Preletio sam dokument Međunarodne teološke komisije, ali i forum na temu.
Što se Dokumenata tiče polazi se od iste vjere u Trojstvo i bogočovještvo Isusa Krista, a onda daju naznake za zajedničke korake dalje. Tako to ide.
Na intelektualnoj razini valjda je jasno da nema krivnje danas što je situacija tisuću godina bila takva, a mislim na suvremeno pravoslavlje. Isto trebalo bi biti jasno da nema prozelitizma jer to nije pristup katoličke crkve.
Vidio sam i tvrdnju da 'pravoslavna Crkva nije crkva' što je neistina, jer katolička crkva uči da je pravoslavlje Crkva (usp. II. vat. konc).
Mislim da ne bi trebalo zanemariti ni emocionalnu inteligenciju. Nije to mala stvar. Nitko ne želi biti u blizini nekoga tko te optužuje. Optužbe stvaraju jaz, rezignaciju, izolaciju, hladnoću, cjepidlačenje, pa sve do neprijateljstva. Pitao sam jednom svećenika psihologa koji je primao bračne parove kak ide. Kaže: 'Nekada dođu samo da bi se istresli na drugoga!' Znate ono: Ti si meni... Pa mu vadi nešto od prije 20,30 god.
Dakle, emoc. inteligencija. Idemo vidjeti što je zajedničko, susretati se, a onda će i teologija sjesti, a to je ljubav u istini ili istina u ljubavi. A sol na ranu, vađenje žuči ne vodi nikuda.
Dakle, i teologije polazi najprije od zajedničkog.
Prigovor je ljubavi kada je lakše ratovati.
Pozivanje na emocionalnu inteligenciju ne može zamijeniti teološku jasnoću. Crkveno jedinstvo ne nastaje iz dobre atmosfere, nego iz zajedničkog ispovijedanja istine vjere. Dijalog koji izbjegava imenovati stvarne dogmatske razlike (primat, Filioque, ekleziologiju) prestaje biti teološki i postaje psihološki. Ljubav bez istine sklizne u sentimentalizam, a istina bez ljubavi u grubost — ali istina ima prvenstvo. Dokumenti dijaloga to ne poriču, nego upravo potvrđuju: zajedništvo se gradi u istini, ne mimo nje.