Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 17:47

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub ruj 12, 2009 11:10 

angelus je napisao/la:
Citat:
[quote="zumzum :wink:

(ova riječ: nabrijani, birja i sl.. neobično mi se dopala u kontekstu ovog razmišljanja, nadam se da ne moram prevoditi i da nije previše antipatično) :mrgreen:

:wink: Prekrasna riječ, gotovo kao ''harač'' - turcizam koji je izvučen iz naftalina balkanskih epova, pa ga sada svaki bedak koristi misleći da je bogzna što rekao. :roll:

ma jok!
(pardon za jok, to je isto turcizam ) :D

brija je nekaj drugo 8)
fakat :twisted:

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2009 12:37 

Citat:
Drugim riječima, Josipe, složila bih se s tobom da karizmatski seminari štete psihički labilnim osobama, ali toga ima svugdje.

Da s obzirom da ja nemam ništa protiv karizmatskih seminara i smatram da su njihovi plodovi više pozitivni nego negativni opet smatram da ima i dosta toga lošega a to je što su ljudi nakon seminara pod velikim dojmom i u dubokom vjerskom zanosu te vjerujem da mnoge osobe osjete i Božji dodir tj. promjenu poput ozdravljenja i obraćenja te se na seminaru osjećaju super ali nažalost ljudi počmu trčati za seminarima jer se tamo počmu osjećati bolje.Mnogim psihičkim labilnim osobama seminari i štete i onda mnoge takve osobe počmu sebe smatrati više vrjednijim u Božjim a druge ljude koje neposjećuju seminare počmu gledati kao lošije vjernike.S obzirom da se na takvim seminsarima događaju razne reakcije,ljudi koji imaju zaposjednuća reagiraju na Presveto pa tako privuku pažnju i ostalih sudionika seminara a one osobe koje su psihičke nestabilne poslije u ljudima počmu gledati zlo i tako se mnogi izoliraju od ostalih ljudi a počmu se družiti s svojim istomišljenicima.Mnoge žene također zanemare svoje obitelji pa trče od seminara do seminara od hodočašća do hodočašća pa onda obitelj trpi,muž počme piti,djeca zamrze mamu a onda nitko neželi ići više na Svetu Misu jer kako će muž i djeca ići na Sv.Misu kada mu je supruga a i majka djece svaki dan na Svetoj Misi a nije dobra supruga i majka.
Susreo sam i osobe koje idu svaki dan na Svetu Misu ali neidu na karizmatske seminare ali opet su malo zastranili misleći da su u Božjim očima više vrjedni od drugih.
Bez obzira na sve ja osobno sam imao lijepa iskustva s karizmatskih seminara ali jedna od mojih loših iskustava je također da sam imao grižnju savjesti za svaki manji grijeh pa sam odmah trčao na ispovijed ali opet dobro je što sam se nakon seminara vratio Bogu i što sam se počeo moliti i ići na Svetu Misu te sam hvala Bogu ustrajao do danas.Naravno da sam dobio velike milosti ali nisam dobio auerolu oko glave,svjestan sam svoje grešnosti i slabosti.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2009 14:32 

Josip2 je napisao/la:
S obzirom da se na takvim seminsarima događaju razne reakcije,ljudi koji imaju zaposjednuća reagiraju na Presveto pa tako privuku pažnju i ostalih sudionika seminara a one osobe koje su psihičke nestabilne poslije u ljudima počmu gledati zlo i tako se mnogi izoliraju od ostalih ljudi a počmu se družiti s svojim istomišljenicima.

[/quote]

Zašto misliš da oni koji urliču i vrište i puštaju neartikulirane zvukove kad je Presveto ili za vrijeme molitve Otklinjanja, imaju zaposjednuće?

Pogledaj malo realno i vidjet ćeš da je to nužna scenska pratnja ovakvim zbivanjima...ljudi vole na sebe usmjeriti pažnju i zapravo radi se o psihičkim bolesnicima, frustriranim jadnim osobama i fanatičnim zgubifankama,

Sami egzorcisti, govore da je zaposjednuće jako, jako rijetka pojava...radi se o možda jednoj osobi na milijun...Dakle, budimo realni :shock: :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2009 14:44 

Citat:
ašto misliš da oni koji urliču i vrište i puštaju neartikulirane zvukove kad je Presveto ili za vrijeme molitve Otklinjanja, imaju zaposjednuće?

Pogledaj malo realno i vidjet ćeš da je to nužna scenska pratnja ovakvim zbivanjima...ljudi vole na sebe usmjeriti pažnju i zapravo radi se o psihičkim bolesnicima, frustriranim jadnim osobama i fanatičnim zgubifankama,

Sami egzorcisti, govore da je zaposjednuće jako, jako rijetka pojava...radi se o možda jednoj osobi na milijun...Dakle, budimo realni :shock: :mrgreen:

Istina je da ima i psihičkih bolesnika ali nebi se složio da se u svakom slučaju reakcije pred Presvetim radi o psihičkim bolesnicima jer ima tu i zaposjednutih osoba.Bio sam prisutan na jednom seminaru kada su u kapelicu uvodili ljude s takvim problemima te sam na svoje oči vidio i na svoje uši čuo kada se spomene ime Majke Marije,Krv Kristova ili Sveti Mihael da osobe s tim problemima počmu ispuštati zvukove i razne glasove kao u horor filmovima.Naravno da takve osobe netreba izbjegavati ni osuđivati iako su ljudi znatiželjni pa se okrenu pa poslije pitaju:"S čim se ta osoba bavila?"

Vrh

PostPostano: Čet ruj 17, 2009 20:59 

XXXXXXX... Godinu dana radio je u misijama Viskhapatnama, a nakon toga imenovan je profesorom u sjemeništu sv. Franje Saleškog u Ettumanooru,
Kada je susreo živoga Isusa preko molitve mladića, koji je na njega zazvao snagu Duha Svetoga, ozdravio je i duhovno i tjelesno i od tada je počeo propovijedati na karizmatskim seminarima širom svijeta. Propovijedao je na malayalamu, svom materinskom jeziku na prvom karizmatskom seminaru 1976. godine. U posljednjih 27 godina propovijedanja, suočavao se s različitim kušnjama i patnjama od onih kada ga je oteo vlastiti narod do onoga kada su ga uhitili i zatvarali nekršćani u zemljama Zaljeva. No, u svemu tome dokazao se kao vjeran i odani sluga Gospodina i Njegove Crkve. Nekoliko je puta služio u regionalnom i nacionalnom timu katoličke karizmatske obnove u Indiji.

Kada je susreo živoga Isusa preko molitve mladića, koji je na njega zazvao snagu Duha SvetogaMladic je pripadao drugoj kulturi i religiji...ovdje ne pise kojoj ..Svakako da nije vazno..vazna je molitva i vjera...Ali vidi se da se uzima iz drugih " religija" sto ,isto tako nije cudno sto su mnogi preko Protestanata uveli dosta toga u Karizmatizam katolika...

(ovo je jedan laik,karizmatik nas)
Ja pripadam karizmatskoj zajednici već sedma godina i mislim da je KARIZMATSKI POKRET dar crkvi kako reče pokojni papa IVAN PAVAO drugi.Nemojte mislit da je to sve što čovjeku treba.Meni osobno se ISUS objavio kao ljubav na tom jednom seminaru koji je vodio laik XXXXXX.Poslije toga sam zavolio svetu misu i ispovjed i primao redovito ISUSA svaki dan u sv.pričesti.Tako sam se nanovo rodio da je sve staro spalo a novo nastalo.Ja koji sam bježao od crkve jedno vrime sad sam počeo bivat stalno satima u crkvi na sv. misi u kapelici na klanjanju i molitvenim susretima.To je kako kaže naš gvardijan fra XXXXXX biti na TABORU,a kad siđeš sa TABORA(dođeš kući na posao i sl.)problemi se vraćaju.E dragi moji ako smo u neprestanoj molitvi i slavljenju onda zlo ima težu zadaću kako nas napasti.Mislim da je to vrijeme zaljubljenosti u ISUSA i to traje (ovisno o osobi)nekoliko godina i kad to pređe u ljubav prema ISUSU tada se očituje vjera naša nestaje osjetilnog i tada je pustinja češća.Karizmatski susreti su jako dobri za probuđenje duše ali tada treba upratit duše u zajednice i težit dubljem odnosu sa BOGOM i duhovnom rastu kroz prihvaćanje drugih i drugačijih i zajedništvo nas sa KRISTOM.Evo još da kažem duhovni darovi se dobiju na takvim susretima ali neko nedobije kreposti pa se može desit da zloporabi darove.Bog PODIŽE MALENE DA POSRAMI UMNE I MUDRE.Netreba gledat samo negativno u osobama koje imaju darove već ahvalit ISUSU što njegov duh dijeli to i danas kome hoće kad hoće i gdje hoće.Svi kršteni imaju darove samo Bog nekima razvuče dar da služi u crkvi u tom daru.Težite za proroštvom a nek ON odluči što će još nadodat.Darovi su tako jednostavni i tako ih prihvatite.Osobe koje imaju darove nisu ni svetije ni bolje od ostalih samo Bog neke poziva na 1 način a neke na 2.

duhovni darovi se dobiju na takvim susretima ali neko nedobije kreposti pa se može desit da zloporabi darove

Zasto se ti darovi ne mogu primiti u Crkvi i molitvi a da nije karizmatizam,da prime i oni koji ne idu na takve seminare i susrete???

Alan fährt fort: "Als ich nach Australien zurückgekehrt war, sprach Jesus 1994 zu mir: "Geh' zur katholischen Kirche und tu, was sie dir sagen. Ich möchte, daß du für mich arbeitest, aber nur, wenn du die Erlaubnis der Kirche dazu bekommst. Du mußt ihnen in jedem Fall folgen." Alan kann sich zunächst nicht vorstellen, daß der Erzbischof irgendein Interesse an ihm haben könnte, hat dann aber einmal ein sehr langes Gespräch mit ihm - und der Erzbischof gibt ihm die Erlaubnis, zu den Menschen zu sprechen und mit ihnen zu beten. Allerdings gibt er ihm einen geistlichen Führer, der Alan anfangs äußerst skeptisch gegenübersteht: Pfarrer Dickinson. Das sei ein guter Schachzug gewesen, erklärt mir Alan. "Er sollte mich streng im Auge behalten, über alles berichten, was so geschah. Das war und ist auch für mich sehr wichtig. Denn nur die Kirche hat die Möglichkeit zu unterscheiden, was wahr und was falsch ist." Immer wieder betont Alan Ames: "Wenn die Kirche mir sagt, ich solle etwas nicht tun, tu ich es nicht, ohne weiter zu fragen ." Pfarrer Dickinson gibt seine änfängliche Skepsis jedenfalls bald auf. Er erkennt, daß Alan ein Werkzeug Gottes ist.

Kada sam se vratio u Australiu ,cuo sam kako mi Isus govori 1994..“Idi ,u katolicku Crkvu i cini sta ti Ja kazem.Ja hocu da ti za meine radis,ali samo,ako dobijes odobrenje od CrkveTi moras u svakom slucaju njima sluziti..Alan nije mogao da povjeruje.da ce Biskup bilokakav interes pokazati za to,ali je jedan puta imao s njim dugacki razgovor-i Biskup mu je dao dozvolu,da prica s ljudima i s njima moli.Svakako da mu je dao jednog Duhovnog vodju ,na kojega je Alan skepticno gledao;.Zupnik Dickinson.To je bio jedan dobar potez,ispricao mi je Alan.“On me treba strogo promatrati,o svemu izvjestavati ,sta se dogadja.To je bilo i jeste za meine jako vazno.Samo Crkva ima mogucnost razlikovati,sta je ,a sta je pogresno“Stalno ponavlja Alan Ames „Ako mi Crkva kaze,ne trebam to nesto ciniti,tada necu to ciniti,bez daljnjega pitanja“Zupnik Dickinson ostavio je svoju pocetnu skeptiku.On je vidio da je Alan alatka Bozja…

Evo,odje jedan Laik,Muz i otac svjedoci kako mu je RKC odobrila da djeluje,da prica i moli s ljudima..i posebno naglasa da mu je vazno sta RKC misli o tome...
Zasto tolika razlika i izmedju samih Karizmatika...?????

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 21:09 

analogno tvome pitanju, i ja se pitam :
Zašto tolika razlika između dvojice braće? ili zašto tolika razlika između brata i sestre, a od istih su roditelja, iste krvi, istog odgoja.....
itd....

Zbog čega se čudiš? :roll:

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 20:21 

zumzum je napisao/la:
analogno tvome pitanju, i ja se pitam :
Zašto tolika razlika između dvojice braće? ili zašto tolika razlika između brata i sestre, a od istih su roditelja, iste krvi, istog odgoja.....
itd....

Zbog čega se čudiš? :roll:

Da,bas tako je...slazem se.!

Vrh

PostPostano: Pet ruj 25, 2009 21:31 

Nije mi posve jasno što je to pentakostalno u zajednici "Dobri pastir". Nisam bila na puno seminara pa ne mogu niti donijeti čvrst stav. Međutim, čitajući prije nekoliko godina članak u Gloriji o jednoj našoj TV voditeljici koja se priključila jednoj pentakostalnoj zajednici, vidjela sam jako puno razlika od katoličke vjere. Tako nešto niti izbliza nisam primijetila kod "Dobrog pastira". Premda čovjek mora biti oprezan 8)
Naime, dotična voditeljica u tom jednom članku uspjela je prezreti naše molitve za zagovor svetaca (i to "mog" blaženog Ivana Merza), naše običaje da ostavljamo priloge za Crkvu (a vidi čuda- normalno je da ona daje deset posto svojih prihoda za svoju zajednicu, a nije lijepo da mi katolici dajemo prema svojim mogućnostima za RKC :idea: ), bilo je riječi protiv štovanja Marije i još puno sitnica koje su me zasmetale jer "idu" protiv naše vjere. Nisam uočila u njenom izlaganju niti jednu dodirnu točku s karizmatskim pokretom. Barem ne onim kako ga ja poznajem.
:?:

Vrh

PostPostano: Pet ruj 25, 2009 21:55 

Pa u sadržaju niti nema, ali ima u načinu.
Upoznala sam pentekostalce prije tridesetak godina i uvijek su me smetali "efekti" kod moljenja. Stenjanje, puhanje, nabijanje emocijama - uvijek, intenzivne emocije za čas... e to je ono što ja vidim i kod svim karizmatskih seminara i zajednica.
Jučer sam s užitkom slušala što fra Zvjezdan govori, ali pljeskanje, dizanje ruku, pjesmuljci pored toliko bogatih i kvalitetnih pjesama...
A osobno iskustvo s karizmaticima... pa rezultat Manjacklovog seminara, a i kako je to izgledalo... brrr

Vrh

PostPostano: Sub ruj 26, 2009 08:08 

Citat:
pa rezultat Manjacklovog seminara,

Rezultat Manjackalovog seminara je bio da sam ja koji sam čvrsto odlučio da neću ići na Svetu Misu jer sam bio nevjerni Toma ponovo krenuo na Svetu Misu,počeo sam se moliti pa da ponovo nenabrajam da sam doživio i ozdravljenje i da mi se život iz korjena promjenio a moj nekršteni prijatelj se krstio i danas je bogoslov i na putu da postane svećenik.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 26, 2009 08:18 

Josip2 je napisao/la:
Citat:
pa rezultat Manjacklovog seminara,

Rezultat Manjackalovog seminara je bio da sam ja koji sam čvrsto odlučio da neću ići na Svetu Misu jer sam bio nevjerni Toma ponovo krenuo na Svetu Misu,počeo sam se moliti pa da ponovo nenabrajam da sam doživio i ozdravljenje i da mi se život iz korjena promjenio a moj nekršteni prijatelj se krstio i danas je bogoslov i na putu da postane svećenik.

Dobro i skoro razbijeni brak mojih prijatelja...
Hoćemo tako razgovarat? To je besmisleno.
Govorim o rezultatu na pastoral grada - pojedinačno je nešto drugo.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 26, 2009 20:02 

sara je napisao/la:
Jučer sam s užitkom slušala što fra Zvjezdan govori, ali pljeskanje, dizanje ruku

Ovo moram priznati da niti meni baš ne "sjeda". Karizmatski seminari "Dobrog pastira" su zapravo Sveta misa, malo duža. Međutim, za mene osobno Sveta misa je prije svega svečanost, velika svečanost...tako da mi ponekad malo zasmeta ponašanje kao na stadionu. Unatoč tome, za mene osobno seminari su bili plodonosni i to jako. Osnovno je što sam krenula s velikom nadom da ću, poput mnogih, doživjeti ozdravljenje. I ne krivim se zbog toga. Zašto mlada žena s mnogo obaveza ne bi željela zdravlje :?: Ipak, nisam bila kao neki sudionici razočarana nakon susreta zbog toga što ozdravljenja nije bilo. Kao da je sve to, jedno s drugim, očvrsnulo moj hod u vjeri...i došao je vrlo brzo trenutak kada sam shvatila da sam ozdravila zato jer prihvaćam s ljubavlju svoj križ. :idea:

Vrh

PostPostano: Sub ruj 26, 2009 21:20 

Bila sam na nekoliko tzv karizmatskih misa i hvala, ne bih više. A zajednici dobar pastir pripadao je moj pokojni muž ako je to ona koju vodi Radigović.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 27, 2009 12:41 

Bila sam na misi u Koprivnici koju je vodio James Manjakal i nosim samo pozitivna iskustva rasta u vjeri i spoznaje Božje veličine, smeta me samo dizanje ruku i pljeskanje, jer to nije u skladu s mojom naravi i dosadašnjim iskustvom pobožnosti na misi.
Zvjezdan Linić i Smiljan Kožul su ponizni u svojim darovima i njihove mise idu na dobrobit vjernika. Oni svojim nastojanjima žele produbiti vjeru svakoga čovjeka i pomoći kao svećenici.
Mislim da nije problem u svećenicima koji imaju karizme, nego u ljudima koji nisu vjernici, a dolaze na takve mise želeći od Boga dobiti sve što traže, kao da je to neka magija ili trgovina.
A o Radigoviću bih volila više znati. Što sam do sada čula bile su samo oprečne izjave...ili su oduševljeni njime, ili govore sve negativno o njemu. Ne znam jeli on svećenik ili laik.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 27, 2009 21:03 

Vlč. Radigović je župnik u Lupoglavu (mislim da je to negdje kod Bjelovara). Zajednica Dobri pastir ima svoje glasilo - Rhema.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata