Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 00:37

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Čet pro 14, 2023 17:24 

. Onaj podebljani dio znači da bi šizmatik koji povjeruje u Međugorje i ode na katoličke obrade tamo bio izbačen iz svoje šizmatičke sljedbe jer je otišao na katoličko bogoslužje. Možda bi se tako spasio ako bi poslije toga postao katolikom.

.

A šta je ovo :DD
Razumiješ li barem ti što pišeš?
Sve ti se pomiješalo, katolik, šizmatik, baš puno voliš rabiti te riječi, a?

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 17:30 

Nisam ja zabrinut...samo pitam pravoslavce da pojasne njihov stav, odnosno stav njihove Crkve, PC, PSC-a isl.
Ja se slažem sa stavom i naukom KC
A po stavu KC ima dosta iznimaka...tako da sam goli izraz "Izvan Crkve nema spasenja" nije potpuno točan!

Htio sam pitati pravoslavce da li oni tumače onako kako se tumači u onom članku ili ne?
Koliko vidim, TomaD u onom kratkom odgovoru sugerira da nema spasenja izvan Crkve.

Toma D iznosi svoj stav ali nas ovdje zanima više što je službeni stav PC.
Službenog stava zapravo nema te zbog toga imamo različite stavove njihovih mjesnih crkvi o tome, zbog toga njihovi teolozi imaju slobodnije stavove jer nemaju nikakve novije dogme po tom pitanju osim kanona općih sabora.

Tako da kod njih imaš potpuno različitih mišljenja o gore navedenoj temi a svi ozbiljniji teolozi kod njih su sličnog stajališta kako piše i u našem katekizmu. ( i kod njih imaš turbo tradicionalne tz. zilote, borbaše za vjeru i sl neki su se SPC čak otcjepili zbog po njima tz. svejeresi a to znači sudjelovanje na zajedničkim molitvama sa katolicima , ekumenizma i sl.).

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 17:53 

..nitko nije protiv milosrđa ali Božje milosrđe ima granice..

Znači, ti tvrdiš da Božje milosrđe ima granice?! Koja komedija. Lol. :lol:

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 21:45 

Zar si došao ovdje propovijedati kako nema spasenja izvan pravoslavne crkve?
Onda si promašio adresu.

Smješno ti stoji ova nova uloga koju igraš, to je kao vrebanja iz žbunja i pokušaja ubadanja štiklom. Bez veze napadaš čovjeka kojeg je Hrki namamio i pitanjima omogućio svojevrsno SPC misionarenje. Moglo bi se reći kako se Hrki ponaša kao Most u politici. Kao bore se protiv korupcije, a u biti joj služe.
Mora se priznati kako se Toma D ponio puno korektnije nego mnogi koji su modernih shvaćanja prema spasenju pa relativiziraju. No budući su u biti obje strane (jedni zbog šizme, a drugi zbog heretičkih učenja) daleko od katoličke Crkve njihovo je spasenje vrlo vrlo neizvjesno. Mogu se samo moliti za njihovo obraćenje jer im ne želim nikakvo zlo.

Vrh

PostPostano: Pet pro 15, 2023 09:59 

[quote="

Toma D iznosi svoj stav ali nas ovdje zanima više što je službeni stav PC.
Službenog stava zapravo nema te zbog toga imamo različite stavove njihovih mjesnih crkvi o tome, zbog toga njihovi teolozi imaju slobodnije stavove jer nemaju nikakve novije dogme po tom pitanju osim kanona općih sabora.

Tako da kod njih imaš potpuno različitih mišljenja o gore navedenoj temi a svi ozbiljniji teolozi kod njih su sličnog stajališta kako piše i u našem katekizmu. ( i kod njih imaš turbo tradicionalne tz. zilote, borbaše za vjeru i sl neki su se SPC čak otcjepili zbog po njima tz. svejeresi a to znači sudjelovanje na zajedničkim molitvama sa katolicima , ekumenizma i sl.).

Sa jedne strane ti možda jesi u pravu u smislu da nema novijih saborsko-kanonskih, zapisanih odluka na ovu temu.
Ali opet, sa druge strane, imamo "novije" mišljenje svetog Ave Justina Ćelijskog.

Istina je da se može pronaći praksa pojednih vladika, sveštenika ili djakona, koja je u suprotnosti
sa stavom da van Crkve nema spasenja, u smislu da oni saslužuju sa ne-pravoslavnima.
Mislim da si oni izuzetak od pravila.

Vrh

PostPostano: Pet pro 15, 2023 14:45 

Znači, ti tvrdiš da Božje milosrđe ima granice?! Koja komedija. Lol. :lol:

prvo napiši moj čitav post-upis o tome da ljudi skuže šta sam u kom kontekstu rekao
i tebi bi bilo bolje da čitaš sa razumijevanjem
znači, daj moj cijeli upis o tome a ne samopar riječi
ako i tada ti ne bude jasno, onda ću ti pojasniti

Vrh

PostPostano: Pet pro 15, 2023 14:53 

Sa jedne strane ti možda jesi u pravu u smislu da nema novijih saborsko-kanonskih, zapisanih odluka na ovu temu.
Ali opet, sa druge strane, imamo "novije" mišljenje svetog Ave Justina Ćelijskog.

Istina je da se može pronaći praksa pojednih vladika, sveštenika ili djakona, koja je u suprotnosti
sa stavom da van Crkve nema spasenja, u smislu da oni saslužuju sa ne-pravoslavnima.

Pa reci nam šta je stav NEnovijih saborsko-kanonskih u PC?
jE LI TAJ STAV ISTI KAO KOD PRVIH 7( neki kažu osam) sveopćih sabora koji je bio isti kao za KC, tj. prije raskola 1054.g?
Kakav je točno bio stav prvih 7/ 8 sabora u vezi EENS i ev. iznimki??
Ako službeni stav nije isti kao do 1054 .godine, reci nam koji je zadnji kanonski stav PC u vezi EENS i kada je cca napisan?

I ima li ijedne iznimke od stava da izvan Crkve nema spasenja?

Zadnja izmjena: hrki; Pet pro 15, 2023 14:59; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet pro 15, 2023 14:57 

šta točno kaže Ave Justin?
ne razumijem ovo: "...oni saslužuju sa ne-pravoslavnima"?

Vrh

PostPostano: Pet pro 15, 2023 15:24 

šta točno kaže Ave Justin?
ne razumijem ovo: "...oni saslužuju sa ne-pravoslavnima"?

Ako želiš da čitaš podrobno šta sveti Ava Justin govori na ovu temu,
ima njegova knjiga "Pravoslavna crkva i ekumenizam".

Sasluživanje (molitveno) sa ne-pravoslavnima jeste prihvatanje da su
ne-pravoslavne verske zajednice "crkve, Tela Hristova".
A Crkva je Jedna, jednina - ne množina.

Vrh

PostPostano: Pet pro 15, 2023 15:55 
Administrator

Pošto se ovdje ne bavimo naukama drugih vjera, zaključavam temu.
Hrki možeš o katoličkom stavu raspravljati na već otvorenim temama:
Tko će biti spašen?
Offtopic - tko će biti spašen
ili otvoriti novu temu o nauku KC "Izvan Crkve nema spasenja".

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata