Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 00:37

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet ruj 21, 2023 07:01 

https://orthodoxhr.wordpress.com/2018/1 ... -religije/

Uglavnom, u katoličkoj koncepciji po kojoj je moguće spasenje izvan vidljive Crkve implicitnom željom koja se očituje životom po glasu savjesti, upadno se pojavljuju pojmovi nemogućnosti, spriječenosti, i sl. Čovjek je „slučajno“ rođen u nekršćanskoj zemlji, „nije mogao“ doći do Crkve, „bez vlastite krivnje“, itd. Ovaj racionalistički način razmišljanja kao da pretpostavlja da Boga na ovome svijetu i nema, ili da je On u najboljem slučaju pasivni promatrač, koji je pokrenuo kolo povijesti, ali se u njega više ne miješa, pa je čovjek u nekršćanskoj zemlji jednostavno onemogućen doći do Boga, pa Bogu ne preostaje ništa drugo nego da pokuša pronaći neki zaobilazni put spasenja, izvan vidljive Crkve..

Posebno me kopka, navodi na razmišljanje ovo boldano...vezano za nekršćanske zemlje
Da li je Bog mogao ili trebao učiniti nešto više u tim zemljama, ako nije već i učinio?...šta je bilo na samim ljudima?
Kako vi to tumačite, shvaćate?

Naravno pročitajte čitav članak...možemo pričati i o svim drugim tumačenjima
Mene je posebno zaintrigirao gornji pasus

Vrh

PostPostano: Sri pro 13, 2023 13:52 

Na jednoj drugoj temi sam se nadovezao na pisanje TomeD pa sam ga upitao slijedeće :

budući da si pravoslavac i pretpostavljam da dobro poznaješ nauk PC, možeš li šta reći u vezi spasenja i kako to tumači PC na ovoj temi:
viewtopic.php?f=17&t=2616

Da li ti misliš da je sve baš onako kako piše u tom članku? Da li se može itko , ako da, tko se to može spasiti izvan Crkve?
Vjerujem da si čitao u vezi toga na jednoj temi kako to tumači KC i da ima jako puno iznimki za spasenje izvan Crkve!
Kako je po tebi stanje u vezi EENS u PC ili barem u SPCU ?

Ako može i cijenjeni kolega Kopitar dati neki komentar u vezi toga bilo bi mi drago čuti.

Vrh

PostPostano: Sri pro 13, 2023 19:26 

Na jednoj drugoj temi sam se nadovezao na pisanje TomeD pa sam ga upitao slijedeće :

budući da si pravoslavac i pretpostavljam da dobro poznaješ nauk PC, možeš li šta reći u vezi spasenja i kako to tumači PC na ovoj temi:
viewtopic.php?f=17&t=2616

Da li ti misliš da je sve baš onako kako piše u tom članku? Da li se može itko , ako da, tko se to može spasiti izvan Crkve?
Vjerujem da si čitao u vezi toga na jednoj temi kako to tumači KC i da ima jako puno iznimki za spasenje izvan Crkve!
Kako je po tebi stanje u vezi EENS u PC ili barem u SPCU ?

Ako može i cijenjeni kolega Kopitar dati neki komentar u vezi toga bilo bi mi drago čuti.

Ne znam zbog čega si zabrinut ti si katolik i imaš katekizam u kojem je sve objašnjeno.

To što PC misli drugačije ako misli jer članak koji si stavio nije službeni stav njihove crkve a meni se čini da su to neki njihovi tradicionalisti ili kako ih oni zovu "ziloti" jer vidim da im 2Vt. smrdi a pozitivno se izražavaju za ovo bratstvo Pia X koji također ne priznaje 2Vt.

Što se tiče da izvan Crkve nema spasenja to smo se već složili.

Ovdje u članku koji si stavio se inzistira na tome da izvan vidljivih granica Crkve nema spasenja i kritizira se stav KC po tom pitanju da se ne drži potpuno predaje i Pisma već pokušava naći izlaz u nekom racionalnom pristupu.

Moje mišljenje je da konačnu riječ o spasenju ima samo Bog, znamo po Pismu da Bog želi da se svi ljudi spase i dodao bi da osim vidljive postoje i nevidljiva granice Crkve a koje određuje Duh Sveti.

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 06:16 

hrki je napisao/la:
Posebno me kopka,

Nešto nije u redu ako te to kopka. Ako si katolik imaš jako veliki potencijal za spasenje ako ga ne uništiš odlazkom u šizme i hereze te razne besmisleno promišljanje. Pravo pitanje je za tebe žašto te to kopka i koja je svrha toga?

hrki je napisao/la:

Ti si čitao i krivo zaključio pa širiš neistine. Nema iznimki i uvijek je spasenje preko Katoličke Crkve.

Umjesto toga bi tebi Hrki više pasalo pitanje i odgovor vezan uz Međugorje i SPC. Koliko te znam ti bi najradije da se direktno spase šizmatici koji vjeruju u Međugorje.

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 10:49 

Bog vam svima dobro dao!

Crkva je vidljiva i nepodeljena kao što je i Hristos Isus Jedan i nerazdeljen (1. Kor. 1,13).
Stoga mi pravoslavni vernici ispovedamo da oni koji su izašli iz zajednice sa Pravoslavnom Crkvom nisu deo jedne Crkve Hristove,
iako se uzdržavamo od osude bilo koga izvan spasonosnih krila Crkve.
To da je Crkva jedna, imamo (i) u SImvolu Vere zapisanom u 9. članu Nikejsko sabora (325 god.):
“(Vjerujem) u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.”
Znamo da Bog voli i želi da se svi spasu (1. Tim. 2:4) i verujemo u Njegovu milost, moleći se i ljubeći svakoga.
Ako bi rekli da van Crkve ima spasenja, ušli bi u spekulacije kao kad bismo rekli
da su van (b)arke (u kojoj su bili Noa, njegova žena, 3 sina i 3 snaje),
postojali neki drugi ljudi koji su preživeli potop.

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 12:07 

Zar si došao ovdje propovijedati kako nema spasenja izvan pravoslavne crkve?
Onda si promašio adresu.
Zar ne vidiš, ima i ovdje "jakih" vjernika koji pričaju isto što i ti, samo sa drugim predznakom.
A Bog nas iz ljubavi stvorio.
Srećom, Božji putevi nisu i naši, očito.

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 12:51 

Zar si došao ovdje propovijedati kako nema spasenja izvan pravoslavne crkve?
Onda si promašio adresu.
Zar ne vidiš, ima i ovdje "jakih" vjernika koji pričaju isto što i ti, samo sa drugim predznakom.
A Bog nas iz ljubavi stvorio.
Srećom, Božji putevi nisu i naši, očito.

Osoba pod "nadimkom" "hrki" je na podgrupi
"Porfirije Perić, novi patrijarh SPC" ponudila da ovde nešto napišem.

Te ja napisah.

Ako je bilo nipodaštavajuće ili uvredljivo, izvinjavam se; to mi nije bio cilj.

A to, kako ti kažeš, da nas je Bog iz ljubavi stvorio - to se u potpunosti slažem!

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 14:56 

Ne znam zbog čega si zabrinut ti si katolik i imaš katekizam u kojem je sve objašnjeno.

To što PC misli drugačije ako misli jer članak koji si stavio nije službeni stav njihove crkve a meni se čini da su to neki njihovi tradicionalisti ili kako ih oni zovu "ziloti" jer vidim da im 2Vt. smrdi a pozitivno se izražavaju za ovo bratstvo Pia X koji također ne priznaje 2Vt.

Što se tiče da izvan Crkve nema spasenja to smo se već složili.

Ovdje u članku koji si stavio se inzistira na tome da izvan vidljivih granica Crkve nema spasenja i kritizira se stav KC po tom pitanju da se ne drži potpuno predaje i Pisma već pokušava naći izlaz u nekom racionalnom pristupu.

Moje mišljenje je da konačnu riječ o spasenju ima samo Bog, znamo po Pismu da Bog želi da se svi ljudi spase i dodao bi da osim vidljive postoje i nevidljiva granice Crkve a koje određuje Duh Sveti.

Nisam ja zabrinut...samo pitam pravoslavce da pojasne njihov stav, odnosno stav njihove Crkve, PC, PSC-a isl.
Ja se slažem sa stavom i naukom KC
A po stavu KC ima dosta iznimaka...tako da sam goli izraz "Izvan Crkve nema spasenja" nije potpuno točan!

Htio sam pitati pravoslavce da li oni tumače onako kako se tumači u onom članku ili ne?
Koliko vidim, TomaD u onom kratkom odgovoru sugerira da nema spasenja izvan Crkve.

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 14:59 

Bog vam svima dobro dao!

Crkva je vidljiva i nepodeljena kao što je i Hristos Isus Jedan i nerazdeljen (1. Kor. 1,13).
Stoga mi pravoslavni vernici ispovedamo da oni koji su izašli iz zajednice sa Pravoslavnom Crkvom nisu deo jedne Crkve Hristove,
iako se uzdržavamo od osude bilo koga izvan spasonosnih krila Crkve.
To da je Crkva jedna, imamo (i) u SImvolu Vere zapisanom u 9. članu Nikejsko sabora (325 god.):
Znamo da Bog voli i želi da se svi spasu (1. Tim. 2:4) i verujemo u Njegovu milost, moleći se i ljubeći svakoga.
Ako bi rekli da van Crkve ima spasenja, ušli bi u spekulacije kao kad bismo rekli
da su van (b)arke (u kojoj su bili Noa, njegova žena, 3 sina i 3 snaje),
postojali neki drugi ljudi koji su preživeli potop.

Dobro, je li onda po nauku tvoje crkve-SPC može biti spasenja izvan Crkve ili ne?
Kolko mogu zaključiti iz tvoga kratkog i nepreciznog odgovora: nema.
Ako ipak ima iznimki , koje su to?

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 15:02 

Nešto nije u redu ako te to kopka. Ako si katolik imaš jako veliki potencijal za spasenje ako ga ne uništiš odlazkom u šizme i hereze te razne besmisleno promišljanje. Pravo pitanje je za tebe žašto te to kopka i koja je svrha toga?

Ti si čitao i krivo zaključio pa širiš neistine. Nema iznimki i uvijek je spasenje preko Katoličke Crkve.

Umjesto toga bi tebi Hrki više pasalo pitanje i odgovor vezan uz Međugorje i SPC. Koliko te znam ti bi najradije da se direktno spase šizmatici koji vjeruju u Međugorje.

Hrki, ista spika kao u baniranog tzv "Merza" koji je tvrdio da se u Međugorju ukazuje demon. Jehove, protestanti? Ili neka sekta?

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 15:13 

ne znam šta da kažem
ovi tvoji odgovori nemaju nikakve razumne veze sa onim što sam pitao dvojicu forumaša??

Pa onda ovaj gore boldani dio..znači po tebi su oni koji vjeruju u Međugorje šizmatici???
Ti stvarno imaš nekih problema sa logikom i zdravim razumom?!

oko tebe su izgleda sve neposlušni šizmatici koji te valjda tobože ugrožavaju...ti u svačemu i svakome vidiš šizmatika??

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 15:19 

..nitko nije protiv milosrđa ali Božje milosrđe ima granice...

Lažeš. Dogma kaže;

God is infinitely merciful. (De fide.)

Nužnost biti član Crkve ( KC) ZA SPASENJE NIJE istina...

Lažeš. Dogma kaže;

Membership of the Church is necessary for all men for salvation. (De fide.)

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 15:21 

Lažeš. Dogma kaže;

God is infinitely merciful. (De fide.)

Lažeš. Dogma kaže;

Membership of the Church is necessary for all men for salvation. (De fide.)

evo samo u dvije svoje rečenice si sam sebi u kontradikciji!!? :D

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 16:56 

hrki je napisao/la:
ne znam šta da kažem
ovi tvoji odgovori nemaju nikakve razumne veze sa onim što sam pitao dvojicu forumaša??

Krivo si me shvatio ili si namjerno zanemario rečenicu koju sam napisala "Umjesto toga bi tebi Hrki više pasalo pitanje i odgovor vezan uz Međugorje i SPC."
hrki je napisao/la:
Pa onda ovaj gore boldani dio..znači po tebi su oni koji vjeruju u Međugorje šizmatici???
Ti stvarno imaš nekih problema sa logikom i zdravim razumom?!

Katolici koji vjeruju da se BDM ukazala u Međugorju naravno nisu šizmatici. Onaj podebljani dio znači da bi šizmatik koji povjeruje u Međugorje i ode na katoličke obrade tamo bio izbačen iz svoje šizmatičke sljedbe jer je otišao na katoličko bogoslužje. Možda bi se tako spasio ako bi poslije toga postao katolikom. Mislila sam da ti želiš obraćenje šizmatika, ali ako želiš samo vjerovanje u Međugorje onda ok.
S druge strane ova tvoja ishitrena reakcija možda ukazuje na podsvjesno možda misliš ono što meni brzopleto pripisuješ. Smiri se malo.

Zadnja izmjena: Majkićka; Čet pro 14, 2023 17:04; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Čet pro 14, 2023 16:58 

Bog vam svima dobro dao!

Ispravan prijevod glasi Vjerujem u jednu, svetu, katoličku i apostolsku Crkvu."

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata