Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 06:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 113 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto tra 14, 2026 20:18 

Izabrani jesu, tu nema sumnje. Jesu li u milosti? Moguće da nisu, ali to ne bi bilo ništa novo, odnos Boga i Izraela je buran u svakom mogućem pogledu.

A dodao sam kontroverznu temu o Hazarima jer je bitna upravo za ovu temu: postoji mogućnost da oni koje mi danas većinski gledamo kao Židove (i na koje se misli kada se o Židovima govori u pogrdnom smislu) možda i nisu oni sa kojima je Bog sklopio savez po krvi.

Židovi su bili "vrata" kroz koja je Bog ušao u povijest. To što su vrata ostala otvorena za sve nas, ne znači da je Bog zaboravio onoga tko je vrata otvorio. No, ključna je stvar da se nitko ne spašava "preko veze" ili pukim porijeklom, nego isključivo kroz prihvaćanje Isusa.

Dok je visio na križu, Isus nije rekao: "E sad ste gotovi, niste više moji." Rekao je: "Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!" (Lk 23,34).
Ako im je On oprostio u tom trenutku, tko smo mi da ih "otpisujemo"?

On je sam rekao: "Nitko mi ne oduzima život, nego ga ja sam od sebe polažem" (Iv 10,18). Njegova smrt je bila plan, a ne "nesreća" zbog koje bi Bog kaznio cijeli jedan narod za vječnost.

Kad bismo tjerati mak na konac, svi smo mi 'ubili' Isusa svojim grijesima, pa nas Bog opet nije odbacio. Zašto bi onda odbacio narod iz kojeg je Isus potekao?"

Uzmimo ropstvo ( braća prodaju Josipa, Josip u Egiptu postaje „glavni“…a kasnije? Svi postadoše robovi..Ropstvo im je slomilo ponos. Da su sve dobili na pladnju, nikada ne bi shvatili tko je njihov pravi Izvor. Tek kad su došli do dna, kad više nisu mogli sami, zavapili su Bogu. Bog ih je morao "isprazniti" od Egipta (njihovih kipova i mentaliteta) da bi ih mogao napuniti sobom.
Kako cijeniti slobodu ako nikada nisi bio rob? Kako ćeš imati zakone koji štite siromašne i strance (što Izraelov zakon stalno naglašava), ako i sam nisi bio stranac i rob u Egiptu? Bog im je kroz tu muku "upisao" suosjećanje u gene.

Josipovo obraćanje braći je objašnjenje kad im govori: "Vi ste mislili meni zlo učiniti, ali Bog je to okrenuo na dobro" (Postanak 50,20).
To je Božja logika kao i kod Isusa – ljudska zloća (izdaja braće - osuda na križ) postaje alat u Božjim rukama za spasenje mnogih – Isusova smrt..
Božki putovi su smisleni, nama nerazumljivi. On je Židove na taj način učinio čvrstima i spremnima za ono što dolazi.
Patnja ne dolazi da nas uništi, nego da nas "izbrusi" za nešto više, za višu „dimenziju“. Stoga su Židovi i dalje IZABRANI narod. Bog je „vidio“ i ovaj rat/pokrenute ratove i samo će On od minusa načiniti plus. Kada, kako…Njegova providnost će pokazati na kraju.
Neki naslućuju, neki se boje i zamisliti kraj…Takvi smo, „šareni“ u Božjem velikom vrtu.

Vrh

PostPostano: Sri tra 15, 2026 10:37 

Židovi sigurno više nisu izabrani narod.

Stoga su Židovi i dalje IZABRANI narod.

:roll: :roll:

Vrh

PostPostano: Pet tra 17, 2026 16:54 

Volio bi znati znati zašto bi baš oni bili izabrani kad je očito nakon ovih ratova da su najgori. Neka mi netko proba obrazložiti tu izabranost osim(hrki i zdrave) jer su njihovi stavovi izvrnuti, isključivi, neutemeljeni...

Vrh

PostPostano: Pet tra 17, 2026 17:56 

Volio bi znati znati zašto bi baš oni bili izabrani kad je očito nakon ovih ratova da su najgori. Neka mi netko proba obrazložiti tu izabranost osim(hrki i zdrave) jer su njihovi stavovi izvrnuti, isključivi, neutemeljeni...

Sinko! Nemoj dušu griješit.

Vrh

PostPostano: Pet tra 17, 2026 20:04 

Izabranje Izraela u Starom zavjetu nije nagrada za moralnu savršenost, nego slobodan Božji izbor. Bog bira Abrahama i njegov narod ne zato što su „najbolji“, nego da po njima pripravi dolazak Spasitelja. To jasno kaže i Sveto pismo. Bog ih je izabrao ne zbog njihove veličine ili pravednosti, nego iz svoje vjernosti obećanju.
Drugo, ne može se suditi cijelom narodu po suvremenim političkim događajima. Ratovi i sukobi bilo u Gazi, Iranu ili drugdje složene su povijesne i političke stvarnosti. S tim u vezi Katolička vjera nikada ne dopušta kolektivno moralno osuđivanje cijelog naroda pa tako ni Židovskog.
Treće, izabranje u Starom zavjetu ima svoj cilj i ispunjenje jer Isus Krist dolazi iz tog naroda i po Njemu se spasenje otvara svim ljudima. Izabranje Izraela bilo je priprava, ali je ispunjeno u Kristu. Zato nitko ne dolazi k Ocu osim po Kristu (Iv 14,6), a taj put konkretno vodi kroz Katoličku Crkvu koju je On ustanovio. Sv. Pavao kaže da Izrael ima posebnu ulogu u povijesti spasenja, ali i da se nitko ne spašava po porijeklu.

Vrh

PostPostano: Pet tra 17, 2026 22:27 

Majkićka, molim te nemoj odgovarati putem umjetne inteligencije, probaj nešto vlastitom glavom i bit će sigurno bolje i uvjerljivije.
Bio bi jako interesantno čuti tvoj komentar da živiš u Gazi ili susjednim područjima pa bi ti se onda nečije tuđe takvo tumačenje zgadilo jer ovo sada ispada iz sigurne i daleke udaljenosti sasvim drugačije. Naš hrki je zakuhao ovu sumornu temu i u njoj navodi postupanje današnje izraelske politike opravdanom i bez veze miješa kruške i jabuke. Gdje je tu empatija za stradavanje nedužnih ljudi koji gube glavu i pitam se za što, zar smo zaboravili naš domovinski rat i kako se ponašaju agresori. Ovamo je to sve puta 100 i nemojmo nikada podržavati agresore i biti uvijek na strani slabijih.

Vrh

PostPostano: Sub tra 18, 2026 07:08 

Ne govorim to „iz umjetne inteligencije“, nego pokušavam razmišljati trezveno i u skladu s katoličkom vjerom kako se to tradicionalno čini tisućama godina, a ne na osnovu jednog rata ili pretjeranog emotivnog doživljaja trenutne situacije. Kratko u tri točke je opisana suština židovskog izabranja što smo prije raspravljali i kratki osvrt na tvoje pojednostavljivanje i kolektivnu osudu.
Ona tvoja tvrdnja kako uvijek treba biti na strani slabijih zvuči lijepo, ali jednostavno ne vrijedi u svakoj situaciji, a dokazano može biti i zla kada ju npr glupo koristi Milanović. Uostalom npr. zar bi ti bio na strani silovatelja koji se precijenio pa ga je žrtva izmlatila? Dakle , nije presudno tko je slabiji, nego tko čini dobro, a tko zlo. Inače bi ispalo da uvijek treba stati uz slabijega čak i kad je on u krivu, a to nema smisla. Katolički tradicionalni pristup nije emocionalno navijanje, nego pokušaj sagledavanja stvari u širem kontekstu po istini, uz pravednost i milosrđe za nevine kojih ima u svim narodima.

Vrh

PostPostano: Sub tra 18, 2026 19:39 

Po mom mišljenju, nisu. Bar sigurno ne više. Rekli su, krv njegova na nas i naše potomke.

Vrh

PostPostano: Sub tra 18, 2026 22:01 

Po mom mišljenju, nisu. Bar sigurno ne više. Rekli su, krv njegova na nas i naše potomke.

Ne znam jel to samo meni izgleda glupo ili je tako i u ostalih. Kako sad ovde npr. piše: "Po mom mišljenju..." Izgleda i vama ostalim to pomalo bedasto?! Kak to misliš po mom mišljenju?! Jel se na postavljeno pitanje može uopće tako odgovoriti?! Jel to pitanje na koje svaki ovde može napisati svoje mišljenje i šta onda?! Da glasamo pa u koju stranu "prevagne" zaključimo da tako jest ili šta?! :roll: :roll: Ili jesu ili nisu. Bez obzira na tvoje i moje mišljenje. Jedno od toga jest. Pitanje iz teme: Da li je Izrael / Židovi i dalje izabrani narod? Zahtjeva takav odgovor. To sasvim sigurno nije pitanje na koje se odgovor dobiva glasanjem. Već je prvi post pomalo bizaran;

U zadnje vrijeme , posebice poslije rata u Izraelu/Gazi imao sam rasprave sa nekoliko katolika u vezi pitanja da li su Židovi i dalje izabrani narod?
Šta vi o tome mislite? Pojasnite svoje mišljenje.

Na to mu netko dobro predbacuje, citiram;

Sasvim je nebitno šta mi o tome mislimo. To je kao da Duško Lokina pitaš šta on o tome misli. Ista stvar je pitati nepoznate ljude koji žive i dišu u ovoj internet žabokrečini. Znači, pitanje je postavljeno krivo. Ti sebe trebaš pitati: šta Katolička Crkva o tome misli. :| Jer jedini Crkva može dati ispravan sud.

Stvarno čudno. I šta bi to trebalo značiti, citiram;

U zadnje vrijeme , posebice poslije rata u Izraelu/Gazi...

Vidi kako počinje: zadnje vrijeme, rat, Izrael-Gaza itd. Ako Izrael jest odabrani narod, onda on to jest vječno, bez obzira šta napravio, a ako nije, onda ni nikad nije bio izabran. Bez obzira koliko ratova vodio i tko je u pravu a tko nije. Zar postoji neki broj koji kaže koliko ratova ili ljudi Izrael smije voditi/ubiti?! Pa ako Izrael premaši taj određeni broj, onda više nije odabrani narod, a ako se zadrži ispod tog magičnog broja, onda ostaje izabran narod. :roll: To sa vječnim odabirom nema nikakve veze. Bog ionako od vječnosti odabire Izraela, bez obzira na to što unapred poznaje sva njegova djela, odnosno nedjela koja će počiniti do kraja svijeta. Nemere se nešto vječno prekinuti i biti drugačije nego jest. Tako kako jest - jest. Ili je vječno izabran ili nikad ni nije bio izabran. Ali kako sam napisao, na to pitanje jedini ispravan odgovor može dati Katolička Crkva. Pa bi onda možda bilo razumno pitanje postavit ovako: što Katolička Crkva kaže, jel su Izrael / Židovi i dalje izabrani narod?! Ali već je i to pomalo glupo. Ako samo pitanje krene sa pretpostavkom da je Izrael u jednom trenutku bio odabrani narod. Vidi ovo, citiram;

U zadnje vrijeme , posebice poslije rata u Izraelu/Gazi imao sam rasprave sa nekoliko katolika u vezi pitanja da li su Židovi i dalje izabrani narod?

:|

Vrh

PostPostano: Ned tra 19, 2026 07:03 

Što je tebi čudno što je totus rekla "po mom mišljenju", pa šta bi drugo i mogla? Možeš li ti reći mišljenje koje je u ime cijele zajednice ili samo svoje mišljenje? Vidiš da ovdje svi iznosimo samo svoja mišljenja odnosno opet ispada kako se pozivamo na različite tekstove i tumačimo ih onako selektivno što nama najprihvatljivije. Hrki je postavio pojednostavljeno i navijačko pitanje koje on ne razumije a diže se kao da je iznad svih naučitelja kao i o mnogim temama o kojima ovdje suludo tumači, samo za usporedbu grebenar mu je u početku bio vrh a sada na kraju nula itd.itd...
Pa pronađite kako se papa i vatikan danas izjašnjavaju oko ovih događaja koji su za neke nebitni odnosno pravo je možda pitanje jeli ovi današnji barbari imaju ikakve veze sa onim narodom o kojem stari tekstovi govore?

Vrh

PostPostano: Ned tra 19, 2026 09:01 

Što je tebi čudno što je totus rekla "po mom mišljenju"...

Da ti na pitanje probam odgovoriti pitanjem: a bi tebi bilo čudno da netko kaže da je njegovo mišljenje da su vektori u fizici to i to. Jel bi to tebi bilo čudno?! Nauk Katoličke Crkve i npr. fizika ili matematika ti je potpuno isto. Nemaš ti tu šta misliti. Sve je to već netko prije tebe smislio. I stvari su točno određene. Nema mjesta za mišljenje. Koliko puta sam vam ovde pisao: protestanti misle, katolici slušaju. Sto i sto puta. Izgleda uzalud. :|

..pa šta bi drugo i mogla?

A možda bi se trebala zapitati, jednako kao i autor ove teme, kao i svi mi koji ovde pišemo; a šta Katolička Crkva misli?! Nikad ti to nije palo na pamet?!

Možeš li ti reći mišljenje koje je u ime cijele zajednice ili samo svoje mišljenje?

A koje mišljenje?! Pa nismo babe na placu pa da svaki bubne svoje, pa šta bubne bubne. :roll:

Vidiš da ovdje svi iznosimo samo svoja mišljenja odnosno opet ispada kako se pozivamo na različite tekstove i tumačimo ih onako selektivno što nama najprihvatljivije.

Vidim. I nitko se nije sjetio da napiše: čekajte ljudi! Katolička Crkva kaže to i to na tu temu.

Hrki je postavio pojednostavljeno i navijačko pitanje koje on ne razumije a diže se kao da je iznad svih naučitelja....

Baš je kontra, jer kaže Hrki, citiram;

To mnogi ne mogu shvatiti!

I ovde je potpuno u pravu. To mnogi ne mogu shvatiti! :|

... kao i o mnogim temama o kojima ovdje suludo tumači, samo za usporedbu grebenar mu je u početku bio vrh a sada na kraju nula itd.itd...

To je već drugo. Hrki na nekim temama udara ko Maksim po diviziji. :)

Pa pronađite kako se papa i vatikan danas izjašnjavaju oko ovih događaja koji su za neke nebitni odnosno pravo je možda pitanje jeli ovi današnji barbari imaju ikakve veze sa onim narodom o kojem stari tekstovi govore?

Nemoj tako. Ovi današnji, kako ih ti nazivaš "barbari" itakako imaju veze sa onim narodom. Ne da imaju veze sa onim narodom, to jest taj narod.

Vrh

PostPostano: Ned tra 19, 2026 11:49 

Na temelju čega su moji stavovi izvrnuti, neutemeljeni??
Moji stavovi su skroz sukladni sa naukom KC, sa onim što piše u SP i u SZ i u NZ !

NA OVOJ TEMI SAM VIŠE PUTA dao izvore čak iz NZ gdje se to dokazuje...ti to pročitaš i samo olako pređeš??
Fran ti je više puta davao citate iz SZ koji dokazuju da su Židovi izabrani narod...tebi to opet ništa ne znači...je li ti priznaješ Stri zavjet kao sveto pismo? Kao Božju objavu židovima?
I Majkićka ti je jučer lijepo objasnilla...ti opet po svome?

Fran ti je lijepo rekao, nemoj griješiti dušu...i ja ti to želim reći
Ne poznaš dovoljno teologiju a u svome neznanju napadaš one koji više znaju...stara priča kod nas Hrvata...većina Hrvata ne želi priznati da netko nešto više zna od njih,pa onda bezveze udaraju u svojoj oholosti i neznanju

Vrh

PostPostano: Ned tra 19, 2026 12:07 

Što je tebi čudno što je totus rekla "po mom mišljenju", pa šta bi drugo i mogla? Možeš li ti reći mišljenje koje je u ime cijele zajednice ili samo svoje mišljenje? Vidiš da ovdje svi iznosimo samo svoja mišljenja odnosno opet ispada kako se pozivamo na različite tekstove i tumačimo ih onako selektivno što nama najprihvatljivije. Hrki je postavio pojednostavljeno i navijačko pitanje koje on ne razumije a diže se kao da je iznad svih naučitelja kao i o mnogim temama o kojima ovdje suludo tumači, samo za usporedbu grebenar mu je u početku bio vrh a sada na kraju nula itd.itd...

Ma ne shvati ozbiljno malog trola, on samo pokušava zamutiti

Vrh

PostPostano: Ned tra 19, 2026 12:14 

Na temelju čega su moji stavovi izvrnuti, neutemeljeni??
Moji stavovi su skroz sukladni sa naukom KC, sa onim što piše u SP i u SZ i u NZ !

NA OVOJ TEMI SAM VIŠE PUTA dao izvore čak iz N :)) Z gdje se to dokazuje...ti to pročitaš i samo olako pređeš??
Fran ti je više puta davao citate iz SZ koji dokazuju da su Židovi izabrani narod...tebi to opet ništa ne znači...je li ti priznaješ Stri zavjet kao sveto pismo? Kao Božju objavu židovima?
I Majkićka ti je jučer lijepo objasnilla...ti opet po svome?

Fran ti je lijepo rekao, nemoj griješiti dušu...i ja ti to želim reći
Ne poznaš dovoljno teologiju a u svome neznanju napadaš one koji više znaju...stara priča kod nas Hrvata...većina Hrvata ne želi priznati da netko nešto više zna od njih,pa onda bezveze udaraju u svojoj oholosti i neznanju

Smiješno je dijeliti ljude, kao, neki više znaju :;
Mi ne znamo ništa, nema što tko objašnjavati i praviti se pametnijim, superiornijim.
Mi samo komentiramo, iznosimo mišljenja a imamo pravo na svoje mišljenje. Koje je uvijek bolje nego nabacivanje citatima. Ili kad se uzdiže nekog, kao što si ti ovdje uzdizao Grebenara, koji je samo čovjek kao i svi mi. A kad ti više nije pasao, počeo si ga gaditi.

Vrh

PostPostano: Ned tra 19, 2026 12:20 

Majkićka, molim te nemoj odgovarati putem umjetne inteligencije, probaj nešto vlastitom glavom i bit će sigurno bolje i uvjerljivije.
Bio bi jako interesantno čuti tvoj komentar da živiš u Gazi ili susjednim područjima pa bi ti se onda nečije tuđe takvo tumačenje zgadilo jer ovo sada ispada iz sigurne i daleke udaljenosti sasvim drugačije. Naš hrki je zakuhao ovu sumornu temu i u njoj navodi postupanje današnje izraelske politike opravdanom i bez veze miješa kruške i jabuke. Gdje je tu empatija za stradavanje nedužnih ljudi koji gube glavu i pitam se za što, zar smo zaboravili naš domovinski rat i kako se ponašaju agresori. Ovamo je to sve puta 100 i nemojmo nikada podržavati agresore i biti uvijek na strani slabijih.

Daj nađi moj upis gdje gdje ja kažem da je postupanje današnje izraelske politike opravdano??
Hajde nađi nam ili povuci riječ?
U čemu ja miješam kruške i jabuke? Upravo ti miješaš...jer miješaš pitanje Židovi izabrani narod i sadašnji rat u Izraelu -Gazi i Iranu
Koje to ime veze daj nam pojasni.
[/b]
Kakve veze ima pitanje da li su Židovi izabrani narod već tisućama godina i sadašnji rat na BI???

Znači , ti biBogu predbacio što je već odavno izabrao Židove na temelju sadašnjeg rata :oo
Ne znam odakle ti hrabrost suditi božji izbor i njegove suverene razloge za to?!

Zadnja izmjena: hrki; Ned tra 19, 2026 12:23; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 113 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata