Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned tra 26, 2026 13:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 24, 2022 12:35 

Da, stari ima legende i nekad je teško naći pravo tumačenje što je legenda, a što nije...
Jer neki su otišli tako daleko da su im i Isusova čuda u Novom zavjetu legende (npr. umnažanje kruha), a kamoli ne prijelaz preko Crvenog mora po suhom (Mojsije)...
Iz poštovanja prema Židovima, ipak mislim da je broj legendi u Bibliji malen.
A u ostalome pomaže jedino vjera.

Petoknjižje i Knjiga o Jošui su mi najteže, a taman kad preko sudaca i kraljeva (što isto obiluje legendarnim zgodama) dođem do Proroka, stil se toliko promijeni u slike, vizije i apokalipsu, tako da mi jedino ostaje tražiti duhovni smisao...

Vrh

PostPostano: Uto svi 24, 2022 21:36 

Da.

Vrh

PostPostano: Sri svi 25, 2022 17:03 

Mislim da se još može nabaviti knjiga Uvod u Stari zavjet. Super knjiga. Imao sam ju ali poklonio negdašnjem duhovniku bogoslova (danas varaždinskom biskupu).

Pa ima i u NZ nejasnoća,zar ne? A SZ zbilja je vrlo teško razumjeti bez pomoći stručnjaka za SZ.
Svašta ljude zanima, eto samo jednog primjera: Zar je bilo potrebno da onaj veliki kamen s Isusova groba bude maknut, kakva je to bila prepreka Uskrsnuću?
Pa odgovor je pred očima, zar ne? Ali eto...

Vrh

PostPostano: Sri svi 25, 2022 20:50 

Mislim da se još može nabaviti knjiga Uvod u Stari zavjet. Super knjiga. Imao sam ju ali poklonio negdašnjem duhovniku bogoslova (danas varaždinskom biskupu).

Tko je napisao knjigu, ako se sjećaš?

Meni su dobre (nekim kronološkim redom):
Celestin Tomić: Pristup Bibliji
Enzo Bianchi: Lectio Divina
Ivan Dugandžić: Upoznajmo Bibliju
Edward Sri: Biblijski kompas

Ne znam ima li tih knjiga više u prodaji, vidim i ova zadnja nedavno rasprodana:
https://verbum.hr/biblijski-kompas-7005

Vrh

PostPostano: Čet svi 26, 2022 12:37 

Da, Uvod u stari zavjet (W, Harrington)
Našao sam link valjda cijele knjige u PDF-u:
https://dt.com.hr/files/1597484968-0-ha ... zavjet.pdf
....
Naknadno: DA, ima 467 stranica...Vidim da je TO ISTA ona knjiga.
Prebaci si taj PDF.
.
Anije loše, barem mislim ni Uvod u Stari zavjet od John DRANE. Sudim po sadržaju koji je sličan Harringtonovom
https://www.tfmvi.hr/wp-content/uploads ... zvadak.pdf

vidi i:
https://antikvarijat-bono.com/kategorij ... -obecanja/

Vrh

PostPostano: Pet svi 27, 2022 20:36 

Da, Uvod u stari zavjet (W, Harrington)
Našao sam link valjda cijele knjige u PDF-u:
https://dt.com.hr/files/1597484968-0-ha ... zavjet.pdf
....
Naknadno: DA, ima 467 stranica...Vidim da je TO ISTA ona knjiga.
Prebaci si taj PDF.
.
Anije loše, barem mislim ni Uvod u Stari zavjet od John DRANE. Sudim po sadržaju koji je sličan Harringtonovom
https://www.tfmvi.hr/wp-content/uploads ... zvadak.pdf

vidi i:
https://antikvarijat-bono.com/kategorij ... -obecanja/

Hvala ti na ovom linku, vidim knjiga je iz '65.-te (možda u nekim pojedinostima i zastarjela), ali sviđa mi se njegov stil, preglednost i teologija.

Na prvi pogled (dok dublje ne proučim)...

...Slično kao što je August Franzen pisao o povijesti Crkve.

Vrh

PostPostano: Uto lis 25, 2022 14:35 

Noa sprema lađu
...Ja ću, evo, pustiti potop - vode na zemlju - da izgine svako biće pod nebom, sve u čemu ima dah života: sve na zemlji mora poginuti... A od svega što je živo - od svih bića - uvedi u korablju od svakoga po dvoje da s tobom preživi, i neka budu muško i žensko. Od ptica prema njihovim vrstama, od životinja prema njihovim vrstama i od svih stvorova što po tlu puze prema njihovim vrstama: po dvoje od svega neka uđe k tebi da preživi. Sa sobom uzmi svega za jelo pa čuvaj da bude hrane tebi i njima."
Noa učini tako. Sve kako mu je Bog naredio, tako je izvršio. / Post 6.17-21

Samo ptica je preko milijun...i kako ih pohvatati... il je tada bilo manje ptica? A kolko je još na kopnu i u vodi..drugih životinja?
Kakva je poruka nama...da se Bog brine o svakom biću---to da, joj...kolka bi morala bit ta korablja?

Vrh

PostPostano: Sri lis 26, 2022 11:13 

Evo, ovaj je pdf dobar:

[PDF] NEMILOSRDNOM« I »MILITANTNOM« BOGU U STAROM ZAVJETU

hrcak.srce.hr › file

No, puno je to za printati.

Zanimljivo, puno toga ne treba shvaćati doslovno (pokolj nevine dječice itd).

Evo, našla sam nešto kraće: (oko 260 str.)

[PDF] KAKO TUMAČITI BIBLIJU

www.evtos.hr › publications › Others › kako_tumaciti_bibliju

Ovdje se više referira na NZ. Zanimljivo, koliko i tu ima nejasnoća, kolko gubljenja u prijevodu. Stvari o kojima nisam razmišljala.

Vrh

PostPostano: Sri lis 26, 2022 13:06 
Administrator

Evo, našla sam nešto kraće: (oko 260 str.)

[PDF] KAKO TUMAČITI BIBLIJU

http://www.evtos.hr › publications › Others › kako_tumaciti_bibliju

Ovdje se više referira na NZ. Zanimljivo, koliko i tu ima nejasnoća, kolko gubljenja u prijevodu. Stvari o kojima nisam razmišljala.

Ne znam jesi li uočila da je ovo poveznica na tumačenja protestantskog učilišta i ne spada na katolički forum. Bez obzira koliko mislimo da "znamo" i "razumijemo" (onaj koji više zna postaje sve svjesniji koliko je to zapravo malo), za ispravno tumačenje Biblije potrebno je poslušati i osluškivati Crkvu i njezin Nauk.

Vrh

PostPostano: Sri lis 26, 2022 13:31 

Da,kad se klikne taj naslov, kojeg nisam ni ubrala.
Ispiši sve pa potraži pdf na googleu. Sasvim objektivno, kažu, ovako misle katolici, ovako protestanti. Čak mi se činilo da vuču na mlin katolicima, jer na jednom mjestu piše, katolici s ovim (neki citat NZ) nemaju problema, jer slušaju objašnjenje crkvenih otaca, dok se protestanti izgube u tumačenjima.
Znači, nisam vidjela izvor, ali je ok, koliko sam letimično gledala.

Vrh

PostPostano: Sri lis 26, 2022 13:42 

...za ispravno tumačenje Biblije potrebno je poslušati i osluškivati Crkvu i njezin Nauk.

Di naći pravo tumačenje?
Arka bila malena...koja je po/r)uka teksta?

Zanimljivo, puno toga ne treba shvaćati doslovno (pokolj nevine dječice itd).

Totus Tus...Šta ne valja...šta nije u redu s nevinom dječicom?
`Betlehem je s okolicom mogao imati oko 1000 stanovnika. Prema tome se broj pobijene dječice kreće između 10 i 20. Poznavajući krvoločnu Herodovu narav i postupak prema svojoj najužoj rodbini, car Augustin je rekao: Bolje biti Herodova svinja (hys) nego Herodov sin (hyos).`

Vrh

PostPostano: Čet lis 27, 2022 16:50 
Administrator

Sasvim objektivno, kažu, ovako misle katolici, ovako protestanti. Čak mi se činilo da vuču na mlin katolicima, jer na jednom mjestu piše, katolici s ovim (neki citat NZ) nemaju problema, jer slušaju objašnjenje crkvenih otaca, dok se protestanti izgube u tumačenjima.
Znači, nisam vidjela izvor, ali je ok, koliko sam letimično gledala.

Protestantska učenja ne spadaju na katolički forum. Ovdje nisu zanimljiva proizvoljna tumačenja kojih ima koliko je i raznih denominacija. "Zadaća vjerodostojno tumačiti pisanu ili predanu riječ Božju (a to su Sv. Pismo i Sv. Predaja) povjerena je samo živom crkvenom učiteljstvu, koje to s autoritetom čini u ime Isusa Krista, tj. biskupima u zajednistvu s Petrovim nasljednikom" (KKC 85).

Vrh

PostPostano: Čet lis 27, 2022 16:55 

Protestantska učenja ne spadaju na katolički forum. Ovdje nisu zanimljiva proizvoljna tumačenja kojih ima koliko je i raznih denominacija. "Zadaća vjerodostojno tumačiti pisanu ili predanu riječ Božju (a to su Sv. Pismo i Sv. Predaja) povjerena je samo živom crkvenom učiteljstvu, koje to s autoritetom čini u ime Isusa Krista, tj. biskupima u zajednistvu s Petrovim nasljednikom" (KKC 85).

Giovi molim negi link... Di naći tumačenje o tolkim životinjam u arki.?

Vrh

PostPostano: Čet lis 27, 2022 17:06 
Administrator

Nije naglasak poruke na tome koliko je bilo životinja, to može biti zanimljivo nekome iz znatiželje, naglasak je na nama koji to čitamo, na poruci koja se odnosi na naš stvarni život.
Don Damir Stojić je to izrekao ovako: "Odgovor koji pisac daje čitatelju je otprilike sljedeći: „Ne, Bog neće dopustiti da ljudska zloća u potpunosti zavlada! On će se pobrinuti za svoje pravedna stvorenja (i ljude i životinje) i preko pravednika će se potruditi da se pravda ponovno uspostavi."

Vrh

PostPostano: Čet lis 27, 2022 19:54 

Noa sprema lađu
...Samo ptica je preko milijun...i kako ih pohvatati... il je tada bilo manje ptica? A kolko je još na kopnu i u vodi..drugih životinja?
Kakva je poruka nama...da se Bog brine o svakom biću---to da, joj...kolka bi morala bit ta korablja?

1. U tekstu piše...noa od svih životinja u arku uzme par...muško i žensko...OD SVIH životinja...Meni zbunjujuće.
....
Di naći pravo tumačenje?
Arka bila malena...koja je po/r)uka teksta?

2. Ako postoji neka web stranica...na noj odgovori na nerazumijevanja nečega...iz SZ ili NZ... što, Giovi, ne staviš link...neki naputak kako do toga? Joj, pa zanima me i Jona...3 dana u utrobi kita!
Giovi molim negi link... Di naći tumačenje o tolkim životinjam u arki.?

Nije naglasak poruke na tome koliko je bilo životinja, to može biti zanimljivo nekome iz znatiželje

3.Ne ja...ne vjerujem da netko traži...zar TOČAN broj?

„Ne, Bog neće dopustiti da ljudska zloća u potpunosti zavlada! On će se pobrinuti za svoje pravedna stvorenja (i ljude i životinje) i preko pravednika će se potruditi da se pravda ponovno uspostavi."

4.Napisao sam i ja da se Bog brine o svakom biću...DA BUDE BOLJE, ali...
Noa i sinovi potomci su Adama i Eve...Bog satire sve ljude...I sve životinje na zemlji.
Pišeš---da se pravda ponovno uspostavi! Onda Bog preko Sema, Hama i Jafeta...zar i Noe?... napuni opet Zemlju ljudima...Gle...pa mi smo potomci ovih...Noe i sinova!? Pitam direktno Giovi...Vjeruješ li ti...u toj arki...da su bili pradjedi i prabake naših konja...lavova, slonova i - - - komaraca i buha?...Možda Potop nije bio svuda...na svoj zemlji?...ako znaš---imaš nešto di imamo odgovore...mooolim te---stavi to ovdje!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata