Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 09:02

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet lis 19, 2018 17:44 

Na mobu san pa ce, oduzet vremena dok napisem...mizda se ipak spojim na laptop, nikad ne znas.
Kao sto sam gore napomenuo Adam znaci "covjek". To nije bio nadimak ili konkretno ime, vec je oznacavalo prvog covjeka. Dakle kad se kaze Adamov sin, onda se misli na sina(u sirem znacenju) prvog covjeka, a ne na konkretnog prvog covjeka od kojeg smo svi potekli, i ne na konretnu sljedecu generaciju. Dakle i ja sam Adamov sin. Kappa?
Sto se tice godina rodenja i smrti odredenih osoba u SZ, mislim da je to nevazno s obzirom na ovu gore spoznaju.

Ovo sto spominjes Adam-ubojstvo...ne znam na sto konretno mislis. Ugl, prvi grijeh je rezultirao - spoznajom, ili onim sto se zove imaginarna zbilja. Drugim rijecima ja sam jedino bice koje moze shvatit da ako stisnem "prihvati" da ce poruka bit poslana i da ces je ti procitat. Mozemo zamisljat; burze, kompanije, itd...drugim rijecima sto je kompanija? Tvornica? List papira? Ljudi koji rade u kompaniji? Ne...To je imaginarna zbilja; nesto sto postoji samo u nasim glavama a sazdano je od niza drugih imaginarnih i realnih zbilja. Kapiras? Lol
Sto se tice arheoloskih dokaza kvaliteta covjekova zivota se drasticno srozala; sjedilackim nacinom zivota, tj prvom revolucijom. No to je nebitno....svi ljudi su dobili na dar (ili na kaznu) od Adama mogucnost imaginarne zbilje.

E sad ti o dobru i zlu :mrgreen: draga moja, kako nisu ljudi imali pojam dobra i zla? Stvarno ne kuzim. Pa imali su ga. Doduse nije svakome dobro bilo dobro, kao sto ni svakome zlo nije bilo zlo. Nevezano za to; primjecujes li vaznost zrtve u Bibliji? Koja je fora s tim? Zasto se zrtva toliko spominje?

Takoder, prvi grijeh nije bio u odricanju Boga, vec je otpad od Boga bio posljedica prvog grijeha. A taj prvi zemljanin je tko....? Tu foru ne kuzim. Tko kaze da je Adam odavao pocast suncu?

Vrh

PostPostano: Pet lis 19, 2018 17:51 

Inače nije Adam praslika čovjeka nego IK po kome je sve stvoreno i tome treba tražiti odgovor .

Vrh

PostPostano: Pet lis 19, 2018 19:43 

U zabludi si čovječe. Ne poznajes dobro nauk Crkve. Pročitaj si kroz povijest papine enciklike vezane na tu temu. Ne kažem da su odbacili TE vec su upozorili od kojih temeljnih istina se ne smijemo odvajati. Zaveden si!

Navedeni tekst ne zastupa mišljenje KC, nego privatno mišljenje dotičnog kreacioniste koji to želi prikazati kao mišljenje Crkve.

Vrh

PostPostano: Pet lis 19, 2018 20:09 

Vidi ovog kreacionista lol

Vrh

PostPostano: Pet lis 19, 2018 20:14 

Vidi ovog kreacionista lol
Svi smo mi kreacionisti vrhovnog Kreatora.

Vrh

PostPostano: Pet lis 19, 2018 20:28 

Ovo je trebalo bit nesto duboko?

Vrh

PostPostano: Pet lis 19, 2018 21:08 

Ovo je trebalo bit nesto duboko?
Vidim da ničemu ne vodi ova rasprava jer se nisi spreman suočiti s činjenicama koje ti ne idu u korist. Mir i blagoslov ti želim!

Vrh

PostPostano: Sub lis 20, 2018 09:47 

Vidim da ovdje nisam shvaćena, ili sam shvaćena površno, nezainteresirano; tako da ću završiti svoj monolog - na žalost kako sam ga i započela...

Drugo pitanje, kako je to smrt ušla u svijet zbog grijeha ako prihvatimo TE po kojoj je smrt jedan od osnovnih postulata te je postojala od kad i život? NEKI ĆE REĆI DA SE NE RADI O TJELESNOJ SMRTI ALI ZAŠTO PIŠE DA SMRTI NIJE BILO PRIJE TOGA?

Adam i Eva su trebali po božjoj zamisli živjeti vječno bez tjelesne smrti, šta ne? A prvi ljudi su već po samoj evoluciji imali programiranu smrt u genima. Pa zar je onda moguće reći da je Adam praslika prvog čovjeka, bar kako to tumači većina modernih teologa, kad je za TE vječni život samo jedna utopija ili narodski "šta-bi-bilo-kad-bi-bilo" !?! I kako uopće spojiti s evolucijom Istočni grijeh i izgon iz raja, kad ispada da ga po evoluciji nije ni bilo, a bar pola Katekizma se bazira na pojmu Istočnog grijeha.

Dakle, vidim ovdje dvije različite priče koje teku paralelno: jednu realističnu, naučnu, zemaljsku u koju se ni Bog ni Biblija dobro ne uklapaju i drugu transcendentnu, teološku po kojoj je Biblija rekla sve ali mi to ne možemo do kraja shvatiti. Ili bolje rečeno nije nam dano.

Nameće mi se misao da možda Bibliju ipak ne treba tumačiti ni doslovno ali ni naučno već kao i prije svih teorija, sa velikom dozom poniznosti i priznavanja naših ograničenih mogućnosti tumačenja Božjeg djela. Kao što to uostalom čini i svaki svećenik: ni jedan govoreći o Postanku i Istočnom grijehu ne govori o faktima TE jer se to jednostavno ne da spojiti.

A što je stvarno bilo, za sada za nas neshvatljivo i neizrecivo, saznat ćemo u vječnosti.

I da na na pitanje edenskog grijeha nadovežem naš današnji: možda još gore od svih dosadašnjih čovjekovih grijeha je ovo što mi danas radimo s Crkvenim Naukom kad se pretpostavljajući da nauka zna toliko da se za njom valja UVIjEK povoditi, usuđujemo ono što je pisano velikim slovom podređivati onom pisanom malim tj Nauk - nauci.

A sve valjda da ne ispadnemo zaostali pred svijetom za kog se , uzgred rečeno, u crkvi govori da je idući za svojim iz-nalascima često puta daleko od Boga otpao. Ugrađujemo u Nauk svjetovne teorije tumačeći i preskačući proizvoljno stranice Biblije kao da nisu riječ Božja. A znamo da znanstvena, ljudska logika nije logika Božja. Bez obzira na neke za nas jake logične adute nauke treba znati da "kod Boga može i iza brijega slijediti brijeg" (Descartes) i da je nauka nemoćna da objasni Božje djelo ili bolje rečeno to i nije njeno područje kao što ni područje teologije ne bi trebala biti povijest ljuskog roda gledano realistički, faktološki, naučno ili eksperimentalno.

Na kraju, zaključujem da tumačenje Biblije treba ostati takvo kakvo je bilo i prije svih teorija, jednostavno tradicionalno pa ako treba da Crkva kaže i to da je nauka promjenjiva i nepouzdana da bi mogla biti superioran tumač Božjeg djela a svaki si vjernik iz nje može uzeti što hoće s tim da ne dira u vječite istine i Bibliju.

Zar ne bi bilo bolje da se ne miješa crkveno i naučno ne samo zbog netom navedenog nego još više zato što se time razjedinjuje vjernički narod, tijelo Kristovo? Zar ćemo zanemariti to što bar pola vjernika ne samo da ne vjeruje TE bez obzira kako je "ukrašavali" dodatnim Crkvenim objašnjenjima nego u tome vidi i razlog za nepovjerenje prema Autoritetu crkve. Mnogi su zbog tog i otpali, opravdano zbunjeni ne znajući kome i da li ikome mogu vjerovati. A Isus je život dao za to da "ostanemo jedno".

jer " mi nismo od svijeta, nego od Boga izašli"... Ostanimo Mu stoga vjerni i poslušni, Njemu i Njegovoj Riječi.

Vrh

PostPostano: Sub lis 20, 2018 11:03 

A ono....nauci postovat sebe pravilno.pa ces i druge

Vrh

PostPostano: Sub lis 20, 2018 13:14 

Vidim da ovdje nisam shvaćena, ili sam shvaćena površno, nezainteresirano; tako da ću završiti svoj monolog - na žalost kako sam ga i započela...

Drugo pitanje, kako je to smrt ušla u svijet zbog grijeha ako prihvatimo TE po kojoj je smrt jedan od osnovnih postulata te je postojala od kad i život? NEKI ĆE REĆI DA SE NE RADI O TJELESNOJ SMRTI ALI ZAŠTO PIŠE DA SMRTI NIJE BILO PRIJE TOGA?

Adam i Eva su trebali po božjoj zamisli živjeti vječno bez tjelesne smrti, šta ne? A prvi ljudi su već po samoj evoluciji imali programiranu smrt u genima. Pa zar je onda moguće reći da je Adam praslika prvog čovjeka, bar kako to tumači većina modernih teologa, kad je za TE vječni život samo jedna utopija ili narodski "šta-bi-bilo-kad-bi-bilo" !?! I kako uopće spojiti s evolucijom Istočni grijeh i izgon iz raja, kad ispada da ga po evoluciji nije ni bilo, a bar pola Katekizma se bazira na pojmu Istočnog grijeha.

Dakle, vidim ovdje dvije različite priče koje teku paralelno: jednu realističnu, naučnu, zemaljsku u koju se ni Bog ni Biblija dobro ne uklapaju i drugu transcendentnu, teološku po kojoj je Biblija rekla sve ali mi to ne možemo do kraja shvatiti. Ili bolje rečeno nije nam dano.

Nameće mi se misao da možda Bibliju ipak ne treba tumačiti ni doslovno ali ni naučno već kao i prije svih teorija, sa velikom dozom poniznosti i priznavanja naših ograničenih mogućnosti tumačenja Božjeg djela. Kao što to uostalom čini i svaki svećenik: ni jedan govoreći o Postanku i Istočnom grijehu ne govori o faktima TE jer se to jednostavno ne da spojiti.

A što je stvarno bilo, za sada za nas neshvatljivo i neizrecivo, saznat ćemo u vječnosti.

I da na na pitanje edenskog grijeha nadovežem naš današnji: možda još gore od svih dosadašnjih čovjekovih grijeha je ovo što mi danas radimo s Crkvenim Naukom kad se pretpostavljajući da nauka zna toliko da se za njom valja UVIjEK povoditi, usuđujemo ono što je pisano velikim slovom podređivati onom pisanom malim tj Nauk - nauci.

A sve valjda da ne ispadnemo zaostali pred svijetom za kog se , uzgred rečeno, u crkvi govori da je idući za svojim iz-nalascima često puta daleko od Boga otpao. Ugrađujemo u Nauk svjetovne teorije tumačeći i preskačući proizvoljno stranice Biblije kao da nisu riječ Božja. A znamo da znanstvena, ljudska logika nije logika Božja. Bez obzira na neke za nas jake logične adute nauke treba znati da "kod Boga može i iza brijega slijediti brijeg" (Descartes) i da je nauka nemoćna da objasni Božje djelo ili bolje rečeno to i nije njeno područje kao što ni područje teologije ne bi trebala biti povijest ljuskog roda gledano realistički, faktološki, naučno ili eksperimentalno.

Na kraju, zaključujem da tumačenje Biblije treba ostati takvo kakvo je bilo i prije svih teorija, jednostavno tradicionalno pa ako treba da Crkva kaže i to da je nauka promjenjiva i nepouzdana da bi mogla biti superioran tumač Božjeg djela a svaki si vjernik iz nje može uzeti što hoće s tim da ne dira u vječite istine i Bibliju.

Zar ne bi bilo bolje da se ne miješa crkveno i naučno ne samo zbog netom navedenog nego još više zato što se time razjedinjuje vjernički narod, tijelo Kristovo? Zar ćemo zanemariti to što bar pola vjernika ne samo da ne vjeruje TE bez obzira kako je "ukrašavali" dodatnim Crkvenim objašnjenjima nego u tome vidi i razlog za nepovjerenje prema Autoritetu crkve. Mnogi su zbog tog i otpali, opravdano zbunjeni ne znajući kome i da li ikome mogu vjerovati. A Isus je život dao za to da "ostanemo jedno".

jer " mi nismo od svijeta, nego od Boga izašli"... Ostanimo Mu stoga vjerni i poslušni, Njemu i Njegovoj Riječi.
Dobro razmišljaš. Pročitaj si neke članke na katolik.hr o toj temi pa će ti biti jasnije neke stvari. Nemoj zaboraviti da je TE još uvijek samo teorija po mom mišljenju propala teorija koja sve više i u znanstvenim krugovima je na klimavim nogama.

Vrh

PostPostano: Sub lis 20, 2018 13:57 

Pozdrav ovo mene zanima isto sta i tebe i to me muci jako neznam jeli mi to grijeh i opce sada trenutno neznam kako protumaciti Bibliju i postanak isto se pitam ako je Adam samo neka alegorija kako se uopce to sve uklapa.
Npr tko su oni polu ljudi poluzivotinje sta govore da su nam pretci msm majmuni sigurno nisu vec tvrde da imamo zajednickog pretka pa zato imamo i 95 % isti dnk kao i cimpanza tko su onda oni homo erectusi i homo hablis i ostali iz homo slupine ?
Da li je Bog kada je covjek visoko evoluirao htio dati (dao ) besmrtnost paru koji je vec licio na covjeka al su oni zgrijesili.
Dosta toga mi nije jasno .Citao sam da papa kaze da je te i veliki prasak tocni i da evolucija zahtjeva stvaraje i da je to dokazano al ja se pitam kako uklopiti adama i evu sa onim polu ljudima sta vec.Jesu nam oni stvarno pretci,sinoc nisam spavao nikalo zbog ovoga dali ovo moze poljuljati covjekovu vjeru dali je nauka 100%sigurna u ovo.
Imao sam sinoc jak osjecaj da je sve krivo kako tumacimo i da je Bog postavio negdje zagonetku koja nas je odvela na krivi put. Znamo da dosta znanstvenika su ateisti a pogotovo R.Dawkins koji otvoreno izrugiva sve religije svjeta i govori kako je to glupost i da je zdrav razum biti ateista govori kako su u bibliji sve bajke i nepriznaje niti jednog znanstvenika koji je vjerovao u Boga tipa newton pascal ostali nazivajuci ih da nisu znanstvenici,R.Daw govor kako smo mi samo visoko evoluorani majmuni i da je okej abortus silovanje eutanazija jer prirodna selekcija radi svoje i ostro se protivio Majku terezi zbog pomaganja umirucih i govoreci da se protivi sto nije htjela dati da te ljude eutaniziraju vec da se muce.
Ta me pitanja muce a nemam odogovr i kako uklopiti Adama Evu teoriju evolucije i one silne homo homine iz porodice primata i ostalog sa covjekom dusom i ostalim.Dali je moguce da se Bog posluzio evolucijom milionima godina da bi dobio svoju najljepsu kreaciju-covjeka koji je nazalost propao u grijeh.
Imam milion pitanja a niti na jedno odgovor.

Vrh

PostPostano: Sub lis 20, 2018 14:05 

Da i meni je nejasno zasto bi Bog cekao miljone godina da stvori covjeka??

Vrh

PostPostano: Sub lis 20, 2018 14:21 

Ma, već sam potrošila i previše vremena pokušavajući shvatiti te stvari. I mogu reći da sam prije bila sretnija dok sam živjela u neznanju da i Crkva prihvaća TE. Mogu reći da prilično toga znam i iz područja relevantnih nauka ali ne dovoljno da kažem da znam decidirane odgovore za koje se uostalom sve više uvjeravam da nitko i ne zna, već kako kaže brks001, sve su to puste teorije.
Ali čitajući, da ne pretjeram, stotine različitih tumačenja i objašnjenja, sve više se utvrđujem u saznaju da mi je te stvari bolje ostaviti tako odvojene kakve su mi bile u shvaćanju prije nego što sam pročitala to o mišljenju Crkve, jer su to jednostavno nespojive stvari a opet reći da je Zemlja ravna ploča i da je stara 5 000 god. mi ne jer ipak nešto znam o tome ako ništa drugo vidim da sunce koje "zalazi" ne nestaje u daljini nego kao posljedica rotacije zemlje se "gubi" iza horizonta … a ima toga što znam ili mislim da znam još puno da ne nabrajam.

Tako da bih voljela budući da nitko i nije siguran jer se ništa i ne može sa sigurnošću znati a pogotovo nešto što je bilo tako davno
da ljudi budu iskreni pa da i pristalice TE i kreacionisti i ateisti PRIZNAJU DA NEMAJU POJMA NI ŠTA JE BILO, KAD JE BILO NI KAKO JE TOČNO BILO NA POČETKU STVARANJA.
A vjera, e to je nešto sasvim drugo...

Vrh

PostPostano: Sub lis 20, 2018 14:27 

Sto ti trazis u vjeri? :wink:

Vrh

PostPostano: Sub lis 20, 2018 14:40 

… dok sam pisala prethodni odgovor došla su još dva vaša od kojih me je Loser12345 nasmijao do suza jer nije mogao spavati cijelu noć zbog nespojivosti TE i Biblije,
a drugi me obradovao jer BTW BuildTheWall ipak zna da ne nešto ne zna:) doduše nije još došao do onog "scio me nihil scire" ali i ovo je već napredak ...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata