Pisao sam na mnogim forumima od 2005. godine...i na krščćanskim( skoro svim) i na svjetovnim forumima ( posebice forum.hr).
Nažalost nagledao sam se baniranja na svjetovnim forumima i velikuh cenzura, posebice kada bi se dirnulo u neke njihove kao aksiome i tobože nedodirljiva znanstvene teorije ,teze isl. ( npr. teorija evolucije, teme kontra egzistencije Boga , čuda u KC, euharistijska čuda isl.).
Nažalost slične stvari se događaju ili su se ranije događale i na katoličkim forumima ...gdje su se znale naprasno i neopravdano zatvarati teme, pa čak i zatvarati forumi ( npr. oko pitanja ukazanja Gospe u Međugorju, biskupu periću isl.)...forum katolink, križ-života...
Nažalost slično se počelo događati i na ovom forumu...u 12. mjesecu zaključana je tema "Kako Pravoslavna crkva tumači Izvan Crkve nema spasenja" pod potpuno neutemeljenim razlogom , nepotrebno i moguće pod nečijim pritiskom ili sugestijom!
Pritisak može biti od službenih struktura koje nadziru i vode forum/od samih visokih institucija u forumu, a moguće i od nekih forumaša koji vrše pritisak na admina...možda manje bitno odakle je došlo, jer od samom Giovija nije došlo
Razloga za zatvaranje nije bilo jer je tema stavljena na pravom podforumu- teme vezane uz nekatolike i govorilo se o pozicijama pravoskavne crkve u vezi nekog pitanja .
Tobožnji razlog za zatvaranje teme od admina je bio??:
Pošto se ovdje ne bavimo naukama drugih vjera, zaključavam temu.
Hrki možeš o katoličkom stavu raspravljati na već otvorenim temama:
Tko će biti spašen?
li otvoriti novu temu o nauku KC "Izvan Crkve nema spasenja".
Pogledajte samo sve teme na podforumu Teme vezane za nekatolike na kojima je bila dotična tema na kojoj sam pisao, pa svima može biti jasno da se o takvim temema (vezano za druge vjere, njihov nauk) upravo piše na tom/ovom podforumu i da nema boljeg mjesta za takve teme !
Što je najgore tema je bila u začetku i nije puno rečeno na njoj, kamoli dublje proučeno ili rečeno!
Znači o tome se moglo još dosta napisati jer oni koji o tome nešto više znaju nisu mogli reći sve što znaju!
Nažalost tema je trajno zaključana i o tojteni vrlo malo je rečeno i razjašnjeno!
Čemu otvarati novu temu o nauku KC " Izvan Crkve nema spasenja" kada takva tema već postoji??
Osim toga što je još važnije na taoj temi se pokušalo govoriti šta kaže nauk Pravoslavne crkve,a ne KC!
Šta kaže nauk KC znamo i o toem je napisano na stotine i stotine upisa!
Zbilja se čudim tomu...ne čudim se toliko tome kada sam na svjetovnim forumima ja ili drugi katolici znali biti banirani na temama koje su rušile ateističko/agnostičke poglede na svijet ili nategnute kao aksiome/tabu teme u koje se po njima nije smjelo dirati, jer je predstavljalo temelje njihove lažne ateističke temelje i tobože neporušive istine...??...ali kada se slične stvari događaju na katoličkim forumima to je za začuditi se ...da se na isti neprevedan i neutemeljen način postavljaju i urednici/nadzornici ili admini katoličkih foruma??
Takvo ponašanje me je totalno razočaralo, totalno prisjelo i odustao sam od daljneg pisanja do daljnjega...više puta sam se pitao da li da napišem nešto o tome ili da trajno napustim ovaj forum jer ako ovdje nema barem neke slobode gdje će je biti?...i ima li uopće smisla dalje pisati na ovom forumu ako se on ( i njegovi urednic/administratorii) po ničemu ne razlikuje od prizemnijih , u svakom slučaju neduhovnijih foruma iz svjetovne sfere i njihovih urednika/administratora?
Hrki ti si tek sad shvatio da je ovo tz.isključivi forum, meni je trebalo par tjedana da to shvatim. To je jednostavno tako imaš vjerskih ili svjetovnih foruma gdje se slobodno vode rasprave i dijalozi sa drugim kršćaniskim denominacijama i čak sa pripadnicima drugih religija i ateistima a imaš kao što je ovaj gdje to nije moguće tako da uzmi ili ostavi.
Nažalost ni meni to nije drago i dugo je trebalo da to prihvatimo a na to sam više puta upozoravao da to nije u skladu i duhu kršćanstva a posebno katoličanstva ali kad drugim forumašima to ne smeta ko sam onda ja da im solim pamet.
U stvari sad kad je ostalo oko pet osoba na forumu od kojih su barem četri teško spojivi sa kršćanstvom a posebno katoličanstvom onda to zapravo većini i odgovara, jedina osoba na ovom forumu koja je 100 postotno kršćanskog duha a posebno katoličkog je Adrijana a da bi forum normalno funkcionirao takvih bi trebalo biti barem 100 a ovih koji su na rubu ne više od desetak.