Ovih dana došla mi je misao u vezi sablažnjavanja, sablazni...
Znam tumačenje mnogih o ovoj temi i to mi baš nije sjedalo u srce. Nisam osjetio kroz molitvu da je riječ npr. o ovisnosti, navezanosti i sl.
Isus govori u
Mt 5, 27-30
"Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba!
A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.
Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe.
Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao.
Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe.
Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao ."
Imamo u sebi požudu za drugim spolom, no nije dobro da zbog toga radimo grijeh.
Požuda je grješna. Kad počinjem odbacivati grešno, što dobijem? Jesam li radostan i sretan životom?
Odbacivanjem dijelova što je grješno, što ostaje od nas?
Kakvo nam je tijelo kad ga osakatimo odbacivanjem onoga što je grješno?
Osakaćeno, hendikepirano, nepotpuno, unakaženo bez udova, očiju …
Je li me jedno oko sablažnjava? Je li me jedan ud sablažnjava?
I jedna ruka i druga ruka su dio mog tijela. I jedno i drugo oko su dio mene.
Sablažnjavanje je stanje osude jer nas je nešto šokiralo jer je nemoralno, grješno.
Po meni ovdje nije riječ o grijehu, već o vjeri. Vjeri koja nas spašava. Jer svi smo mi grešni, a vjera je ta koja nas obraća i donosi radost života.
Ovdje se, po meni, radi o
usporedbi:
Kako znam da je svaki ud i kako znam da su oba oka dio moga tijela, tako i vjerujem da smo svi jedno u Kristu.
Znam da nije jedna ruka kriva kad pogriješi i povrijedi se, već joj druga ruka pomaže nositi bol i pokušava napraviti umjesto nje posao bez osude jer vjeruje/zna da su obje ruke dio istog tijela.
Jedna ruka prihvaća bez osude drugu ruku.
Usporedno tome kroz vjeru u Savez vječni u ljubavi i slobodi svakoga od nas, razumijem i vjerujem prihvaćajući i služeći u ljubavi zahvalan Bogu da sve što radim drugome – ujedno radim i sebi – radim za Jedno tijelo.
Ne trebam gledati koliko je tko napravio (koja je moja ruka više napravila), ne trebam vagati koliko je čiji rad vrjedniji (koje moje oko je bolje)…
Kad netko radi grešne stvari (i sam ih mogu raditi), ne treba ga osuđivati, već treba uvidjeti njegovo stanje kao traženje pomoći.
Vjera u nas kao Jedno tijelo nas/me spašava!
Prihvaćajući u razumijevanju drugoga kada griješi (kako i sam mogu griješiti i griješio sam) pomažući mu da osjeti da je dio istog Tijela, da je kao i svi mi ljubljeno dijete Božje - ja prihvaćam i razumijem sebe vjerom u Boga.
Ja osjećam radost života svih nas
Mt 18, 6-10
"Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vratu objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku."
"Jao svijetu od sablazni! Neizbježivo dolaze sablazni, ali jao čovjeku po kom dolazi sablazan.
Pa ako te ruka ili noga sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe.
Bolje ti je ući u život kljastu ili hromu, nego s obje ruke ili s obje noge biti bačen u oganj vječni.
I ako te oko sablažnjava, izvadi ga i baci od sebe. Bolje ti je jednooku u život ući, nego s oba oka biti bačen u pakao ognjeni."
"Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca moga, koji je na nebesima."