Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 20:07

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon tra 20, 2026 15:03 

https://biblija.biblija-govori.hr/glava ... &prijevod=

Psalam 124,1 "Da nije bio Gospod s nama", neka rekne Izrael, -
Psalam 124,2 "Da nije bio Gospod s nama, kada ljudi ustadoše na nas,
Psalam 124,3 Žive bi nas bili proždrli. Da se je proti nas bijes njihov raspalio,
Psalam 124,4 Vode bi nas bile odnijele, divlji bi potok bio prešao preko nas,
Psalam 124,5 Bile bi nas potopile silne vode."
Psalam 124,6 Blagoslovljen neka je Gospod, koji nas ne baci za plijen zubima njihovim!
Psalam 124,7 Duša se naša izbavi kao ptica iz zamke ptičarske: "zamka je rastrgana, i mi smo slobodni!
Psalam 124,8 Pomoć je naša u imenu Gospodnjem, koji stvori nebo i zemlju.
Psalam 124,1 Hodočasnička pjesma. Davidova. Da nije Jahve za nas bio - neka slobodno rekne Izrael -
Psalam 124,2 da nije Jahve za nas bio: kad se ljudi digoše proti nama,
Psalam 124,3 žive bi nas progutali. Kad je uskipio bijes njihov na nas,
Psalam 124,4 voda bi nas podavila; bujica bi nas odnijela,
Psalam 124,5 vode pobješnjele sve nas potopile.
Psalam 124,6 Blagoslovljen Jahve koji nas ne dade za plijen zubima njihovim!
Psalam 124,7 Duša je naša poput ptice umakla iz zamke lovaca: raskinula se zamka, a mi umakosmo!
Psalam 124,8 Pomoć je naša u imenu Jahve koji stvori nebo i zemlju.

Psalam 124,1 Hodočasnička pjesma. Davidova. Da nije Jahve za nas bio - neka slobodno rekne Izrael -
Psalam 124,2 da nije Jahve za nas bio: kad se ljudi digoše proti nama,
Psalam 124,3 žive bi nas progutali. Kad je uskipio bijes njihov na nas,
Psalam 124,4 voda bi nas podavila; bujica bi nas odnijela,
Psalam 124,5 vode pobješnjele sve nas potopile.
Psalam 124,6 Blagoslovljen Jahve koji nas ne dade za plijen zubima njihovim!
Psalam 124,7 Duša je naša poput ptice umakla iz zamke lovaca: raskinula se zamka, a mi umakosmo!
Psalam 124,8 Pomoć je naša u imenu Jahve koji stvori nebo i zemlju.

Vrh

PostPostano: Pon tra 20, 2026 15:31 

Hrki....Kao prvo: ZAŠTO vadiš "materijal " od Adventista?

A sad u vezi pitanja koje si postavio. Prvo, kada čitaš „učenici“ ne brkaj s apostolima. Učenici su bili svi koji su prihvatili Isusa kao Mesiju, oni koji su slušali Njegove govore na gori (blaženstva), na obali Jordana, posvuda.
*Na Cvjetnicu su skoro svi bili za Njega jer su ga željeli za kralja! Tko ne bi vladara koji „ćiribu-ćiriba“ stvara kruh…hranu! Nisu oni slavili Sina Božjega – bila je to SEBIČNOST i na prvu „loptu“, i uz Judinu asistenciju koji javlja Zelotima da Isus ne želi svoje moći u potrjebiti u borbi protiv Rima – rulja mijenja „raspoloženje u RASPNI GA!
*A na putu za Emaus ona dvojica „učenika“ (Pa ni apostol Toma nije odmah vjerovao – dok ne vidje Isusa) se žale: „Mi se nadasmo da je On onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. 22A zbuniše nas i žene neke od naših“ - koje rekoše da je Isus uskrsnuo. (Lk 24,21-23)
*Veliko vijeće je potplatilo rimske vojnike da rašire „vijest“ da: Dok su oni spavali došli su Isusovi učenici i ukrali tijelo“ – što se odmah raširilo.
*Savao progoni kršćane. Čak i tko je vjerovao skrivao se iz straha….
*Psalam 69,8, i Izaija 53,3, navještaju da će Mesiju odbaciti NJEGOVI narod.

Uzalud nama pozemljarima kalkulirati! Ako je Bog stvorio Adama i Evu mada je ZNAO da će oni pasti(neposluh) a po njima sav ljudski rod, tako je znao i za sve vezano uz Mesiju/Sina Božjega. Pa proroci na preko 40 mjesta govore o Isusu,
A da bi ga Židovi prihvatili – nema teorije zbog ono malo što sam naveo i niza drugih „stvari“, ali je STRAH od vjerskih vođa bio ključan. Tu je i nepoznavanje Pisa(primj dvojice braće).
Oni butno: Svakako bi se – mada možda sporije - kršćanstvo proširilo po svijetu. To je bio Očev naum, Božji PLAN od početka stvaranja našeg planeta itd. itd.
...
Hrki, Rimljanima od 1,1 - 2,32 - gdje si to našao što te zagolicalo?

Vrh

PostPostano: Pon tra 20, 2026 19:09 

Hrki, zaboravih bitno: Bog ne mijenja svoje odluke kao mi čarape!
Ako je izabrao Abrahama, Jakova…taj narod koji iz potpune anonimnosti odjednom stupa na svjetsku pozornicu i pratimo njihov uspon i padove - kako kao naroda tako i njihove kolebljivosti u vjeri u jednoga Boga – taj izabrani narod je u konačnici ispunio onu glavnu svrhu: iznjedrio je Mesiju.
S Mesijom su postupili kako su i proroci navijestili. Izvršivši „ulogu“ naroda po kome će doći Mesija, Židovi nisu prestali biti od Boga Izabrani narod. Kao što ni bračni par vjenčani u Crkvi i pred Bogom kad rekoše svoj DA, ako se i rastave, oni su za Boga i dalje muž i žena – a tako je Bog odlučio još kod stvaranja (knjiga Postanka).
Jednom nešto odlučeno za Boga je to zauvijek. Pa i ti IZABRANJE NARODA.
Ni trenutna politička situacija u Izraelu to ne može promijeniti.

Vrh

PostPostano: Pon tra 20, 2026 21:47 

Ne poznaš dovoljno teologiju a u svome neznanju napadaš one koji više znaju...stara priča kod nas Hrvata...većina Hrvata ne želi priznati da netko nešto više zna od njih,pa onda bezveze udaraju u svojoj oholosti i neznanju

BRAVO Hrki! Nažalost, moram tako napisati, nažalost, ali ovde si u pravu. :|

Vrh

PostPostano: Pon tra 20, 2026 22:25 

Ako je izabrao Abrahama, Jakova…taj narod koji iz potpune anonimnosti odjednom stupa na svjetsku pozornicu i pratimo njihov uspon i padove - kako kao naroda tako i njihove kolebljivosti u vjeri u jednoga Boga – taj izabrani narod je u konačnici ispunio onu glavnu svrhu: iznjedrio je Mesiju.
S Mesijom su postupili kako su i proroci navijestili. Izvršivši „ulogu“ naroda po kome će doći Mesija, Židovi nisu prestali biti od Boga Izabrani narod. Kao što ni bračni par vjenčani u Crkvi i pred Bogom kad rekoše svoj DA, ako se i rastave, oni su za Boga i dalje muž i žena – a tako je Bog odlučio još kod stvaranja (knjiga Postanka).

Kakve "potpune anonimnosti"?.
Što Bog ima na umu, mi nemamo pojma.
Tako da je cijela polemika onako, nama za zabavu.
NEPOZNATI SU PUTEVI GOSPODNJI.
A mi pričamo...Neki stvarno misle da govore u ime Boga. On bi ovako, On onako. Bog se smije.
Znate li da je postojalo najmanje 6 ljudskih rasa, plus neandertalci. Tko je od nih bio Adam, Eva? Kamoli židovi.
Bog, koji je SVE, oduvijek i zauvijek, stvori stvorenja. Zašto? Da bi bio potpun? Ali on je PUNOĆA.
A, dobro, mi to ne možemo razumijeti. Stvori nas na našu i svoju radost. Iako ne na svačiju. Nismo svi radosni jer smo stvoreni, bez naše želje. No, među stvorenima, ima svoje miljenike. Čak ni jedna majka, od nesavršenih ljudskih bića, nema miljenike (dobro, neke imaju). Ali pretežno, drži i gleda isto svu svoju djecu. A Bog, gle, ne. On ima svoj "izabrani" narod.I gle, taj izabrani narod, što napravi? Ne samo da prezre, nego se dere "ubij ga" "krv njegova na nas i našu djecu"
Ne štima. Nešto tu debelo ne štima. Isus je rekao, "radim sve novo".
I nakon svega, sve što rade danas, nema veze, izabrani su narod, sve im je oprošteno. A ubili Boga. Amen

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2026 06:02 

... jesi li ikada razmišljao u vezi šta bi bilo da je većina Židova ipak prihvatila Krista?
Da li bi to zaustavilo širenje kršćanstva prema poganima, nežidovima!!?
Po meni se kršćanstvo proširilo cijelim svijetom upravo zbog toga što je judeokršćana bilo manje, i jer su vrlo brzo počeli progoni protiv njih...to je pomoglo širenju kršćanstva po dijaspori i prema poganima!
Ovim pitanjem i tvrdnjom pokazuješ kako i ti ne poznaješ katolički nauk o izabranju židovskog naroda i što to u suštini znači pa polaziš od pretpostavke koja ne stoji.
Katolička Crkva se od početka nije širila samo među Židovima, nego i među poganima. To znamo po samoj Kristovoj zapovijedi: „Idite i učinite mojim učenicima sve narode.“ To znači kako širenje na nežidove nije bilo „plan B“, nego dio Božjeg nauma od početka. Dakle jedino se razumno može pretpostaviti kako bi u tom slučaju većeg prihvaćanja Krista od strane židovskog naroda, Crkva brže širila na početku.

Zadnja izmjena: Majkićka; Uto tra 21, 2026 07:33; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2026 06:12 

Kakve "potpune anonimnosti"?.
Što Bog ima na umu, mi nemamo pojma.
Tako da je cijela polemika onako, nama za zabavu.
NEPOZNATI SU PUTEVI GOSPODNJI.
A mi pričamo...Neki stvarno misle da govore u ime Boga. On bi ovako, On onako. Bog se smije.
Znate li da je postojalo najmanje 6 ljudskih rasa, plus neandertalci. Tko je od nih bio Adam, Eva? Kamoli židovi.
Bog, koji je SVE, oduvijek i zauvijek, stvori stvorenja. Zašto? Da bi bio potpun? Ali on je PUNOĆA.
A, dobro, mi to ne možemo razumijeti. Stvori nas na našu i svoju radost. Iako ne na svačiju. Nismo svi radosni jer smo stvoreni, bez naše želje. No, među stvorenima, ima svoje miljenike. Čak ni jedna majka, od nesavršenih ljudskih bića, nema miljenike (dobro, neke imaju). Ali pretežno, drži i gleda isto svu svoju djecu. A Bog, gle, ne. On ima svoj "izabrani" narod.I gle, taj izabrani narod, što napravi? Ne samo da prezre, nego se dere "ubij ga" "krv njegova na nas i našu djecu"
Ne štima. Nešto tu debelo ne štima. Isus je rekao, "radim sve novo".
I nakon svega, sve što rade danas, nema veze, izabrani su narod, sve im je oprošteno. A ubili Boga. Amen
Istina je, Božji su putovi dublji od našeg razumijevanja, ali to ne znači kako o Bogu ne možemo ništa znati. Bog se objavio i zato mi katolici ne govorimo napamet nego iz Objave. Svojim nesređenim i zbrkanim razmišljanjem radiš si prepreke u razumijevanju Katoličke vjere jer Bog nije nelogičan nego mi ne vidimo cijelu sliku, a izabranje nije privilegij za grijeh, nego poziv na vjeru i odgovornost.

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2026 14:30 

Hrki....Kao prvo: ZAŠTO vadiš "materijal " od Adventista?

A sad u vezi pitanja koje si postavio. Prvo, kada čitaš „učenici“ ne brkaj s apostolima. Učenici su bili svi koji su prihvatili Isusa kao Mesiju, oni koji su slušali Njegove govore na gori (blaženstva), na obali Jordana, posvuda.
*Na Cvjetnicu su skoro svi bili za Njega jer su ga željeli za kralja! Tko ne bi vladara koji „ćiribu-ćiriba“ stvara kruh…hranu! Nisu oni slavili Sina Božjega – bila je to SEBIČNOST i na prvu „loptu“, i uz Judinu asistenciju koji javlja Zelotima da Isus ne želi svoje moći u potrjebiti u borbi protiv Rima – rulja mijenja „raspoloženje u RASPNI GA!
*A na putu za Emaus ona dvojica „učenika“ (Pa ni apostol Toma nije odmah vjerovao – dok ne vidje Isusa) se žale: „Mi se nadasmo da je On onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. 22A zbuniše nas i žene neke od naših“ - koje rekoše da je Isus uskrsnuo. (Lk 24,21-23)
*Veliko vijeće je potplatilo rimske vojnike da rašire „vijest“ da: Dok su oni spavali došli su Isusovi učenici i ukrali tijelo“ – što se odmah raširilo.
*Savao progoni kršćane. Čak i tko je vjerovao skrivao se iz straha….
*Psalam 69,8, i Izaija 53,3, navještaju da će Mesiju odbaciti NJEGOVI narod.

Uzalud nama pozemljarima kalkulirati! Ako je Bog stvorio Adama i Evu mada je ZNAO da će oni pasti(neposluh) a po njima sav ljudski rod, tako je znao i za sve vezano uz Mesiju/Sina Božjega. Pa proroci na preko 40 mjesta govore o Isusu,
A da bi ga Židovi prihvatili – nema teorije zbog ono malo što sam naveo i niza drugih „stvari“, ali je STRAH od vjerskih vođa bio ključan. Tu je i nepoznavanje Pisa(primj dvojice braće).
Oni butno: Svakako bi se – mada možda sporije - kršćanstvo proširilo po svijetu. To je bio Očev naum, Božji PLAN od početka stvaranja našeg planeta itd. itd.
...
Hrki, Rimljanima od 1,1 - 2,32 - gdje si to našao što te zagolicalo?

Pa pejstao sam psalme : i to Jeruzalemska katolička biblija , te drugi od katolička biblija prijevod - nadbiskup Ivan evanđelist šarić...dao sam oba naša prijevoda ( ne Dretara ili Kradžića) da se vide neke razlike
U ovakvom sinoptičkom , komparativnom pregledu našao sam samo na toj stranci...ako ima neka bolja, katolička dajte mi da ju zapamtim i dalje koristim
Ne znam gdje sam spominjao rim 1, 1- 2,32 i šta me zagolicalo?

Ja sam spominjao Rim 11 gdje se u samom naslovu kaže : da su Židovi i dalje izabrani narod
A na kraju tog poglavlja imamo zanimljivo u vezi teologije spasenja

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2026 14:32 

U svemu se slažem sa tobom! :))
I sa time da trenutna polit. situacija ili zločini nekih Židova ne mijenjaju ništa oko toga
Dvoje ljudi na ovom forumu se ne slažu s nama nikako...oni gledaju sve kroz prizmu toga...naravno, krivo

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2026 15:11 

U svemu se slažem sa tobom! :))
I sa time da trenutna polit. situacija ili zločini nekih Židova ne mijenjaju ništa oko toga
Dvoje ljudi na ovom forumu se ne slažu s nama nikako...oni gledaju sve kroz prizmu toga...naravno, krivo

Pusti to! Ima vremena. Ne pada im na pamet KAKO bi se Isus mogao odreći svoga naroda iz kojeg je proizišao. Otac "misli, planira i odlučuje što kada, kako, a Riječ Božja - Sin Isus je "radi", djeluje...On je sudjelovao u svim događajima, u Božjim intervencijama oko, od Oca izabranog naroda-Izraela od njihove pojave pa do danas! Zar je Bog trebao dići od Izraela i kao države? Mamma mia...Nije Utjelovljeni, umrli, uskrnuli na nebo k Ocu uzašli Isus samo promatrač koji, uzgred vidi i da nisu svi Izraelci pristaše, ne odobravaju ovaj Netanjahuov rat. Ali...nažalost, posljedice istoga će trpjeti svi...Neće ovo trajati kao oko Ukrajine i Rusije.
Ali Izrael je i u Isusovu srcu NJEGOV IZABRANI narod do trena kada sav svijet bude prihvatio jednu vjeru - katoličku, ali to je za novu temu (koju mnogi ovdje ne želi na da zamisle).

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2026 15:59 

Istina je, Božji su putovi dublji od našeg razumijevanja, ali to ne znači kako o Bogu ne možemo ništa znati. Bog se objavio i zato mi katolici ne govorimo napamet nego iz Objave. Svojim nesređenim i zbrkanim razmišljanjem radiš si prepreke u razumijevanju Katoličke vjere jer Bog nije nelogičan nego mi ne vidimo cijelu sliku, a izabranje nije privilegij za grijeh, nego poziv na vjeru i odgovornost.

Nije baš da mi se s tobom polemizira.
Ali shvati, imam pravo na svoje mišljenje a ti nemaš pravo omalovažavati ni moje mišljenje ni mene. :((
I na drugim forumima ovo bi išlo pod "ad hominem" i bila bi neko vrijeme u kazni, za početak, dok ne naučiš.
Neka, ima i gorih pa ih se pušta.
Sve se lijepo uklapa u "katolički" forum.
Da :; mi, katolici

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2026 16:37 

Sad se malo lažemo?! :)

Ne postoje u temelju različite vrste ljudi, kako su to tvrdili mitovi brojnih religija, niti kako to tvrde neka svjetonazorska shvaćanja našega vremena. Ne postoje različite kategorije i rase u kojima se ljudi različito vrednuju. Svi smo jedna čovječnost, oblikovana od Božje jedne zemlje. Upravo je ta misao u samom središtu izvještaja o stvaranju i cijele Biblije. Nasuprot svim ljudskim podjelama i oholosti, u kojoj se jedan čovjek uzdiže nad drugim, čovječanstvo se proglašava jednim Božjim stvorenjem iz njegove jedne zemlje. Ono što je rečeno na početku ponavlja se i nakon potopa: u velikom rodoslovlju u Postanku 10 ponovno se pojavljuje ista misao – naime, da postoji samo jedno čovječanstvo u mnoštvu ljudi. Benedikt XVI. - Joseph Ratzinger "U početku stvori Bog"

A kad se radi o drugoj mogućoj postavci, to jest o poligenizmu , kako ga zovu, tada sinovi Crkve nipošto ne uživaju takvu slobodu. Kristovi vjernici naime ne mogu prihvatiti ono mišljenje, za koje tvrde oni koji ga iznose, da je ovdje na zemlji bilo pravih ljudi poslije Adama, koji ne vuku porijeklo prirodnim rađanjem od njega kao praroditelja sviju, ili da Adam označava neki skup praroditelja; nikako se naime ne vidi, kako bi se takve tvrdnje mogle složiti s onim što se nalazi u izvorima objavljene istine i dokumentima crkvenog učiteljstva o izvornom grijehu, koji proizlazi iz uistinu učinjenog grijeha jednog Adama, koji se rađanjem prenosi na sve, tako da ga svaki pojedinac ima kao svoj. Humani generis, enciklika Pape Pija XII.,

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2026 16:42 

Nije baš da mi se s tobom polemizira.
Ali shvati, imam pravo na svoje mišljenje a ti nemaš pravo omalovažavati ni moje mišljenje ni mene. :((
I na drugim forumima ovo bi išlo pod "ad hominem" i bila bi neko vrijeme u kazni, za početak, dok ne naučiš.
Neka, ima i gorih pa ih se pušta.
Sve se lijepo uklapa u "katolički" forum.
Da :; mi, katolici

Ti imaš pravo na svoje mišljenje, a meni nije niti na kraj pameti bilo kako te vrijeđam time što sam napisala, a napisala sam ukratko kakav je katolički stav o izabranom narodu. Zar ti stvarno misliš kako je ono što si ti napisala logički sređeno i u redu s katoličke pozicije?
Nije mi niti jasno zašto toliko generaliziraš i židovski narod i katolike? Svagdje ima pojedinaca koji čine loše stvari, ali govoriti prezreno prema svima to stvarno nije u redu. Takvo je moje mišljenje, a nadam se kako te i to nije uvrijedilo.

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2026 16:48 

Ti imaš pravo na svoje mišljenje, a meni nije niti na kraj pameti bilo kako te vrijeđam time što sam napisala, a napisala sam ukratko kakav je katolički stav o izabranom narodu. Zar ti stvarno misliš kako je ono što si ti napisala logički sređeno i u redu s katoličke pozicije?
Nije mi niti jasno zašto toliko generaliziraš i židovski narod i katolike? Svagdje ima pojedinaca koji čine loše stvari, ali govoriti prezreno prema svima to stvarno nije u redu. Takvo je moje mišljenje, a nadam se kako te i to nije uvrijedilo.

A što kazati? Ne može me nitko tu uvrijediti, ali smatram da se treba pisati o temi a ne gaditi nečije mišljenje i to na način kako ti radiš. Kažem, ne bi ti prošlo drugdje. I malo ispravke, kaže se PREZRIVO ne prezreno.

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2026 17:01 

KKC 1 Bog, neizmjerno savršen i blažen u sebi samome, u naumu čiste dobrote, slobodno je stvorio čovjeka da ga učini dionikom svoga blaženog života. Zato je Bog uvijek i posvuda bliz čovjeku. On ga poziva i pomaže mu da ga traži, da ga upozna i da ga ljubi svim svojim silama. On sabire sve ljude, koje je grijeh raspršio, u jedinstvo svoje obitelji, Crkve. To čini po svom Sinu kojega je u punini vremena poslao kao Otkupitelja i Spasitelja. U njemu i po njemu Bog poziva ljude da postanu, u Duhu Svetom, njegova posinjena djeca i tako baštinici njegova blaženog života.

Ovo su osnove. Ovo se uči u prvom razredu osnovne škole. :|

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata