Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 02:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 24, 2022 12:43 

Pa baš u SVAKOJ Isusovoj prispodobi koja opisuje odnos pojedinca prema nečemu je istaknuta SLOBODA IZBORA. NIGDJE nema prisile. Ni ju jednoj prispodobi. Čovjek slobodno odabire.

Pa da, i Marija je imala slobodnu volju, i sam je Bog tražio od nje pristanak.
Rekla je: Evo službenice Gospodnje...
Svoju volju priklonila je Njegovoj...

A to da "mi nismo izabrali Boga, već On izabra nas" to isto stoji.
Njegova volja je uvijek ispred. I On računa na nas...

Vrh

PostPostano: Čet svi 26, 2022 05:26 

Bog uvijek vjeruje u nas.
A ja/mi, kad sam/smo u ovome prolaznom promjenjivom svijetu gdje može biti svakako, mogu/možemo odabrati vjerom (ne religijski, već duhovno gledano): vjeru u ljubav/vječnost ili vjeru u vrijeme/prolaznost.
Imamo slobodnu volju svaki tren odabrati između dva drva.
Kleti se ne možemo u ništa jer je ciljano dana ova sloboda odabira kako bi se proslavio Bog.
Bez slobode nas, nema niti slavlja! Ili još konkretnije bilo bi ništa.
Sloboda i ljubav grade, stvaraju, postoje.
S razlogom smo jedinstveni neponovljivi drugačiji jedan od drugoga. Ono što je jednako nestaje... Božjih je to ruku djelo!
Ljudsko je da drugo bude kako želim, da djeca budu kako bih htio, da radim što želim i kako bih htio...
No osnova nije jednako ili željeno, već davanje slobode odabira drugome. Tu se spaja ljudsko i božanstveno :))
Sloboda i ljubav idu zajedno!
Ograničenja i strah su isto povezani prijatelji koje ne donose radost i mir, već razdor i odvojenost. Svaki tren je prilika (sada) za donijeti odluku.
Ovozemaljski život je mješavina odabira. No bitno je znati što nam je osnova (koje je drvo u središtu vrta) kako bi radili obraćenja naših vlastitih odluka.

Put je pred nama. Krenimo radosni! :))

Vrh

PostPostano: Čet svi 26, 2022 08:59 

Pa da, i Marija je imala slobodnu volju, i sam je Bog tražio od nje pristanak.
Rekla je: Evo službenice Gospodnje...
Svoju volju priklonila je Njegovoj...

A to da "mi nismo izabrali Boga, već On izabra nas" to isto stoji.
Njegova volja je uvijek ispred. I On računa na nas...

Bez milosti nema spasenja nije dovoljna samo naša slobodna volja.
Zatim Bog želi da se svi ljudi spase a Božja želja nij isto kao naša.
Krist kaže kad budem uzdignut sve ću privući sebi...

Vrh

PostPostano: Čet svi 26, 2022 09:39 

1. Bez milosti nema spasenja nije dovoljna samo naša slobodna volja.
2. Zatim Bog želi da se svi ljudi spase a Božja želja nij isto kao naša.
3. Krist kaže kad budem uzdignut sve ću privući sebi...

...........
1.Bog putovima (koje samo on zna) može dovesti do vjere i ljude koji bez vlastite krivnje ne poznaju Evanđelje - a to se isto zovu milosti, isto se odnosi i na svako ljudsko biće, ali opet...Bog zove, a mi odlučujemo (vidi t. 3.)
2.Znamo što je život, kako živimo, stoga: "Isus kaže za svoje poslanje: „Ja nisam došao da pozovem pravednike, nego grešnike” (Mt 9,13). A Galilejcima je rekao: „… velim vam, ako se ne pokajete, svi ćete tako izginuti” (Lk 13,3). Isusovo evanđelje bilo je sve o pokajanju"! - Dakle u SPOZNAJI jesmo li dostojni uopće računati na spasenje. Nastavimo po starome, grješno živjeti - bit će to naša volja, naš izbor. Bog će nas žaliti, truditi se dodatnim milostima da nas "uzdrma", ali ako ustrajavamo, nakon naše smrti i na Sudu čut ćemo ono "Odlazite od mene prokleti..."!!!
3. Da, ali samo one koji Ga ne odbacuju i ne stavljaju sebe na prvo mjesto. Zar je uspio privući Musolinija i Hitlera npr. ? USTRAJALI su u svojim zlim djelima do prelaska na onaj svijet.
....
OPET izbjegavaš odgovoriti ZAŠTO onda SVE Isusove prispodobe, napose o talentima, o rasipnom(izgubljenom) sinu, a naročito o najamnim radnicima: jedni rade od jutra, drugi od podneva, treći samo jedan sat, a plaća je svima ista - jedan denar.
I zašto se držati Isusova manifesta (ako po tvom tumačenju nekakve sudbine od Boga unaprijed određene) ta osoba završava u paklu, jer "Blago siromasima duhom, njihovo je Kraljevstvo nebesko"; "Blago čistima srcem, oni će Boga gledati".- (konstantno negiraš našu slobodu izbora kao preduvjet, po nekima GLAVNI uvjet za spasenje).

