Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 10:34

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 784 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto srp 02, 2024 21:05 

Da, mišljenja oba biskupa jesu važna i predstavljaju uteg za priznavanje međugorskog fenomena.
Osobno imam otprilike ideju što se događalo i zašto su bili protiv (Žanić je čak i promijenio mišljenje, ispočetka je bio za), a svoje mišljenje temeljim na onome što znam o situaciji u riječkoj biskupiji za vrijeme komunizma i kakav je bio modus operandi tajnih službi Jugoslavije, koliko su bili infiltrirani, znam moje riječane koje su nastradali tokom Hrvatskog proljeća jer su bili prokazani od strane svećenika (a vjerovali su im i bili slobodni pred njima). Govorimo nažalost o vrlo grubim vremenima za Crkvu gdje često crno nije bilo crno a bijelo nije bilo bijelo. Udba je imala suradnike i prste svuda, milom ili silom. Ako je točno ono što sumnjam da jest onda neka se dragi Bog smiluje upletenima. Vrijeme će pokazati.

:!:

Moram (ponovno na ovoj temi) ustvrditi da imam dovoljno saznanja da biskup Žanić uopće nije bio Udbin igrač, kako mu se podmeće, i da se, u najmanju ruku, radi o teškoj kleveti jednog biskupa (samo zato da se zaštite i stave pod tepih neke kontroverze prvih navodnih poruka).
Sasvim je prirodno da je biskup Žanić u početku kao i svaki dobronamjeran vjernik bio ugodno iznenađen i zatečen pričama o ukazanjima i nije nakon nekoliko mjeseci stigla nikakva direktiva iz Udbe da se biskup distancira, nego je to sam učinio nakon prvih ispitivanja vidioca i nakon dvojbenih poruka. Udba je svakako pratila cijeli fenomen (a i uživala u "hercegovačkom slučaju" nekolicine neposlušnih franjevaca) kao što je pratila (i iz daljine poticala) i druge žalosne "slučajeve" u Hrvatskoj (zadarski, đakovački - koji su puno kraće trajali).. Izjave bivših udbaša zadnjih 30 godina govore o nekim svećenicima i crkvenim ljudima koji su surađivali, ali - svi se slažu u jednome - nijedan biskup za vrijeme komunizma nije bio suradnik Udbe.

Vrh

PostPostano: Uto srp 02, 2024 21:39 

Moram (ponovno na ovoj temi) ustvrditi da imam dovoljno saznanja da biskup Žanić uopće nije bio Udbin igrač, kako mu se podmeće, i da se, u najmanju ruku, radi o teškoj kleveti jednog biskupa (samo zato da se zaštite i stave pod tepih neke kontroverze prvih navodnih poruka).

U redu, mogu to prihvatiti. Naravno da ne znam za sigurno, to je moj način racionalizacije. Priče su priče, fakti su fakti.

Moja polazišna točka je da međugorski fenomen stvaran i istinit. I ne mogu si nikako drugačije objasniti zašto su Žanić i Perić učinili to što su učinili.
Zašto tisuće svećenika i biskupa vide, a oni nisu?! Ne razumijem, ne mogu si to procesirati. Nisu kao ostali biskupi rekli da ne znaju što se događa, nego su se vrlo aktivno borili protiv.

Ali napisao sam što sam napisao, neću više izazivati sablazan, previše sam napisao. Više nego sam mislio.
Na kraju krajeva svatko mora donijeti sud u skladu sa svojom savješću. Uključujući i biskupe.

Vrh

PostPostano: Sri srp 03, 2024 11:08 

Sasvim je prirodno da je biskup Žanić u početku kao i svaki dobronamjeran vjernik bio ugodno iznenađen i zatečen pričama o ukazanjima i nije nakon nekoliko mjeseci stigla nikakva direktiva iz Udbe da se biskup distancira, nego je to sam učinio nakon prvih ispitivanja vidioca i nakon dvojbenih poruka. Udba je svakako pratila cijeli fenomen (a i uživala u "hercegovačkom slučaju" nekolicine neposlušnih franjevaca) kao što je pratila (i iz daljine poticala) i druge žalosne "slučajeve" u Hrvatskoj (zadarski, đakovački - koji su puno kraće trajali).. Izjave bivših udbaša zadnjih 30 godina govore o nekim svećenicima i crkvenim ljudima koji su surađivali, ali - svi se slažu u jednome - nijedan biskup za vrijeme komunizma nije bio suradnik Udbe.

"Napokon! Upravo tim usklikom poznati međugorski ispovjednik i teolog dr. fra Tomislav Pervan započinje svoj predgovor knjizi fra Ivana Dugandžića „Međugorje u očima mjesnih biskupa Žanića i Perića – na temelju dostupnih dokumenata“, jer je, kako kaže, riječ o „zbirci dokumenata koji su široj javnosti u ovome obliku i ovako cjelovito bili nedostupni, a sabrani su ovdje na jednome mjestu“. Naime, fra Ivan Dugandžić (77), nekadašnji pročelnik katedre Svetoga pisma Novoga zavjeta na KBF-u Zagrebu, bio je član dviju biskupskih komisija o Međugorju koje je osnovao ondašnji mostarsko-duvanjski biskup mons. Pavao Žanić te je, kako kaže dr. Pervan, odlučio podići zastor, tj. ukloniti veo (re-velatio – skidanje vela) s „nama nepristupačne dokumentacije iz koje se mogu donekle iščitati i psihogrami pojedinih čimbenika uključenih u međugorski fenomen"
Nisam čitala knjigu, jesam neke druge.

Meni nije to ptanje toliko bitno. O Žaniću.
Evo zanimljivog osvrta:
https://grude.com/clanak/?i=27828

Vrh

PostPostano: Sri srp 03, 2024 11:21 

A evo izjave Jakova Sedlara:

" Biskup Žanić, Međugorje i spis „Crnica“

Ponajprije, poštovani pišće Izjave, scenarist (pisac teksta koji se govori u filmu) nisam bio ja, nego najveći hrvatski pisac Ivan Aralica. Dakle, filmsku scenu susreta biskupa i visokog djelatnika jugoslavenske tajne službe nisam ja napisao, ja sam je tek prenio u sliku. To biste, kada već hoćete biti filmski analitičar i kritičar, morali znati. A Ivan Aralica nije bilo tko i nije slučajno napisao tu scenu. Napisao ju je zato, jer je biskup Žanić uistinu imao niz sličnih susreta, sviđalo se to vama ili ne.

Bez obzira što pišete kako ste 2011. od gosp. Almira Džuve dobili dokumente koji se odnose na biskupa Žanića i Međugorje, ne znam da li su vam dali ili makar pokazali i spis pod nazivom “Crnica” koji je imao preko 1.000 stranica. Imao ih je, naime, toliko kada sam, sredinom 90-ih bio u prilici prelistati taj spis. U njemu se nisu nalazile samo informacije o kontaktima biskupa Žanića s agentima jugoslavenske tajne službe, u njemu su bili i iskazi agenata koji su “obrađivali” Međugorje; i svećenike i vidioce i domaće vjernike i hodočasnike koji su dolazili u Međugorje u sve većem broju, na užas komunista. Nije se radilo o, kako vi to kažete, “miliciji koja je po malo regulirala promet”! Stotine ljudi, živih svjedoka, i danas mogu svjedočiti kako je jugoslavenska milicija “regulirala promet”.

Vrh

PostPostano: Sri srp 03, 2024 11:28 

Meni nije to ptanje toliko bitno. O Žaniću.

Ali trebalo bi nam biti važno. Sa svojim prijateljima iz molitvene skupine često o tome razgovaramo, o poslušnosti biskupima, što kada se rezultat poslušnosti kosi sa nečijom savješću... Jako važna tema.

Posebno je važno to što su Žanić i Perić radili. Čak su se oduprli i savjetima iz Vatikana da postupe onako kako je postupila BK, prepuste fenomen vremenu kao što Crkva najčešće i radi, nema nikakve potrebe za žurbom. Ne, oni su se vrlo aktivno borili protiv, čak do toga da su se posvađali sa biskupima koji su podržavali međugorski fenomen.

Ja imam duboku potrebu razumjeti što se tu događalo, ne toliko zbog samog Međugorja jer tu nemam sumnji, nego zbog današnje Crkve, zbog mojeg sadašnjeg odnosa sa mojim biskupom.

Vrh

PostPostano: Sri srp 03, 2024 11:49 

Evo zanimljivog osvrta:
https://grude.com/clanak/?i=27828

Zanimljiv tekst. Mada mislim da je nepravedan prema papi Franji.
Zna on svašta bubnuti, a često ga i novinari iskoriste, ali ako ćemo gledati konkretno djelovanje poznato je kako je 2014. godine blokirao kardinale koje su htjeli zabraniti hodočašća i "ugasiti" fenomen, te predložio posebnog izaslanika. To je sve promijenilo i danas je status Međugorja sasvim drugačiji upravo zbog tog nadzora. Čitao svam na više mjesta tu priču koju je prenio Darko Pavičić:

https://www.vecernji.hr/vijesti/otkrivamo-papa-prije-dvije-godine-sprijecio-udar-na-me-ugorje-1170067

https://youtu.be/zKp4ajq6UeM?t=3730

Vrh

PostPostano: Sri srp 03, 2024 15:40 

Nema to nikakve veze sa gnosticizmom
Ne želim uopće razmišljati u smjeru da mi obični smrtnici određujemo Bogu, Stvoritelju šta će reći preko Gospe u ukazanjima...tako da Bog ima suvereno pravo određivati šta i kako...pa i da se spominju tajne koje će se otkriti 7 dana prije ostvarenja istih

Kad ti ne bi imao sklonost prema gnosticizmu ti bi uvažio činjenicu da je Bog javno objavio sve što je potrebno za spasenje, a nikada nije preko tajni objavljivao ono što je potrebno za spasenje. Koja je uopće korist od tih tajni koje će se otkriti 7 dana prije ostvarenja istih? Jesi ti ikada razmišljao u tom smjeru?

hrki je napisao/la:
Tako si meni u temi Ratovi , religije... rat u ukrajini dva puta nabacila neke teze da sam ala gnostik, da imam tajna znanja??
Moguće da je tebe pozitivno ili negativno "imresioniralo" da jako puno znam o toj temi pa to nisi mogla svariti...a jako puno znam jer jako puno čitam zadnjih 30 godina...spominjao sam ti tri knige američkih autora koji o ratovima koji se sada događaju već su pisali prije 25,30 godina!
ili ako te nije dojmilo, onda je ono suprotno

To je šuplja priča bez realnosti i jasno je da se tako tješiš poslije debakla tvojih teza koje su identične velikosrpskim i velikoruskim pričama. Admin je dobro napravio jer ti je zabranio postavljanje predugih i neprestanih postova i tako te poštedio sramoćenja, a nas ostale poštedio davljenja foruma s velikoruskom propagandom.
hrki je napisao/la:
...ti jako malo znaš o geostrateškim planovima i igrama amerike i GB pa ne možeš stvoriti pravilan mozaik onoga šta se događa i šta su krajnji planovi anglosaksonske oligarhije....ako je itko gnostik onda je to britanska kraljica/kralj, oligarhija oko njih , te američke obavještajne službe
Kod njih trebaš tražiti tajna znanja, tajne okultne planove i gnoze , a ne kod katolika koji razotkrivaju koje zlo oni rade po svijetu!
Zašto bih uopće igdje tražila tajne gnoze kada je sve što je potrebno za spasenje javno objavljeno?

Vrh

PostPostano: Sri srp 03, 2024 19:23 

Jako si lijepo rekla...slažem se s tobom u potpunosti
Zbilja ne treba izmišlajti probleme tamo gdje ih nema...modernizam je nažalost post toliko razvodnio i ublažio na dva dana u godini?? :((

Ja sam osobno čuo na misi na Cvjetnicu župnika koji je u propovijedi rekao da je post potpuno nevažan, da je važno jedino nešto unutrašnje ne znam više šta, ali ono vidljivo, vanjsko to je nevažno. Nije važno što jedete, grijeh ide iz usta a ne u usta, bla, bla.

Vrh

PostPostano: Sri srp 03, 2024 19:49 

Da, mišljenja oba biskupa jesu važna i predstavljaju uteg za priznavanje međugorskog fenomena.
Osobno imam otprilike ideju što se događalo i zašto su bili protiv (Žanić je čak i promijenio mišljenje, ispočetka je bio za), a svoje mišljenje temeljim na onome što znam o situaciji u riječkoj biskupiji za vrijeme komunizma i kakav je bio modus operandi tajnih službi Jugoslavije, koliko su bili infiltrirani, znam moje riječane koje su nastradali tokom Hrvatskog proljeća jer su bili prokazani od strane svećenika (a vjerovali su im i bili slobodni pred njima). Govorimo nažalost o vrlo grubim vremenima za Crkvu gdje često crno nije bilo crno a bijelo nije bilo bijelo. Udba je imala suradnike i prste svuda, milom ili silom. Ako je točno ono što sumnjam da jest onda neka se dragi Bog smiluje upletenima. Vrijeme će pokazati.

Nije samo UDBA ta koja ima jatake posvuda. Treba uzeti u obzir i puno opasnije sile. Kako kaže Sveti Pavao u Efežanima 6,12 "Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima."

Vrh

PostPostano: Čet srp 04, 2024 15:52 

Ja sam osobno čuo na misi na Cvjetnicu župnika koji je u propovijedi rekao da je post potpuno nevažan, da je važno jedino nešto unutrašnje ne znam više šta, ali ono vidljivo, vanjsko to je nevažno. Nije važno što jedete, grijeh ide iz usta a ne u usta, bla, bla.

Je li to bila propovijed iz Međugorja?

Vrh

PostPostano: Čet srp 04, 2024 16:46 

Je li to bila propovijed iz Međugorja?

Ne, to je bilo u jednoj zagrebačkoj crkvi.

Vrh

PostPostano: Pet srp 05, 2024 10:14 

A evo izjave Jakova Sedlara:

" Biskup Žanić, Međugorje i spis „Crnica“

Ponajprije, poštovani pišće Izjave, scenarist (pisac teksta koji se govori u filmu) nisam bio ja, nego najveći hrvatski pisac Ivan Aralica. Dakle, filmsku scenu susreta biskupa i visokog djelatnika jugoslavenske tajne službe nisam ja napisao, ja sam je tek prenio u sliku. To biste, kada već hoćete biti filmski analitičar i kritičar, morali znati. A Ivan Aralica nije bilo tko i nije slučajno napisao tu scenu. Napisao ju je zato, jer je biskup Žanić uistinu imao niz sličnih susreta, sviđalo se to vama ili ne.

Bez obzira što pišete kako ste 2011. od gosp. Almira Džuve dobili dokumente koji se odnose na biskupa Žanića i Međugorje, ne znam da li su vam dali ili makar pokazali i spis pod nazivom “Crnica” koji je imao preko 1.000 stranica. Imao ih je, naime, toliko kada sam, sredinom 90-ih bio u prilici prelistati taj spis. U njemu se nisu nalazile samo informacije o kontaktima biskupa Žanića s agentima jugoslavenske tajne službe, u njemu su bili i iskazi agenata koji su “obrađivali” Međugorje; i svećenike i vidioce i domaće vjernike i hodočasnike koji su dolazili u Međugorje u sve većem broju, na užas komunista. Nije se radilo o, kako vi to kažete, “miliciji koja je po malo regulirala promet”! Stotine ljudi, živih svjedoka, i danas mogu svjedočiti kako je jugoslavenska milicija “regulirala promet”.

Stvar je puno složenija. Treba čuti i drugu stranu priče. Nakon Sedlarovog napada na biskupa na tadašnjoj stranici Mostarske biskupije objavljeno je niz demantija:

https://md-tm.biskupija-mostar.ba/clanc ... udbe-i-kgb

https://md-tm.biskupija-mostar.ba/clanc ... ke-klevete

https://md-tm.biskupija-mostar.ba/clanc ... ve-klevete

https://md-tm.biskupija-mostar.ba/clanc ... vla-zanica

Nije Pints kriv, nego ova "sapunica" koja se provlači već godinama i dijeli ljude, sije mržnju i nepovjerenje na biskupe, i naravno odvlači od vjere...

Vrh

PostPostano: Pet srp 05, 2024 10:48 

Aralica je za me autoritet, vjerodostojan. Ali, kako rekoh, nije mi to toliko bitno, bilo je svećenika koji su surađivali s udbom, pa bilo je i gorih, ljudi smo.
Neznam što bi to Pints bio kriv?
A glede sapunice...
Dok se sjemeništa zatvaraju, Međugorje je oaza vjere.
Pa nije slučajno Gospa rekla, na pitanje zašto Međugorje, "jer ovdje ljudi vjeruju".

Vrh

PostPostano: Pet srp 05, 2024 14:11 

Zanimljivo, ima ukazanja koja su trajala i duže od Međugorskog. A Crkva ih priznala. Valjda tamo nije bilo sukoba između biskupa i fratara. :;
https://www.dnevno.hr/vjera/kao-u-medug ... t-2472270/

Vrh

PostPostano: Pet srp 05, 2024 14:20 

Nalazimo se u vremenu koncentracije velikih podijela i lažnih proroka. Nije to prvi put u povijesti, ali je jako intenzivno i globalno zahvaljujući tehnologiji.
Mi vjernici se uvijek možemo okrenuti službenoj Crkvi tražeći oslonac u razlučivanju, ali crkveni oci su zaista u velikom problemu.
Što god da naprave naići će u nekom dijelu Crkve na osporavanje, vrijeđanje, pa i prijetnje. Ne bih im bio u koži i zaista molim za njih svaki dan.
Ne mogu tvrditi da je ovo vrijeme lažnih proroka iz apokalipse, ali jako liči na to.

Na većinu ovih malih, pojedinačnih mističnih fenomena se ne obazirem, ne zato što apriori mislim da tu nema ništa nego zato što znam da bi me taj val poklopio i odnio.
Previše je toga, puno je mraka i ne valja u mrak predugo gledati jer te usiše.
S druge strane, ako Bog dopušta Mariji da ulazi u našu stvarnost onda to mora imati neko značenje, čini mi se da nije mudro zanemariti cijelu stvar.

Sviđa mi se kako je Crkva na kraju reagirala. I to što je uzela vrijeme za razlučivanje, nigdje nam se ne žuri, i to što je stavila cijeli fenomen pod svoju kontrolu. Trebala je to i prije napraviti.
Nama Hrvatima je Međugorje neprocijenjivo vrijedan duhovni poklon Neba.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 784 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata