Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 14:39

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 652 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 44  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet stu 12, 2021 23:25 

Ma koja korist od njihovog priopćenja. Da su htjeli, mogli su ranije reagirati. Nama je jasno rečeno, sutra se cijepiti. Inače, ako ne, neće mi biti plaćeno zestiranje, a da je stožer rekao da je u siječnju gotovo s testiranjem. Dakle, cjepi se ili traži posao. Nisam antivakser, no nisam se namjeravala cijepiti a moram.

Vrh

PostPostano: Sub stu 13, 2021 11:35 

Ma koja korist od njihovog priopćenja. Da su htjeli, mogli su ranije reagirati. Nama je jasno rečeno, sutra se cijepiti. Inače, ako ne, neće mi biti plaćeno zestiranje, a da je stožer rekao da je u siječnju gotovo s testiranjem. Dakle, cjepi se ili traži posao. Nisam antivakser, no nisam se namjeravala cijepiti a moram.

Tek sam sad vidjela tvoju poruku i moram ti reći da je ovakva situacija za tužbu (to je nemoralan psihološki pritisak), jer nije donesena odluka stožera o "obaveznom cijepljenju" nego o "obaveznom testiranju".
Predlažem da dobro proučiš svoja prava:
https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocs ... iranje.pdf
Znači, u ponedjeljak napravi test (brzi antigenski), isti dan na portalu "e-građani" podigni covid-potvrdu i imaj je sa sobom u utorak. Ako te poslodavac niti s njom ne pusti unutra (ako je baš takav lokalni šerif-nasilnik), nazovi policiju. Trebaš imati 2 svjedoka da si došla na posao, napravite na licu mjesta zapisnik i imaš osnove za tužbu ukoliko poslodavac bude ustrajao u svojoj odluci i da ti napismeno otkaz (na koji nema pravo! - prema aktualnim mjerama stožera). Tu si ti u pravu i nikako ti ne može dati otkaz, a ove prijetnje (cijepi se ili traži posao) ako imaš napismeno (digitalno ili na papiru) također su utužive.
Članak X. iste odluke - poslodavac je obvezan (osobama koje podnesu zahtjev) refundirati troškove testiranja.
Isto tako, članak IV. (ako ima više zaposlenika) covid-potvrde pokazuju se samo osobama koje je poslodavac za to ovlastio (zato traži pismeno ovlaštenje na uvid!) i ne pokazuj potvrde svakome.

Nisi sama, imam saznanja da se u utorak sprema veliki kolektivni neposluh (u više sektora) onih koji su i protiv cijepljenja i protiv prisilnog testiranja... Što je više ljudi zajedno, manja je šansa da će netko dobiti otkaz. Samo hrabro, molit ću se za tebe...

Vrh

PostPostano: Sub stu 13, 2021 21:08 

Ovo je već objavilo više portala, pa ako nije u sukobu s našim pravilima foruma (Giovi može reagirati):

"Odvjetnici su zadnja instanca u zaštiti prava svakog građanina, i ovim putem šalju ovu poruku da osjećaju moralnu dužnost poduzeti pravne korake.
Najavljeno je nekoliko stotina tužbi.
Dragi ljudi, svi koji osjećate da su vam ugrožena temeljena ljudska prava, da su vas oštetili na poslu, ili nešto drugo povezano s uvođenjem ovakvih covid potvrda - pošaljite mi kratki opis problema sa svojim kontaktima (da vas odvjetnici mogu nazvati) na mail: marinmileticmost[@]gmail.com "

*
*

Dodajem tome jednu današnju "vrhunsku logiku" našeg premijera. Jutarnji je zabilježio njegove riječi:
"Prije nismo imali cjepivo, samo mjere. Imamo manje hospitaliziranih i umrlih. Cjepivo štiti."

Statistika ga razotkriva: ove jeseni ima više zaraženih (recimo da su većinom necijepljeni), a manje umrlih (recimo da su i oni većinom necijepljeni). Kako je cjepivo moglo utjecati na to, ako su i zaraženi necijepljeni (kao i prošle godine)?
Stvar je možda isključivo u novom mutiranom soju virusa, koji i nije toliko smrtonosan kako mediji propagiraju...

Ima još jedna važna stavka: naš zdravstveni sustav uopće ne broji zaražene-cijepljene (drugim riječima, oni svakodnevnu statistiku koju nam serviraju itekako namještaju.) Čitala sam, a imam i više iskustva iz svoje okoline: da ukoliko cjepljena osoba razvije simptome korone (temperatura, dijareja, glavobolja...) i kućni test pokaže da je pozitivna, liječnik ju uopće ne šalje na PCR ili BAT, već samo da upute za liječenje kod kuće. Njeni ukućani, ukoliko su i oni cijepljeni, moraju na posao, liječnik ih ne šalje u izolaciju... i tako virus cirkulira. A statistika pokazuje samo necijepljene koji se redovito šalju i na PCR i na BAT (da se službeno dokaže zaraza).

Ova očigledna prijevara u praćenju prisutnosti virusa u nekoj okolini - ima veliki medijski utjecaj na sveprisutni strah od necijepljenih, a zapravo su oni koji imaju Covid-potvrde taj nepoznati faktor prenošenja virusa i njihove potvrde ne samo da su beskorisne, već su i potpuno štetne.

Vrh

PostPostano: Pon stu 15, 2021 00:38 

HBK je dala izjavu u vezi toga:
"Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. U tom kontekstu sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu. Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja."

Svakoga bi ohrabrio da ne pristaje olako na bilo što iz pritiska i prisile, već da radi prema svojoj savjesti. Ako će se cijepiti ili pak ne cijepiti, neka to bude dobro promišljeno, sa upoznatim rizicima i dobrobitima. Cijepljenje mora biti dobrovoljno, kako to navodi kongregacija, i kako upozoravaju i naši biskupi.

Lijepo su to rekli, i ja bih volio da je cijepljenje bez prisile i uvjetovanja, samo kako objasniti onih 50 % stanovništva koji se nisu cijepili da se cijepi? Da, neka svatko radi po savjesti, ako mu savjest kaže da se cijepi inače, na žalost, i opet ponavljam, na žalost, mora biti prisile.

Vrh

PostPostano: Pon stu 15, 2021 06:35 

Ti pozivaš na prisilu.

Isus nas poziva na ljubav i to bezuvjetnu (uvjetna ljubav u biti i nije ljubav).
Smetaju te oni koji imaju drugačije mišljenje.

Ja se odazivam na Isusov poziv za koji treba mrvica vjere u Boga (ne mogu se kleti da sam stalno u odazivu).
Kad prihvatim bližnjega i njegovu Bogom danu slobodnu volju, ja prihvaćam svoju jedinstvenost Bogom danu.
Samo preko ljubavi ja ostajem u ljubavi.
Samo molitvom Bogu koji je apsolutna ljubav, ja vidim ljepotu života svih nas jedinstvenih, ja ljubim drugačijeg - različitog - neprijatelja!

Opiranjem zlu ne odazivamo se Isusovom pozivu.
Ja razumijem zašto se opireš slobodi drugoga i zašto pozivaš na prisilu pod moram.
Razumijem i zašto se rijetki odluče na molitvu Bogu Ocu u radosti u ljubavi u miru.
Odgovor je u vjeri koja nas jedino spašava.

Mir sa tobom i svima nama!

Vrh

PostPostano: Pon stu 15, 2021 10:01 

Mir i s tobom.

Isto takvo pitanje se može potegnuti i sa pravom na pobačaj na zahtjev. Nekome je moralan i po savjesti, nekome nije. Neka društva dozvoljavaju pravo na izbor, neka ne. A složit ćeš se da bi bolje bilo da prava na izbor u slučaju pobačaja nema ("prisila").

Tako je i sa cijepljenjem. Određen dio ljudi je nesavjestan, iz ovog ili onog razloga, čak onaj razlog "ne vjerujem vlasti" mogu razumjeti, samo što svi stručnjaci svih država na ovom svijetu, od najdemokratskijih do najautoritarnijih i najkorumpiranijih govore isto - cijepi se. Ne voliš naše, slušaj Nijemce što kažu.

Toliko od mene po ovoj temi.

Vrh

PostPostano: Pon stu 15, 2021 11:40 

Tek sam sad vidjela tvoju poruku i moram ti reći da je ovakva situacija za tužbu (to je nemoralan psihološki pritisak), jer nije donesena odluka stožera o "obaveznom cijepljenju" nego o "obaveznom testiranju".
Predlažem da dobro proučiš svoja prava:
https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocs ... iranje.pdf
Znači, u ponedjeljak napravi test (brzi antigenski), isti dan na portalu "e-građani" podigni covid-potvrdu i imaj je sa sobom u utorak. Ako te poslodavac niti s njom ne pusti unutra (ako je baš takav lokalni šerif-nasilnik), nazovi policiju. Trebaš imati 2 svjedoka da si došla na posao, napravite na licu mjesta zapisnik i imaš osnove za tužbu ukoliko poslodavac bude ustrajao u svojoj odluci i da ti napismeno otkaz (na koji nema pravo! - prema aktualnim mjerama stožera). Tu si ti u pravu i nikako ti ne može dati otkaz, a ove prijetnje (cijepi se ili traži posao) ako imaš napismeno (digitalno ili na papiru) također su utužive.
Članak X. iste odluke - poslodavac je obvezan (osobama koje podnesu zahtjev) refundirati troškove testiranja.
Isto tako, članak IV. (ako ima više zaposlenika) covid-potvrde pokazuju se samo osobama koje je poslodavac za to ovlastio (zato traži pismeno ovlaštenje na uvid!) i ne pokazuj potvrde svakome.

Nisi sama, imam saznanja da se u utorak sprema veliki kolektivni neposluh (u više sektora) onih koji su i protiv cijepljenja i protiv prisilnog testiranja... Što je više ljudi zajedno, manja je šansa da će netko dobiti otkaz. Samo hrabro, molit ću se za tebe...

Cijepila sam se u subotu (još me rame boli :)) ).
To ti ide tako- da, mogu raditi testove 2 X sedmično, no, neće ih poslodavac unedogled plaćati.
Rekli su da ćemo ih poslije plaćati iz vlastitog džepa, 100 kn po testu, 200 kn sedmično.
Vidjela sam priopćenje muslimanskih čelnika (ne mogu se sjetiti njihova naziva) da preporučuju poštivanje mjera stožera.
A ovi "naši" bi kako kažu u narodu i stisnuli i prdn...Priopćenje da svi budu zadovoljni, kao, oni su za, ali ne prisila...Da ne bi izgubili koju ovcu. Ne pomažu stožeru tako. A velika većina ih se cijepila. Ja sam isto bila za cijepljenje, da se svi cijepe osim mene. Što ću, tako je kako je.

Vrh

PostPostano: Pon stu 15, 2021 21:53 
Administrator

Može se svatko prema svojoj savjesti cijepiti ili ne cijepiti, ali prema odlukama Crkve ne može nametati da to bude obaveza.
To nije nova odluka naših biskupa, već je odluka otprije godinu dana Kongregacije za nauk vjere koju je svaki katolik trebao poštovati. Biskupi su je sada samo ponovili zbog trenutne aktualne situacije u Hrvatskoj, katolici ne mogu biti za ucjene i nametanje cjepljenja.

Treba dodati da cijepljenje ne zaustavlja širenje virusa, pa se politika COVID potvrda mijenja, kao u Njemačkoj gdje se od nedavno u nekim sektorima svi moraju testirati, bilo cijepljeni ili necijepljeni, jer je činjenica da i cijepljeni mogu širiti virus. Upravo zato katolici trebaju misliti na druge, biti oprezni i paziti na razumne mjere kako ne bi širili virus bez obzira jesu li cijepljeni i imaju li COVID potvrdu.

Vrh

PostPostano: Uto stu 16, 2021 09:54 

Treba dodati da cijepljenje ne zaustavlja širenje virusa, pa se politika COVID potvrda mijenja, kao u Njemačkoj gdje se od nedavno u nekim sektorima svi moraju testirati, bilo cijepljeni ili necijepljeni, jer je činjenica da i cijepljeni mogu širiti virus. Upravo zato katolici trebaju misliti na druge, biti oprezni i paziti na razumne mjere kako ne bi širili virus bez obzira jesu li cijepljeni i imaju li COVID potvrdu.

Giovi, koja je onda svrha cijepljena, što se cijepljenjem postiže, točnije ZAŠTO se ljudi uopće moraju cijepiti, ako i dalje šire virus, a znamo/čujemo da i nakon 2. doze ljudi na testiranju pokazuju da su pozitivni? Znači cijepi se bjesomučno sve dok ne budeš "NEGATIVAC"? :(
Jer, očito, biti pozitivan ne znači i da si bolestan. Ako nisi boletsan, onda i NEMAŠ COVID-19. Nekoliko mojih prijatelja su bili pozitivni, što je ustanovljeno NAKON što smo se družili, zajedno pili kave, pa je - pazi sad - samo moja supruga morala biti u karanteni, ja ne. A živimo u istom kućanstvo, zar ne? Zašto ne oboje? Dakako, nju nisu testirali, ni mene pitam zašto?
NIŠTA tu više nije logično. Nismo oboljeli... Ili smo mi imuni ili taj virus nije uopće opasan koliko ga "reklamiraju".

Vrh

PostPostano: Uto stu 16, 2021 11:55 

Svi koji tako misle neka odu na covid odjel.
Valjda će cijepljeni imati manje posljedice.
Već sam pisala o našem doktoru antivakseru. 3 tjedna na respiratoru, učinjena traheotomija. Čula sam da je jučer otvorio oči i da mu idu suze.
Činjenica je da se borimo sa nečim novim.
Biskupsko priopćenje- bolje da nisu. Koristi nikakve a u mojim očima su pali. Ne cijepi se "po savjesti" (dobro, neki da) već jer se mora.
Islamsko je vodstvo preporučilo mjere stožera a ovi kako rekoh i stisnut i prd...
Još slušam jučer neku dr u mirovini, Juranović čini mi se, kako na prosvjedu u ST viče da ćemo umrijeti svi koji se cijepimo u roku od 1- 5 g. Koja je to prava demokracija, gdje ona može tako ljude plašiti.
Ako bi bilo tako, svi moji dragi bi umrli, pa onda je ipak dobro što sam se cijepila.
A na Zemlji bi bilo kao u filmu "Planeta majmuna" :DD

Vrh

PostPostano: Uto stu 16, 2021 18:21 

Ne slažem se s osobnim napadima na bilo koga na ovom forumu i s korištenjem etiketa "antikrist" i slično... :evil:

Sad u službenim vijestima čitam kako Modernino cjepivo nije za mlađe od 30 godina jer izaziva probleme sa srcem (jučer umro i mladić u Solinu), a molim vas lijepo, kad je još umirovljeni imunolog Srećko Sladoljev pisao za isto cjepivo da je "otrov za srce", pa su ga Faktograf i slični razapinjali da širi antivakserske izmišljotine.

:roll: Cjepivo štiti. Da, treba se MOLITI da cjepivo štiti.

Jer nije stvar u cjepivu (svako tijelo reagira na svoj način), sve je u Božjim rukama.

mladić je bio cijepljen modernom?

Vrh

PostPostano: Uto stu 16, 2021 18:35 

Giovi, koja je onda svrha cijepljena, što se cijepljenjem postiže, točnije ZAŠTO se ljudi uopće moraju cijepiti, ako i dalje šire virus, a znamo/čujemo da i nakon 2. doze ljudi na testiranju pokazuju da su pozitivni? Znači cijepi se bjesomučno sve dok ne budeš "NEGATIVAC"? :(
Jer, očito, biti pozitivan ne znači i da si bolestan. Ako nisi boletsan, onda i NEMAŠ COVID-19. Nekoliko mojih prijatelja su bili pozitivni, što je ustanovljeno NAKON što smo se družili, zajedno pili kave, pa je - pazi sad - samo moja supruga morala biti u karanteni, ja ne. A živimo u istom kućanstvo, zar ne? Zašto ne oboje? Dakako, nju nisu testirali, ni mene pitam zašto?
NIŠTA tu više nije logično. Nismo oboljeli... Ili smo mi imuni ili taj virus nije uopće opasan koliko ga "reklamiraju".

ili je virus jako opasan a vlasti nam ne žele reći istinu da ne bi izbio kaos u svijetu

Vrh

PostPostano: Uto stu 16, 2021 18:39 

Može se svatko prema svojoj savjesti cijepiti ili ne cijepiti, ali prema odlukama Crkve ne može nametati da to bude obaveza.
To nije nova odluka naših biskupa, već je odluka otprije godinu dana Kongregacije za nauk vjere koju je svaki katolik trebao poštovati. Biskupi su je sada samo ponovili zbog trenutne aktualne situacije u Hrvatskoj, katolici ne mogu biti za ucjene i nametanje cjepljenja.

ok a što ćemo sa ostalim cjepivima koja su obavezna za djecu?jel to isto prema savjesti ili tu moramo isključiti savjest?mislim isto nas prisiljavaju na to jer ako ne cijepiš onda djeca ne mogu u vrtić i tako to

Vrh

PostPostano: Uto stu 16, 2021 19:47 

mladić je bio cijepljen modernom?

I za modernu i pfizer na službenim stranicama EMA-e piše (Safety updates) da su tipične važne nuspojave koje zahtijevaju liječnički oprez miokarditis i perikarditis (provjeri i sam, istina je).
Za Janssen žene trebaju biti na oprezu jer se posebno upozorava na "menstrual disorder" (to je sad naglašeno u uputama za liječnike... više ni oni sami ne kriju - od ljeta se sve to može doznati na službenim stranicama).

Vrh

PostPostano: Uto stu 16, 2021 19:57 

ok a što ćemo sa ostalim cjepivima koja su obavezna za djecu?jel to isto prema savjesti ili tu moramo isključiti savjest?mislim isto nas prisiljavaju na to jer ako ne cijepiš onda djeca ne mogu u vrtić i tako to

Ostala cjepiva imaju toliko nisku učestalost nuspojava da su općeprihvaćena od većine onih koji su skeptični prema "novim cjepivima" (dakle, ja bih te dvije stvari razdvojila - nije u redu i jedne i druge nazivati pogrdno "antivakserima").

Iako ne zazirem od ostalih cjepiva, malo sam se raspitivala svojevremeno o razlozima i teorijama prijašnjih protivnika cjepljenja i neobično - počela sam ih cijeniti više. Oni su jednostavno protivnici viška "kemije" u organizmu djeteta u razvoju i traže prirodnije načine stjecanja imuniteta - i ne vidim u tome ništa loše niti protivno vjeri.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 652 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 44  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata