Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 17:52

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 95 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lip 08, 2020 21:26 

Nazalost ovo sam morao citirati,iako je ruzno za reci al' sa nekim ljudima nemozes drugacije.
Tema ove price je kako sam ja dosao iz vjere u skoro nevjeru,i dosli smo do TE,gdje @hrki govori kako je sve opisano u postanku,postanak je knjiga zasnovana na mitu,nema nigdje objasnjenja kako je nastao svijet i kako su se razvili organizmi u Bibliji,Biblija je vjerska a ne znanstvena knjiga,kakvo sotonsko djelo,pa teoriju Big Banga je postavio Georges Lemaître belgijski katolicki svecenik,postanak samo na kratak naci slikovito opisiva nastanak svega,a ne kako je nastalo i bit postanka je da je kreator Bog kojega neznamo niti smo vidjeli niti culi,niti znamo kako izgleda niti kako se zove ko je On uopce, ja ti opet ponavljam da problem sa TE je zato sto ortodoksni katolici kazu da je ta teorija nacin da se izbavi Bog iz svega ,ne vec je teorija koja pase ateizmu da izbaci Boga iz svega odnosno samo koristi osim u znanstvene svrhe da stipa vjernike koji neznaju kako se suprostaviti tome,toe znanstvena teorija ja ti opet ponavljam da covjek nije mogao nastati odjednom,odakle nam trtica,dlake, i jos neki zakrzljali djelovi zivotinje isto tako.
Al' sa tobom nema smisla raspravljati ovdje o tome.

Ja ti ponavljam ja samo trazim istinu,i postanak nisu Isusove rijeci,znamo sta je bitno u krscana za spasenje,postanak nije garant,toe mitski ispricana prica koja ti pokusava da lakse shvatis pogotovo ljudima prije par tisuca godina,netko je pisao sta je znao mnogo vise al kako objasniti ubogim masama koje nisu imale stupanj inteligencije visok sta je mikroorganizam, u tome je poanta.
Previse doslovno shvacas Bibliju,znaci i Papa koji je priznao Teoriju Evolucije i Big Bang kazes da je mason i sotonski sluga,super bravo za tebe.
Osvjesti se nemoras vjerovati u teoriju al nemas budimo realan nikakv dokaz da pobijes to,pukim kazivanjem da je postanak istina nisi nista postigao,postanak je istinit ali je i mitski....zbroj 2+2.

Ja trazim odgovor tipa zasto patnja,tko je Bog sta zeli od nas,tko je u pocetku pogrijesio tko je bio Adam Eva sto su napravili,jeli patnja i smrt stvarno usla u svijet preko grijeha,al kako su mogli biti adam i eva besmrtni u smrtnom materijalnom svijetu,mozda je to figurativno,pokusao sam traziti u Evandjelju alternativnim evandjeljima pricom ev tu na forumu,itd itd,koji je smisao zivota,gdje je Isus sada ako je ziv u svom tjelu,jel njegov Duh kod oca ili je sa tijelom zajedno kod oca,gdje je to mjesto Nebo jeli to kako je netko ovdje naveo stanje ili mjesto,zbog cega nas je stvorio,kako trojica a opet jedan,jeli nas Bog zamislio odmah smrtne u pocetku stvaranja jer kako moguce biti besmrtan u smrtnom svijetu kao sto je zemlja odnosno materijalnom gdje sve propada,kakva je ovo avantura na ovoj zemlji,sta ima izvan svemira,itd itd...kuzis to su moja pitanja.

Gledaj ti mene ovdje olajavas kao da nista neznam..
Mozda ti nista ne znas
Dao sam ti tocan link gdje ti misticarka od Boga dobiva detaljno o padu adama i eve ,to ti je na kraju iza 78 pigkavlja onog prvog sveska spjeva o bogocovjeku
Tebi je lijeno procitati jefan clanak za 10 minuta,a nije ti lijeno pisati ovolike plahte pitanja???
Procitaj taj clanak o istocmom grijehu pa daj svoje misljenje!
Na kraju krajeva ti si pitao o tome..ja ti dajem odgovor,a ti ga spriori odbacujes??? Tko je tu lud?

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2020 21:29 

Kada to procitas i das svoj osvrt mogu ti se vratiti na neka pitanja koja si postavio u onoj plahti.Inace nema smisla
Pitao si za istocni grijeh,ja ti dajem link-odgovor,tebi tesko uzeti 10 minuta da procitaš??

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2020 16:29 

[quote="hrki » Pon lip 08, 2020 21:26"][/quote]
https://studentski-pastoral.com/index.p ... pelana/661 ...Evo što don Damir Stojić i papa Benedikt govore o toj mističarki na koju se pozivaš. I još čovjeku tumačiš da je to od Boga...Nije ispravno, mislim , to raditi...

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2020 16:45 

Hvaljen Isus i Marija,
Nedavno sam razgovarao o temi tjelesnog odnosa prije istočnoga grijeha. Neki su tvrdili „da nije došlo do istočnoga grijeha ne bi danas bilo tjelesnog odnosa“ i argumentirali to izjavom Isusa Krista u knjizi Marije Valtorte "da je Bog stvoriteljski čin ostavio ustvari samo za sebe“, tj. da bi Bog to radio na neki drugi način nego što se danas radi ali da današnji tjelesni odnos ipak nije grešan jer ga je Bog, (nakon prvoga grijeha) „ipak“ dozvolio?
Moje razmišljanje je suprotno tome. Mislim da je Bog od početka zamislio tjelesni odnos između muškarca i žene. Možda bi to danas „izgledalo“ tj. „osjećalo" bi se drugačije da nije došlo do prvoga grijeha, ali mislim da bi ipak bio tjelesni.
Zamolio bih vas za odgovor na ovo pitanja.Veliko HVALA.

Uvijeke!

Kršćanski nauk o braku i spolnosti utemeljen je uvelike na prvoj biblijskoj knjizi, Knjizi Postanka. Naime, u prvom izvještaju o stvaranju stoji: Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: »Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite!» (1,27-28). Ovo je bilo prije čovjekova pada u grijeh, dakle spada u izvorni Božji naum. Valtortini spisi, uistinu, tvrde da je Bog njihovo sudjelovanje u stvaranju zamislio na drugi način, ne putem tjelesnog, spolnog jedinstva. Međutim, ta teorija praktički je neodrživa u svjetlu onoga što govori drugi izvještaj o stvaranju, također opisujući stanje prije grijeha:
“Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo” (2,24). Ovo “jedno tijelo” ne može biti jasnije rečeno i kroz cijelu je judeokršćnsku tradiciju shvaćano kao uspostava one stvarnosti koju nazivamo ženidbom ili brakom, a koju je Gospodin Isus uzdignuo na dostojanstvo sakramenta.

Takav nauk potvrđen je i u najvišim izrazima crkvenoga Učiteljstva. Tako Veliki katekizam sv. Pija X. kaže o sakramentu ženidbe: «Ženidbu je ustanovio sam Bog u zemaljskom raju». Suvremeni Katekizam Katoličke Crkve u broju 1603 donosi isti nauk: "Intimna zajednica bračnog zivota i ljubavi, koju je Stvoritelj utemeljio i providio vlastitim zakonima, sazdaje se ženidbenim ugovorom (...) Sam je Bog začetnik ženidbe". Zvanje za ženidbu upisano je u samu narav muškarca i žene kakvi su izašli iz ruke Stvoriteljeve.”

U tom smislu sasvim ste ispravno shvatili Teologiju tijela. Što se pak tiče Valtortinih spisa, oni su više puta i na više načina obilježeni kao teološki problematični, te su najviši crkveni službenici, među kojima vrhunski teolog kardinal Joseph Ratzinger – kasniji papa Benedikt XVI, ukazivali na to da se Spjev o bogočovjeku ne može smatrati nadnaravnim u porijeklu, te da Index zabranjenih knjiga (na kojem se našao i ovaj Spjev) zadržava svoju moralnu snagu iako službeno više ne postoji.

Uz zaziv Božjeg blagoslova upućujem Vama i obitelji srdačan pozdrav u Gospodinu!

don Damir
(Ovo sam ponovo pastala ovako jer čini mi se da ne otvara link kako valja.)

Vrh

PostPostano: Sri lip 10, 2020 09:30 

Ovdje je samo potvrđeno da sve što je Bog stvorio je dobro.
Kad se ide u ocjenu stvorenoga tj. kad se ide u spoznavanje dobra i zla, lako se zaluta tj. umire se.
Post 2,15-17
Jahve, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva.
Jahve, Bog, zapovjedi čovjeku: "Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi,
ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!"

Stvoreni smo da obrađujemo i čuvamo vrt, a ne da konzumiramo spoznaju dobra i zla jer tada se uništavamo - umiremo.
Po otkupljenju spasitelja Isusa Krista možemo dajući privolu ponovno se roditi djelovanjem Duha Svetoga.
Bogu hvala i slava!

Vrh

PostPostano: Sri lip 10, 2020 16:43 

Pomoli se, viz, koji put za mene da i ja dođem u takvo stanje.

Vrh

PostPostano: Pet lip 12, 2020 06:47 

Nema problema :))
Kad si u molitvi sa Bogom kad dozvoliš mijenjanje sebe Duhom Svetim - kad se zaljubiš u ovaj život u ovaj svijet - svatko tko te zamoli blagosloviš ga, a i ono najvažnije: ne samo one koji te zamole, već u mislima blagosloviš i sve što me razdjeljuje (spoznaje dobra i zla) jer svatko od nas je hram Duha Svetoga:
Mt 12,25-30
A on, znajući njihove misli, reče im: "Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno opustjet će i svaki grad ili kuća u sebi razdijeljena neće opstati.
Ako Sotona Sotonu izgoni, u sebi je razdijeljen. Kako će dakle opstati kraljevstvo njegovo?
I ako ja po Beelzebulu izgonim đavle, po kome ih sinovi vaši izgone? Zato će vam oni biti suci.
Ali ako ja po Duhu Božjem izgonim đavle, zbilja je došlo k vama kraljevstvo Božje."
"Ili kako bi tko mogao ući u kuću jakoga i oplijeniti mu pokućstvo ako prije ne sveže jakoga? Tada će mu kuću oplijeniti."
"Tko nije sa mnom, protiv mene je, i tko ne sabire sa mnom, rasipa."

U molitvi Bogu Ocu, slaveći ga, kažemo i "Dođi kraljevstvo Tvoje", što znači da se samo po Duhu Svetome otkupljenjem Isusa Krista ognjem neugasivim spaljuje zlo u meni/nama.
Samo se tako preko Ljubavi tj. u Ljubavi možemo riješiti zla u sebi. Inače nećemo opstati, opustjeti ćemo, uništiti ćemo se, zacijelo ćemo umrijeti...
Kad se molitvom sa privolom riješimo zla djelovanjem Duha Svetog - nastupa slavelje u zahvalnosti i poniznosti - nastupa kraljevstvo Božje.

Radosna je to vijest. Radujmo se :DD
Sabirimo zajedno sa Kristom.

Vrh

PostPostano: Pet lip 12, 2020 16:02 

Ali Isus je nešto govorio, da ne pripadamo ovom svijetu, da se ne oslanjamo na čovjeka, da ćemo imati patnju, i tako sve...
Tako da se baš ne smijemo zaljubiti u ovaj život ovaj svijet? Ili sam krivo shvatila?
A ljubav, s njome sve pobjeđuješ...Kao da je lako imati tu ljubav? Samo odlučiti? A ljubavi niotkud...

Vrh

PostPostano: Pet lip 12, 2020 19:14 

To je dvojako: oslanjati se na nekoga...
Imamo osim ograničenja što ne smijemo i zapovjedi ljubiti (nije samo jedna zapovijed, nego jedna proizlazi iz druge) i obje treba vršiti (teško je drugu ne vršiti kad vršimo prvu).
Dakle ne samo da imamo zadaću umnažanja talenata tj. davanja uroda vršeći zapovjedi ljubavi prema Bogu; već imamo zadaću umnažati ljubav i prema bližnjemu tj. prema hramovima Duha Svetoga (drugima i na kraju i sebi).
Kad ljubimo mi ujedno i poštujemo, slavimo, zahvaljujemo, ne uzdižemo se , niti se uznosimo da ja mogu, znam bolje nego ...
Sjetimo se doba zaljubljenosti. Ja tada nisam osuđivao, ocjenjivao, rangirao... Bio sam u "7-om nebu" i to uznošenje/uzdizanje mi nije bilo niti na "kraj pameti" :))

Istina je da ne pripadamo ovom svijetu. No ovdje trebamo stvarati umnažajući ljubav vršeći 2 zapovjedi ljubavi za život vječni (ne ovaj prolazni raspadljiv).
Ovaj svijet je sa razlogom raspadljiv jer bi inače vrlo lako bili oholi "na kvadrat" pa nas smrt, patnja, bol, muka,... malo "prizemlji" - aterira.
To raspadljivo jako lako podnosimo kad vršimo 2 zapovjedi, pa stoga i u ovome životu može biti predivno očaravajuće živjeti ("kako na nebu, tako i na zemlji").
Stoga zaljubljenost u ovaj svijet je samo posljedica ljubljenja Boga, kao i ljubljenja bližnjega - hrama Duha Svetoga. To je opće usmjerenje našeg djelovanja dobiveno privolom kao mladoženja/mladenka na vjenčanju :))
Jednostavno trebam/trebamo biti u Ljubavi - u zajedništvu - Ja Jesam.

Nije lako samo tako odlučiti - moglo bi se tako reći. Postoje razne kontemplacijske molitve za fokusiranje, postoji post - priprema za odlučnu promjenu sebe.
Postoje razne stvari, tragični događaji, molitva za mudrost i razboritost,... ima toga dosta.
No kad se počnem obraćati, to je nezaustavljivo jer postaje nevjerojatno lako.
Postoji čak i fizička osjetilna strana obraćivanja - ne može da se na kraju ne osjeti i tijelom. Mi tijelom osjećajima preko osjetila doživljavamo ljubav tj. Ljubav.

Nadam se da sam malo ohrabrio na odaziv pozivu našeg spasitelja Isusa Krista.
Vjerujem u njegovo otkupljenje, a to sa obraćenjima sam se i uvjerio, pa zato i radosno svjedočim u poniznosti Radosnu vijest.
Bogu hvala i slava!
:DD

Vrh

PostPostano: Ned lip 14, 2020 14:50 

Ovako posto zelim biti krscanin,prije svega ispricavam se od srca svima ako sam koga uvrijedio ovdje iako je na forumu,al opet ovo sta pisem izaslo je iz moje glave,u posljendje vrijeme sam dosta slusao znanstvenike pa zato mozda pisem u korist teorije evolucije,al ja zbilja ne vidim neku spor izmedju vjere i teorije evolucije i samo sam napisao da je cak i Papa Franjo priznaje jedino sto se ne uklapa je smrt jer ako nas je Bog zamislio da zivimo smrt se jedino ne uklapa u teoriju evolucije jer teorija sama po sebi provodi smrt ovih bica...a i nije mi jasno kako bi opce zvijeli vjecno u ovoj dimenziji materijalnog i raspadljivog...nesto tu nestima,i oko grijeha i oko svijeta,ja sam prije par stranica odgovorio da nam je odgovor pred nosom al ne mozemo ga spoznati,vjv zbog grijeha i zato sto smo slijepi pored ociju, :roll: kazem vam isitna je blizu kao i odgovor i sva ta silna filozofija i svjetonazor bi se srocio u 2-3 recenice, al jednostavno neznamo,zato smo ponekad ljuti bezobrazni, (kao i ja ovdje) bijesni itd itd.
Procitao sam to spjev o Bogocovjeku sta si dao nisam cijeli al jesam ono dodatno dole oko istocnog grijeha gdje se spominje da je grijeh bio oko odnosa al' nez jeli isitian ili ne prosudite sami ja necu spominjati.Mozda da mozda ne....

Sto se tice Viz postova stvarno su okej,i zato je Isus rekao da budemo kao djeca djeca nemaju spoznaju iako su svjesni sebe,oni ne vide boju koze niti hendikep osobe,niti boju ociju niti ista nit ise stide kad bace odjecu ispod sebe nit ise crvene zbog toga,jer su nevini,i rekao je jedan svecenik iz New Yorka da smo mi duhovna bica sa ljudskim iskustvom a ne ljudska bica sa duhovnim iskustvom.
Sta mislite jeli ovo samo jedna avantura,ono glupa avantura i na kraju bude sve uredu... neznam al mi ime evanđelje daje neku nadu jer je to radosna vijest,ponekad mislim da svecenici svi pregone sa nekim crnilom i tako tim iako ima stvari sto rastuzuju i ne mozes uvijek biti sretan.
I koje je opce ime Boga,koe Bogom nazvao Bog,odakle ime Bog,koe je njemu opce ime sta znaci Ja Jesam koji Jesam,opcenito sta vi mislite mozda Boga nije ni briga dali vjerujes u Njeg mislim samo da budes dobar covjek i da imas savjest,djecu da pitas za Boga mozda nebi ni znali sta je to al po naravu stvari su nevina bica.
Nez..previse pitanja.

Vrh

PostPostano: Pon lip 15, 2020 13:34 

To je dvojako: oslanjati se na nekoga...
Imamo osim ograničenja što ne smijemo i zapovjedi ljubiti (nije samo jedna zapovijed, nego jedna proizlazi iz druge) i obje treba vršiti (teško je drugu ne vršiti kad vršimo prvu).
Dakle ne samo da imamo zadaću umnažanja talenata tj. davanja uroda vršeći zapovjedi ljubavi prema Bogu; već imamo zadaću umnažati ljubav i prema bližnjemu tj. prema hramovima Duha Svetoga (drugima i na kraju i sebi).
Kad ljubimo mi ujedno i poštujemo, slavimo, zahvaljujemo, ne uzdižemo se , niti se uznosimo da ja mogu, znam bolje nego ...
Sjetimo se doba zaljubljenosti. Ja tada nisam osuđivao, ocjenjivao, rangirao... Bio sam u "7-om nebu" i to uznošenje/uzdizanje mi nije bilo niti na "kraj pameti" :))

Istina je da ne pripadamo ovom svijetu. No ovdje trebamo stvarati umnažajući ljubav vršeći 2 zapovjedi ljubavi za život vječni (ne ovaj prolazni raspadljiv).
Ovaj svijet je sa razlogom raspadljiv jer bi inače vrlo lako bili oholi "na kvadrat" pa nas smrt, patnja, bol, muka,... malo "prizemlji" - aterira.
To raspadljivo jako lako podnosimo kad vršimo 2 zapovjedi, pa stoga i u ovome životu može biti predivno očaravajuće živjeti ("kako na nebu, tako i na zemlji").
Stoga zaljubljenost u ovaj svijet je samo posljedica ljubljenja Boga, kao i ljubljenja bližnjega - hrama Duha Svetoga. To je opće usmjerenje našeg djelovanja dobiveno privolom kao mladoženja/mladenka na vjenčanju :))
Jednostavno trebam/trebamo biti u Ljubavi - u zajedništvu - Ja Jesam.

Nije lako samo tako odlučiti - moglo bi se tako reći. Postoje razne kontemplacijske molitve za fokusiranje, postoji post - priprema za odlučnu promjenu sebe.
Postoje razne stvari, tragični događaji, molitva za mudrost i razboritost,... ima toga dosta.
No kad se počnem obraćati, to je nezaustavljivo jer postaje nevjerojatno lako.
Postoji čak i fizička osjetilna strana obraćivanja - ne može da se na kraju ne osjeti i tijelom. Mi tijelom osjećajima preko osjetila doživljavamo ljubav tj. Ljubav.

Nadam se da sam malo ohrabrio na odaziv pozivu našeg spasitelja Isusa Krista.
Vjerujem u njegovo otkupljenje, a to sa obraćenjima sam se i uvjerio, pa zato i radosno svjedočim u poniznosti Radosnu vijest.
Bogu hvala i slava!
:DD

Meni ne ide tako lako, svakodnevna mi je to borba. A Ljubav još ne doživljavam. Bar ne tako, ili toliko...

Vrh

PostPostano: Uto lip 16, 2020 05:14 

Da svakodnevna je to borba, a može biti i drugačije. Ovisi o nama.
Jedan zgodan video to pokazuje:
https://www.youtube.com/watch?v=n5E8gyDPs70
Možemo osuđivati, a to nas osuđivanje dovodi do nekih spoznaja - moguće spoznaje da se ja trebam mijenjati.

Vrh

PostPostano: Ned kol 16, 2020 09:36 

Kad smo kod opsjednutosti i ateizma, gle ovog lika - taj je već na putu u pakao autocestom sa četiri trake - https://www.index.hr/vijesti/clanak/vel ... 05169.aspx

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2020 10:44 

Kad smo kod opsjednutosti i ateizma, gle ovog lika - taj je već na putu u pakao autocestom sa četiri trake - https://www.index.hr/vijesti/clanak/vel ... 05169.aspx

Uopće ne razumijem o kome pričaš? O autoru antikatoličkog članka ne indexu? Pa tko to čita?

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2020 20:29 

Uopće ne razumijem o kome pričaš? O autoru antikatoličkog članka ne indexu? Pa tko to čita?

Nazalost mnogi koji sebe nazivaju katolicima...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 95 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata