Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 11:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 139 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 26, 2009 12:32 

sara je napisao/la:
Mislim da se radi o pojavi koja posljedica čistog emocionalnog doživljaja visokog inteziteta. Čisto sumnjam da to ima ikakve veze s Duhom Svetim. Naime, spektakl koji pri tom nastaje po sebi ne nosi nešto dobra, privlači labilne sam po sebi.

ma nije sara...i ja sam tak mislila...dok me pater Linić nije "sredio". Bar sam ja ponosna i jaka i ne dam se tak lako!
vjeruj mi....čak niti kad se to događa, nemaš osjećaj da se rušiš nego da letiš..i da to traje...jer kad si na podu, ako si na podu, neke drma stojećki, tada nemaš osjećaj tvrdoće poda niti uopće da ležiš..bar je tako bilo sa mnom..
To ne mora biti niti pater Linić niti bilo koji karizmatični svećenik, može to obićni svećenik isto...moli nad tobom, zaziv Duhu Svetome i onda...

na polaganju ruku bila sam nekoliko puta, možda 5,6 a "podlegla" tek 2 puta...
jednom sam otišla na mjesto u klupicu nakon polaganja i tek tad sam osjetila djelovanje i istina...trajalo mi je tjedan dana...ali nisam pala na pod niti kaj sličnoga..imala sam povremeno osjećaj kao da su mi ruke svećenika na tjemenu. Recimo idem ulicom, pa odjednom, puf! osjetim te ruke i blago strujanje u cijelom biću, a da uopće nisam razmišljala o tome, hodam normalno ne padam i ništa se izvanjski nije događalo sa mnom, ali se događalo iznutra...čisti raj..uz to imala sam uvid, jasan uvid u neke situacije u životu koje mi do tada nisu bile potpuno jasne ili sam bila u zabludi. Doživljavala sam to kao neku dodatnu možda malo ubrzanu zrelost u duhu, spoznajnu dubinu...
Taj tjedan nisam puno niti mogla govoriti. Nitko ništa nije primjetio osim moje tišine i mirnoće, a i sabranosti bez emotivnih erupcija koje su mi u naravi.
:lol:

Vrh

PostPostano: Uto svi 26, 2009 19:44 

Mislim da se radi o stanju psihe, ni o kakvom Duhu Svetomu - Bog ne čini beskorisne stvari.

Vrh

PostPostano: Uto svi 26, 2009 20:36 

sara je napisao/la:
Mislim da se radi o stanju psihe, ni o kakvom Duhu Svetomu - Bog ne čini beskorisne stvari.

naravno.

ali ja sam u ovome svome postu govorila koliko je sve imalo smisla...nikako to ne možemo nazvati besmislenim.
Čudno mi je to od tebe, djeluje mi brzopleto.

Vrh

PostPostano: Sri svi 27, 2009 06:23 

Sara je u pravu, čini se da to "padanje" nije radikalan zahvat u život, kakav uzrokuje Duh Sveti, već se ljudi kao malo odmore a poslije se počnu isto ponašati kao i prije. Možda ima i drugačijih primjera, bilo bi ih korisno čuti i vidjeti.

Vrh

PostPostano: Sri svi 27, 2009 07:41 

zumzum je napisao/la:
sara je napisao/la:

naravno.

ali ja sam u ovome svome postu govorila koliko je sve imalo smisla...nikako to ne možemo nazvati besmislenim.
Čudno mi je to od tebe, djeluje mi brzopleto.

Svako osobno predanje Bogu (ozbiljno, punom osobnošću) izaziva određene efekte. Biti redovit u molitvi meditaciji, katkada kontemplaciji vodi ozbiljnom rastu. Trenutačni efekti mogu biti neki impuls, ali ciljaju na emocionalnu razinu - to se vidi iz govora svih o tome - govor je sav vezan uz doživljajnu razinu. Nije ona loša ako je nus pojava, ali je velik problem što se za njom danas trče i na njoj inzistira. Kad je nema, ispada da je Bog daleko i nema Duha. A ta je razina tako silno varljiva da ju je moguće prosuditi samo sveobuhvatnosti svega drugoga. Ona sama je prije zapreka, nego poticaj - na dulje pruge.

Vrh

PostPostano: Sri svi 27, 2009 08:54 

naravno da kome ovakav "doživljaj" postane vrh svega ili centar svega, da je zalutao i maknuo se s pravog puta.
napisala sam jer se dogodilo...možda je najbolje ne govoriti o tome, jer vidim da se razni krivi zaključci daju.
čovjeku je najbolje da šuti, a ono što mu je dano, dano je samo njemu i za njega, vjerojatno zbog nekog razloga.
Psiho doživljaji, emocije sve je to slab alat koji donekle posluži čovjeku da bi to opisao, ono što se zapravo i ne može opisati jer je i s jedne strane neshvatljivo. Ali recimo da sam ja to uzela kao kad si prehlađen pa dobiješ čaj...eto to padanje u duhu bi bio taj čaj. Da li se poslije kad sjećamo čaja? ne...ali znamo da nam je pomogao i da nam je baš tada to trebalo da bismo se osnažili i krenuli dalje.

kako se tko ponaša prije i poslije, opet nema veze s time. Takvo prosuđivanje ljudi, liči mi na optužbu, a ne na zdravi odnos s ljudima.

Vrh

PostPostano: Sri svi 27, 2009 09:34 

Pravo zboriš, zumzum :)

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 06:59 

A što ćeš reći na ovo:

Ja sam na svećeničkom ređenju ležao na zemlji prostrt .. pjevaju se litanije svih svetih ... biskup polaže na glavu ruke .. pa svi svećenici ... a ja osjećam u sebi borbu.. obliva me znoj ... ništa se u meni ne mijenja.. ostajem onaj isti mladić od krvi i mesa.. Čujem riječi poslanja ... I "odlazim razapet između popa kojeg čekaju vjernici i sebe ... i izdržao sam 40 godina na teškoj njivi Gospodnjoj i osjećao sam često riječi proroka "Zaveo si me i dao sam se zavesti" ... kakav plod moga rada i života (s ponosom mogu gledati unazad) Bog je preko mene izveo divne stvari..dao mi snage za pothvate koji su se činili ludim (prvi sam u biskupiji izdao župski list - biskup mi nije htio dati da izdam na biskupijskom ciklostilu - pa sam kupio svoj ) samo jedan primjer..
I ovo što čitam o tim raznim doživljajima "padanjima" "jezicima" i neznam sve čemu protivi se onom djelovanju Duha kroz Bibliju (svi su "stradali" i trpjeli) koji su primili Duha..
Pa ako promotrimo i pjesmu "Dođi Duše presveti" i ako uđemo u dubinu a ne na pvršinu onda ćemo vidjeti da današnje senzacionalističko poimanje se protivi duhu DUHA BOŽJEGA ili mi koji drugačije mislimo a koji smo izdržali "teret žege i dana" moleći za tihu i ustrajnu pomoć Duha Svetoga nismo ni katolici ni kršćani.. Čudno...

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 10:25 

ma drugo su neki doticaji pa i darovi Duha svetoga, a drugo je osoba Duha Svetoga do koje je moguće doći samo ustrajanošću molitve, poniznosti, potpunom predajom Bogu.....

darove i ovakva iskustva imaju osobe koje niti po čemu nisu svetije niti čiastije niti više u molitvi....dapače one mogu biti i grešnije...
ali se nikako ne slažem da je sve na psihičkoj bazi, kao što se i ne slažem da svećenici pretendiraju danas više psihoanalizi nego duhovnosti....
ali svi ovi mešunzi su očiti i vrlo česti i kod jednih i kod drugih. :shock:

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 14:17 

Ne djeluje li Duh Sveti neprimjetno?
Pa se plodovi vide tek nakon nekog vremena.
Nije li on Duh reda?
MOžda osobno pogrešno mislim?
Ispravite me.

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 15:34 

naravno..ali kakve sad to veze ima?
preko čovjeka se događa a da nije najčešće niti sam svjestan, tek nakon dužeg vremena i nekog vjerskog odgojnog puta, može si svatko posvijestiti trenutke kad je na njega djelovao Duh Sveti.

Također, ovo sve što sam rekla i iza čega stojim, je moje iskustvo a i iskustvo drugih osoba...a prošlo je podosta godinica da bih uopće znala sve to dobro "izvagati" i izreći.
nema instanta .. :shock:

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 15:56 

očito sam nešto promašila
Izvinjavam se.

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 16:03 

vera je napisao/la:
očito sam nešto promašila
Izvinjavam se.

Zašto?
sasvim si normalno i logično postavila pitanje. Možda toi prije par godina ne bih ovako odgovorila, tada mi još nisu neke stvari jasno sjele.
Dobro si uočila mogući problem.

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 16:37 

interesantno je ovo mi stari koji smo vjerovali u "STAROGA DUHA SVETOGA" ne vrijedimo nista sada su in oni koji "padaju" koji "govore jezike" mi sve to nismo zanli ali smo i te kakao osjećali Duha svetoga i na njega računali u našem radu... ma kakve ludosti pričate...

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 19:18 

pa što se ne smije pričati?
ja sam na ovoj temi jer me zanima, a ne znam što je tebi sneni? zašto da ne pričamo? ako nešto ne valja onda ćemo i to apsorbirati i naučiti...ali zar nije već u Bibliji rečeno o jezicima? zašto je to tebi sad čudno i novo, kad novo nije?

a nitko se oko toga ovdje ne lijepi a bome niti ne prenemaže...

a nisam znala da ste prje Duha Svetog nazivali i Stari...to mi je u najmanju ruku, čudno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 139 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata