovom predivnom tijelu, mašti, umu, na svemu oko nas što čini ovaj svijet veličanstvenim mjestom za život