Vrh

PostPostano: Čet svi 26, 2022 10:40 

...........
1.Bog putovima (koje samo on zna) može dovesti do vjere i ljude koji bez vlastite krivnje ne poznaju Evanđelje - a to se isto zovu milosti, isto se odnosi i na svako ljudsko biće, ali opet...Bog zove, a mi odlučujemo (vidi t. 3.)
2.Znamo što je život, kako živimo, stoga: "Isus kaže za svoje poslanje: „Ja nisam došao da pozovem pravednike, nego grešnike” (Mt 9,13). A Galilejcima je rekao: „… velim vam, ako se ne pokajete, svi ćete tako izginuti” (Lk 13,3). Isusovo evanđelje bilo je sve o pokajanju"! - Dakle u SPOZNAJI jesmo li dostojni uopće računati na spasenje. Nastavimo po starome, grješno živjeti - bit će to naša volja, naš izbor. Bog će nas žaliti, truditi se dodatnim milostima da nas "uzdrma", ali ako ustrajavamo, nakon naše smrti i na Sudu čut ćemo ono "Odlazite od mene prokleti..."!!!
3. Da, ali samo one koji Ga ne odbacuju i ne stavljaju sebe na prvo mjesto. Zar je uspio privući Musolinija i Hitlera npr. ? USTRAJALI su u svojim zlim djelima do prelaska na onaj svijet.
....
OPET izbjegavaš odgovoriti ZAŠTO onda SVE Isusove prispodobe, napose o talentima, o rasipnom(izgubljenom) sinu, a naročito o najamnim radnicima: jedni rade od jutra, drugi od podneva, treći samo jedan sat, a plaća je svima ista - jedan denar.
I zašto se držati Isusova manifesta (ako po tvom tumačenju nekakve sudbine od Boga unaprijed određene) ta osoba završava u paklu, jer "Blago siromasima duhom, njihovo je Kraljevstvo nebesko"; "Blago čistima srcem, oni će Boga gledati".- (konstantno negiraš našu slobodu izbora kao preduvjet, po nekima GLAVNI uvjet za spasenje).

DS 227 Tko god kaže da nam je milost opravdanja dana zato da bismo pomoću milosti lakše mogli učiniti ono što nam je zapovjeđeno da činimo slobodnom voljom, te da bismo bez milosti mogli, doduše ne lako, ispuniti Božje zapovijedi da nam milost i nije dana, neka bude kažnjen anatemom.

Vrh

PostPostano: Čet svi 26, 2022 11:55 

DS 227 Tko god kaže da nam je milost opravdanja dana zato da bismo pomoću milosti lakše mogli učiniti ono što nam je zapovjeđeno da činimo slobodnom voljom, te da bismo bez milosti mogli, doduše ne lako, ispuniti Božje zapovijedi da nam milost i nije dana, neka bude kažnjen anatemom.

A TKO je to igdje rekao????!!! Dragi prijatelju, pa ti neprestano vrtiš čas jednu, čas drugu "ploču". Pročitaj svoje postove: Ne, nije ovako nego onako! Ne, nije onako nego samo kako negdje piše... itd. A krenuo si od tvrdnje da Marija NIJE imala slobodu izbora jer je izabrana od iskona(što JESTE točno). Pogledaj gdje si sada "zalutao". Ponavljam: TKO je napisao igdje ne samo u ovoj temi suprotno ovome is tvog citata?
(i opet: NE SMIJEŠ odgovoriti na pitanje o prospodobama jer možda RUŠE tvoje teorije? Ali meni je sad zbilja dosta "mlaćenja prazne slame". Mir i svako dobro u ovoj raspravi - ako je to uopće rasprava).

Vrh

PostPostano: Čet svi 26, 2022 13:30 

A TKO je to igdje rekao????!!! Dragi prijatelju, pa ti neprestano vrtiš čas jednu, čas drugu "ploču". Pročitaj svoje postove: Ne, nije ovako nego onako! Ne, nije onako nego samo kako negdje piše... itd. A krenuo si od tvrdnje da Marija NIJE imala slobodu izbora jer je izabrana od iskona(što JESTE točno). Pogledaj gdje si sada "zalutao". Ponavljam: TKO je napisao igdje ne samo u ovoj temi suprotno ovome is tvog citata?
(i opet: NE SMIJEŠ odgovoriti na pitanje o prospodobama jer možda RUŠE tvoje teorije? Ali meni je sad zbilja dosta "mlaćenja prazne slame". Mir i svako dobro u ovoj raspravi - ako je to uopće rasprava).

A krenuo si od tvrdnje da Marija NIJE imala slobodu izbora jer je izabrana od iskona(što JESTE točno).

Gdje sam to tvrdio?
Predodređena jeste od vječnosti ali nigdje nisam rekao da ne je imala slobodnu volju.

Vrh

PostPostano: Pet svi 27, 2022 11:27 

ad 1. Gdje sam to napisao? Samo sam napisao da Bog, dok nije odlučio stvoriti svemir NIJE znao ništa o nikomu, jer On nije projektant za crtaćom tablom s trokutom i šestarom, ali kad je odlučio - pošto je On posvuda i POSVAGDA (i ovdje sada i u prošlosti...istodobno - TADA je vidio, ZNAO sve o svakome. To si nekako previdio (ne predvidio :) ) i cijela razvodnjenost ovog dijela teme leži u toj "kvaki". Znao jeste, jer je on i u trenutku Marijinoga "Evo me..."!!! Znao je da će Ona slobodnom voljom PRIHVATITI ponuđeno joj Majčinstvo. Ali to je znanje temeljeno na Božjoj sveprisutnosti u svevremenom svojstvu njegova postojanja.
ad 2. Juda... "Tome bih čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije" - reče za njega Isus. To znači da mu je ponuđeno spasenje ali samo po njegovu odabiru. Koliki su danas i kršteni...Siroti ljudi, koliki su završili u paklu? Krštenje je posebna Milost koju Židovi nisu imali, i mada su kršteniku grijesi oprošteni on SLOBODNOM voljom izabire put Bez Boga. Da! I to je Bog znao, ali dok ga nije odlučio stvoriti NIJE znao kakav će put odabrati! A Božja odluka je gotov, svršeni čin i...Tada je znao.
Je li Isus pružao priliku Judi da se predomisli rekavši "Onaj tko umače sa mnom taj je"? Ili "Što činiš, čini brzo"! Ti, svatko (od nas na forumu npr.) osjećao bi se i posramljen, pobjegao bi i u tamu i preispitao: "ON ZNA?! Što mi je činiti? Odustati...Ipak je on Učitelj...". Ali Juda bi bio posramljen kod Zelota. I USTRAJAO je. Imao je šanse promijeniti se, ali izabrao je NE! Ovozemaljsko mu je bilo važnije...
OK, Prijatelju, okanimo se Božje providnosti (i sama riječ govori - pro-vidjeti). Možda ne bi bilo loše vratiti se problemu NAŠE slobodne volje, kako, i kada (mislim na određene životne situacije) izabiremo, pitamo li se što je Božja volja za nas, kako bi Isus (može i Marija) reagirali u takvim situacijama, a Marija neka nam bude primjer. Važi?

Zdrave napisao:
Da! I to je Bog znao, ali dok ga nije odlučio stvoriti NIJE znao kakav će put odabrati!
.............................
..
Tip mrtav hladan širi ovakve hereze i svi šute ali bitno je da je meni zabranjeno pisati na podforum "odgovori" i ako ni jedno herezu nisam izrekao.

Vrh

PostPostano: Pet svi 27, 2022 20:50 

Zdrave napisao:
Da! I to je Bog znao, ali dok ga nije odlučio stvoriti NIJE znao kakav će put odabrati!
..
Tip mrtav hladan širi ovakve hereze i svi šute ali bitno je da je meni zabranjeno pisati na podforum "odgovori" i ako ni jedno herezu nisam izrekao.

Kako ti olako bacaš "anateme" i "hereze" podforum "odgovori" bi se mogao pretvoriti u inkviziciju...

Kao da je Tridentski sabor održan, ne zbog protestanata, nego zbog našeg foruma. :))

Vrh

PostPostano: Pet svi 27, 2022 23:04 

Kako ti olako bacaš "anateme" i "hereze" podforum "odgovori" bi se mogao pretvoriti u inkviziciju...

Kao da je Tridentski sabor održan, ne zbog protestanata, nego zbog našeg foruma. :))

Oci kažu da ni krv mučenika ne može opravdati raskol.a raskol nastaje zbog hereza.
Postoje svjesne i nesvjesne hereze ali ni jedna nije bez posljedica.

Vrh

PostPostano: Sub svi 28, 2022 16:53 

Oci kažu da ni krv mučenika ne može opravdati raskol.a raskol nastaje zbog hereza.
Postoje svjesne i nesvjesne hereze ali ni jedna nije bez posljedica.

Neki raskoli nastali su i zbog nesloge... obične nesloge, nerazumijevanja i manjka jasnoće u pisanju.

Vrh

PostPostano: Sub svi 28, 2022 17:15 

Zdrave napisao:
..

Biblija - SZ i NZO, uče nas da je sve stvorio Bog, a kako, zašto, (pogotovo što ima ovdje i ne odgovorena tena ŠTO je Bog radio prije... ) - uočio si i sam kako niti Dogma, niti jedan članak KKC ne objašnjava KAKO, jer to ne spada u vjeru (Vjerujem Boga Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje...)
Sad ćemo ovako: obzirom da TI MENI ne odgovaraš (skoro) ni na jedno pitanje, malo da te podsjetim na tebe samoga da man više soliš pamet bez dokaza. Ni ja nemam dokaza, niti me briga ŠTO je Bog radio prije stvaranja, nemaš ni ti, dakle nemamo pojma kako je tebe zamišljao prije nego je odlučio stvoriti svemir, ali sigurno kad te je odlučio stvoriti nije želio da "ispadneš"...Kakav? Vidi dolje podsjetnik...

http://www.tebe-trazim.com/forum/viewto ... 77bd852e69
Epilog: Postano: 9 kol 2019 11:19
"To od nas zahtjeva ljubav prema istini, intelektualno poštenje(???) i SLOBODA GOVORA"
....
Sad mi te je zaista DOSTA, uz sve uvažavanje tvojih "dobrih nakana" da mene (čini mi se i ne samo mene) izvedeš na pravi put. I ZATO ovaj link!!!!

Vrh

PostPostano: Pon svi 30, 2022 10:57 

Biblija - SZ i NZO, uče nas da je sve stvorio Bog, a kako, zašto, (pogotovo što ima ovdje i ne odgovorena tena ŠTO je Bog radio prije... ) - uočio si i sam kako niti Dogma, niti jedan članak KKC ne objašnjava KAKO, jer to ne spada u vjeru (Vjerujem Boga Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje...)
Sad ćemo ovako: obzirom da TI MENI ne odgovaraš (skoro) ni na jedno pitanje, malo da te podsjetim na tebe samoga da man više soliš pamet bez dokaza. Ni ja nemam dokaza, niti me briga ŠTO je Bog radio prije stvaranja, nemaš ni ti, dakle nemamo pojma kako je tebe zamišljao prije nego je odlučio stvoriti svemir, ali sigurno kad te je odlučio stvoriti nije želio da "ispadneš"...Kakav? Vidi dolje podsjetnik...

http://www.tebe-trazim.com/forum/viewto ... 77bd852e69
Epilog: Postano: 9 kol 2019 11:19
"To od nas zahtjeva ljubav prema istini, intelektualno poštenje(???) i SLOBODA GOVORA"
....
Sad mi te je zaista DOSTA, uz sve uvažavanje tvojih "dobrih nakana" da mene (čini mi se i ne samo mene) izvedeš na pravi put. I ZATO ovaj link!!!!

Kako je sve stvoreno?
Po Isusu Kristu je sve stvoreno.(znači imamo odgovor kako je sve stvoreno)

Ovaj link ne mogu otvoriti jer sam na tom forumu baniran.

Vrh

PostPostano: Uto svi 31, 2022 08:40 

Pozdrav Kopitaru prijatelju stari!

Šta ima?

Vrh

PostPostano: Uto svi 31, 2022 10:49 

Pozdrav Kopitaru prijatelju stari!

Šta ima?

Pozdrav prijatelju, mislim da mi trenutno stanje najbolje opisuje ova pjesma:

neka bude borba neprestana,
neka bude što biti ne može -
nek ad proždre, pokosi satana!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata