Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 17:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Offtopic
PostPostano: Sri tra 13, 2022 13:09 

Jedna malo opširnija tema. Da ukratko iznesem neke svoje dojmove, i tako, prošle godine došlo je do velikih promjenu u duhovnom smislu, čak, radikalnih, možda dok bih ispričao svoje (doći će i to vrijeme) iskustvo u odnosu na vjernika koji duže vrijeme u vjeri, bilo bi to neznatno, osobno, za mene je to velika stvar, epohalna promjena, a i koja mi teško pada s obzirom da sam odrasla osoba, a iskustva s vjerom je prije bila minimalna, skoro pa nikakva pa mi još i to dodatno otežava situaciju.. Od prošle godine pa do sada, stanje se promijenilo, popravilo, znam da je još dugački put ispred mene..

Htio sam reći s uvodnim postom, dok se spomene odlazak na misu, ljudi gledaju na to, podsmjehujući se, pa i nerijetko čujem sa strane tipa "što se s njim dogodilo"..
Teško je biti vjernik, neki bi rekli za mene koji me poznaju: "bogomoljac", "gle ga, odjedanput vjeruje u Boga", "sad se sjetio ići u crkvu" i sl.

Čak me prije smetalo u početku do te mjere, da bih najradije ušao u raspravu s osobama koji ne znaju..
Naravno, smetaju me i druge stvari, tipa, psovke i to one malo teže. Ić okolo ljudima i "galamit" da Bog postoji samo bi potvrdio u očima "nevjernika" svoje stanje koje zahtjeva psihički pregled u nekoj od ustanova:)

Bio s frendovima nedavno na večeri (roštilj) pa smo došli do teme crkve, svećenika i vjere. Naravno, prvo je bilo da Bog ne postoji, u crkvi su svećenici lopovi, sve je to ista bagra i sl izjave od strane pojedinaca koji na crkvu gledaju kao neki dućan a na Gospodina kao neki izmišljeni lik iz bajke..

Jasno mi je da je svaka rasprava na tu temu uzaludna, ako se potegne pitanje vjere, Boga i crkve... Da li ovo materijalističko društvo teško prihvaća pojma Boga, značenje mise, sv.pričesti? Očito da da..

Nisam dužan objašnjavat svoje mišljenje pogotovo u društvu gdje praktički riječ vjernik-vjera je nepoznat pojam, a gdje se isto značenje riječi traži u rječniku..

Sad razumijem ljude kojima je misa kao i sama crkva apstraktni pojam, pošto sam i ja bio dio toga, donedavno.. Osobno, bolje onda ostat suzdržan oko toga, nego nekog (Gospodina) vrijeđat, omalovažavat, i sl..

Da li je našem društvu, vjera na niskim granama?
Da li se čovjek toliko odmaknuo do Boga, da se guši u svom "izmetu" materijalizma, individualizma, racionalizma i sl filozofskih pravaca, koja čovjeka samo dodatno zbunjuju?
Da li je današnji čovjek izgubljen, ako je, koliko je tj u kojoj mjeri?

Da li bismo mogli reći da je u toku duhovni rat za duše? Znači, u pitanju je naše spasenje, a mi se zapravo borimo za prolaznost, ispraznost, jednokratno uživanje!

Danas spomeneš crkvu, vjeru i sl odmah se zbijaju šale na taj račun..

Bila je tema na poslu oko radnog vijeka, u smislu, kako treba mislit na budućnost, točnije, osigurat se materijalno za mirovinu, na to sam dodao da, "ne znamo što će biti sutra, a brinemo se kako ćemo osigurat život za 20-30 god". Na to je kolega rekao, "potrudit ćemo se da nam bude bolje".
E sad, da li je naša zadnja riječ ili Božja. Ovo je retoričko pitanje.
U kojoj mjeri čovjek sebi može osigurat budućnost, a ako Bog nije prisutan u njegovom životu?

Puno je tu pitanja, na koje, naoko izgledaju lagano, ali, nekim dubljim promišljanjem, stanje se mjenja, čovjeka dodatno nagna na razmišljanje..
Gdje je zapravo vjera kod ljudi kod današnjeg modernog čovjeka?

Vi, vjernici, kako se postavljate u razgovoru dok ili ako dođe do teme crkve, vjere i Boga sa ljudima koji ne vjeruju?

Vrh

PostPostano: Sri tra 13, 2022 16:57 

Ja sam prije dokazivala, polemilizirala, no sad samo po forumima.
Zapravo, nema ništa od toga, nikakve koristi.
Reagiram kod diskriminacije zbog vjere, kad se podcjenjuju vjernici, blate svećenici.
Iako mislim da i nije sve tako crno.
Kako slušam pretežno radio Mariju, tako tamo uvijek iznova ima znanstvenika, umjetnika, mladih i ostalih skupina, koji svjedoče vjeru.
Iznenadila sam se koliko :D
Najviše me razočaralo što mnogi koji se zovu vjernicima (pa i na katoličkim forumima) pokazuju loše osobine, nisu ništa bolji od ateista.
Za sebe uvijek kažem, mogu slobodno biti i ja u toj kategoriji, moja vjera oscilira, nisam onakav katolik kakva bih trebala biti...

Vrh

PostPostano: Sri tra 13, 2022 18:14 

Ja sam prije dokazivala, polemilizirala, no sad samo po forumima.
Zapravo, nema ništa od toga, nikakve koristi.
Reagiram kod diskriminacije zbog vjere, kad se podcjenjuju vjernici, blate svećenici.
Iako mislim da i nije sve tako crno.
Kako slušam pretežno radio Mariju, tako tamo uvijek iznova ima znanstvenika, umjetnika, mladih i ostalih skupina, koji svjedoče vjeru.
Iznenadila sam se koliko :D
Najviše me razočaralo što mnogi koji se zovu vjernicima (pa i na katoličkim forumima) pokazuju loše osobine, nisu ništa bolji od ateista.
Za sebe uvijek kažem, mogu slobodno biti i ja u toj kategoriji, moja vjera oscilira, nisam onakav katolik kakva bih trebala biti...

Jasno mi je, malo tko hoće slušat nečije svjedočanstvo ili pričanje o vjeri i crkvi:)

Prije dok još nisam bio upoznat s vjerom, kolega mi je povremeno znao pričat o tome, pošto je on vjernik, ali, nije me ni malo zanimalo, ono, bio sam totalno ravnodušan prema tome.

Obično prešutim, pa čak i rijetko kad reagiram na netočne navode koje kolaju našim društvom, jer, kak sad nekom neke stvari objasnit, kad pojedinci koriste neprimjerene riječi prema vjernicima kao i prema svećenicima a koje su kakti poznati u našem društvu da trče samo za novcima..

Naravno, nije sve tak crno, tu crninu ljudi oslikavaju i prezentiraju..
Bome, radio Marija ima super tema, emisija kao i sami gosti, odlično, prije sam taj radio uredno preskakao, sad dok sjednem u auto, odmah prebacim na tu stanicu :mrgreen:

A ovo je općepoznato licemjerje među ljudima, očito je tog problema malo tko izuzet, pa tako i pojedini vjernici koji pate od navedenog. Doduše, na forumu se čovjek obično opusti, pa eto, svašta napiše, što sumnjam da bi bi baš rekao u RL.

A čuj, da ti se pridružim onda :mrgreen: Tvoja vjera oscilira, a moja je pak slabašna, rekao bih, trenutno nedovoljno razvijena :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet tra 22, 2022 10:48 

Evo priča koju sam jutros čula na radio Mariji a baš je dobra:
" Neka žena došla je na aerodrom, kupila paketić keksa, sjela, upalila mobitel i počela čitati vijesti.
Otvorila paketić keksa i uzela jedan. Do nje je sjedio neki mladić i isto uzeo keks. Žena je bila začuđena, mladić nepoznat...No, kako bi god posegla za keksom, posegao bi i on...Na kraju je ostala jedan jedini keks, mladić ga uze, prepolovi i pola da ženi.
To je već prešlo svaku mjeru tolerancije i žena ga s gnušanjem pogleda, naravno, ne uzme pola keksa i ode na drugo mjesto. Tamo otvori torbu i vidje unutra svoj paketić keksa.
Eto, baš dobra priča za promjenu percepcije u životu :))
Ne sumnjam da bi Viz u ovoj situaciji bio poput ovog mladića a ja poput žene.

Vrh

PostPostano: Sri tra 27, 2022 10:51 

Nestala mi je tema o crkvi ili je pak ne mogu naći, neznam je li nešto od moda???
Uglavnom, da nastavim.
Dakle, primjetila sam da ima dosta vremena da nije obavezno imati svjetla upaljena na autu, no velika većina ljudi drže ih i dalje iz navike.
Tako više nije obaveza primanje pričesti na ruku, no, eto, navika je učinila svoje pa kako rekoh, više nitko ne prima na usta, za sad, osim mene.
Tako je to, većina se ljudi nažalost ponaša poput ovaca...

Vrh

PostPostano: Sri tra 27, 2022 12:20 

Nije nestala,vraćena je u "pandemija i vjera"......
Trebat će vremena za vraćanje na staro,više iz navike i ne koristi se na ulazu B.vodu....al polako....ako nas neki novi val nezahvati s obizor da u Kini se nešto dešava....
B.B.

Vrh

PostPostano: Sub svi 28, 2022 17:13 

Jasno mi je, malo tko hoće slušat nečije svjedočanstvo ili pričanje o vjeri i crkvi:)

Prije dok još nisam bio upoznat s vjerom, kolega mi je povremeno znao pričat o tome, pošto je on vjernik, ali, nije me ni malo zanimalo, ono, bio sam totalno ravnodušan prema tome.

Bog je sam možda ulio milost...?

Vrh

PostPostano: Ned svi 29, 2022 10:26 

Bog je sam možda ulio milost...?

I ja bih to rekao:)

Jedan mali OT
Ljudi, slučajno naletio na jedan video na YT..

Kako okarakterizirati pojedince koji su nanovo rođeni a nema mjesta za Crkvu u njihovoj misiji?

https://www.youtube.com/watch?v=aLlQ351OztA pogledajte od početka

https://www.youtube.com/watch?v=YAcbXipELAk

Vrh

PostPostano: Ned svi 29, 2022 16:27 

I ja bih to rekao:)

Jedan mali OT
Ljudi, slučajno naletio na jedan video na YT..

Kako okarakterizirati pojedince koji su nanovo rođeni a nema mjesta za Crkvu u njihovoj misiji?

https://www.youtube.com/watch?v=aLlQ351OztA pogledajte od početka

https://www.youtube.com/watch?v=YAcbXipELAk

Vidim da voli Isusa i da je gorljiv, ali osnovni problem kod svih takvih izvan Crkve je samo djelomično propovijedanje Istine. Isus je Duha svoga izlio na zajednicu, rođena je Crkva koja je u početku bila mala i nad njom zauvijek bdije Duh Sveti. Čitava Crkva "hram je Duha Svetoga", a i svatko od nas pojedinačno. Isus nam je dao "kruh života" za vječni život, a to je euharistija... Svega toga oni koji djeluju u zajednicama izvan Crkve ili samostalno - nemaju.
Dao im Duh Sveti da upoznaju puninu istine...!

Vrh

PostPostano: Ned svi 29, 2022 19:53 

Vidim da voli Isusa i da je gorljiv, ali osnovni problem kod svih takvih izvan Crkve je samo djelomično propovijedanje Istine. Isus je Duha svoga izlio na zajednicu, rođena je Crkva koja je u početku bila mala i nad njom zauvijek bdije Duh Sveti. Čitava Crkva "hram je Duha Svetoga", a i svatko od nas pojedinačno. Isus nam je dao "kruh života" za vječni život, a to je euharistija... Svega toga oni koji djeluju u zajednicama izvan Crkve ili samostalno - nemaju.
Dao im Duh Sveti da upoznaju puninu istine...!

Slažem se.. A gle ovo..
https://www.youtube.com/channel/UCgdbXQ ... qoIjCxm74w

Većina klipova se vrti oko propasti svijeta i spasenje čovječanstva isključivo samo po Isus Kristu, hmm, a što je sa mlrd katolika, zar su oni u zabludi cijelo vrijeme.. Ovo mi nekak malo vuče na neki oblik protestantizma..

Nejasni su mi ti propovjednici malo, tj puno; gorljivosti o Isusu Kristu ima puno a Crkva je suvišna tj ne treba čak on i to jasno naglašava,"ne trebate ići u crkvu", ne trebate ići na hodočasnička mjesta", "ne morate ići nigdje".

A njegovi klipovi vrve o propasti svijeta ako se čovjek ne preobrati, odnosno, iz videa se da razaznati da daje prizvuk upozorenja, ultimatuma i sl.

Vrh

PostPostano: Pon svi 30, 2022 20:31 

Slažem se.. A gle ovo..
https://www.youtube.com/channel/UCgdbXQ ... qoIjCxm74w

Većina klipova se vrti oko propasti svijeta i spasenje čovječanstva isključivo samo po Isus Kristu, hmm, a što je sa mlrd katolika, zar su oni u zabludi cijelo vrijeme.. Ovo mi nekak malo vuče na neki oblik protestantizma..

Nejasni su mi ti propovjednici malo, tj puno; gorljivosti o Isusu Kristu ima puno a Crkva je suvišna tj ne treba čak on i to jasno naglašava,"ne trebate ići u crkvu", ne trebate ići na hodočasnička mjesta", "ne morate ići nigdje".

A njegovi klipovi vrve o propasti svijeta ako se čovjek ne preobrati, odnosno, iz videa se da razaznati da daje prizvuk upozorenja, ultimatuma i sl.

Pa da, dobro si napisao, katastrofična proročanstva su ga sigurno i privukla k vjeri i "najsnažniji" su dio njegovog propovijedanja, a ne izgradnja zajednice, Crkve, u kojoj će Isus biti prisutan... Tako će biti i s njegovim slušateljima: ako se proročanstva ne ispune, vjera će se rasplinuti... individualizirana vjera i ne može dugo opstati, dok je Crkva jedina ustanova još od vremena Rimskog Carstva, preživjela sve nemire povijesti i još se proširila na cijeli svijet (kako je u Psalmima naviješteno)... i tako 2000 godina, usprkos svim očekivanjima.

Možda se (jednom) i takav može obratiti kao npr. Apolon iz Djela apostolskih 18:
"Uto neki Židov imenom Apolon, rodom Aleksandrijac, čovjek rječit i upućen u Pisma, stiže u Efez. On bijaše upućen u Put Gospodnji pa je vatrene duše govorio i naučavao pomno o Isusu, premda je znao samo za Ivanovo krštenje. Poče on tako smjelo govoriti u sinagogi."

Znači, bio je rječit i upućen u Pisma, ali nije bio upućen u svu istinu... Zatim:
"Čuše ga Priscila i Akvila, uzeše ga k sebi i pomnije mu izložiše Put Božji."
Bračni par iz Efeza, žena Priscila i njezin muž Akvila uputili su ga u cijeli nauk o Kristu koji je njima prenio Pavao. Čovjek je bio ponizan, pa se dao poučiti.

A onda:
A kad je nakanio otići u Ahaju, ohrabriše ga braća i napišu učenicima da ga prime. Kad je stigao onamo, uvelike je koristio vjernicima po milosti jer je snažno pobijao Židove javno pokazujući iz Pisama da Isus jest Krist.

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2022 22:38 

Vi, vjernici, kako se postavljate u razgovoru dok ili ako dođe do teme crkve, vjere i Boga sa ljudima koji ne vjeruju?
Postavljam se tako da krenemo razgovarat o njihovim stavovima, postavljam im pitanja, natjeram da argumentiraju svoju nevjeru. Ako razgovor dostigne određeni nivo, koristim se iskustvom s takvima, ako se svede na njihov puki nihilizam, odustanem s obzirnim prezirom, jer su takvi obično i teški primitivci.

Većina vjernika su statistički, takvima se izjasnili na popisu stanovništva. Uglavnom, smatraju se katolicima jer su ih roditelji krstili i za Božić bace dvije/tri petarde s balkona. Život su si sveli na razinu probave i zabave, duhovni i moralni aspekt života uopće ih ne zanima.

Mnogi su "vjeru" sveli na folk, tradiciju fešti povodom krštenja, krizme,vjenčanja ... možeš takve o tom pitati, praviti se nevješt ... zašto to čine, što im to znači itd.

Mnogima je izraz vjere uskrsna i božićna bogata trpeza, pa u razgovoru možeš od tog krenuti, pa postupno doći do pojma Boga.

O značenju mise i pričeti ćeš imati problema s takvima, jer i meni koji se smatram spoznajnim vjernikom, definiram sebe kao kršćanski komunist, misa i pričest nisu dominantan izraz vjere.

Vrh

PostPostano: Sri lip 29, 2022 14:54 

Bio kod mene nećak nekoliko dana.
Vidim, prije jela se prekriži i još poljubi križ što mu je oko vrata. Što ni ja nemam naviku, nismo to radili u obitelji, pa zaboravim.
No, slučajno došli na razgovor o abortusu, začudio me. Kako brani "pravo žene da odlučuje o svome tijelu" a kad sam spomenula hod za život, popjezdio totalno, da ih treba zatvoriti i ukloniti, bolesnici, lakrdijaši...Pa čemu to tvoje križanje, pitam. Da to nema veze, jer on blagoslivlja jelo, a neki su krivo shvatili Bibliju, u kojoj nema ništa o abortusu. A " ne ubij"? pitam, a on će da to nije ubojstvo i uđosmo tako u besperktivnu prepirku, začudio me....

Vrh

PostPostano: Sri lip 29, 2022 17:16 

Bio kod mene nećak nekoliko dana.
Vidim, prije jela se prekriži i još poljubi križ što mu je oko vrata. Što ni ja nemam naviku, nismo to radili u obitelji, pa zaboravim.
No, slučajno došli na razgovor o abortusu, začudio me. Kako brani "pravo žene da odlučuje o svome tijelu" a kad sam spomenula hod za život, popjezdio totalno, da ih treba zatvoriti i ukloniti, bolesnici, lakrdijaši...Pa čemu to tvoje križanje, pitam. Da to nema veze, jer on blagoslivlja jelo, a neki su krivo shvatili Bibliju, u kojoj nema ništa o abortusu. A " ne ubij"? pitam, a on će da to nije ubojstvo i uđosmo tako u besperktivnu prepirku, začudio me....

Ako se opravdava oduzimanje zivota, hmm, onda bih si preispitao svoje stavove u vezi vjere..

Tocno, "ne ubij" mozda netko ne razumije tu Bozju zapovijed ili ju shvaca na samo sebi poznat nacin, pa lako onda covjek dalje sortira znacenje rijeci, "ne ubij" naravno, vodimo se nasim (ljudskim) zakonima a ne Bozjim, a interpretacija krivo shvacene recenice je ogromna do te mjere da pokusavamo nesto opravdat a za sto je Bog jasno vec naglasio sto je dobro a sto lose, cak smo i skloni i zlo prikazat kao dobro, a primjera za to je bezbroj..

Vrh

PostPostano: Sub lis 01, 2022 09:02 

Vjera danas...u kojem društvu...kako je ono uređeno...kakvo je ovo društveno uređenje da bi vjera mogla biti prisutna u narodu?...I kad imamo vremena...odemo na mobit. na internet...tamo nema Boga, Isusa, Marije...Nema toga u medijima...Ni na slikama naših domova...čuo sam jednog četreset godišnjaka kaže `volim čiste zidove, bijele`.
OTAC JAMES IMAO VIZIJU O EUROPI
https://www.youtube.com/watch?v=Go6Kn-wD6l4

sv. Benedikt...zar nije on vratio evropu na kršćanskom put?...Molimo mu se...neka razganja sve vragove koji Evropu...koji sve nas vuku u sva ova zla...o.James ih je nabrajao, jao...Ima ih i više.
sv. Benedikte spasi našu domovinu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata