Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 20:43

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 26, 2009 19:02 

Pozdrav svima,
budući da ne znam više kome da se obratim, molim vas za savjet ukoliko mi možete pomoći.
Dakle, problem je u tome što bi htjeli krstiti dijete. Nažalost, ispada da to nitko ne želi. Suprug i ja imamo odvojena mjesta prebivališta, u župi u koju ja spadam prema mjsetu prebivališta nisam nikada bila na Misi, gravitiram prema drugim mjestima. Ona je rođena u drugom gradu....
Osim toga htjeli bi ju krstiti na dan kad je rođena, a to pada radnim danom. Ispada da je to nemoguće. Stvarno ne razumijem ZAŠTO je to toliki problem.
Htjeli bi samo krstiti dijete.
Jako sam žalosna kad vidim da nikome kome sam se do sad obratila nije do toga u stvari stalo. Stekla sam dojam da je to stvar potvrda, stvar rasporeda - stvarno ne razumijem zašto dijete ne bi mogli krstiti na jutarnjoj Misi radnim danom??? Ne želim od taga raditi cirkus i stvarno bi htjeli da je to na njen rođendan.
Lijepo vas molim, da me uputite na osobu koja nije izgubila "pravu nit stvari" jer bi prvenstveno htjela i da takva osoba krsti moje dijete.
Unaprijed puno zahvaljujem!

Vrh

PostPostano: Sri kol 26, 2009 19:49 

jelenab je napisao/la:
Pozdrav svima,
budući da ne znam više kome da se obratim, molim vas za savjet ukoliko mi možete pomoći.
Dakle, problem je u tome što bi htjeli krstiti dijete. Nažalost, ispada da to nitko ne želi.

Dobro nam dosla drago sestro...Ne vjerujem da nitko ne zeli da krsti dijete...tu je veliki nesporazum...jer ti ne shvacas,da tako ne moze...nije ispravno..
Citat:
Suprug i ja imamo odvojena mjesta prebivališta, u župi u koju ja spadam prema mjsetu prebivališta nisam nikada bila na Misi, gravitiram prema drugim mjestima. Ona je rođena u drugom gradu....
!

Dosta komplicirana situacija,s vase strane...ne,sa strane Zupe i Svecenika..Covjek mora imati inditet,i uvjek treba znati kome pripada...zar ne.?
Citat:
Osim toga htjeli bi ju krstiti na dan kad je rođena, a to pada radnim danom. Ispada da je to nemoguće. Stvarno ne razumijem ZAŠTO je to toliki problem....Htjeli bi samo krstiti dijete.

A,zasto "Krstiti na rodjendan????" Stvarno ne razumijem ZAŠTO je to toliki problem[/size] Vjerojatno ces cuti prave odgovore ovdje od svecenika,ali moje misljenje je da problem lezi u vama...jer ne shvacate VRIJEDNOST SAKRAMENTA KRSTENJA [size=150]Htjeli bi samo krstiti dijete.Htjeli bi samo krstiti dijete.
Ne shvacam sta si htjela reci s tim...SAMO..krstiti..? Sta si s tim htjela reci...?
Citat:
Jako sam žalosna kad vidim da nikome kome sam se do sad obratila nije do toga u stvari stalo. Stekla sam dojam da je to stvar potvrda, stvar rasporeda - stvarno ne razumijem zašto dijete ne bi mogli krstiti na jutarnjoj Misi radnim danom??? . Ne želim od taga raditi cirkus i stvarno bi htjeli da je to na njen rođendan

Uh,ti draga sestro ne zelis praviti cirkus... A SVECENICI S KRSTENJEM DA PRAVE CIRKUS,tebi za volju,po tvojoj mjeri i zelji???
Citat:
Lijepo vas molim, da me uputite na osobu koja nije izgubila "pravu nit stvari" jer bi prvenstveno htjela i da takva osoba krsti moje dijete.
Unaprijed puno zahvaljujem

Svasta se danas u nasem svijetu dogadja..Moj savjet je da potrazis nekoga,tko ce ti prvo ...OBJASNITI STA JE SAKRAMENAT KRSTENJA...
Nadam se da ces uskoro pronaci rijesenje...onako kako RKC nalaze za krstenje...

Do tad,zelim ...Mir i blagoslov kuci tvojoj....!

A i mnogi drugi cu sljedeci mjesec....potraziti termin..na..09.09.09....samo to ne vrijedi za Sakramente...

Vrh

PostPostano: Sri kol 26, 2009 20:09 

:wink: Nema organizacije koja nema neka pravila i red. Već samo poštivanje toga reda znak je pripadnosti određenoj organizaciji, u ovom slučaju Crkvi.
Ovdje upravo 'strši' vjerska nepoučenost. Crkva je zajednica kao jedna velika obitelj. U jednoj velikoj obitelji nema ja bi to, ja bi ovako....
To je prva stvar, a druga je, koja i nije spomenuta, a gotovo pa sam siguran. To je pouka. Za krštenje je potrebna priprava - pouka, posebno ako je to prvo dijete. To se obavlja kod vlastitog župnika. Dijete mora imati svoju matičnu župu, kao što je npr. i matični ured. Kao što se samo u jednom matičnom uredu nalaze podaci o dotičnoj osobi tako je i u Crkvi.
Umjesto kuknjave po forumima - župniku na pouku pa će sve dileme otpasti.

Vrh

PostPostano: Sri kol 26, 2009 20:34 

angelus je napisao/la:
:wink: Nema organizacije koja nema neka pravila i red. Već samo poštivanje toga reda znak je pripadnosti određenoj organizaciji, u ovom slučaju Crkvi.
Ovdje upravo 'strši' vjerska nepoučenost. Crkva je zajednica kao jedna velika obitelj. U jednoj velikoj obitelji nema ja bi to, ja bi ovako....
To je prva stvar, a druga je, koja i nije spomenuta, a gotovo pa sam siguran. To je pouka. Za krštenje je potrebna priprava - pouka, posebno ako je to prvo dijete. To se obavlja kod vlastitog župnika. Dijete mora imati svoju matičnu župu, kao što je npr. i matični ured. Kao što se samo u jednom matičnom uredu nalaze podaci o dotičnoj osobi tako je i u Crkvi.
Umjesto kuknjave po forumima - župniku na pouku pa će sve dileme otpasti.

meni se čini, a možda sam u krivu, da gospođa nije nigdje ni " prijavljena"

Vrh

PostPostano: Čet kol 27, 2009 01:06 

angelus je napisao/la:
Dijete mora imati svoju matičnu župu, kao što je npr. i matični ured. Kao što se samo u jednom matičnom uredu nalaze podaci o dotičnoj osobi tako je i u Crkvi.

Što je to matični ured?

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Čet kol 27, 2009 04:10 

Živac je napisao/la:
angelus je napisao/la:
Dijete mora imati svoju matičnu župu, kao što je npr. i matični ured. Kao što se samo u jednom matičnom uredu nalaze podaci o dotičnoj osobi tako je i u Crkvi.

Što je to matični ured?

Ako se želiš vjenčatiu općini , ideš kod matičara, ako želiš rodni list ideš u matični ured jer tamo se nalaze podatci o tebi

Da bi se pripaalo određenoj župi, mora se imati župna iskaznica ( obitelj ne pripada automatski župi po mjestu stanovanja, već prijavom kod župnika)

Vrh

PostPostano: Čet kol 27, 2009 06:21 

:wink: Na pitanje što je to matični ured odgovor je u samoj riječi: matični (mater = majka) osnovni, temeljni. Svi podaci su u matičnom uredu i niti u jednom drugom uredu ne možeš podiči svoj rodni list ili neki drugi osobni dokument.
Nekada su župni uredi bili ujedno i matični uredi. Danas su župni uredi isključivo za potrebe vjernika, župljana. Tamo gdije si kršten tu ti je matična župa i jedino u tom župnom uredu možeš podiči svoje dokumente, jednako tako svi dokumenti o potvrdi, vjenčanju.... šalju se u matičnu župu, a da bi neki sakrament mogao obaviti u drugoj župi potrebni su ti za to dokumenti iz tvoje matične župe.
Ako je netko kršten u Njemačkoj, gdje su mu roditelji bili na privremenom radu, njegova je matična župa u Njemačkoj i sve dokumente treba tražiti iz te župe.
Stoga uvijek upozoravam roditelje koji bi iz neke druge župe htijeli krstiti dijete; jer, ova nam se crkva jako sviđa, ili tu bi u nekom poznatom lokalu kasnije slavili krstitke, da razmisle o tome da će za svaku potvrdu trebati ići u matičnu župu.
Često su kojekave priče o lijepoj crkvi u kojoj bi se htjeli vjenčati ili krstiti dijete samo izgovor da se izbjegne župa u kojoj se živi, jer oni ne bi na pouke, oni ne bi htjeli biti članovi dotične župe da im ne bi možebitno za Božić došao svećenik na vrata ili im poslao zamolbu za pomoć pri gradnji nove crkve.....
Stoga takve treba uvijek slati u župu prebivališta, osim ako se ne radi o nomadima... :lol: Za njih je organiziran posebni pastoral.

Vrh

PostPostano: Čet kol 27, 2009 18:24 

barbaraa je napisao/la:
Da bi se pripaalo određenoj župi, mora se imati župna iskaznica ( obitelj ne pripada automatski župi po mjestu stanovanja, već prijavom kod župnika)

Nije točno, vidi kann. 102. Zakonika kanonskog prava.

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 05:23 

Hvala lijepo na odgovorima!

Ovo je vrlo koristan i pametan odgovor: .."Da bi se pripaalo određenoj župi, mora se imati župna iskaznica ( obitelj ne pripada automatski župi po mjestu stanovanja, već prijavom kod župnika)"... jer što ako zbog posla često mijenjamo adresu stanovanja - što je slučaj kod nas.

Htjela bih se osvrnuti i na ovo: "...oni ne bi htjeli biti članovi dotične župe da im ne bi možebitno za Božić došao svećenik na vrata ili im poslao zamolbu za pomoć pri gradnji nove crkve....." ja bih rekla pomoć pri planiranju sljedećeg putovanja na neko od egzotičnih mjesta koje većina župljana može samo sanjati!! To katolička crkva NIJE!!

A draga Leja, vama nije mjesto na ovom forumu. Iz vas izbija srdžba i bijes! Dajte si malo proučite katolički nauk. Ili bolje rečeno DOŽIVITE GA NA PRAVI NAČIN. Ovakav način razgovora nije primjeren na bilo kojem forumu, a pogotovo ovom.

Zato mir želim prvenstveno tebi!

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 16:21 

jelenab je napisao/la:

A draga Leja, vama nije mjesto na ovom forumu. Iz vas izbija srdžba i bijes! Dajte si malo proučite katolički nauk. Ili bolje rečeno DOŽIVITE GA NA PRAVI NAČIN. Ovakav način razgovora nije primjeren na bilo kojem forumu, a pogotovo ovom.

Zato mir želim prvenstveno tebi!

I ja tebi zelim svako dobro i Bozji blagoslov..Hvala!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata